Këshilli Tranzitor i Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e JIAS

Këshilli Tranzitor i Kosovës ishte një organ këshillues që ekzistonte në Kosovë nga korriku 1999 deri në nëntor 2001 gjatë periudhës kur Kombet e Bashkuara ishin drejtpërdrejt përgjegjëse për qeverisjen e Kosovës. Këshilli u zëvendësua nga Kuvendi i Kosovës pas zgjedhjeve të mbajtura në nëntor 2001.

Këshilli i parë kalimtar (korrik 1999 deri në janar 2000)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një këshill kalimtar 12 anëtarësh u formua më 16 korrik 1999. I kryesuar nga Përfaqësuesi Special i Sekretarit të Përgjithshëm, këshilli ishte i përshkruar si organi më i lartë konsultativ politik brenda administratës së Kombeve të Bashkuara. Qëllimi i tij ishte t'u ofronte partive kryesore politike dhe bashkësive etnike në Kosovë një mundësi për kontribut të drejtpërdrejtë në procesin e vendimmarrjes së UNMIK-ut.[1] Mbledhja e parë e këshillit ishte në ish-selinë e MPB-së në Prishtinë dhe mbledhjet e mëpasshme u mbajtën në selinë e UNMIK-ut.[2]

Anëtarësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anëtarësia e këshillit të parë kalimtar ishte si më poshtë:

Emri Roli
Bernard Kouchner Përfaqësues Special i Sekretarit të Përgjithshëm për KosovënKryetar i këshillit sipas detyrës zyrtare
Ibrahim Rugova [3] [4] Përfaqësues i Lidhjes Demokratike të Kosovës (Shqiptar)Vakante Përfaqësues i Lidhjes Demokratike të Kosovës (Shqiptar)
Hashim Thaçi Përfaqësues i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (Shqiptar)
Xhavit Haliti Përfaqësues i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (Shqiptar)
Rexhep Qosja Përfaqësues i Lëvizjes së Bashkuar Demokratike (Shqiptare)
Mehmet Hajrizi Përfaqësues i Lëvizjes së Bashkuar Demokratike (Shqiptare)
Veton Surroi Përfaqësues i pavarur i komunitetit shqiptar
Blerim Shala Përfaqësues i pavarur i komunitetit shqiptar
Peshkopi Artemije Përfaqësues i Kishës Ortodokse Serbe (Serbe)
Momçillo Trajkoviq Përfaqësues i Lëvizjes së Rezistencës Serbe (Serb)
Numan Baliq Përfaqësues i Partisë së Veprimit Demokratik (Boshnjak)
Sezair Shaipi Përfaqësues i Partisë Popullore Turke (Turke)
Mike JacksonKlaus Reinhardt
Komandant i Forcës së KosovësVëzhguesi

Këshilli i dytë kalimtar (janar 2000 deri në nëntor 2001)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në janar 2000 u krijua Struktura e Përkohshme Administrative e Përbashkët.[5] Anëtarësia e këshillit kalimtar u zgjerua në 35 dhe mori rolin e një asambleje konsultative. Në këtë kohë u krijua edhe një kabinet kalimtar, i njohur si Këshilli i Përkohshëm Administrativ, me tetë anëtarë, katër prej të cilëve u emëruan nga UNMIK-u dhe katër nga partitë politike të përfaqësuara në këshillin kalimtar. [6]

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilli kishte 36 anëtarë [7] dhe do të mblidhej në baza javore. Ai kishte katër komisione, secili i përbërë nga 15 anëtarë; Toleranca dhe Mbrojtja e Bashkësive Lokale, të Paraburgosurve dhe Personave të Pagjetur, Çështjeve Ekonomike dhe Arsimit.[8]

Anëtarësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anëtarësia e këshillit të dytë kalimtar ishte si më poshtë:[9]

Anëtarët e Këshillit të Përkohshëm Administrativ
Përfaqësues të partive politike shqiptare etnike
Përfaqësues të komuniteteve pakicë etnike
Përfaqësues të bashkësive fetare
Përfaqësues të shoqërisë civile

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "UNMIK convenes first meeting of Kosovo Transitional Council - Serbia | ReliefWeb". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "UN administrator, Bernard Kouschner (R) and Ibrahim Rugova (L), a leader of ethnic Albanians in Kosovo, enter the UNMIK building in Pristina, where a Transitional Council meeting took place August 21. Serb leaders on Saturday proposed dividing Kosovo along ethnic lines to protect their people from attacks by Albanians. SHB/JRE Stock Photo - Alamy". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
  3. ^ "A delegation of Albanians led by KLA leader Hacim Thaqi (L) and moderate leader Ibrahim Rugova (2nd L) faces the Serb delegation across the table of the United Nations transitional council in Kosovo August 25. The meeting, the third since the entry of NATO troops into the Serb province last June, was expected to discuss Serb calls for 'cantonisation' - the grouping of Serbs into special areas for their own protection. YT/CLH Stock Photo - Alamy". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
  4. ^ "Kosovo Liberation Army leader Hacim Thaqi sits next to moderate Albanian leader Ibrahim Rugova at a meeting of the Transitional Council in Pristina August 25. The meeting was the first time that the rival Albanian political leaders sat on the United Nations council together. YT/JDP Stock Photo - Alamy". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
  5. ^ "United Nations - Unmik". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "United Nations - Unmik". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "UNMIK at 18 Months". Arkivuar nga origjinali më 28 dhjetor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "UNMIK at 18 - Interim Administrative Council (IAC)". Arkivuar nga origjinali më 22 dhjetor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ "UNMIK at 18 - Interim Administrative Council (IAC)". Arkivuar nga origjinali më 22 dhjetor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)