Militarizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Poster rekrutimi për Ushtrinë Perandorake Japoneze.

Militarizmi është besimi ose dëshira e një qeverie ose një populli që një shtet duhet të mbajë një aftësi të fortë ushtarake dhe ta përdorë atë në mënyrë agresive për të zgjeruar interesat dhe/ose vlerat kombëtare. Mund të nënkuptojë gjithashtu lavdërimin e ushtrisë dhe idealeve të një klase ushtarake profesioniste dhe "mbizotërimin e forcave të armatosura në administratën ose politikën e shtetit" (shih gjithashtu: stratokracia dhe junta ushtarake).

Militarizmi ka qenë një element domethënës i ideologjive imperialiste ose ekspansioniste të shumë kombeve gjatë historisë. Disa raste të dukshme përfshijnë Perandorinë e Lashtë Asiriane, qytetin-shtetin grek të Spartës, Perandorinë Romake, kombin Aztek, Perandorinë Mongole, Mbretërinë Zulu, Mbretërinë e Prusisë, Monarkitë Habsburg/Habsburg-Lorraine, Perandorinë Osmane, Perandorinë e Japonisë, Perandorinë Ruse, Bashkimin Sovjetik, Korenë e Veriut, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Gjermaninë Naziste, Perandorinë Italiane gjatë sundimit të Benito Musolinit, Perandorinë Gjermane, Perandorinë Britanike dhe Perandorinë e Parë Franceze nën Napoleonin.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]