Jump to content

Qyteza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Kasaba)
Çeşme (Izmir, Turqi), një qytezë bregdetare turke me shtëpi të stilit rajonal dhe një kështjellë Osmane.
Qyteza historike e Skalica në Sllovaki.
Hum (Kroaci)

Qytezë ose kasaba është një vendbanim zakonisht më i madh se një fshat por më i vogël se një qytet. Definimi i madhësisë për atë se çka e bën një vendbanim të jetë "qytezë" ndryshon shumë në vende të ndyshme të botës.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një term tjetër i trashëguar nga koha e Perandorisë Osmane është edhe kasabá (tr.shq. kasabája) në gjuhën standarde dhe toskërisht, kasabë-aKosovë dhe në Shkodër, për qendra të tilla si Kruja, Fieri, Gjakova dhe Tirana e periudhës osmane.[1]

Rishtazi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala qytezë ndan kuptim të njëjtë me fjalën e gjuhës angleze town, me fjalën e gjermane Stadt, me fjalën holandeze plaats, dhe me fjalën e gjuhës së vjetër nordike tun.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Qyteza – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dizdari, Tahir (2004). "Kasabá-ja". Fjalori i Orientalizmave në Gjuhën Shqipe. Tiranë: AIITC. fq. 515.