Jump to content

Partitë shqiptare në Malin e Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Partitë shqiptare në Malin e Zi janë parti politike që përfaqësojnë pakicën shqiptareMalin e Zi.

Menjëherë pas zyrtarizimit të sistemit shumëpartiak në Mal të Zi në mesin e viteve 1990, më 9 shtator të atij viti u themelua partia e parë shqiptare: Lidhja Demokratike në Mal të Zi.[1]

Partitë aktive shqiptare në Malin e Zi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në tabelën e mëposhtme janë të paraqitura partitë shqiptare të renditura sipas datës së themelimit. Numri i deputetëve në Kuvendin e Malit të Zi, si dhe në kuvendet komunale të Ulqinit, Tuzit, Gucisë dhe Plavës, është i paraqitur.

Emri Shk. Themeluar më Selia Kryetari Deputete
Kuvendi

(2020)

KK Ulqin

(2022)

KK Tuz

(2023)

KK Guci

(2020)

KK Plavë

(2018)

Koal. Nr.
Lidhja Demokratike në Mal të Zi
Demokratski savez u Crnoj Gori
LDnëMZ 9 shtator 1990[2] Ulqin Saubih Mehmeti ASH 0 2
Unioni Demokratik i Shqiptarëve
Demokratska unija Albanaca
UDSH 21 nëntor 1993[2] Ulqin Mehmet Zenka Bashkë 1 4 3 2
Forca e Re Demokratike
Nova demokratska snaga
FORCA 22 tetor 2005[2] Ulqin Genci Nimanbegu [3] ASH 1 5
Alternativa Shqiptare
Albanska alternativa
ASH 19 qershor 2008[2] Tuz Nik Gjeloshaj FSH 1 1 10 1 1
Partia Demokratike
Demokratska partija
PD 24 dhjetor 2011[4] Ulqin Fatmir Gjeka ASH 0 5
Lidhja Demokratike Shqiptare
Demokratski savez Albanaca
LDSH 20 shtator 2017[5] Tuz Nikollë Camaj FSH 1 5 4
Unioni Nacional Shqiptar
Nacionalna albanska unija
UNSH 7 korrik 2020[6] Tuz Ferhat Dinosha FSH 0 3
Gjithësej
4 / 81
17 / 33
21 / 32
7 / 30
1 / 31

Partitë joaktive shqiptare në Malin e Zi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Lëvizja Qytetare Perspektiva, regjistruar më 17 gusht 2009 si grup qytetarësh.[7] Kryetar i partisë ishte Amir Hollaj.
 • Partia e Prosperitet Demokratik (PPD), u shkriu në Partinë Demokratike në vitin 2011.[8] Kryetar i partisë ishte Ali Rexha.
 • Aleanca Rinore e Shqiptarëve (ARSH), kryetar i partisë ishte Anton Lulgjuraj.[9]
 • Bashkimi Demokratik i Shqiptarëve në Mal të Zi (BDSH), u shkriu në Partinë Demokratike në vitin 2011.[8] Kryetar i partisë ishte Ali Doda.[10]
 • Lista për Tuz (LT), kryetar i partisë ishte Muhamed Gjokaj.[11]
 • Partia Qendrore Shqiptare për Integrime (PQSHI), themeluar më 28 janar 2015[12] dhe mbyllur në nëntor 2021.[13] Kryetar i partisë ishte Isat Jakupi.
 • Iniciativa Qytetare - Tuz (IQ), themeluar më 18 shkurt 2007 si grup qytetarësh, iu bashkua Alternativës Shqiptare.[14] Kryetar i partisë ishte Vasel Sinishtaj.
 • Iniciativa Qytetare - Plavë (IQP), iu bashkua Alternativës Shqiptare më 10 maj 2016.[15] Kryetar i partisë ishte Iber Hoti.
 • Aleanca Shqiptare (ASH), iu bashkua Alternativës Shqiptare më 4 tetor 2017.[16] Kryetar i partisë ishte Myftar Balidemaj.

Rezultatet zgjedhore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në tabelën e mëposhtme janë të paraqitura rezultatet e partive shqiptare në zgjedhjet për zgjedhjen e përfaqësuesve në Kuvendin e Malit të Zi.

Viti Subjektet politike shqiptare Vota % Vende Deputetët
1990 Koalicioni Demokratik1 30,760 10.09% 12 (4)2
 • Gjergj Gjokaj
 • Mustafë Çapuni
 • Xheladin Zeneli (deri më 24.2.1992)
  Skender Hoxha (nga 31.3.1992)
 • Tahir Peraziqi
1992 Lidhja Demokratike në Mal të Zi 11,388 3.86% 0
1996 Lidhja Demokratike në Mal të Zi 5,289 1.76% 2
 • Mehmet Bardhi
 • Muhamet Nika
Unioni Demokratik i Shqiptarëve 3,849 1.28% 2
 • Ferhat Dinosha (deri më 5.02.1998)
  Luigj Junçaj (nga 11.2.1998)
 • Mehmet Gjoni
1998 Lidhja Demokratike në Mal të Zi 5,425 1,56% 1 Mehmet Bardhi
Unioni Demokratik i Shqiptarëve 3,529 1.01% 1 Ferhat Dinosha
2001 Unioni Demokratik i Shqiptarëve 4,232 1.16% 1 Ferhat Dinosha
Lidhja Demokratike në Mal të Zi 3,570 0.98% 1 Mehmet Bardhi
Partia e Prosperitetit Demokratik 1,572 0,43% 0
2002 Koalicioni Demokratik – Shqiptarët Bashkë 8,498 2.44% 2
2006 Koalicioni 4,373 1.29% 1 Mehmet Bardhi
Unioni Demokratik i Shqiptarëve 3,693 1.09% 1 Ferhat Dinosha
Alternativa Shqiptare 2,656 0.78% 1 Vasel Sinishtaj
Forca e Re Demokratike 2,197 0,65% 0
2009 Unioni Demokratik i Shqiptarëve 4,747 1,44% 1 Ferhat Dinosha (deri më 9.6.2009)
Mehmet Zenka (nga 9.6.2009)
Forca e Re Demokratike 2,939 0,89% 1 Genci Nimanbegu
Lista Shqiptare 2,898 0,88% 1 Mehmet Bardhi
Koalicioni Shqiptar – Perspektiva
 • GQ Iniciativa Qytetare Tuz
 • GQ Aleanca e Re
2,619 0,79% 1 Amir Hollaj (deri më 24.5.2011)
Vasel Sinishtaj (nga 31.5.2011)
Partia e Prosperitetit Demokratik 805 0,24% 0
2012 Koalicioni – Forca për Bashkim 5,244 1.45% 1 Genci Nimanbegu
Koalicioni Shqiptar 3,824 1.05% 1 Fatmir Gjeka (deri më 28.2.2014)
Nik Gjeloshaj (nga 12.3.2014)
Unioni Demokratik i Shqiptarëve 2,848 0.79% 0
Aleanca Rinore e Shqiptarëve 531 0.15% 0
2016 Koalicioni – Shqiptarët të vendosur 4,851 1.27% 1 Genci Nimanbegu
Koalicioni Shqiptar – Me një qëllim 3,394 0.89% 0
Lidhja Demokratike Shqiptare 1,542 0.40% 0
2020 Lista Shqiptare 6,488 1.58% 1 Nik Gjeloshaj (deri më 23.10.2020)[17]
Genci Nimanbegu (nga 02.12.2020)
Koalicioni Shqiptar – Bashkë nji za 4,675 1.14% 1 Fatmir Gjeka (deri më 04.05.2022)
Mehmet Zenka (nga 04.05.2022)
2023 Forumi Shqiptar 5,671 1.88% 2
Aleanca Shqiptare 4,520 1.50% 1 Genci Nimanbegu (deri më 30.10.2023)
Fatmir Gjeka (nga 30.10.2023)
Unioni Demokratik i Shqiptarëve

(si pjesë e koalicionit me partitë qytetare PDS, SD dhe PL)

1 Mehmet Zenka
Referimet:

1 Për rezultatet zgjedhore:[18]

2 Për emrat e deputetëve:[19]
Shënimet:

1 Koalicion mes pakicave shqiptare, boshnjake dhe myslimane.

2 Deputetët që i takuan LDnëMZ-së.
 1. ^ Osmani, Qani (11 maj 2022). "Qani Osmani: PARTIA E PARË POLITIKE E POPULLATËS SHQIPTARE NË MAL TË ZI". UL-Info.me. Marrë më 11 maj 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 2. ^ a b c d Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).
 3. ^ "Genci Nimanbegu zgjidhet kryetar i ri i FORCËS". malesia.me. 30 tetor 2021. Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2023. Marrë më 11 maj 2022.
 4. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).
 5. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).
 6. ^ "LËVIZJA MË E RE POLITIKE – UNIONI I TUZIT". TV Boin. 8 korrik 2020. Marrë më 11 maj 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 7. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).
 8. ^ a b "Bashkohen Partia Demokratike dhe Alternativa Shqiptare ?". malesia.org. 12 dhjetor 2011. Marrë më 12 maj 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 9. ^ "Anton Lulgjuraj, një zë për shqiptarët e Malit të Zi". Gazeta Mapo. 7 dhjetor 2015. Marrë më 11 maj 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 10. ^ "Bashkimi Demokratik i Shqiptarëve në Mal të Zi përgëzon popullin e Kosovës me rastin e shpalljes së pavarësisë". Lajme nga Ulqini. 25 shkurt 2008. Marrë më 11 maj 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 11. ^ "Lista për Tuzin del e vetme në zgjedhjet lokale". malesia.org. 27 prill 2010. Marrë më 11 maj 2020.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 12. ^ "Intervistë me dr.Isat Jakupi kryetarin e partisë së re në Ulqin". Lugina Press. 9 shkurt 2015. Marrë më 11 maj 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 13. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).
 14. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).
 15. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).
 16. ^ "Alternativës Shqiptare i bashkohet edhe një subjekt politik". malesia.org. 5 tetor 2017. Marrë më 11 maj 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 17. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).
 18. ^ "The Elections to the Assembly of Montenegro". MTNVAL (në anglisht). 13 maj 2022. Arkivuar nga origjinali më 10 prill 2022. Marrë më 13 maj 2022.
 19. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).