Jump to content

Provenca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Provence
Provença (Occitan)
Pamja përgjatë fushave të lavandës drejt Mont Ventoux
Pamja përgjatë fushave të lavandës drejt Mont Ventoux
Flamuri i Provence
Stema Provence
Vendndodhja e Kontesë së Provencës me të kuqe mbi kufijtë modernë të Provence-Alpes-Côte d'Azur me rozë në Francën moderne.
Vendndodhja e Kontesë së Provencës me të kuqe mbi kufijtë modernë të Provence-Alpes-Côte d'Azur me rozë në Francën moderne.
Country France
RegionStampa:Country data Provence-Alpes-Côte d'Azur
Qyteti më i madhStampa:Country data Marseille
Emri i banorëveProvençal, Provençale
Një hartë e rajonit administrativ Provence-Alpes-Côte d'Azur
Provinca historike e Provencës (portokalli) brenda rajonit bashkëkohor të Provence-Alpes-Côte d'Azur në Francën juglindore

Provence ( Frëngjisht: [pʁɔvɑ̃s]  ( dëgjoni), Shqip: Provenca, Provensa ; Ocitanisht: Provença ) është një rajon gjeografik dhe provincë historike e Francës juglindore, e cila shtrihet nga bregu i majtë i Ronës së poshtme në perëndim deri në kufirin italian në lindje; në jug kufizohet me Detin Mesdhe . [1] Ai korrespondon kryesisht me rajonin modern administrativ të Provence-Alpes-Côte d'Azur dhe përfshin departamentet e Varit, Bouches-du-Rhône, Alpes-de-Haute-Provence, si dhe pjesë të Alpes-Maritimes dhe Vaucluse . [2] Qyteti më i madh i rajonit dhe kryeqyteti i tij modern është Marseja .

Romakët e bënë rajonin provincën e parë romake përtej Alpeve dhe e quajtën Provincia Romana, e cila u zhvillua në emrin aktual. Deri në vitin 1481, ai drejtohej nga Kontët e Provencës nga kryeqyteti i tyre në Aix-en-Provence, më pas u bë një provincë e Mbretërve të Francës . [2] Ndërsa ka qenë pjesë e Francës për më shumë se 500 vjet, ajo ende ruan një identitet të veçantë kulturor dhe gjuhësor, veçanërisht në brendësi të rajonit. [3]

Hyrja e shpellës Cosquer, e zbukuruar me piktura të auksve, bizonëve, fokave dhe skica duarsh që datojnë nga viti 27,000 deri në 19,000 pes, ndodhet 37 metra nën sipërfaqen e Calanque de Morgiou në Marsejë .
  1. ^ See article on Provence in the French-language Wikipedia.
  2. ^ a b Le Petit Robert, Dictionnaire Universel des Noms Propres (1988).
  3. ^ Eduouard Baratier (editor), Histoire de la Provence, Editions Privat, Toulouse, 1990, Introduction.