Autonomia Rajonale e Hungarezëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta etnike e Vojvodinës (regjistrimi 2011)

Autonomia Rajonale e Hungarezëve është emri i një njësie të re administrative të propozuar në pjesën veriore të Krahinës Autonome të VojvodinësSerbi. Ajo është pjesë e programit politik të Aleancës së Hungarezëve të Vojvodinës, por ideja mbështetet edhe nga disa parti të tjera politike hungareze etnike në Serbi. Sipërfaqja e autonomisë do të ishte 3813 km².

Propozimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krijimi i kësaj njësie të re administrative u propozua nga partia politike Aleanca e Hungarezëve të Vojvodinës. Në këtë propozim, Autonomia Rajonale e Hungarezëve propozohet të jetë një rajon autonom në pjesën veriore të Vojvodinës duke përfshirë nëntë komunat e Vojvodinës veriore: Subotica, Baçka Topola, Mali Iđoš, Kanjiža, Senta, Ada, Bečej, Čoka, dhe Novi Knezhevac. Qendra administrative e rajonit do të ishte Subotica, ndërsa vetë rajoni do të ishte pjesë e Vojvodinës brenda Serbisë. Propozimi për krijimin e Autonomisë Rajonale Hungareze bazohet në modelin e autonomisë së Tirolit të JugutItali.

Përveç Aleancës së Hungarezëve të Vojvodinës dhe partnerëve të saj të koalicionit nga Koalicioni Hungarez, disa parti dhe lëvizje të tjera politike etnike hungareze, si Aleanca Qytetare Hungareze dhe 64 Lëvizja e Qarqeve, gjithashtu mbrojnë autonominë territoriale për hungarezët etnikë në Vojvodinë dhe Serbi.

Disa variante të këtyre propozimeve theksojnë që vetëm 8 komuna duhet të përfshihen në rajonin autonom hungarez, duke përjashtuar komunën e Novi Knezhevac, e cila ka një shumicë etnike serbe. Ndryshe nga kjo, propozimi i Lëvizjes së 64 qarqeve mbron krijimin e një rajoni autonom hungarez në një territor shumë më të madh, i cili do të përfshinte jo vetëm komunat me shumicë apo pluralitet hungarez, por edhe zona të konsiderueshme fqinje, ku ndodhen disa qytete të dukshme me shumicë etnike serbe.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas të dhënave të regjistrimit të vitit 2011, rajoni i ri i propozuar do të kishte një popullsi të përbërë nga 49.6% hungarezë, 26.9% serbë, 4.8% kroatë, 4.4% Bunjevci, 2.2% romë dhe të tjerë.[1] 

Rreth 61.1% e të gjithë hungarezëve që jetojnë në Serbi dhe 61.8% e të gjithë hungarezëve që jetojnë në Vojvodinë do të jetonin brenda kufijve të rajonit të propozuar.

Komunat me shumicë etnike hungareze janë: Kanjiža (85,1%), Senta (79,1%), Ada (75%), Baçka Topola (58%), Mali Iđoš (53,9%). Hungarezët përbëjnë pluralitet të popullsisë në Čoka (49.6%).

Komuna e Novi Kneževac ka një shumicë etnike serbe (57,2%).

Komunat e Suboticës, Beçej dhe Çoka janë etnikisht të përziera. Popullsia e komunës së Suboticës përbëhet nga 35,6% hungarezë, 27% serbë, 10% kroatë, 9,5% bunjevci etj. Popullsia e komunës Beçej përbëhet nga 46.3% hungarezë, 41.3% serbë, 2.2% romë etj. Popullsia e komunës Čoka përbëhet nga 49.6% hungarezë, 38.9% serbë, 3.8% romë etj.

Mbështetje për idenë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në zgjedhjet lokale të vitit 2016, Aleanca e Hungarezëve të Vojvodinës fitoi numrin më të madh të vendeve në parlamentet komunale të Suboticës, Kanjizhës, Sentës, Baçka Topola, Mali Iđoš dhe Čoka . Partia Progresive Serbe fitoi më shumë vota se Aleanca e Hungarezëve të Vojvodinës në Beçej, në të cilën shumica relative e popullsisë është e përkatësisë etnike hungareze.[2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ 2011 Census of Population, Households and Dwellings in the Republic of Serbia: Ethnicity: Data by municipalities and cities (PDF). Belgrade: Statistical Office of the Republic of Serbia. nëntor 2012. ISBN 978-86-6161-025-7. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 11 gusht 2014. Marrë më 2 qershor 2015. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Kompletni rezultati lokalnih izbora u Vojvodini" [Complete results of local elections in Vojvodina] (në serbisht). Mojnovisad.com. 28 prill 2016. Marrë më 11 nëntor 2017.