Paria ilire

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirëKjo listë përbëhet nga emrat e fiseve, mbretërve, sundimtarëve, qyteteve, krahinave dhe mbretërive ilirë, që hasen në literaturën e ndryshme antike.

Fiset[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artikull kryesorë : Fiset Ilire
Emrat në lieraturën
shqip anglisht latinisht greqisht
Arbët Abri
Albanoi
Amantini
Andizetes
Arbanitai (Arbanios)
Ardianët Ardiaei
Ardiani
Arrianes
Atitani (Atintanes)
Autariatae (Autariates)
Azali
Breuci
*Briges
Bylliones
Carni
Catari
Celegeri
Chelidones
Colapiani (Colapani)
Cornacates
Desiatët Daesitiates
Dalmatët Dalmatae (Delmatae)
Daorsoi
Dardanët Dardani
Dasaretët Dassaretae (Dassarstae,Dassarenses,Dasaretae)
Daversi
Deraemestae
Deuri
Dindarët Dindari
Ditëjonët Ditiones
Docleatae
Enkelejtë Enchelaeae (Enchelleae)
Eravisci
Glintidiones
Grabaei
Histri
Japodët Iapydes (Iapodes)
Iasi (Jasi)
Ilirëjonët Illyrioi
Labeatët Labeatae (Labeates)
Kaonet Kaonia
Lopësit Lopsi
Mesapët (Mëzatët) Maezaei
Meslcumani
Molosët (Molos) Molosoi Naransii
Oseriates (Osseriates)
Paionët Pannoni
Parathinët Parthini
Penestae (Perestae)
Pirustae (Pipustae)
Plearaei
Sardeaties
Scirtari
Seleiitan
Soirtones
Taulantët Taulanti (Taulani)
Vardaei

Qytete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artikull kryesorë : Qytetet Ilire
Emrat në lieraturën
shqip anglisht latinisht greqisht (etj.)
- Epidamnus (Durrêsi)
- Butrint
- Apollonia (Fieri)
- Damastion
- Bylis (Bylis)
- Albanopolis (Patosi)
- Dimallium
- Lissos (Lezhë)
- Xares (Sarandë)

Më të njohurit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artikulli kryesorë : Perandorët Ilirë
Emrat në lieraturën
shqip anglisht latinisht greqisht
Ylli Hyllus
Bardhylli Bardhylis (Bardhyli)
Bardhylli II Bardhylis II
Agroni Agron
Teuta Teuta
Gentianët Gentianet
Taulantët Taulentet
Arbëria Arberia
Albanoi Albanoi
Ardiani Ardian
Apollo Apollo