Liqenet e Maleve të Sharrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Liqeni i Zi i Sharrit
Liqeni Dobroshkës së Poshtme
Liqeni i Gjolit

Malet e Sharrit si mali më i madh në Kosovë dhe Republikën e Maqedonisë ka gjithsej 27 liqene akullnajore. Liqenet e Sharrit ndryshe njihen edhe si Sytë e Sharrit [1] .

Potenciali[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas të gjitha hulumtimeve të deritanishme, konsiderohet se uji i përgjithshëm i liqeneve në Malet e Sharrit është rreth 250,000 m 2 Por për shkak të ndikimeve atmosferike dhe sedimenteve, potenciali ujor gradualisht po zvogëlohet. [2]

Liqenet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç këtyre liqeneve, në Malin e Sharrit ka edhe disa liqene pa emër, të cilët sipas përmasave modeste nuk thahen. Ata janë:

  • Një liqen pa emër në Cirkun Qaushiqi pranë Liqeneve Dobroshi,
  • Një liqen i vogël nën majën e Zalinës (2493 m mbi nivelin e detit) . c. ),
  • Një liqen i përhershëm, gjithashtu pa emër, midis majave të Zalinës dhe Kleçit (2414 m mbi nivelin e detit). c. ).

Sipas këtyre liqeneve të përhershëm, janë edhe rreth 14 liqene të rastit, të cilët thahen gjatë periudhës së verës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. ^ Živko Stefanovski, Napredok Tetovo, Šar Planina, str 47-48