Sanxhaku i Sremit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zemuni osman më 1608

Sanxhaku i Syrmisë ose Sanxhaku i Sremit (serbisht: Sremski sandžak/Сремски санџак, kroatisht: Srijemski sandžak) ishte një entitet territorial administrativ i Perandorisë Osmane i formuar në vitin 1541.

Ndodhej në rajonin e Syrmias dhe ishte pjesë e provincës Budin. Qendra administrative e sanxhakut të Syrmias ishte nga viti 1542 Ujluku (kroatisht: Ilok) dhe në gjysmën e dytë të shekullit të 17-të ishte Mitrovica e Sremit (Dimitrofça) (serbisht: Dmitrovica, sot Sremska Mitrovica). Pjesa më e madhe e sanxhakut iu dorëzua Austrisë sipas Traktatit të Karlovitz-it në 1699. Pjesa e mbetur e territorit të sanxhakut u transferua në sanxhakun e Semendires dhe më vonë iu dha edhe Austrisë sipas Traktatit të Passarowitz-it në 1718.

Ndarjet administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet 1583-87, Sanxhaku u nda në disa nahija:

 • Dimitrofça (Dmitrovica)
 • Ilok
 • Grgurevci
 • Irig
 • Podgajicë (Podgoricë)
 • Varadin
 • Syrmia
 • Moroviq

Në vitin 1667, Sanxhaku u nda në disa kadilluqe:

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sanxhaku ishte i populluar kryesisht nga serbë ortodoksë dhe myslimanë me prejardhje të ndryshme etnike. Popullsia e fshatrave ishte tërësisht serbe, ndërsa popullsia e qyteteve dhe qytezave ishte e larmishme etnike dhe fetare. Qyteti më i madh në sanxhak ishte Dimitrofça (Dmitrovica), e cila, sipas të dhënave 1545-48 ishte e populluar kryesisht nga serbët dhe sipas të dhënave 1566-69 kryesisht nga myslimanët.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Dr. Dušan J. Popović, Srbi u Vojvodini, knjiga 1, Novi Sad, 1990.
 • Atlas Istorijski, Geokarta, Beograd, 1999.
 • N. Moačanin, Slavonija i Srijem u razdoblju osmanske vladavine, 2001.
 • Željko Holjevac, Nenad Moačanin: Hrvatsko-slavonska Vojna krajina i Hrvati pod vlašću Osmanskoga carstva u ranome novom vijeku,2007.
 • Sheher Mitrovica - Mitrovica nën sundimin turk