Jump to content

Portugezët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Portugezët janë një grup etnik dhe një komb që flet gjuhë romane, autoktonë në Portugali, një vend në perëndim të Gadishullit Iberikjugperëndim të Evropës, të cilët ndajnë një kulturë, njëprejardhje dhe një gjuhë të përbashkët.

Origjina politike e shtetit portugez mund të gjurmohet në themelimin e Qarkut të Portugalisë në 868. Megjithatë, vetëm në Betejën e Sao Mamede-s (1128) Portugalia fitoi njohjen ndërkombëtare si mbretëri nëpërmjet Traktatit të Zamorës dhe demit papal Manifestis Probatum. Ky themelim i shtetit portugez në shekullin e 12-të hapi rrugën që populli portugez të bashkohej si komb.

Portugezët luajtën një rol të rëndësishëm në lundrim dhe eksploruan disa toka të largëta të panjohura më parë për evropianët në Amerikë, në Afrikë,në Azi dhe në Oqeani (në jugperëndim të Oqeanit Paqësor). Në 1415, me pushtimin e Ceutës, portugezët filluan të luanin një rol të rëndësishëm në Epokën e Zbulimeve, e cila kulmoi në një perandori koloniale, e konsideruar si një nga perandoritë e para botërore dhe një nga fuqitë kryesore ekonomike, politike dhe ushtarake të botës në shekujt e 15-të dhe të 16-të, me territore që tani janë pjesë e vendeve të shumta. Portugalia ndihmoi në dominimin e mëvonshëm të qytetërimit perëndimor nga kombet e tjera fqinje evropiane.

Për shkak të shtrirjes së madhe historike nga shekulli i 16-të të Perandorisë Portugeze dhe kolonizimit pasues të territoreve në Azi, në Afrikë dhe në Amerikë, si dhe emigracioni historik dhe i kohëve të fundit, portugezët u shpërndanë në pjesë të ndryshme të botës.