Sistemi kuvendor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Një sistem kuvendor ose demokraci kuvendore është një sistem i qeverisjes demokratike të një shteti ku zbatuesi e merr legjitimitetin e tij demokratik nga aftësia e tij për të komanduar mbështetjen ("besimin") e legjislativit, zakonisht një kuvend, të cilit ai është i përgjegjshëm. Në një sistem kuvendor, kreu i shtetit është zakonisht një person i ndryshëm nga kreu i qeverisë. Kjo është në kontrast me një sistem presidencial, ku kreu i shtetit shpesh është edhe kreu i qeverisë dhe, më e rëndësishmja, ku zbatuesi nuk e merr legjitimitetin e tij demokratik nga legjislativi.

Vendet me sisteme kuvendore mund të jenë monarki kushtetuese, ku një monark është kreu i shtetit ndërsa kreu i qeverisë është pothuajse gjithmonë një anëtar i kuvendit, ose republikat kuvendore, ku një president kryesisht ceremonial është kreu i shtetit ndërsa kreu i qeverisë është rregullisht nga legjislativi. Në disa republika kuvendore, ndër disa të tjera, kreu i qeverisë është gjithashtu kreu i shtetit, por zgjidhet dhe i përgjigjet kuvendit. Në kuvendet me dy dhoma, kreu i qeverisë është përgjithësisht, por jo gjithmonë, anëtar i dhomës së ulët.

Kuvendësia është forma mbizotëruese e qeverisjesEvropë, ku 32 nga 50 shtetet e saj anëtare janë kuvendore. Është gjithashtu e zakonshme në Karaibe, duke qenë forma e qeverisjes së 10 nga 13 shtetet ishullore të saj dhe në Oqeani. Diku tjetër në botë, vendet kuvendore janë më pak të zakonshme, por ato janë të shpërndara nëpër të gjitha kontinentet, më shpesh në ish-kolonitë e Perandorisë Britanike që pajtohen me një markë të veçantë kuvendësie të njohur si sistemi Westminster .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga lashtësia, kur shoqëritë ishin fisnore, kishte këshilla ose një kryetar, vendimet e të cilëve vlerësoheshin nga pleqtë e fshatit. Përfundimisht, këto këshilla janë zhvilluar ngadalë në sistemin bashkëkohor kuvendor.

Kuvendet e para datojnë në Evropë në mesjetë: veçantarisht në 1188 Alfonso IX, Mbreti i Leonit (Spanjë) mblodhi të tre shtetet në Korte të Leonit . [1] [2] Një shembull i hershëm i qeverisjes kuvendore u zhvillua në Holandën dhe Belgjikën e sotme gjatë kryengritjes holandeze (1581), kur pushtetet sovrane, legjislative dhe zbatuese u morën nga shtetet e përgjithshme të Holandës nga monarku, Mbreti Filip II i Spanjës. Kuptimi bashkëkohor i qeverisjes kuvendore u shfaq në Mbretërinë e Britanisë së Madhe midis 1707 dhe 1800 dhe bashkëkohësi i tij, sistemi kuvendor në Suedi midis 1721 dhe 1772 .

Në Angli, Simon de Montfort mbahet mend si një nga baballarët e qeverisë përfaqësuese për mbledhjen e dy kuvendeve të famshëm. [3] [4] [5] E para, në 1258, i hoqi mbretit të drejtën e pakufizuar dhe e dyta, në 1265, përfshinte qytetarë të thjeshtë nga qytetet . Më vonë, në shekullin e 17-të, kuvendi i Anglisë ishte pionier i disa prej ideve dhe sistemeve të demokracisë liberale që kulmuan me Revolucionin e Lavdishëm dhe miratimin e Ligjit të të Drejtave të vitit 1689 . [6] [7]

Mbretërinë e Britanisë së Madhe, mbreti, në teori, kryesonte kabinetin dhe zgjidhte ministrat. Në praktikë, paaftësia e mbretit George I për të folur anglisht bëri që përgjegjësia për kryesimin e kabinetit t'i kalonte ministrit kryesor, fjalë për fjalë kryeministrit ose ministrit të parë, Robert Walpole. Demokratizimi shkallëzor i kuvendit me zgjerimin e ekskluzivitetit të votimit rriti rolin e kuvendit në kontrollin e qeverisë dhe në vendosjen se kujt mund t'i kërkonte mbretit të formonte një qeveri. Në shekullin e 19-të, Akti i Reformës së Madhe i 1832 çoi në mbizotërimin kuvendor, me zgjedhjen e tij që vendoste pa ndryshim se kush ishte kryeministër dhe çehre e qeverisë. [8] [9]

Pas Luftës së Dytë Botërore, fuqitë e mundura fashiste të Boshtit u pushtuan nga Aleatët fitimtarë. Në ato vende të pushtuara nga demokracitë aleate (Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca) u zbatuan kushtetutat kuvendore, duke rezultuar në kushtetutat kuvendore të Italisë dhe Gjermanisë Perëndimore (tani e gjithë Gjermanisë) dhe Kushtetuta e Japonisë e vitit 1947. Përvojat e luftës në vendet e pushtuara, ku qeveritë legjitime demokratike u lejuan të ktheheshin, forcuan përkushtimin publik ndaj parimeve kuvendore; në Danimarkë, një kushtetutë e re u shkrua në vitin 1953, ndërsa një debat i gjatë dhe i ashpër në Norvegji rezultoi në asnjë ndryshim në kushtetutën demokratike të rrënjosur fort të atij vendi.

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një sistem kuvendor mund të jetë ose dydhomësh, me dy dhoma kuvendi ose njëdhomësh, me vetëm një dhomë kuvendi. Një kuvend me dy dhoma zakonisht përbëhet nga një dhomë e ulët e zgjedhur drejtpërdrejt me fuqinë për të përcaktuar qeverinë zbatuese, dhe një dhomë e sipërme e cila mund të emërohet ose zgjidhet përmes një mekanizmi të ndryshëm nga dhoma e ulët.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studiuesit e demokracisë si Arend Lijphart dallojnë dy lloje të demokracive kuvendore: sistemet Westminster dhe Konsensus. [10]

Sistemi Westminster[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sistemi Westminster zakonisht gjendet në Komonuelthin e Kombeve dhe në vendet të cilat u ndikuan nga zakoni politik britanik. [11] [12] [13] Këto kuvende priren të kenë një stil më kundërshtues debati dhe seanca plenare e parlamentit është më e rëndësishme se komisionet. Disa kuvende në këtë model zgjidhen duke përdorur një sistem votimi pluraliteti (së pari pas postit), si Mbretëria e Bashkuar, Kanadaja, India dhe Malajzia, ndërsa të tjerët përdorin një formë të përfaqësimit proporcional, si Irlanda dhe Zelanda e Re. Dhoma e Përfaqësuesve Australianë zgjidhet duke përdorur votim të menjëhershëm të balotazhit, ndërsa Senati zgjidhet duke përdorur përfaqësimin proporcional përmes votës së vetme të transferueshme. Pavarësisht se cili sistem përdoret, sistemet e votimit priren të lejojnë votuesin të votojë për një kandidat të emëruar dhe jo për një listë të mbyllur .

Sistemi Konsesus[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Modeli kuvendor i Evropës Perëndimore (p.sh. Spanja, Gjermania) tenton të ketë një sistem debati më konsensual dhe zakonisht ka dhoma debati gjysmë rrethore. Sistemet e konsensusit kanë më shumë tendencë për të përdorur përfaqësim proporcional me lista të hapura partiake sesa legjislaturat e Modelit Westminster. Komisionet e këtyre kuvendeve priren të jenë më të rëndësishme se sa dhoma plenare. Disa kuvende të vendeve të Evropës Perëndimore (p.sh. në Holanda, Luksemburgu dhe Suedia) zbatojnë parimin e dualizmit si një formë e ndarjes së pushteteve. Në vendet që përdorin këtë sistem, deputetët duhet të japin dorëheqjen nga vendi i tyre në kuvend pasi të emërohen (ose zgjidhen) ministër. Ministrat në këto vende zakonisht marrin pjesë aktive në debatet kuvendore, por nuk kanë të drejtë vote.

Zgjedhja e kreut të qeverisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zbatimet e sistemit kuvendor gjithashtu mund të ndryshojnë për sa i përket mënyrës se si emërohen kryeministri dhe qeveria dhe nëse qeveria ka nevojë për miratimin e qartë të kuvendit, dhe jo vetëm mungesën e mosmiratimit të saj. Disa vende si India gjithashtu kërkojnë që kryeministri të jetë anëtar i legjislaturës, megjithëse në vende të tjera kjo ekziston vetëm si një konventë.

 • Kreu i shtetit emëron një kryeministër që ka të ngjarë të ketë mbështetjen e shumicës në kuvend. Ndërsa në praktikë shumica e kryeministrave nën sistemin Westminster (përfshirë Australinë, Kanadanë, Malajzinë, Zelandën e Re dhe Mbretërinë e Bashkuar) janë udhëheqësit e partisë më të madhe në kuvend, teknikisht emërimi i kryeministrit është një prerogativë e ushtruar nga monarku, guvernatori i përgjithshëm ose presidenti.
 • Kreu i shtetit emëron një kryeministër i cili duhet të fitojë votëbesimin brenda një kohe të caktuar. Shembuj: Itali, Tajlandë.
 • Kreu i shtetit emëron si kryeministër udhëheqësin e partisë politike që mban një numër të madh vendesh në parlament. Për shembull, në Greqi, nëse asnjë parti nuk ka shumicën, udhëheqësit të partisë me shumë mandate i jepet një mandat shqyrtues për të marrë besimin e kuvendit brenda tre ditëve. Nëse kjo nuk është e mundur, atëherë udhëheqësi i partisë me numrin e dytë më të madh të mandatit i jepet mandati shqyrtues. Nëse kjo dështon, atëherë udhëheqësit të partisë së tretë më të madhe i jepet, e kështu me radhë.
 • Zgjedhja e drejtpërdrejtë me votë popullore. Shembull: Izraeli, 1996–2001, ku kryeministri u zgjodh në një zgjedhje të përgjithshme, pa marrë parasysh përkatësinë politike, dhe procedura e të cilit mund të përshkruhet gjithashtu si një sistem gjysmë kuvendor.

Shtetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Afrikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti Lidhja midis legjislativit dhe zbatuesit
Flamuri Botsvana Kuvendi i Botsvanës zgjedh Presidentin i cili emëron kabinetin
Flamuri Etiopia Asambleja Kuvendore Federale emëron Këshillin e Ministrave
Flamuri Lesoto Asambleja Kombëtare e Lesotos përcakton Kryeministrin e Lesotos
Flamuri Mauritiusi Asambleja Kombëtare emëron Kabinetin e Mauritius
Flamuri Somalia Kuvendi Federal i Somalisë zgjedh Presidentin i cili emëron Kryeministrin
Flamuri Afrika e Jugut Kuvendi i Afrikës së Jugut zgjedh Presidentin i cili emëron kabinetin

Amerikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti Lidhja midis legjislativit dhe zbatuesit
Flamuri Antigua

dhe Barbuda

Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Përfaqësuesve të Antigua dhe Barbudës emërohet Kryeministër i Antigua dhe Barbudës nga Guvernatori i Përgjithshëm i Antigua dhe Barbudës, i cili më pas emëron Kabinetin e Antigua dhe Barbudës në këshillat e Kryeministrit
Flamuri Bahamet Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Asamblesë së Bahamas emërohet Kryeministër i Bahamas nga Guvernatori i Përgjithshëm i Bahamas, i cili më pas emëron kabinetin e Bahamas me këshillën e Kryeministrit
Flamuri Barbadosi Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Asamblesë së Barbados emërohet Kryeministër i Barbados nga Presidenti i Barbados, i cili më pas emëron Kabinetin e Barbados me këshillën e Kryeministrit
Flamuri Beliza Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Përfaqësuesve të Belizes emërohet Kryeministër i Belizes nga Guvernatori i Përgjithshëm i Belizes, i cili më pas emëron kabinetin e Belizes me këshillën e kryeministrit.
Flamuri Kanadaja Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Komunave të Kanadasë emërohet Kryeministër i Kanadasë nga Guvernatori i Përgjithshëm i Kanadasë, i cili më pas emëron Kabinetin e Kanadasë me këshillën e Kryeministrit.
Flamuri Dominika Dhoma e Kuvendit të Dominikës miraton Kabinetin e Dominikës
Flamuri Grenada Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Përfaqësuesve të Grenadës emërohet Kryeministër i Grenadës nga Guvernatori i Përgjithshëm i Grenadës, i cili më pas emëron Qeverinë e Grenadës me këshillën e Kryeministrit.
Flamuri Xhamajka Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Përfaqësuesve të Xhamajkës emërohet Kryeministër i Xhamajkës nga Guvernatori i Përgjithshëm i Xhamajkës, i cili më pas emëron kabinetin e Xhamajkës me këshillën e Kryeministrit.
Flamuri Shën Kits

dhe Nevis

Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Asamblenë Kombëtare të Shën Kits dhe Nevis emërohet Kryeministër i Shën Kits dhe Nevis nga Guvernatori i Përgjithshëm i Shën Kits dhe Nevis, i cili më pas emëron Qeverinë e Shën Kits dhe Nevisit me këshillën e kryeministrit
Flamuri Shën Luçia Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Asamblesë së Shën Luçia emërohet Kryeministër i Shën Lucia nga Guvernatori i Përgjithshëm i Shën Luçia, i cili më pas emëron Qeverinë e Shën Luçia me këshillën e Kryeministrit
Flamuri Shën Vincenti

dhe Grenadinet

Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Asamblesë së Shën Vincentit dhe Grenadineve emërohet Kryeministër i Shën Vincentit dhe Grenadineve nga Guvernatori i Përgjithshëm i Shën Vincentit dhe Grenadineve, i cili më pas emëron Qeverinë. të Shën Vincentit dhe Grenadineve me këshillën e Kryeministrit
Flamuri Surinami Asambleja Kombëtare zgjedh Presidentin e Surinamit, i cili emëron Qeverinë e Surinamit
Flamuri Trinidadi dhe Tobagoja Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Përfaqësuesve të Trinidad dhe Tobago emërohet Kryeministër i Trinidad dhe Tobago nga Presidenti i Trinidad dhe Tobago, i cili më pas emëron kabinetin e Trinidad dhe Tobago me këshillën e Kryeministrit

Azi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti Lidhja midis legjislativit dhe zbatuesit
Flamuri Bangladeshi Jatiya Sangsad miraton kabinetin e Bangladeshit
Flamuri Butani Kuvendi i Butanit miraton Lhengye Zhungtshog
Flamuri Kamboxhia Kuvendi i Kamboxhias miraton Këshillin e Ministrave
Flamuri Kina Kushtetuta e 1947: Juani Legjislativ miraton Juanin Ekzekutiv në të cilin kryeministri emërohet dhe emërohet nga presidenti, me pëlqimin e Juanit Legjislativ.

Ndryshimet 2005: Juani Legjislativ miraton Juanin Ekzekutiv në të cilin kryeministri emërohet nga presidenti. Juani legjislativ mund të votojë për mocionin e mosbesimit.

Flamuri India Presidenti i Indisë emëron udhëheqësin e partisë politike ose aleancës që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Popullit si Kryeministër të Indisë, i cili më pas formon Këshillin e Ministrave të Bashkimit
Flamuri Iraku Këshilli i Përfaqësuesve miraton Kabinetin e Irakut
Flamuri Izraeli Një anëtari i Knesset-it që ka shanset më të mira për të formuar një koalicion i jepet një mandat për ta bërë këtë nga Presidenti i Izraelit. Me sukses, ata emërohen si Kryeministër i Izraelit. Kryeministri më pas emëron kabinetin e Izraelit
Flamuri Japonia Dieta Kombëtare emëron Kryeministrin që emëron Kabinetin e Japonisë
Flamuri Kuvajti Asambleja Kombëtare miraton Princin e Kurorës që emëron Kryeministrin që emëron Kabinetin e Kuvajtit
Flamuri Laosi Asambleja Kombëtare zgjedh Presidentin i cili emëron Kryeministrin
Flamuri Libani Presidenti i krishterë maronit zgjidhet nga Parlamenti i Libanit. Ai emëron Kryeministrin (një mysliman sunit) dhe kabinetin. Më pas, Parlamenti miraton Kabinetin e Libanit me një votë besimi (një shumicë e thjeshtë)
Flamuri Malajzia Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dewan Rakyat emërohet Kryeministër i Malajzisë nga Yang di-Pertuan Agong, i cili më pas emëron Kabinetin e Malajzisë me këshillën e Kryeministrit
Flamuri Birmania Asambleja e Unionit, nga një kolegj zgjedhor, zgjedh Presidentin që formon kabinetin e Birmanisë
Flamuri Nepali Kuvendi i Nepalit zgjedh Kryeministrin i cili, nga ana tjetër, emëron kabinetin e Nepalit
Flamuri Pakistani Kuvendi i Pakistanit emëron kabinetin e Pakistanit
Flamuri Singapori Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Parlamentin e Singaporit emërohet Kryeministër i Singaporit nga Presidenti i Singaporit, i cili më pas emëron Kabinetin e Singaporit me këshillën e Kryeministrit
Flamuri Tajlanda Mbreti emëron deputetin ose personin e emëruar nga Dhoma e Përfaqësuesve (zakonisht lideri i partisë ose koalicionit më të madh) si Kryeministër, i cili formon kabinetin e Tajlandës
Flamuri Vietnami Asambleja Kombëtare zgjedh Presidentin dhe Kryeministrin që formon kabinetin

Evropë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti Lidhja midis legjislativit dhe zbatuesit
Flamuri Shqipëria Kuvendi i Shqipërisë miraton Këshillin e Ministrave të Shqipërisë
Flamuri Armenia Asambleja Kombëtare emëron dhe (jo më shpejt se një vit) mund të shkarkojë me votë konstruktive të mosbesimit Qeverinë e Armenisë
Flamuri Austria Në teori, kancelari dhe ministrat emërohen nga Presidenti. Praktikisht, ata nuk janë në gjendje të qeverisin pa mbështetjen (ose të paktën tolerimin) e shumicës në Këshillin Kombëtar. Kabineti i përgjigjet politikisht Këshillit Kombëtar dhe mund të shkarkohet nga Këshilli Kombëtar me mocion mosbesimi.
Flamuri Belgjika Kuvendi Federal miraton Kabinetin e Belgjikës
Flamuri Bullgaria Asambleja Kombëtare emëron Këshillin e Ministrave të Bullgarisë
Flamuri Kroacia Kuvendi kroat miraton Presidentin e Qeverisë dhe kabinetin e emëruar prej tij/saj.
Flamuri Çekia Presidenti i Republikës Çeke zakonisht emëron udhëheqësin e partisë ose koalicionit më të madh në Dhomën e Deputetëve të Kuvendit si Kryeministër, i cili formon kabinetin. Kryeministri duhet të marrë një votëbesim nga Dhoma e Deputetëve.
Flamuri Danimarka Monarku emëron, bazuar në rekomandimet e liderëve të partive në Folketinget, udhëheqësin e kabinetit i cili ka më shumë gjasa të mbledhë me sukses një Kabinet i cili nuk do të mos miratohet nga shumica në Folketinget.
Flamuri Estonia Riigikogu zgjedh kandidatin për kryeministër të propozuar nga Presidenti i Republikës (normalisht ky kandidat është lider i koalicionit kuvendor të partive). Qeveria e Republikës së Estonisë emërohet më vonë nga Presidenti i Republikës me propozimin e kandidatit të miratuar për Kryeministër. Riigikogu mund të shkarkojë Kryeministrin dhe çdo anëtar tjetër të qeverisë me mocion mosbesimi.
Flamuri Finlanda Kuvendi i Finlandës emëron Kabinetin e Finlandës
Flamuri Gjeorgjia Kryeministri emërohet nga një parti politike që ka siguruar rezultatet më të mira në zgjedhjet parlamentare. I nominuari duhet të fitojë votëbesimin e Kuvendit dhe më pas të emërohet nga Presidenti i Gjeorgjisë.
Flamuri Gjermania Bundestagu zgjedh Kancelarin Federal (pas emërimit nga Presidenti i Gjermanisë), i cili formon kabinetin
Flamuri Greqia Parlamenti helen miraton kabinetin e Greqisë
Flamuri Hungaria Asambleja Kombëtare miraton Kabinetin e Hungarisë
Flamuri Islanda Presidenti i Islandës emëron dhe shkarkon Kabinetin e Islandës. Ministrat nuk mund të japin dorëheqjen edhe pa u shkarkuar me dekret presidencial.
Flamuri Irlanda Dáil Éireann emëron Taoiseach, i cili më pas emërohet nga Presidenti i Irlandës
Flamuri Italia Kuvendi italian i jep dhe i revokon besimin Kabinetit të Italisë, të emëruar nga Presidenti i Italisë
Flamuri Kosova Kuvendi i Kosovës emëron Qeverinë e Kosovës
Flamuri Letonia Saeima emëron Kabinetin e Ministrave të Republikës së Letonisë
Flamuri Luksemburgu Dhoma e Deputetëve emëron Kabinetin e Luksemburgut
Flamuri Malta Dhoma e Përfaqësuesve emëron Kabinetin e Maltës
Flamuri Moldavia Kuvendi i Moldavisë emëron kabinetin e Moldavisë
Flamuri Mali i Zi Parlamenti i Malit të Zi emëron Qeverinë e Malit të Zi
Flamuri Holanda Dhoma e Dytë e Shteteve të Përgjithshme mund të shkarkojë Kabinetin e Holandës përmes një mocioni mosbesimi
Flamuri Maqedonia e Veriut Kuvendi miraton Qeverinë e Maqedonisë së Veriut
Flamuri Norvegjia Monarku emëron deputetin që udhëheq partinë ose koalicionin më të madh në Stortinget si Kryeministër, i cili formon kabinetin
Flamuri Polonia Kreu i shtetit i Polonisë dhe partia qeverisëse në Sejm zgjidhen me votim popullor. Kreu i shtetit emëron Kryeministrin nga partia apo koalicioni më i madh në krye të qeverisë. Megjithatë, sistemi polak shpesh konsiderohet si de facto gjysmë-presidencial – Kreu i shtetit i Polonisë ka fuqinë për të vënë veton ndaj legjislacionit të miratuar nga kuvendi dhe mund të shpërndajë kuvendin në kushte të caktuara.[14][15][16] Kushtetuta e Polonisë e përcakton sistemin e vendit si republikë parlamentare de jure.
Flamuri Serbia Kuvendi Kombëtar emëron Qeverinë e Serbisë
Flamuri Sllovakia Këshilli Kombëtar miraton Qeverinë e Sllovakisë
Flamuri Sllovenia Kuvendi Kombëtar emëron Qeverinë e Sllovenisë
Flamuri Spanja Kongresi i Deputetëve zgjedh Kreun e Qeverisë, i cili formon Kabinetin
Flamuri Suedia Riksdag zgjedh Kryeministrin, i cili nga ana e tij emëron anëtarët e tjerë të qeverisë
Flamuri Zvicra Kuvendi i Bashkuar Federal zgjedh anëtarët e Këshillit Federal të Zvicrës
Flamuri Mbretëria e Bashkuar Udhëheqësi, pothuajse gjithmonë një anëtar i kuvendit (deputet) dhe i partisë politike që komandon ose ka të ngjarë të ketë besimin e shumicës së Dhomës së Komunave, emërohet Kryeministër nga sovrani britanik, i cili më pas emëron anëtarët e Kabineti me emërimin dhe këshillën e Kryeministrit.

Oqeani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti Lidhja midis legjislativit dhe zbatuesit
Flamuri Australia Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Përfaqësuesve Australian emërohet Kryeministër i Australisë nga Guvernatori i Përgjithshëm i Australisë, i cili më pas emëron Kabinetin e Australisë me këshillën e Kryeministrit.
Flamuri Zelanda e Re Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Dhomën e Përfaqësuesve të Zelandës së Re emërohet Kryeministër i Zelandës së Re nga Guvernatori i Përgjithshëm i Zelandës së Re, i cili më pas emëron kabinetin e Zelandës së Re me këshillën e Kryeministrit.
Flamuri Papua Guinea e Re Udhëheqësi i partisë politike që ka mbështetjen e shumicës në Parlamentin Kombëtar emërohet Kryeministër i Papua Guinesë së Re nga Guvernatori i Përgjithshëm i Papua Guinesë së Re, i cili më pas emëron kabinetin e Papua Guinesë së Re me këshillën e Kryeministrit.
Flamuri Samoa Asambleja Legjislative emëron Kabinetin e Samoas
Flamuri Vanuatu Kuvendi i Vanuatu-s emëron kabinetin e Vanuatu-s

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "The Decreta of León of 1188 – The oldest documentary manifestation of the European parliamentary system" (në anglisht). UNESCO Memory of the World. 2013. Arkivuar nga origjinali më 24 qershor 2016. Marrë më 21 maj 2016.
 2. ^ John Keane: The Life and Death of Democracy, London 2009, 169–176.
 3. ^ Jobson, Adrian (2012). The First English Revolution: Simon de Montfort, Henry III and the Barons' War (në anglisht). Bloomsbury. fq. 173–4. ISBN 978-1-84725-226-5. Arkivuar nga origjinali më 1 gusht 2020. Marrë më 6 qershor 2020.
 4. ^ "Simon de Montfort: The turning point for democracy that gets overlooked" (në anglisht). BBC. 19 janar 2015. Arkivuar nga origjinali më 19 janar 2015. Marrë më 19 janar 2015
 5. ^ "The January Parliament and how it defined Britain". The Telegraph (në anglisht). 20 janar 2015. Arkivuar nga origjinali më 23 janar 2015. Marrë më 28 janar 2015.
 6. ^ Kopstein, Jeffrey; Lichbach, Mark; Hanson, Stephen E., red. (2014). Comparative Politics: Interests, Identities, and Institutions in a Changing Global Order (në anglisht) (bot. 4, revised). Cambridge University Press. fq. 37–9. ISBN 978-1139991384. Arkivuar nga origjinali më 30 qershor 2020. Marrë më 6 qershor 2020. Britain pioneered the system of liberal democracy that has now spread in one form or another to most of the world's countries
 7. ^ "Constitutionalism: America & Beyond" (në anglisht). Bureau of International Information Programs (IIP), U.S. Department of State. Arkivuar nga origjinali më 24 tetor 2014. Marrë më 30 tetor 2014. The earliest, and perhaps greatest, victory for liberalism was achieved in England. The rising commercial class that had supported the Tudor monarchy in the 16th century led the revolutionary battle in the 17th, and succeeded in establishing the supremacy of Parliament and, eventually, of the House of Commons. What emerged as the distinctive feature of modern constitutionalism was not the insistence on the idea that the king is subject to law (although this concept is an essential attribute of all constitutionalism). This notion was already well established in the Middle Ages. What was distinctive was the establishment of effective means of political control whereby the rule of law might be enforced. Modern constitutionalism was born with the political requirement that representative government depended upon the consent of citizen subjects.... However, as can be seen through provisions in the 1689 Bill of Rights, the English Revolution was fought not just to protect the rights of property (in the narrow sense) but to establish those liberties which liberals believed essential to human dignity and moral worth. The "rights of man" enumerated in the English Bill of Rights gradually were proclaimed beyond the boundaries of England, notably in the American Declaration of Independence of 1776 and in the French Declaration of the Rights of Man in 1789.
 8. ^ Blick, Andrew; Jones, George (1 janar 2012). "The Institution of Prime Minister". History of Government Blog (në anglisht). Government of the United Kingdom. Arkivuar nga origjinali më 10 mars 2016.
 9. ^ Carter, Byrum E. (2015). "The Historical Development of the Office of Prime Minister". Office of the Prime Minister (në anglisht). Princeton University Press. ISBN 9781400878260. Arkivuar nga origjinali më 19 gusht 2020. Marrë më 6 qershor 2020.
 10. ^ Lijphart, Arend (1999). Patterns of democracy (në anglisht). New Haven: Yale University Press.
 11. ^ Julian Go (2007). "A Globalizing Constitutionalism?, Views from the Postcolony, 1945–2000". përmbledhur nga Arjomand, Saïd Amir (red.). Constitutionalism and political reconstruction (në anglisht). Brill. fq. 92–94. ISBN 978-9004151741. Arkivuar nga origjinali më 1 gusht 2020. Marrë më 6 qershor 2020.
 12. ^ "How the Westminster Parliamentary System was exported around the World" (në anglisht). University of Cambridge. 2 dhjetor 2013. Arkivuar nga origjinali më 16 dhjetor 2013. Marrë më 16 dhjetor 2013.
 13. ^ Seidle, F. Leslie; Docherty, David C. (2003). Reforming parliamentary democracy (në anglisht). McGill-Queen's University Press. fq. 3. ISBN 9780773525085. Arkivuar nga origjinali më 19 gusht 2020. Marrë më 6 qershor 2020.
 14. ^ Shugart, Matthew Søberg (shtator 2005). "Semi-Presidential Systems: Dual Executive and Mixed Authority Patterns" (PDF). Graduate School of International Relations and Pacific Studies (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 19 gusht 2008. Marrë më 21 gusht 2017.
 15. ^ Shugart, Matthew Søberg (dhjetor 2005). "Semi-Presidential Systems: Dual Executive And Mixed Authority Patterns" (PDF). French Politics (në anglisht). 3 (3): 323–351. doi:10.1057/palgrave.fp.8200087. Marrë më 21 gusht 2017. Even if the president has no discretion in the forming of cabinets or the right to dissolve parliament, his or her constitutional authority can be regarded as 'quite considerable' in Duverger's sense if cabinet legislation approved in parliament can be blocked by the people's elected agent. Such powers are especially relevant if an extraordinary majority is required to override a veto, as in Mongolia, Poland, and Senegal. In these cases, while the government is fully accountable to parliament, it cannot legislate without taking the potentially different policy preferences of the president into account.
 16. ^ McMenamin, Iain. "Semi-Presidentialism and Democratisation in Poland" (PDF). . (në anglisht). School of Law and Government, Dublin City University. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 12 shkurt 2012. Marrë më 11 dhjetor 2017.