Portal:Kolonja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
redakto 
Portali Kolonja
DATA DHE ORA
E enjte
shtator
1:29 pm
Mirë se na kini-vini në portalin
K O L O N J A
ju kujtohet
Stema e Bashkisë Kolonjë.svg

G R A M O Z I
Kjo faqe shërbenë si ndihmë për kërkimin dhe krijimin e artikujve mbi dhe për
KolonjënWikipedia.
redakto 
Artikulli i muajit
Papa Kristo Negovani
Papa Kristo Negovani
Papa Kristo Negovani (1875-1905), i njohur edhe me emrin Kristo Harallambi patriot dhe klerik shqiptar.Papa Kristo Negovani është autor proze e poezie, si dhe tekstesh shkollore, përkthimesh e përrallash. Veprat e tij u botuan në revista të kohës, sidomos në Kalendari kombiar.
Fan Noli
Fan Noli
Theofan Stilian Noli (Fan Noli, 6 janar 1882 - 13 mars 1965, ShBA) burrështeti, dijetar, poet, përkthyes e historian shqiptar nga Perandoria Osmane. Noli ishte artist dhe dijetar, përfaqësues i shquar i letërsisë demokratike, që u zhvillua në Shqipëri fill pas Rilindjes. Fan Noli dha një kontribut të çmuar për Shqipërinë dhe thesarin e kulturës kombëtare.

Jani Vreto
Jani Vreto
Jani Vreto (1822-1900) ishte atdhetar dhe mendimtar i shquar i Rilindjes Kombëtare. Kreu shkollën e “Zosimea“ të Janinës. Më 1854 u vendos në Stamboll. Që më 1864 mori pjesë së bashku me Ismail Qemalin, Hoxha Tahsinin, Kostandin Kristoforidhin, Pashko Vasën etj. në mbledhjet e para për caktimin e një alfabeti të shqipes dhe për botimin e librave në gjuhën shqipe. Ishte anëtar i Komitetit Qendror për mbrojtjen e të drejtave të kombësisë shqiptare. Dha ndihmesë për komisionin që miratoi më 1879 Alfabetin e Stambollit.

Petro Nini LuarasiPetro Nini Luarasi
Petro Nini Luarasi lindi në 22 prill të vitit 1865në Luaras të Kolonjës dhe vdiq më 17 gusht të vitit 1911, ishte i biri i Nin Petro Kostallarit, veprimtar i Rilindjes Kombëtare, publicist e pedagog, Mësues i Popullit. Lindi në Luaras të Kolonjës në një familje muratori. Ishte nxënës në shkollën e Qestoratit të Koto Hoxhit.

Parashqevi Qiriazi
Parashqevi Qiriazi
Parashqevi Qiriazi (1880-1970), e njohur edhe me emrin Paraskevi D. Kirias, studioi në Robert College në Konstantinopojë dhe u kthye në Shqipëri për të punuar si mësuese. Më 1909 ajo botoi një abetare për shkollat fillore. Më pas organizoi arsimin për të vegjël, shkolla mbrëmjeje në Shqipërinë jugore dhe ndihmoi për të vënë bazat e një sistemi bibliotekar.

redakto 
Fotografia e muajit
Qëndra e qytetit


redakto 
Biografi e zgjedhur
redakto 
A e dini se

... 1943 kur trupat gjermane pushtuan Shqipërinë; në fshatin Borovë masakruan 107 burra, gra, fëmijë e pleq.


redakto 
Kolonja Temat
Harta e vendeve turistike në Kolonjë.jpg

Vende për tu vizituar në Kolonjë

  • 3 Ura e mullirit të Totës
  • 4 Fshati i Rehovës ka shtëpi karakteristike të ndërtuara me gurë
  • 5 Kisha Ortodokse e Shën Kollit në fshatin Vodicë
redakto 
Burime interneti
redakto 
Këndi yt
Qëndra e qytetit
I themeluar në fillim te shekullit te XVIII dhe i shtrirë në rrëzë të malit të Gramozit, qyteti i Ersekës është një qytet i vogël alpin dhe qyteti kryesor i Kolonjës. Si qyteti më i madh në Kolonjë luan një rol të rëndësishëm për të gjitha aktivitetet e rajonit duke përfshirë zonat që lidhen me turizmin, kulturën dhe arsimin.

Popullsia e ketij rajoni është krenare për traditat atdhetare, liridashëse e arsimdashëse. Kolonjaret janë njerëz punëtorë dhe me kulturë. Ata kanë një histori të gjatë për ruajtjen e traditave dhe vlerave të tyre, veçanërisht në fushën e arsimit. Ndërkohë ata dinë të zgjedhin anët më pozitive nga shoqëria që ndryshon përreth tyre. vazhdo më tej leximin

redakto 
Portala të ngjashëm
redakto 
Kolonja Lajme
redakto 
Citate
redakto 
Kolonja Lista
redakto 
Kategori
redakto 
WikiProjekte
redakto 
Artikuj që duhet përmirësuar
redakto 
Nënportal

Fresko kujtesën e serverit