Presidentja e Gjeorgjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
President i Georgia
საქართველოს პრეზიდენტი
Në detyrë
Salome Zourabichvili

që nga 16 December 2018
Office of the President of Georgia
Head of State of Georgia
VendbanimiOrbeliani Palace
EmëruesDirect popular vote:
  • 1991 to 2018
Electoral College:
  • 2024 onward
Kohëzgjatja e detyrësEffective 1991:
  • five years
Effective 2004:
  • four years
Effective 2018:
  • six years
Effective 2024:
  • five years, renewable once
Instrumenti konstituesConstitution of Georgia
Mbajtësi inauguruesZviad Gamsakhurdia
Themelimi14 prill 1991;
33 vite më parë
 (1991-04-14)
ZëvendësChairperson of the Parliament
Pagesa13,000 GEL per month[1][2]
Faqja zyrtareOfficial website

 

Presidentja e Gjeorgjisë ( gjeorgjisht: საქართველოს პრეზიდენტი, translit.: Stampa:Ka-translit ) është kreu ceremonial i shtetitGjeorgjisë, si dhe komandanti i përgjithshëm i Forcave të Mbrojtjes . Kushtetuta e përcakton zyrën presidenciale si "garantues i unitetit të vendit dhe pavarësisë kombëtare".

Presidenti është kryesisht një figurë figurative si në shumë demokraci parlamentare. Pushteti ekzekutiv i është dhënë Qeverisë dhe Kryeministrit .Zyra u prezantua për herë të parë nga Këshilli i Lartë i Republikës së Gjeorgjisë më 14 prill 1991, pesë ditë pas shpalljes së pavarësisë së Gjeorgjisë nga Bashkimi Sovjetik.Presidenti shërben për një mandat pesë-vjeçar.

Presidentja aktuale është Salome Zourabichvili.Për shkak të tranzicionit të Gjeorgjisë në një sistem plotësisht parlamentar, ajo është presidentja e fundit që zgjidhet drejtpërdrejt nga qytetarët.

Kualifikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

President i Gjeorgjisë mund të zgjidhet çdo shtetas i Gjeorgjisë që ka të drejtë zgjedhore, i cili ka mbushur moshën 40 vjeç dhe që ka jetuar në Gjeorgji për të paktën 15 vjet.Zyra nuk mund të mbahet nga një shtetas i Gjeorgjisë, i cili është njëkohësisht shtetas i një vendi të huaj. Presidenti i Gjeorgjisë nuk duhet të jetë anëtar i një partie politike.

Zgjedhjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Administrata e Presidentit të Gjeorgjisë (nganjëherë përkthyer si Administrata Presidenciale e Gjeorgjisë ) është organi që mbështet dhe organizon ushtrimin e kompetencave të përcaktuara nga Kushtetuta e Gjeorgjisë dhe akte të tjera legjislative për Presidentin e Gjeorgjisë. Administrata e Presidentit të Gjeorgjisë u krijua më 14 shkurt 2004 me Dekretin №60 të Presidentit të Gjeorgjisë, Mikheil Saakashvili .Në aktivitetet e saj, administrata udhëhiqet nga Kushtetuta e Gjeorgjisë, legjislacioni i Gjeorgjisë, statuti dhe aktet e tjera ligjore të Presidentit të Gjeorgjisë. Struktura dhe rregullat e funksionimit të administratës përcaktohen nga Presidenti i Gjeorgjisë.

Heqja nga detyra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një e treta e numrit të përgjithshëm të anëtarëve të Parlamentit ka të drejtë të ngrejë çështjen e shkarkimit të presidentit të Gjeorgjisë. Ata mund të konsiderohen të fajësuar nëse vendimi mbështetet nga të paktën dy të tretat e anëtarëve të Parlamentit. Procedura e shkarkimit të presidentit është e ndaluar me kushtetutë gjatë gjendjes së jashtëzakonshme ose gjendjes ushtarake.

Kompetencat dhe detyrat kushtetuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1. Presidenti i Gjeorgjisë do të:

a) me pëlqimin e Qeverisë, të ushtrojë kompetenca përfaqësuese në marrëdhëniet me jashtë, të negociojë me shtete të tjera dhe organizata ndërkombëtare, të lidhë traktate ndërkombëtare dhe të pranojë akreditimin e ambasadorëve dhe përfaqësuesve të tjerë diplomatikë të shteteve të tjera dhe organizatave ndërkombëtare; me propozimin e Qeverisë, emëron dhe shkarkon ambasadorët dhe shefat e tjerë të misioneve diplomatike të Gjeorgjisë;

b) të lidhë një marrëveshje kushtetuese me Kishën Ortodokse Apostolike Autoqefale të Gjeorgjisë në emër të shtetit të Gjeorgjisë;

c) shpall zgjedhjet e Parlamentit dhe të organeve të vetëqeverisjes vendore, në përputhje me Kushtetutën dhe me procedurat e përcaktuara nga ligji organik;

d) me propozimin nga qeveria, emëron dhe shkarkon Komandantin e Forcave të Mbrojtjes të Gjeorgjisë; emëron një anëtar të Këshillit të Lartë të Drejtësisë; marrin pjesë në emërimin e kryetarit dhe anëtarëve të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve të Gjeorgjisë në rastet e përcaktuara me ligj organik dhe në përputhje me procedurën e përcaktuar; me propozimin e Qeverisë, të paraqesë në Parlament kandidatët për anëtarësim në organet rregullatore kombëtare;

e) vendos për çështjet e shtetësisë në përputhje me procedurat e përcaktuara nga ligji organik;

f) falin të dënuarit;

g) në përputhje me procedurat e përcaktuara me ligj, jep çmime dhe shpërblime shtetërore; gradat më të larta ushtarake, grada speciale dhe tituj nderi; dhe gradat më të larta diplomatike;

h) të ketë të drejtë, me rekomandim të Qeverisë dhe me pëlqimin e Kuvendit, të pezullojë veprimtarinë e një organi përfaqësues të një njësie territoriale ose të shpërndajë një organ të tillë, nëse veprimtaria e tij kërcënon sovranitetin ose integritetin territorial të vendit; ose ushtrimi i kompetencave kushtetuese nga organet shtetërore;

i) ushtrojë kompetenca të tjera të përcaktuara me Kushtetutë.

2. Presidenti i Gjeorgjisë ka të drejtë të thërrasë një referendum për çështjet e përcaktuara në Kushtetutë dhe ligj, me kërkesë të Parlamentit të Gjeorgjisë, Qeverisë së Gjeorgjisë ose jo më pak se 200 000 votuesve, brenda 30 ditëve pas paraqitjes së një kërkese të tillë. marrë. Referendumi nuk mbahet për të miratuar ose shfuqizuar një ligj, për të dhënë amnisti ose falje, për ratifikimin ose denoncimin e traktateve ndërkombëtare ose për të vendosur çështje që parashikojnë kufizimin e të drejtave themelore kushtetuese të njeriut. Çështjet që lidhen me thirrjen dhe mbajtjen e referendumeve përcaktohen me ligj organik.

3. Presidenti i Gjeorgjisë ka të drejtë t'i drejtohet popullit. Presidenti do t'i paraqesë Parlamentit çdo vit një raport për çështje të rëndësishme shtetërore.

Betim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Presidenti i Gjeorgjisë gëzon imunitet. Askush nuk ka të drejtë të ndalojë ose të ngrejë procedim penal kundër presidentit të Gjeorgjisë gjatë kohës që është në detyrë. Siguria e presidentit të Gjeorgjisë sigurohet nga Shërbimi Special i Mbrojtjes së Shtetit.Përpara marrjes së detyrës, të dielën e tretë pas ditës së zgjedhjeve, presidenti i sapozgjedhur i Gjeorgjisë i drejtohet popullit dhe i kërkohet të bëjë betimin e mëposhtëm të detyrës:

Imuniteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Presidenti i Gjeorgjisë gëzon imunitet. Askush nuk ka të drejtë të ndalojë ose të ngrejë procedim penal kundër presidentit të Gjeorgjisë gjatë kohës që është në detyrë. Siguria e presidentit të Gjeorgjisë sigurohet nga Shërbimi Special i Mbrojtjes së Shtetit.Standard[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Standardi i presidentit të Gjeorgjisë (deri në vitin 2020)

Standardi është përshtatur nga flamuri kombëtar i Gjeorgjisë, i ngarkuar në qendër me stemën gjeorgjiane . Kopjet e standardit përdoren brenda zyrës së presidentit, në ndërtesën e Kancelarisë, agjenci të tjera shtetërore dhe si një flamur makine në automjetet që mbajnë presidentin brenda territorit gjeorgjian.[ citim i nevojshëm ]

Flamuri i presidentit të Gjeorgjisë para vitit 2020

Historia e zyrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasi Gjeorgjia u shkëput zyrtarisht nga Bashkimi Sovjetik më 9 prill 1991, Këshilli i Lartë votoi, më 14 Prill, për të krijuar postin e presidentit ekzekutiv dhe emëroi Zviad Gamsakhurdia në detyrë në pritje të mbajtjes së zgjedhjeve të drejtpërdrejta. Në zgjedhjet mbarëkombëtare për këtë post, më 26 maj 1991, Gamsakhurdia fitoi një fitore dërrmuese, duke u bërë presidenti i parë i Republikës së Gjeorgjisë. Gamsakhurdia u rrëzua në një grusht shteti ushtarak më 6 janar 1992. Ai vazhdoi të funksionojë si president në mërgim deri në vdekjen e tij në një përpjekje të dështuar për të rimarrë pushtetin më 31 dhjetor 1993.

Në mungesë të pushtetit legjitim pas grushtit të shtetit, një pozicion i kreut të shtetit u prezantua për liderin e ri të Gjeorgjisë Eduard Shevardnadze më 10 mars 1992. Pas miratimit të një Kushtetute të re më 24 gusht 1995, posti i presidentit u rikthye. Shevardnadze u zgjodh në presidencë më 5 nëntor 1995 dhe u rizgjodh më 9 prill 2000. Ai dha dorëheqjen nën presionin e demonstratave masive të njohura si Revolucioni i Trëndafilave më 23 nëntor 2003. Pas mandatit të shkurtër të Nino Burjanadze si ushtrues detyre, Mikheil Saakashvili u zgjodh më 4 janar 2004. Ai nuk e kreu mandatin e tij të parë të plotë, por dha dorëheqjen vullnetarisht për të qetësuar tensionet pas demonstratave të Gjeorgjisë të vitit 2007 dhe i çoi zgjedhjet presidenciale përpara nga data fillestare në vjeshtën e 2008-ës. Ai u rizgjodh më 5 janar 2008. Kompetencat ekzekutive të presidentit u kufizuan ndjeshëm në favor të kryeministrit dhe qeverisë në një sërë ndryshimesh të miratuara midis 2013 dhe 2018.Pas zgjedhjes së Giorgi Margvelashvili në presidencë në tetor 2013, Gjeorgjia finalizoi kalimin e saj në një republikë parlamentare.Në nëntor 2018, Salome Zourabichvili, u bë presidentja e parë femër e Gjeorgjisë me cilësi të përhershme dhe, sipas kushtetutës së re, presidentja e fundit që u zgjodh me votim të drejtpërdrejtë. Në funksion të këtyre ndryshimeve, ajo do të shërbejë për një mandat gjashtë vjeçar.

Pasardhja dhe ushtruesi i detyrës së presidentit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në rast të dorëheqjes, vdekjes ose shkarkimit të presidentit , kryetari i Parlamentit do të shërbejë përkohësisht derisa të emërohet presidenti i ri.Ka pasur raste të tilla në Gjeorgji në 2003 dhe 2007, në të dyja rastet, presidenti dha dorëheqjen para kohe dhe u zëvendësua nga kryetari i parlamentit, përpara se të mbaheshin zgjedhjet e reja. Në të dyja rastet, kryetari i atëhershëm Nino Burjanadze u bë ushtrues i detyrës së presidentit; ishte e vetmja në këtë post dhe mund të thuhet se ishte edhe presidentja e parë femër e vendit. Megjithatë, presidentja e parë femër e zgjedhur plotësisht në Gjeorgji ishte Salome Zourabichvili, e cila është ende në këtë pozicion.

Administrata[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas versionit 2018 të kushtetutës së Gjeorgjisë, duke filluar nga viti 2024, presidenti do të zgjidhet për një mandat pesë-vjeçar nga Kolegji Zgjedhor prej 300 anëtarësh, i përbërë nga të gjithë anëtarët e Parlamentit të Gjeorgjisë dhe nga organet supreme përfaqësuese të autonomisë. republikat e Abkhazisë dhe Axharës, gjithashtu anëtarë nga organet përfaqësuese të vetëqeverisjes lokale (komunat). I njëjti person mund të zgjidhet President i Gjeorgjisë vetëm dy herë.Jo më pak se 30 anëtarë të Kolegjit Zgjedhor kanë të drejtë të propozojnë një kandidat për president të Gjeorgjisë. Zgjedhja e presidentit të Gjeorgjisë caktohet nga Parlamenti në tetor.

Lista e presidentëve të Gjeorgjisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Text and translationUnë, Presidenti i Gjeorgjisë, pohoj solemnisht përpara Zotit dhe kombit se do të mbështes dhe mbroj Kushtetutën e Gjeorgjisë, pavarësinë, unitetin dhe pandashmërinë e vendit; se do të kryej me besnikëri detyrat e Presidentit, do të kujdesem për sigurinë dhe mirëqenien e qytetarëve të vendit tim dhe për ringjalljen dhe fuqinë e kombit dhe atdheut tim.

Name

(Born–Died)
Picture Took office Left office Time in office Party Election
1 Zviad Gamsakhurdia

(1939–1993)
14 April 1991 6 January 1992

(Deposed)
Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme Round Table—Free Georgia 1991
The office of the president was vacant from January 6, 1992 to November 26, 1995.[a]
rowspan="1" style="background:#231577
color
white;" |2
Eduard Shevardnadze

(1928–2014)
26 November 1995 23 November 2003

(Forced to Resign)
Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme Union of Citizens of Georgia 1995

2000
style="background:#BC0000
color
white;" |—
Nino Burjanadze

(born 1964)

Acting
23 November 2003 25 January 2004 Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme United National Movement
style="background:#BC0000
color
white;" |3
Mikheil Saakashvili

(born 1967)
25 January 2004 25 November 2007 (Resigned) Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme United National Movement 2004
style="background:#BC0000
color
white;" |—
Nino Burjanadze

(born 1964)

Acting
25 November 2007 20 January 2008 Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme United National Movement
style="background:#BC0000
color
white;" |(3)
Mikheil Saakashvili

(born 1967)
20 January 2008 17 November 2013 Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme United National Movement 2008
style="background:#27509C
color
white;" |4
Giorgi Margvelashvili

(born 1969)
17 November 2013 16 December 2018 Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme Georgian Dream 2013
style="background:#DCDCDC
color
black" |5
Salome Zurabishvili

(born 1952)
16 December 2018 Incumbent Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme Independent 2018
  1. ^ On December 22, 1991, parts of the military launched a coup d'état against the government and the president. On January 6, 1992, the government and the President were deposed and a Military Council, led by Tengiz Kitovani and Jaba Ioseliani, took power in Tbilisi. On March 10, 1992, the Military Council handed the power over to Eduard Shevardnadze, who served as acting head of state until November 26, 1995.

Afati kohor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Salome ZurabishviliGiorgi MargvelashviliMikheil SaakashviliNino BurjanadzeEduard ShevardnadzeZviad Gamsakhurdia
Salome ZurabishviliGiorgi MargvelashviliMikheil SaakashviliNino BurjanadzeEduard ShevardnadzeZviad Gamsakhurdia
  1. ^ https://www.transparency.ge/sites/default/files/labor-remuneration.pdf Stampa:Bare URL PDF
  2. ^ "Georgia increases the president's salary". Democracy & Freedom Watch. 11 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Administrata Presidenciale e Gjeorgjisë

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:GeorgiaPresidentsStampa:Europe heads of stateStampa:Georgia (country) topics