Kryetari i Republikës së Maqedonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Zgjedhja e kryetarit të Republikë së Maqedonisë filloi menjëherë pas ndarjes nga Jugosllavia8 shtator të vitit 1991 dhe kryetari i parë ishte Kiro Gligorov, kyetari më i vjetër në botë gjer në prëfundimin e mandatit të tijë në vitin 1999. Kryetari i Maqedonisë është kryetarë jo ekzekutiv, por këtë rol e ka Kryeministri i Repuiblikës së Maqedonisë.

Lista e kryetarëve të Maqedonisë dhe mandati i tyre.
Emri Filloi Mbaroi Partia
1 Kiro Gligorov 18 shtator, 1991 4 tetor, 1995 Pa parti
Stojan Andov [1] 4 tetor, 1995 17 nëntor 1995 Partia Liberale
1 Kiro Gligorov 17 nëntor 1995 19 nëntor, 1999 Pa parti
Savo Klimovski [2] 19 nëntor, 1999 15 dhjetor, 1999 Alternativa Demokratike
2 Boris Trajkovski 15 dhjetor, 1999 26 shkurt, 2004 VMRO-DPMNE
Ljupco Jordanovski [3] 26 shkurt, 2004 12 ma, 2004 Bashkimi Social-Demokrat
3 Branko Crvenkovski 12 maj, 2004 në post Bashkimi Social-Demokrat

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Për shkak të atentatit ndaj kryetarit Kiro Gligorov postin e tij e mori Stojan Andov si zëvendësues gjast kohës së shërimit.
  2. ^ Pjesmarrje në kryerjen e detyrave të kryetarit të vendit në kohën e zgjedhjes së kryetarit të ri.
  3. ^ Kyerja e postit të kryetarit të vendit pas aksidentit në të cilin humbi jetën kryetari Trajkovski dhe një pjesë e kabinetit të tijë.
Flag of North Macedonia.svg | Kryetari i Republikës së Maqedonisë | Flag of North Macedonia.svg
Kiro Gligorov | Boris Trajkovski | Branko Crvenkovski


Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]