Ministria e Punëve të Brendshme e Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ministria e Brendshme e Shqipërisë)
Ministria e Punëve të Brendshme
ShkurtesaMPB
Formuar më4 dhjetor 1912
LlojiMinistri Qeveritare
SeliaBulevardi Dëshmorët e Kombit
Rajoni i shërbimit
Republika e Shqipërisë
Gjuha zyrtare
Shqip
Ministër
Bledar Çuçi
Organizata amë
Këshilli i Ministrave
Buxheti
16,45 miliardë Lek (2012)
$ 160 milionë [1]
Faqja në internetwww.punetebrendshme.gov.al

Ministria e Punëve të Brendshme është një ministri e Republikës së Shqipërisë. Ministria është krijuar menjëherë pas shpalljes së pavarësisë dhe krijimit të shtetit modern shqiptar më 28 nëntor 1912. Me Dekretin e Kryetarit të Qeverisë të datës 4 dhjetor 1912, ajo është quajtur ministria e Brendshme, emërtim, të cilin e ka mbajtur deri në vitin 1945. Pas kësaj periudhe ajo është quajtur Ministria e Punëve të Brendshme. Me ndryshimet demokratike, të realizuara në vendin tonë, pas vitit 1992, ajo mori emërtimin ministria e Rendit Publik, duke u ndarë prej saj strukturat e shërbimit sekret e të qeverisjes vendore. Ndërtesa e ministrisë së Rendit Publik ndodhet në Tiranë, pranë sheshit "Skënderbej", në b1lokun e ndërtesave të ministrive e të institucioneve të tjera qendrore të shtetit shqiptar, të cilat kanë përfunduar së ndërtuari në fund të viteve '30. Ndërtesa aktuale e ministrisë daton si e tillë që nga viti 1945.

Riorganizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga krijimi i institucionit, Ministria e Punëve të Brendshme ka pësuar disa ndryshime administrative në strukturën e saj organizative. Kur u formua një departament i ri, ai shpesh shkrihej me ministrinë duke zgjeruar kështu rolin e tij, duke çuar më pas në ndryshimin e emrit të ministrisë. Nëse ai departament më vonë shkëputej si një ministri më vete ose shpërbëhej, ministria kthehej në emrin e saj origjinal.

Ministria e Punëve të Brendshme (1912-1914; 1927-1939; 1943-1991; 2013-2017)

Ministria e Punëve të Brendshme dhe Luftës (1914-1925)

Ministria e Punëve të Brendshme dhe Punëve Publike (1925-1927)

Ministër Sekretar i Shtetit për Punët e Brendshme (1939-1943)

Ministria e Rendit Publik (1991-1994; 1998-2005)

Ministria e Brendshme (1994-1998; 2005-2013; 2017-tani)

Institucionet në Varësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Policia e Shtetit

Garda e Republikës

Inspektorati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit

Agjencia e Mbikëqyrjes Policore

Agjencia për Administrimin e Pasurive të Sekuestruara dhe të Konfiskuara

Qendra Administrative e Shërbimeve të Transportit

Qendra Rekreative, Durrës

Qendra e pritjes për azilkërkuesit

Zyrtarët (1912-tani)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nr. Emri
mandati në detyrë
1 Mufid Libohova 4 December 1912 5 July 1913
2 Esad Toptani 5 July 1913 31 July 1913
3 Ismail Qemali 31 July 1913 5 September 1913
4 Hasan Prishtina 5 September 1913 20 November 1913
5 Fejzi Alizoti 20 November 1913 17 March 1914
Esad Toptani 18 March 1914 8 May 1914
Mufid Libohova 9 May 1914 28 May 1914
6 Aqif Elbasani 28 May 1914 5 October 1914
7 Shahin Dino 5 October 1914 27 January 1916
Mehdi Frashëri[a] 25 December 1918 1 July 1919
Mufid Libohova[a] 1 July 1919 29 January 1920
8 Ahmet Zogu 29 January 1920 14 November 1920
9 Fuad Dibra 15 November 1920 25 November 1920
10 Xhafer Ypi 25 November 1920 15 December 1920
11 Refik Toptani 15 December 1920 12 January 1921
Mehdi Frashëri 12 January 1921 11 July 1921
12 Sulejman Delvina 11 July 1921 18 October 1921
13 Bajram Fevziu 18 October 1921 5 December 1921
14 Luigj Gurakuqi 6 December 1921 12 December 1921
15 Rauf Fico 12 December 1921 24 December 1921
Ahmet Zogu 24 December 1921 25 November 1923
16 Sejfi Vllamasi 25 November 1923 7 December 1923
Rauf Fico 7 December 1923 14 December 1923
17 Rexhep Mitrovica 14 December 1923 28 December 1923
Sejfi Vllamasi 28 December 1923 3 March 1924
18 Shefqet Vërlaci 3 March 1924 27 May 1924
19 Abdurrahman Dibra 28 May 1924 10 June 1924
20 Rexhep Shala 16 June 1924 24 December 1924
Abdurrahman Dibra 24 December 1924 6 January 1925
Ahmet Zogu 6 January 1925 31 January 1925
21 Kostaq Kotta 1 February 1925 1 April 1925
22 Ceno Kryeziu 1 April 1925 23 September 1925
23 Musa Juka 28 September 1925 12 February 1927
Abdurrahman Dibra 12 February 1927 10 May 1928
Kostaq Kotta 11 May 1928 4 March 1930
Rauf Fico 4 March 1930 11 November 1930
Musa Juka 11 November 1930 7 October 1935
24 Et'hem Toto 21 October 1935 7 November 1936
Musa Juka 9 November 1936 6 April 1939
* Zef Kadarja[b] 8 April 1939 12 April 1939
25 Maliq Bushati 12 April 1939 3 December 1941
* Mustafa Merlika-Kruja[c] 3 December 1941 4 January 1943
26 Ekrem Libohova 18 January 1943 23 January 1943
27 Fiqri Dine 23 January 1943 12 February 1943
28 Mark Gjon Markaj 12 February 1943 11 May 1943
29 Kol Bib Mirakaj 12 May 1943 5 September 1943
class="sfondcolorInterim Executive Committee (14 September 1943–4 November 1943)"
30 Xhafer Deva 5 September 1943 16 June 1944
Fiqri Dine 16 July 1944 28 August 1944
* Ibrahim Biçaku[d] 6 September 1944 23 October 1944
31 Haxhi Lleshi 23 October 1944 18 March 1946
32 Koçi Xoxe 22 March 1946 2 October 1948
33 Nesti Kerenxhi 2 October 1948 21 November 1948
34 Mehmet Shehu 23 November 1948 19 July 1954
35 Kadri Hazbiu 19 July 1954 27 December 1979
36 Feçor Shehu 27 December 1979 14 January 1982
37 Hekuran Isai 15 January 1982 1 February 1989
38 Simon Stefani 2 February 1989 6 July 1990
Hekuran Isai 8 July 1990 21 February 1991
39 Gramoz Ruçi 22 February 1991 10 May 1991
40 Aredin Shyti 11 May 1991 4 June 1991
41 Bajram Yzeiri 11 June 1991 6 December 1991
42 Vladimir Hysi 18 December 1991 13 April 1992
43 Bashkim Kopliku 19 April 1992 6 April 1993
44 Agron Musaraj 6 April 1993 11 July 1996
45 Halit Shamata 11 July 1996 3 March 1997
46 Belul Çelo

→ Lush Perpali (co-signer)[e]

12 March 1997 4 July 1997
47 Ali Kazazi

→ Lush Perpali (co-signer)[e]

4 July 1997 24 July 1997
48 Neritan Ceka→ Ndre Legisi (co-signer)[e] 25 July 1997 23 April 1998
49 Perikli Teta 24 April 1998 29 September 1998
50 Petro Koçi 2 October 1998 19 May 1999
51 Spartak Poçi 19 May 1999 9 November 2000
52 Ilir Gjoni 9 November 2000 29 January 2002
53 Stefan Çipa 22 February 2002 27 July 2002
54 Luan Rama 29 July 2002 17 October 2003
55 Igli Toska 17 October 2003 10 September 2005
56 Sokol Olldashi 11 September 2005 18 January 2007
* Gjergj Lezhja

→ (acting deputy minister)

18 January 2007 20 March 2007
57 Bujar Nishani 20 March 2007 17 September 2009
58 Lulzim Basha 18 September 2009 21 April 2011
Bujar Nishani 21 April 2011 22 June 2012
59 Flamur Noka 3 July 2012 15 September 2013
60 Saimir Tahiri 15 September 2013 19 March 2017
61 Fatmir Xhafaj 24 March 2017 22 May 2017
62 Dritan Demiraj 22 May 2017 13 September 2017
Fatmir Xhafaj 13 September 2017 27 October 2018
63 Sandër Lleshaj 23 November 2018 17 December 2020
64 Bledar Çuçi 18 December 2020 Në detyrë

Shihni dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Policia e Shqiperise

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>