Lokaliteti arkeologjik romak në Vërban

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Lokaliteti arkeologjik romak në Vërban
Lloji Arkeologjike
Vendndodhja Vërban, Viti, Kosovë
Ndërtuar Romake
Emri zyrtar: Lokalitet Arkeologjik / Rezervat
Lloji Nën mbrojtje
Nr. i referencës 3604

Lokaliteti arkeologjik romak në Vërban është një monument i trashëgimisë kulturore i cili ndodhet në fshatin në Vërban, të Vitisë, në Kosovë.[1] Ky monument është i kategorisë "Arkeologjik". [2] [3]


Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjurmët e lokalitetit të evidentuara të Vërbanit, pozicionuar fare pranë Banjës së Kllokotit, e të ngritur mbi një tarracë aluviale përgjatë brigjeve të lumit Moravë, në një areal me tokë shumë pjellore dhe në afërsi të vendburimeve të ujërave termale e të ngrohta minerale nuk ishte e rastit. Njëra nga gjetjet më të rëndësishme të këtij areali shumë të gjerë këtu ishte me rastin e zbulimit të një busti fare pranë Banjës së Kllokotit, vepër arti dardan që përfaqëson një shembull të punimit të skulpturës në mënyrë autoktone, e dallueshme si në formë, ashtu dhe në aspektin artistik dhe që reflekton zhvillimin e krijimtarisë së lartë artistike të popullsisë vendase. Busti është i punuar në mermer kualitativ dhe reflekton figurën dinjitoze të një zonje Dardane.[2] [3] [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 17 gusht 2016.
  2. ^ a b Kraja, Mehmet, red. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova). 2. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. f. 1738. ISBN 9789951615846. OCLC 1080379844.
  3. ^ a b Berisha, Milot (2012). "Guidë arkeologjike e Kosovës (Kosova Archaeological Guide)" (PDF). Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit & Instituti Arkeologjik i Kosovës. f. 67. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 5 mars 2014. Marrë më 14 prill 2020.
  4. ^ https://dtk.rks-gov.net/tkk_objekti.aspx?id=9460[lidhje e vdekur]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]