Kulti i individit të Ataturkut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një fasadë ndërtese me flamujt turq dhe një banderolë e Atatürk.
Koment nga gazetari francez Marcel Sauvage mbi kultin e personalitetit të krijuar për Ataturkun në Turqi

Kulti i individit të Mustafa Qemal Ataturkut filloi gjatë jetës së Mustafa Kemal Atatürk[1] dhe vazhdoi nga pasardhësit e tij pas vdekjes së tij në vitin 1938, nga anëtarët e partive të tij Partia Republikane Popullore ashtu edhe nga partitë opozitare,[2] dhe në një sasi të kufizuar nga ai vetë gjatë jetës së tij për të popullarizuar dhe çimentuar reformat e tij sociale dhe politike si themelues dhe presidenti i parë i Turqisë.[3] Gazetari britanik, Alexander Christie-Miller, e ka përshkruar atë si "kultin e personalitetit më jetëgjatë në botë".[4]

Pasqyra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas disfatës dhe ndarjesPerandorisë Osmane nga Aleatët pas Luftës së Parë Botërore, Mustafa Qemal udhëhoqi Lëvizjen Kombëtare Turke përmes një Lufte për Pavarësi kundër Greqisë, Armenisë, Francës, Britanisë dhe vendeve të tjera pushtuese. Nën udhëheqjen e tij, Republika e Turqisë u shpall në vitin 1923 dhe ai u nderua me emrin Atatürk ("Babai i turqve") nga Asambleja e Madhe Kombëtare e Turqisë në vitin 1934. Titujt e tjerë të tij përfshijnë Udhëheqës i Madh (Ulu Önder), Komandant i Përjetshëm (Ebedî Baskomutan), Kryemësues (Basögretmen), dhe Shef i Përjetshëm (Ebedî Sef).[5][6]

Kujtesa e Ataturkut mbetet një pjesë kryesore e politikës dhe shoqërisë turke në shekullin e 21-të.[7] Pothuajse çdo qytet në Turqi ka rrugë të emëruara për të dhe statujat e tij zakonisht gjenden në sheshet e qytetit, shkollat dhe zyrat publike, dy të fundit prej të cilave shfaqin portretin e tij. Fraza Ne mutlu Türküm diyene (Sa i lumtur është ai që thotë "Unë jam Turk"), të cilin Ataturku e përdori në fjalimin e tij të mbajtur për 10-vjetorin e Republikës më 1933, përdoret gjerësisht në Turqi dhe shpesh shihet së bashku me statujat e tij. Ai vazhdon të jetë pjesë e detyrueshme Betimi i Studentit, megjithëse u hoq midis viteve 2013 dhe 2018.[8]

Kulti i personalitetit të Ataturkut ndonjëherë krahasohet me atë të sundimtarëve autoritarë të vendeve të Azisë Qendrore, si p.sh. Nursultan Nazarbayev dhe Saparmurat Niyazov,[9] por ndryshon dukshëm në dritën e reformave demokratike dhe progresive të Ataturkut në Turqi dhe sepse shumica e statujave dhe memorialeve të tij u ngritën pas vdekjes së tij. Për shembull, para viteve 1950, vetëm imazhi i presidentit aktual të Turqisë shfaqej në monedhën turke, por kryeministri Adnan Menderes (1950–1960), në një goditje politike ndaj Presidentit rival İsmet İnönü, miratoi një ligj për të rikthyer imazhin e të ndjerit Atatürk në monedhë, në mënyrë që të mohohet shfaqja e imazhit të Inönü.[2] Qeveria e Menderesit, edhe pse ishte kundër Partisë Republikane Popullore të Atatürk (e cila shërbeu si parti opozitare në parlament për qeverinë e Partisë Demokratike të Menderesit), e zhvendosi trupin e tij në një mauzole 15 vjet pas vdekjes së tij në vitin 1953.[2] Ajo miratoi gjithashtu një ligj më 1951 që kriminalizonte fyerjen e "kujtimit të Ataturkut".[2]

The Economist shkroi në vitin 2012 se kulti i tij i personalitetit "e mbulon vendin me buste dhe portrete të njeriut të madh" dhe se kjo është "ushqyer nga gjeneralët e Turqisë, të cilët kanë përdorur emrin e tij për të rrëzuar katër qeveri, për të varur një kryeministër dhe për të sulmuar armiqtë e republikë."[10] Sipas kësaj të përjavshme britanike, "islamistët e fortë e përçmojnë Ataturkun për shfuqizimin e kalifatit në vitin 1924 dhe për fshirjen e devotshmërisë nga hapësira publike. Ata ushqejnë thashethemet se ai ishte një grashtar, një i dehur, madje edhe një kripto-hebre".[10]

Një artikull i vitit 2008 në Identitetet Kombëtare diskutoi gjithashtu praninë e kudondodhur të Ataturkut në vend:

Shtëpitë e Ataturkut ekzistojnë në një kontekst të përmbytur nga Ataturku me fytyrën dhe thëniet e tij që shfaqen në të gjitha dokumentet zyrtare, ndërtesat, kanalet televizive, gazetat dhe oborret e shkollave, monedhat dhe kartëmonedhat. Për më tepër, pavarësisht besimit personal, çdo turk jeton në një vend ku nacionalizmi është pjesë e diskurseve standarde politike. Politikanët, mësuesit dhe gazetarët i bëjnë thirrje kombit dhe Ataturkut çdo ditë. Megjithatë ata nuk janë vetëm në këtë. Prania e kudondodhur e mjeteve të Ataturkut mund t'i atribuohet vetëm pjesërisht sponsorizimit shtetëror. Fytyra e Ataturkut shfaqet në postera prapa sporteleve të supermarketeve, në berberë dhe dyqane video, në librari dhe banka; Hajmalitë e Ataturkut varen edhe nga pasqyrat e makinave, ndërsa kunjat e Ataturkut zbukurojnë xhaketat. Dhe edhe turqit që nuk bashkohen me përkujtime të tilla spontane dinë të 'lexojnë' universin semiotik të Ataturkut.[11]

Ligji mbi Atatürk[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ligji turk 5816 ("Ligji në lidhje me krimet e kryera kundër Ataturkut")[12] u kalua 13 vjet pas vdekjes së Ataturkut më 25 korrik 1951, nga qeveria e kryeministrit Adnan Menderes,[13] dhe mbron "kujtimin e Ataturkut" nga ofendimi i çdo qytetari turk.[14] Në vitin 2011, kishte 48 dënime për "fyerje të Ataturkut"[10] dhe fyerja e kujtesës së Ataturkut dënohet me deri në tre vjet burg.[15] Ligji është interpretuar në një mënyrë shumë të gjerë, duke përfshirë jo vetëm mbrojtjen e kujtesës së Ataturkut, por edhe trashëgiminë e tij. Janë ngritur akuza në proceset e brendshme kundër personave që kundërshtojnë vlerësimin zyrtar, shumë pozitiv, të viteve të para të Republikës së Turqisë dhe rolin e Ataturkut.[16]

Statujat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Statuja e parë e Ataturkut u skalit në vitin 1926 në distriktin Sarayburnu të Stambollit nga skulptori austriak Heinrich Krippel.[17] Sot, statujat e Ataturkut mund të gjenden në të gjithë Turqinë.[18][19]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Berger, Lutz (2019). "The Leader as Father. Personality Cults in Modern Turkey". Kemalism as a Fixed Variable in the Republic of Turkey (në anglisht). Ergon-Verlag. fq. 119–128. ISBN 978-3-95650-632-1.
 2. ^ a b c d Andrew Mango (26 gusht 2002). Ataturk: The Biography of the founder of Modern Turkey (në anglisht). Overlook. fq. 36. ISBN 978-1-59020-924-0. In 1937, Bayar had sought to outdo Inönü in his adulation of Atatürk. Now the Democrat Party government outdid him in signs of respect for Atatürk's memory. His body was transferred to a grandiose mausoleum in 1953. A law was passed in 1951 making it a criminal offence to insult Atatürk's memory.
 3. ^ Tezcür, Günes Murat (2010). Muslim Reformers in Iran and Turkey: The Paradox of Moderation (në anglisht). University of Texas Press. fq. 70. ISBN 9780292773639. A man who was either irreligious or did not wear his faith on his sleeve, Atatürk established a cult of personality that has survived until now. He did not bother to attend the Friday prayers, a symbol of ruler-people unity...
 4. ^ Alexander Christie-Miller (20 prill 2013). "Lookalike keeps alive the cult of Ataturk". The Times of London (në anglisht).
 5. ^ Levine, Lynn A. (2010). Frommer's Turkey (në anglisht). Hoboken, NJ: Wiley Pub. fq. 31. ISBN 9780470877739. Mustafa Kemal was given the name Atatürk ("father of the Turks") by the Grand National Assembly
 6. ^ Villar, Juan (2004). The Seventh Wonder (në anglisht). Coral Springs, FL: Llumina Press. fq. 28. ISBN 9781595262417. The Turkish parliament proclaimed Mustafa's last name to be Ataturk, "Father of the Turks." Today, his picture hangs in every government office and business establishment, his state appears in every city, and his statues forbid that anything bad or ridiculous be said about him. Free Speech was not among Ataturk's reforms.
 7. ^ Foreign Press on Cyprus, Volumes 10-11, Public Information Office, 1997 "It is the army's self-appointed role to maintain the secular character of a state that is 90 percent Muslim, but whose modern founder Kemal Ataturk forcibly wrenched into Westernization. The Ataturk cult of personality still towers over Turkey"
 8. ^ "Court rules Student Oath should be reinstated in Turkey". Ahval News (në anglisht). 18 tet 2018. Arkivuar nga origjinali më 16 gusht 2021. Marrë më 20 gusht 2022.
 9. ^ Allison, Roy (1996). Challenges for the former Soviet south (në anglisht). Washington, D.C.: Brookings Institution Press. fq. 27. ISBN 9780815703211. A state-promoted "cult of personality" is developing rapidly in some of the Central Asian republics (although here, as in other ... This was clearly modeled on Mustafa Kemal Ataturk, the authoritarian modernizing leader of republican Turkey.
 10. ^ a b c "A secularist's lament" (në anglisht). The Economist. 25 shkurt 2012. Marrë më 17 mars 2013.
 11. ^ Glyptis 2008, f. 356.
 12. ^ Bali, Rifat N. (2007). New documents on Atatürk: Atatürk as viewed through the eyes of American diplomats (në anglisht). Isis Press. fq. 32.
 13. ^ Seibert, Thomas (16 gusht 2011). "Some Turks ready to abolish law that protects memory of Ataturk". The National (në anglisht). Marrë më 13 korrik 2013.
 14. ^ Kaya, Mehmed S. (2009). The Zaza Kurds of Turkey: A Middle Eastern Minority in a Globalised Society (në anglisht). London: Tauris Academic Studies. fq. 209. ISBN 9781845118754.
 15. ^ Finkel, Andrew (2012). Turkey: What Everyone Needs to Know (në anglisht). New York: Oxford University Press. fq. 32. ISBN 9780199733040.
 16. ^ Baranowska, Grazyna (2020). Bachmann, Klaus (red.). Memory laws in Turkey: protecting the memory of Mustafa Kemal Atatürk. Criminalizing History. Legal Restrictions on Statements and Interpretations of the Past in Germany, Poland, Rwanda, Turkey and Ukraine (në anglisht). Berlin: Peter Lang. fq. 107–125. ISBN 978-3-631-81353-9.
 17. ^ EGRIKAVUK, ISIL (9 janar 2011). "Unaesthetic Atatürk monuments remain taboo in Turkey". Hurriyet (në anglisht). Marrë më 21 mars 2013.
 18. ^ Navaro-Yashin, Yael (2002). Faces of the State: Secularism and Public Life in Turkey (në anglisht). Princeton: Princeton Univ. Press. fq. 89. ISBN 9780691088457. Today the statue that is most frequently encountered all over Turkey is still that of Ataturk.
 19. ^ Üngör, Ugur Ümit (2011). The Making of Modern Turkey:Nation and State in Eastern Anatolia, 1913-1950 (në anglisht). Oxford University Press. fq. 180. ISBN 9780191640766. Mustafa Kemal Atatürk was the central focus of public manifestations of memory. Sculptures of him spread across the country in a matter of years and well before his death adorned every main square in the country.
Bibliografia
 • Copeaux, Etienne, ?La transcendance d'Atatürk?, in Mayeur-Jaouen Catherine (ed.), Saints et héros du Moyen-Orient contemporain, Paris, Maisonneuve et Larose, 2002, pp. 121–138.
 • Glyptis, Leda (dhjetor 2008). "Living up to the father: The national identity prescriptions of remembering Atatürk; his homes, his grave, his temple". National Identities (në anglisht). London. 10 (4): 353–372. doi:10.1080/14608940802271647. ISSN 1460-8944.
 • Mandel, Mike, and Zakari, Chantal, The State of Ata. The Contested Imagery of Power in Turkey, Eighteen Publications, Boston, 2010, 256-xvi p.