Jump to content

Koalicioni Shqiptar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koalicioni Shqiptar (mal. Albanska koalicija) është emri i disa koalicioneve parazgjedhore të partive shqiptareMal të Zi. Fillimisht e themeluar nga kryetari i Partisë Demokratike dhe ish-kryetari i Komunës së Ulqinit, Fatmir Gjeka, aktualisht përbëhet nga Partia Demokratike, Lidhja Demokratike në Mal të Zi dhe Unioni Demokratik i Shqiptarëve. Koalicioni aktualisht ka një përfaqësues në Kuvendin e Malit të Zi.

Koalicioni PD – LDnëMZ – ASH (2012)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koalicioni u formua në Ulqin nga Partia Demokratike (PD), Lidhja Demokratike në Mal të Zi (LDnëMZ) dhe Alternativa Shqiptare (ASH), përpara zgjedhjeve të vitit 2012. LDnëMZ dhe ASH kanë marrë pjesë në zgjedhjet e vitit 2009 si "Lista Shqiptare", duke fituar një mandat të vetëm. Koalicioni fitoi një mandat në zgjedhjet e vitit 2012, i cili iu nda anëtarit të PD-së, Fatmir Gjeka. Më 12 mars 2014, Gjeka u zëvendësua nga Nik Gjeloshaj, anëtar i ASH-së.[1]

Emri Shk. Lideri Rezulatati
Vota % Vende
Partia Demokratike
Demokratska partija
PD Fatmir Gjeka 3,824 1.05% 1
Lidhja Demokratike në Mal të Zi
Demokratski savez u Crnoj Gori
LDnëMZ Mehmet Bardhi
Alternativa Shqiptare
Albanska alternativa
ASH Gjergj Camaj

Koalicioni PD – IQ – LDnëMZ – LQP (2016)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shtator 2016, ASH vendosi të largohej nga koalicioni me PD-në dhe LDnëMZ-në, duke rënë dakord për krijimin e një aleance parazgjedhore me Forcën e Re Demokratike (FORCA) dhe Unionin Demokratik të Shqiptarëve (UDSH). Para zgjedhjeve të vitit 2016, PD-ja dhe LDnëMZ-ja vendosën të nënshkruajnë një marrëveshje me Iniciativën Qytetare Tuz dhe Lëvizjen Qytetare Perspektiva, duke formuar listën zgjedhore me emrin Koalicioni Shqiptar – Me një qëllim.[2] Bartës i listës zgjedhore ishte Gëzim Hajdinaga. Në zgjedhje koalicioni PD–IQ–LDnëMZ–LQP humbi statusin e deputetit, duke fituar vetëm 0.89% të votave.[3]

Emri Shk. Lideri Rezulatati
Vota % Vende
Partia Demokratike
Demokratska partija
PD Fatmir Gjeka 3,394 0.89% 0
Lidhja Demokratike në Mal të Zi
Demokratski savez u Crnoj Gori
LDnëMZ Mehmet Bardhi
Iniciativa Qytetare Tuz
Građanska inicijativa Tuzi
IQ Vasel Sinishtaj
Lëvizja Qytetare Perspektiva
Građanski pokret Perspektiva
LQP Amir Hollaj

Koalicioni PD – UDSH – LDnëMZ (2020)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në korrik 2020, Unioni Demokratik i Shqiptarëve (UDSH) vendosi të nënshkruajë një marrëveshje me PD-në dhe LDnëMZ-në, ku të tri partitë ranë dakord për krijimin e një koalicioni parazgjedhore me emrin Koalicioni Shqiptar – Bashkë nji zâ, në krye me kreun e PD-së Fatmir Gjeka. Koalicioni morri 1.14% të votave, duke fituar një mandat.[4] Më 4 maj 2022, Gjeka u zëvendësua nga Mehmet Zenka, anëtar i UDSH-së.[1]

Emri Shk. Lideri Rezulatati
Vota % Vende
Partia Demokratike
Demokratska partija
PD Fatmir Gjeka 4,675 1.14% 1
Lidhja Demokratike në Mal të Zi
Demokratski savez u Crnoj Gori
LDnëMZ Saubih Mehmeti
Unioni Demokratik i Shqiptarëve
Demokratska unija Albanaca
UDSH Mehmet Zenka
  1. ^ a b Last elections IPU
  2. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).[lidhje e vdekur]
  3. ^ Konačni rezultati, 2016, DIK
  4. ^ Albanci u dvije kolone, Dan