Nistatin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nistatin
Nystatin.svg
Nystatin ball-and-stick.png
Clinical data
Trade namesMycostatin, Nystop, others[1]
AHFS/Drugs.comStampa:Drugs.com
MedlinePlusa682758
Pregnancy
category
 • A vaginal, C by mouth
Routes of
administration
topical, vaginal, by mouth (but not absorbed)
Drug classPolyene antifungal medication[1]
ATC code
Legal status
Legal status
 • In general: ℞ (Prescription only)
Pharmacokinetic data
Bioavailability0% on oral ingestion
MetabolismNone (not extensively absorbed)
Elimination half-lifeDependent upon GI transit time
ExcretionFecal (100%)
Identifiers
 • (1S,3R,4R,7R,9R,11R,15S,16R,17R,18S,19E,21E, 25E,27E,29E,31E,33R,35S,36R,37S)-33-[(3-amino-3,

  6-dideoxy-β-L-mannopyranosyl)oxy]-1, 3,4,7,9,11,17,37-octahydroxy-15, 16,18-trimethyl-13-oxo-14, 39-dioxabicyclo[33.3.1]nonatriaconta-19,

  21,25,27,29,31-hexaene-36-carboxylic acid
CAS Number
PubChem CID
DrugBank
ChemSpider
UNII
KEGG
ChEBI
ChEMBL
NIAID ChemDB
CompTox Dashboard (EPA)
ECHA InfoCard100.014.317 Redakto këtë në Wikidata
Chemical and physical data
FormulaC47H75NO17
Molar mass926.09 g·mol−1
3D model (JSmol)
Melting point44–46 °C (111–115 °F)
 • CC1C=CC=CCCC=CC=CC=CC=CC(CC2C(C(CC(O2)(CC(C(CCC(CC(CC(CC(=O)OC(C(C1O)C)C)O)O)O)O)O)O)O)C(=O)O)OC3C(C(C(C(O3)C)O)N)O
 • InChI=1S/C47H75NO17/c1-27-17-15-13-11-9-7-5-6-8-10-12-14-16-18-34(64-46-44(58)41(48)43(57)30(4)63-46)24-38-40(45(59)60)37(54)26-47(61,65-38)25-36(53)35(52)20-19-31(49)21-32(50)22-33(51)23-39(55)62-29(3)28(2)42(27)56/h5-6,8,10-18,27-38,40-44,46,49-54,56-58,61H,7,9,19-26,48H2,1-4H3,(H,59,60)/b6-5+,10-8+,13-11+,14-12+,17-15+,18-16+/t27-,28-,29-,30+,31+,32+,33+,34-,35+,36+,37-,38-,40+,41-,42+,43+,44-,46-,47+/m0/s1Stampa:Stdinchicite
 • Key:VQOXZBDYSJBXMA-NQTDYLQESA-NStampa:Stdinchicite
 Stampa:Xmarkyes (what is this?)  (verify)

Nistatin, i shitur nën markën Mycostatin ndër të tjera, është një ilaç antifungal . [1] Përdoret për të trajtuar infeksionet e Candida të lëkurës duke përfshirë rrahjen e pelenave, mushkonjën, kandidimin ezofageal, dhe infeksionet vaginale të majave . [1] Ajo gjithashtu mund të përdoret për të parandaluar kandidiazionin tek ata që janë në rrezik të lartë. [1] Nistatin mund të përdoret nga goja, në vaginë, ose të aplikohet në lëkurë. [1]

Efektet anësore të zakonshme kur aplikohen në lëkurë përfshijnë djegie, kruajtje dhe rash. [1] Efektet anësore të zakonshme kur merren nga goja përfshijnë vjellje dhe diarre. [1] Gjatë shtatzënisë përdorimi në vaginë është i sigurt ndërsa formulimet e tjera nuk janë studiuar në këtë grup. [1] Funksionon duke prishur membranën qelizore të qelizave fungale. [1]

Nistatin u zbulua në vitin 1950 nga Rachel Fuller Brown dhe Elizabeth Lee Hazen . [2] Ishte makrolidi i parë polyene antifungal. [3] Është në listën e barnave esenciale të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, ilaçet më efektive dhe më të sigurta që nevojiten në sistemin shëndetësor . [4] Është në dispozicion si ilaç i përgjithshëm . [1] Çmimi me shumicë i kremit në botën në zhvillim është rreth 0.70 dollarë për një tub 30 gram. [5] Në Shtetet e Bashkuara një kurs trajtimi kushton më pak se 25 dollarë amerikanë. [6] Është bërë nga bakteri Streptomyces noursei . [2] Në vitin 2016 ishte ilaçi i 217-të më i përshkruar në Shtetet e Bashkuara me më shumë se 2 milionë receta. [7]

Përdorime mjekësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëkura, vagina, goja dhe ezofageal Infeksionet e Candida zakonisht reagojnë mirë ndaj trajtimit me nistatin. Infeksionet e thonjve ose lëkura hiperkeratinized nuk përgjigjen mirë.[8] Është në dispozicion në shumë forma.

Kur jepet në mënyrë parenterale, aktiviteti i saj zvogëlohet për shkak të pranisë së plazmës.[9]

Nistatin oral përdoret shpesh si një trajtim parandalues tek njerëzit që janë në rrezik për infeksione fungale, siç janë pacientët me SIDA me numër të ulët CD4 + dhe njerëzit që marrin kimioterapi . Ajo është hetuar për përdorim në pacientët pas transplantimit të mëlçisë, por flukonazoli është gjetur të jetë shumë më efektiv për parandalimin e kolonizimit, infeksionit invaziv dhe vdekjes.[10] Është efektive në trajtimin e candidasis me gojë në njerëz të moshuar që mbajnë proteza.[11]

Përdoret gjithashtu në lindje me peshë shumë të ulët (më pak se 1500 g ose 3   lb 5oz o) foshnjat për të parandaluar infeksionet pushtuese , edhe pse flukonazoli është trajtimi i preferuar. Është gjetur të zvogëlohet shkalla e infeksioneve invazive të kërpudhave dhe gjithashtu të reduktohen vdekjet kur përdoren në këto foshnje.[12]

Nistatin liposomal nuk është i disponueshëm në treg, por përdorimi i hulumtimit ka treguar një aktivitet më të madh in vitro sesa formulimet koloidale të amfotericin B dhe ka treguar efektivitet ndaj disa formave të kërpudhave rezistente ndaj amfotericinës B.[13] Ajo ofron një mundësi intriguese për infeksionet e vështira për trajtimin e sistemit, si aspergilloza invazive, ose infeksionet që tregojnë rezistencë ndaj amfotericinit B. Cryptococcus është gjithashtu i ndjeshëm ndaj nistatinës. Përveç kësaj, nistatina liposomal duket të shkaktojë më pak raste të më pak të rënda nefrotoksicitetin se me sa është parë me amfotericin B.[13]

Mbretërinë e Bashkuar, licenca e saj për trajtimin e mushkonjëve neonatale është e kufizuar për ata mbi moshën një muaj.   [ citim i nevojshëm ] Është përshkruar në 'njësi', me doza që ndryshojnë nga 100,000 njësi (për infeksione me gojë) deri në 1 milion (për ato të zorrëve). Pasi që nuk absorbohet nga zorra, ajo është mjaft e sigurt për përdorim oral dhe nuk ka probleme të ndërveprimeve të drogës. Nganjëherë, nivelet e serumit të drogës mund të identifikohen nga administrimi oral, vaginal, ose i lëkurës dhe të çojnë në toksicitet.

Efektet anësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shija e hidhur dhe e përzierja janë më të zakonshme se shumica e efekteve të tjera negative. [8]

Forma e suspendimit oral prodhon një numër efektesh të dëmshme, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: [14]

 1. Diarre
 2. Dhimbje barku
 3. Rrallë, takikardi, bronkospazmë, ënjtje e fytyrës, dhimbje të muskujve

Si pezullimi oral ashtu edhe forma topike mund të shkaktojnë:

 1. Reaksionet e hipersensitivitetit, duke përfshirë edhe sindromën Stevens-Johnson në disa raste [15]
 2. Rash, kruajtje, djegie dhe pustuloza ekzantematike e përgjithësuar akute [16]

Mekanizmi i veprimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ashtu si amfotericin B dhe natamycin, nIstatin është një jonofor . [17] Ajo lidhet me ergosterol, një komponent i rëndësishëm i membranës qelizore të fungës . Kur është e pranishme në përqëndrime të mjaftueshme, ajo formon poret në membranën që çon në rrjedhjen e K +, acidifikimin dhe vdekjen e kërpudhave. [18] Ergosteroli është një sterol unik ndaj kërpudhave, kështu që droga nuk ka efekte të tilla katastrofike në kafshë apo bimë. Megjithatë, shumë nga efektet sistemike / toksike të nistatinës tek njerëzit atribuohen nga lidhja e saj ndaj sterolëve të gjitarëve, pra kolesterolit . Ky është efekti që llogaritet për nefrotoksicitetin e vëzhguar kur nivelet e larta të serumit të nistatinit arrihen.

Biosinteza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nistatin A 1 (ose referuar si nistatin) është biosintetizuar nga një lloj bakterori, Streptomyces noursei . [19] Struktura e kësaj përbërje aktive karakterizohet si një makrolid poliene me një deoksisugar D-mycosamine, një aminoglikozid . [19] Sekuenca gjenomike e nistatit zbulon praninë e modulit të ngarkimit të poliketidës (nysA), gjashtë module të sintetizuara të poliketideve (nysB, nysC, nysI, nysJ dhe nysK) dhe dy module të thioesterazës (nysK dhe nysE). [19] Është e qartë se biosinteza e funksionalitetit të makrolidit ndjek rrugën e polyketide synthase I. [20]

Pas biosintezës së makrolidit, përbërja i nënshtrohet modifikimeve post-sintetike, të cilat ndihmohen nga enzimat e mëposhtme: GDP-manzoid dehidrataza (nysIII), P450 monooxygenase (nysL dhe nysN), aminotransferaza (nysDII) dhe glycosyltransferase (nysDI). [19] Rruga biosintetike mendohet të vazhdojë siç tregohet për të dhënë nystatin.

Pika e shkrirjes së nistatit është 44 - 46   ° C. [21]

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Elizabeth Lee Hazen (majtas) dhe Rachel Fuller Brown në vitin 1955.

Ashtu si shumë antifungale dhe antibiotikë të tjerë, nistatin është me origjinë bakteriale . Ajo u izolua nga Streptomyces noursei në vitin 1950 nga Elizabeth Lee Hazen dhe Rachel Fuller Brown, të cilët po bënin hulumtime për Divizionin e Laboratorëve dhe Kërkimeve të Departamentit të Shtetit të Nju Jorkut të Shëndetësisë. Hazen gjeti një mikroorganizëm premtues në tokën e një ferme të qumështit të një shoku. Ajo e quajti Streptomyces noursei, pas Jessie Nourse, gruas së pronarit të fermës. [22] Hazen dhe Brown e quajtën nistatin pas Departamentit të Shëndetit të Shtetit të Nju Jorkut në vitin 1954.[23] Të dy zbuluesit e patentuan këtë drogë dhe pastaj dhanë 13 milionë dollarë fitime në një fondacion për të financuar hulumtime të ngjashme.[24]

Përdorime të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mandarina e infektuar nga Penicillium : Vend mungesa e rritjes kishte nistatin aplikuar në të para kërpudhave mbuluar fruta.

Ajo përdoret gjithashtu në biologjinë qelizore si një frenues i shtegut të endocitozës lipideve - caveolae në qelizat e gjitarëve, në përqendrime rreth 3   mg / ml.

Në raste të caktuara, nistatin është përdorur për të parandaluar përhapjen e mykut në objekte të tilla si veprat e artit. Për shembull, ai u aplikua në pikturat e paneleve të drurit të dëmtuara si rezultat i përmbytjes së lumit Arno të vitit 1966 në Firence të Italisë .

Nistatin përdoret gjithashtu si një mjet nga shkencëtarët që kryejnë regjistrimet elektrofiziologjike të qelizave "të prera" . Kur të jetë i ngarkuar në pipetin e regjistrimit, ai lejon matjen e rrymave elektrike pa larë përmbajtjen intracellulare sepse formon poret në membranën qelizore që janë të depërtueshëm vetëm me jonet monovalent . [25]

Formulime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Një formë pezullimi oral përdoret për profilaksinë ose trajtimin e mushkonjës orofaringeale, një infeksion sipërfaqësor të kancerit të gojës dhe faringut.
 • Një formë tabletash është e preferuar për infeksionet e kancerit në zorrët.
 • Nistatin është në dispozicion si një krem i ditës dhe mund të përdoret për infeksionet sipërfaqësore të lëkurës.
 • Përveç kësaj, një formulim liposomal i nistatin u hetua në vitet 1980 dhe në fillim të shekullit të 21-të. Forma liposomale kishte për qëllim të zgjidhë problemet që dalin nga tretshmëria e dobët e molekulës prind dhe toksiciteti sistemik i lidhur me drogën e lirë.
 • Pastilet Nistatin kanë treguar të jenë më efektive në trajtimin e candidas së gojës sesa pezmatimet nistatinës. [11]

Për shkak të profilit të tij të toksicitetit kur arrihen nivelet e larta në serum, asnjë formulim i injektueshëm i kësaj droge nuk është aktualisht në tregun amerikan. Megjithatë, në të kaluarën janë hulumtuar formulime injektuese. [13]

Emrat e markave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Markë origjinale ishte Fungicidin

 • Nyamyc
 • Pedi-Dri
 • Pediaderm AF Complete
 • Candistatin
 • Nyaderm
 • Bio-statin
 • PMS-Nystatin
 • Nystan (tableta me gojë, vajra e ditës dhe pessaries, më parë nga Bristol-Myers Squibb )
 • Infestat
 • Nystalocal nga Medinova AG
 • Nystamont
 • Nystop (pluhur i ditës, kënetë )
 • Nystex
 • Mykinac
 • Nysert (suppositories vaginale, Procter & Gamble )
 • Nystaform (krem topik, dhe vaj dhe krem i kombinuar me iodochlorhydroxyquine dhe hydrocortisone, më parë Bayer tani Typharm Ltd)
 • Nilstat (tableta vaginale, pika orale, Lederle )
 • Korostatin (tableta vaginale, Holland Rantos )
 • Mycostatin (tableta vaginale, pluhur aktual, pezullim Bristol-Myers Squibb )
 • Mycolog-II (vaj i butë, i kombinuar me triamcinolone ; Apothecon )
 • Mytrex (vaj i parfumuar, i kombinuar me triamcinolone)
 • Mykacet (vaj i ditës, i kombinuar me triamcinolone)
 • Myco-Triacet II (vaj i butë, i kombinuar me triamcinolone)
 • Flagystatin II (krem, i kombinuar me metronidazol)
 • Timodine (krem, kombinuar me hydrocortisone dhe dimethicone )
 • Nistatina (tableta me gojë, Antibiotikë Iasi )
 • Nidoflor (krem, i kombinuar me neomycin sulfate dhe acetonide triamcinolone )
 • Stamicin (tableta me gojë, Antibiotikë Iasi )
 • Lystin
 • Animax ( lubrifikim ose krem i veterinës veterinare, e kombinuar me neomycin sulfate, thiostrepton dhe acetonide triamcinolone )
 • Nyata (pluhur topike) [26]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g h i j k "Nystatin". American Society of Health-System Pharmacists. Arkivuar nga origjinali më 2016-02-03. Marrë më 2016-01-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Espinel-Ingroff, Ana Victoria (2013). Medical Mycology in the United States a Historical Analysis (1894-1996). Dordrecht: Springer Netherlands. fq. 62. ISBN 9789401703116. Arkivuar nga origjinali më 2016-02-02. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Gupte, M.; Kulkarni, P.; Ganguli, B. N. (janar 2002). "Antifungal Antibiotics". Appl Microbiol Biotechnol. 58 (1): 46–57. doi:10.1007/s002530100822. PMID 11831475. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "WHO Model List of Essential Medicines (19th List)" (PDF). World Health Organization. prill 2015. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 13 dhjetor 2016. Marrë më 8 dhjetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Nystatin". International Drug Price Indicator Guide. Marrë më 2016-01-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Hamilton, Richart (2015). Tarascon Pocket Pharmacopoeia 2015 Deluxe Lab-Coat Edition. Jones & Bartlett Learning. fq. 180. ISBN 9781284057560. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "The Top 300 of 2019". clincalc.com. Marrë më 22 dhjetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b Hilal-Dandan, Randa; Knollmann, Bjorn; Brunton, Laurence (2017-12-05). Goodman & Gilman's the pharmacological basis of therapeutics. Brunton, Laurence L.,, Knollmann, Björn C.,, Hilal-Dandan, Randa (bot. Thirteenth). [New York]. ISBN 9781259584732. OCLC 994570810. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ D., SATOSKAR, R. S.. REGE, NIRMALA N.. BHANDARKAR, S. (2015). PHARMACOLOGY AND PHARMACOTHERAPEUTICS. [S.l.]: ELSEVIER INDIA. ISBN 978-8131243619. OCLC 978526697. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Gøtzsche PC, Johansen HK (shtator 2014). "Nystatin prophylaxis and treatment in severely immunodepressed patients". The Cochrane Database of Systematic Reviews (9): CD002033. doi:10.1002/14651858.CD002033.pub2. PMID 25188770. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b Lyu, Xin; Zhao, Chen; Yan, Zhi-Min; Hua, Hong (2016). "Efficacy of nystatin for the treatment of oral candidiasis: a systematic review and meta-analysis". Drug Design, Development and Therapy. 10: 1161–1171. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Pappas, PG; Kauffman CA; Andes D; etj. (2009). "Clinical practice guidelines for the management of candidiasis: 2009 update by the Infectious Diseases Society of America". Clin Infect Dis. 48 (5): 503–35. doi:10.1086/596757. PMID 19191635. Arkivuar nga origjinali më 2014-10-21. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ a b c Dismukes, WE; etj. (2003). Clinical Mycology. Oxford University Press. fq. 50–53. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Micromedex Detailed Drug Information". Arkivuar nga origjinali më 2013-12-21. Marrë më 1 pri 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "FDA approved package insert" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2014-04-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Rosenberger A, Tebbe B, Treudler R, Orfanos CE (qershor 1998). "[Acute generalized exanthematous pustulosis, induced by nystatin]". Der Hautarzt; Zeitschrift Fur Dermatologie, Venerologie, und Verwandte Gebiete (në gjermanisht). 49 (6): 492–5. doi:10.1007/s001050050776. PMID 9675578.
 17. ^ P., Rang, H. (2015-01-21). Rang and Dale's pharmacology. Dale, M. Maureen,, Flower, R. J. (Rod J.), 1945-, Henderson, G. (Graeme) (bot. Eighth). [United Kingdom]. ISBN 9780702053627. OCLC 903083639. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Hammond, S.M. (1977). Biological activity of polyene antibiotics. Progress in Medicinal Chemistry. Vëll. 14. fq. 105–79. doi:10.1016/S0079-6468(08)70148-6. ISBN 9780720406450. PMID 345355. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ a b c d Fjaervik E, Zotchev SB (2005). "Biosynthesis of the polyene macrolide antibiotic nystatin in Streptomyces noursei". Appl. Microbiol. Biotechnol. 67 (4): 436–443. doi:10.1007/s00253-004-1802-4. PMID 15700127. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Dewick, Paul M. (2009). Medicinal Natural Products: A Biosynthetic Approach (3rd ed.). UK: John Wiley & Sons Ltd. ISBN 978-0-471-97478-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Elsner, Zofia; Leszczynska-Bakal, Halina; Pawlak, Elzbieta; Smazynski, Teofil (1976). "Gel with nystatin for treatment of lung mycosis". Polish Journal of Pharmacology and Pharmacy. 28: 49–52. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Ana Espinel-Ingroff, Medical mycology in the United States: a historical analysis (1894-1996), Springer, 2003, p. 62.
 23. ^ Kelly, K. (2010). Medicine Becomes a Science: 1840-1999. fq. 71. ISBN 978-1-4381-2752-1. Arkivuar nga origjinali më 2017-03-23. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Sicherman, B.; Green, C.H. (1980). Notable American Women: The Modern Period : a Biographical Dictionary. Belknap Press of Harvard University Press. fq. 327. ISBN 978-0-674-62733-8. Arkivuar nga origjinali më 2017-03-23. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Akaike N, Harata N (1994). "Nystatin perforated patch recording and its applications to analyses of intracellular mechanisms". The Japanese Journal of Physiology. 44 (5): 433–73. doi:10.2170/jjphysiol.44.433. PMID 7534361. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "Drugs & Medications". www.webmd.com (në anglisht). Marrë më 2018-11-11.