Jump to content

Shkalla Kardashev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një grafik i vlerave të shkallës Kardashev gjatë fundit të shekullit të 20-të, i projektuar në fillim të shekullit të 21-të.

Shkalla Kardashev (Rusisht: Шкала Кардашева, Shkala Kardasheva) është një metodë për matjen e nivelit të përparimit teknologjik të një qytetërimi bazuar në sasinë e energjisë që është në gjendje të përdorë. Masa u propozua nga astronomi sovjetik Nikolai Kardashev në vitin 1964.[1]

Shkalla është hipotetike dhe ka të bëjë me konsumin e energjisë në një shkallë kozmike. Që atëherë janë propozuar zgjerime të ndryshme të shkallës, duke përfshirë një gamë më të gjerë të niveleve të fuqisë (llojet 0, IV deri në VI) dhe përdorimin e metrikave të ndryshme nga fuqia e pastër (p.sh., rritja llogaritëse).

Kardashev së pari e përshkroi shkallën e tij në një punim të paraqitur në konferencën Byurakan të vitit 1964, një takim shkencor që shqyrtonte programin e dëgjimit të hapësirës së radio astronomisë sovjetike. Ky punim propozon një klasifikim të qytetërimeve në tre lloje, bazuar në postulatin e progresionit eksponencial. Një qytetërim i tipit I është në gjendje të hyjë të gjithë energjinë e disponueshme në planetin e tij dhe ta ruajë atë për konsum. Një qytetërim i tipit II mund të konsumojë drejtpërdrejt energjinë e një ylli. Më në fund, një qytetërim i tipit III është në gjendje të kapë të gjithë energjinë e emetuar nga galaktika e tij. Në një artikull të dytë, të titulluar "Strategjitë e kërkimit të inteligjencës jashtëtokësore" dhe botuar në vitin 1980, Kardashev habitet për qytetërimin, të cilin ai e përcakton me aftësinë e tij për të hyrë në energji, për të ruajtur veten dhe për të integruar informacionin nga mjedisi i tij. Pasuan dy artikuj të tjerë: "Mbi Pashmangshmërinë dhe Strukturën e Mundshme të Supercivilizimeve"[2] dhe "Kozmologjia dhe Qytetërimet", botuar përkatësisht në 1985 dhe 1997; astronomi sovjetik propozon pista për të zbuluar supercivilizimet dhe për të drejtuar programet SETI.

Shkalla e përcaktuar nga Kardashev ka qenë objekt i dy rivlerësimeve kryesore: ajo e Carl Sagan, i cili rafinon llojet, dhe ajo e Michio Kaku, që hedh poshtë postulatin e energjisë në favor të ekonomisë së dijes. Debate të tjera mbi natyrën e llojeve të ndryshme kanë lejuar shumë autorë të vënë në pikëpyetje klasifikimin origjinal të Kardashev, ose për ta plotësuar atë ose për ta hedhur poshtë. Kështu janë shfaqur dy këndvështrime kritike: njëra që vë në pikëpyetje postulatet e Kardashevit, duke i gjykuar si të paplota ose jokonsistente, tjetra që vendos shkallë alternative. Shkalla e Kardashevit ka krijuar skenarë të shumtë që eksplorojnë mundësinë e qytetërimeve më të zhvilluara. Secili nga këta skenarë vë në pikëpyetje në mënyrën e vet tre postulatet e Kardashevit që përcaktojnë një qytetërim: burimet e energjisë, teknologjia dhe transmetimi i mesazheve ndëryjore.

Korniza për kërkimin dhe zbulimin e qytetërimeve të përparuara u ndërtua dhe u teorizua gjatë konferencës së mbajtur në vitin 1964 në Armeni, në observatorin astrofizik Byurakan. Duke u nisur nga një përkufizim funksional i qytetërimit, bazuar në pandryshueshmërinë e ligjeve fizike dhe duke përdorur qytetërimin njerëzor si model ekstrapolimi, u zhvillua modeli fillestar i Kardashev. Disa shkencëtarë kanë kryer kërkime të ndryshme për qytetërime të mundshme, por pa rezultate përfundimtare. Bazuar në këto kritere, u identifikuan objekte të pazakonta, të njohura tani si pulsarë ose kuazarë. Kardashev ka përshkruar në botimet e tij të ndryshme një sërë parametrash dëgjimi dhe vëzhgimi që duhen marrë parasysh; megjithatë, disa autorë, veçanërisht Samouïl Aronovitch Kaplan dhe Guillermo A. Lemarchand, konsiderojnë se këto janë të pamjaftueshme dhe duhet të plotësohen.

Kategoritë e përcaktuara nga Kardashev[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klasifikimi hipotetik i njohur si shkalla e Kardashevit dallon tre faza të evolucionit të qytetërimeve sipas kriterit të dyfishtë të aksesit dhe përdorimit të energjisë.[3][4] Qëllimi i këtij klasifikimi është të drejtojë kërkimin e qytetërimeve jashtëtokësore, veçanërisht brenda SETI, në të cilin mori pjesë Kardashev,[5] dhe kjo me supozimin se një pjesë e energjisë së përdorur nga secili lloj synon të komunikojë me qytetërimet e tjera. Për ta bërë këtë shkallë më të kuptueshme, Lemarchand krahason shpejtësinë e transmetimit nëpër galaktikë të një vëllimi informacioni të barabartë me një bibliotekë të mesme. Një qytetërim i tipit II mund t'i dërgojë këto të dhëna me anë të një rreze transmetimi që lëshon vetëm për 100 sekonda. Një sasi e ngjashme informacioni mund të dërgohet nëpër distanca ndërgalaktike prej rreth dhjetë milionë vite dritë, me një kohë transmetimi prej disa javësh. Një qytetërim i tipit III mund të transmetojë të njëjtën sasi të dhënash në të gjithë universin e vëzhgueshëm me një kohë transmetimi prej 3 sekondash.[3][6]

Klasifikimi i Kardashev bazohet në supozimin e një norme rritjeje prej 1% në vit. Kardashev beson se njerëzimit do t'i duhen 3200 vjet për të arritur Tipin II dhe 5800 vjet për të arritur Tipin III.[7] Këto lloje ndahen nga njëri-tjetri me një normë rritjeje prej disa miliardë.[7]

Tipi I[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një qytetërim "afër nivelit të arritur aktualisht në Tokë, me konsum të energjisë në ≈4×1019 erg/sec" (4×1012 watts).[8] Një qytetërim i tipit I zakonisht përkufizohet si ai që mund të shfrytëzojë të gjithë energjinë që arrin në planetin e tij në origjinë nga ylli i tij mëmë (për Tokën, kjo vlerë është rreth 2 x 1017 watts), që është rreth katër renditje të madhësisë më e lartë se sasia aktualisht. arritur në Tokë, me konsum energjie në ≈2 x 1017;watts që nga viti 2020. Astronomi Guillermo A. Lemarchand përcaktoi Tipin I si një nivel pranë qytetërimit bashkëkohor tokësor me një aftësi energjie të barabartë me rrezatimin diellor në Tokë, midis 1016 dhe 1017 watts.[9]

Tipi II[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një qytetërim i aftë për të shfrytëzuar energjinë e rrezatuar nga ylli i tij i madh - për shembull, me anë të përfundimit të suksesshëm të një sfere Dyson ose trurit Matrioshka - me konsum energjie në ≈4 x 1033.[8] Lemarchand përcaktoi qytetërimet e këtij lloji si të aftë për të përdorur dhe kanalizuar të gjithë daljen e rrezatimit të yllit të tij. Përdorimi i energjisë atëherë do të ishte i krahasueshëm me shkëlqimin e Diellit, rreth 4 × 1033 erg/sec (4 x 1026 watts).[9]

Tipi III[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një qytetërim që zotëron energji në shkallën e galaktikës së vet, me konsum të energjisë në ≈4 x 1044 erg/sec.[8] Lemarchand i përcaktoi qytetërimet e këtij lloji si të kenë akses në fuqi të krahasueshme me shkëlqimin e të gjithë galaktikës së Rrugës së Qumështit, rreth 4 x 1044 erg/sec (4 x 1037 watts).[9]

Kardashev besonte se një qytetërim i tipit 4 ishte i pamundur, kështu që ai nuk e kaloi Tipin 3. Megjithatë, janë propozuar lloje të reja (0, IV, V, VI).

Dëshmi vëzhguese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2015, një studim i emetimeve galaktike me infra të kuqe të mesme doli në përfundimin se "Qytetërimet e tipit III të Kardashev janë ose shumë të rralla ose nuk ekzistojnë në universin lokal".[10]

Në vitin 2016, Paul Gilster, autor i faqes së internetit të Centauri Dreams, përshkroi një sinjal me sa duket nga ylli HD 164595 që kërkon fuqinë e një qytetërimi të tipit I ose të tipit II, nëse prodhohet nga format e jetës jashtëtokësore.[11] Megjithatë, në gusht 2016 u zbulua se origjina e sinjalit ka shumë të ngjarë të ishte një satelit ushtarak që rrotullohej rreth Tokës.[12]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Kardashev, N.S. (1964). "Transmission of information by extraterrestrial civilizations" (PDF). articles.adsabs.harvard.edu (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2022-01-12. Marrë më 2022-04-03.
 2. ^ Kardashev, Nikolai S. (1985). "On the inevitability and the possible structures of supercivilizations" (PDF) (në anglisht). articles.adsabs.harvard.edu. Arkivuar nga origjinali më 2020-12-12. Marrë më 2022-04-03.
 3. ^ a b Darling, David. "Kardashev civilizations". www.daviddarling.info (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2022-04-01. Marrë më 2022-04-04.
 4. ^ Calissendorff, Per (2013-05-29). "A Dysonian Search for Kardashev Type III Civilisations in Spiral Galaxies" (PDF). ttt.astro.su.se (në anglisht). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-01-08. Marrë më 2022-04-04.
 5. ^ Zoltan Galántai, «Long Futures and Type IV Civilizations», Periodica Polytechnica, Social and Management Sciences, vol. 12, no 1,‎ 2004, p. 83–89 (read online archive [PDF])
 6. ^ Lemarchand, Guillermo A. Lemarchand (2000). "Speculations on the First Contact : Encyclopedia Galactica or the Music of the Spheres?". When SETI Succeeds: The Impact of High-Information Contact (në anglisht): 153–163.
 7. ^ a b Kaku, Michio (2007). "The Physics of Extraterrestrial Civilizations : Official Website of Dr. Michio Kaku". mkaku.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2022-01-08. Marrë më 2022-04-04.
 8. ^ a b c Kardashev, Nikolai (1964). "Transmission of Information by Extraterrestrial Civilizations". Soviet Astronomy (në anglisht). 8: 217–221. Bibcode:1964SvA.....8..217K.
 9. ^ a b c Lemarchand, Guillermo A. "Detectability of Extraterrestrial Technological Activities" (në anglisht). Coseti. Arkivuar nga origjinali më 2019-03-18. Marrë më 2004-10-23.
 10. ^ Garrett, Michael (2015). "The application of the Mid-IR radio correlation to the Ĝ sample and the search for advanced extraterrestrial civilizations". Astronomy & Astrophysics (në anglisht). 581: L5. arXiv:1508.02624. Bibcode:2015A&A...581L...5G. doi:10.1051/0004-6361/201526687. S2CID 67817641.
 11. ^ Gilster, Paul (27 gusht 2016). "An Interesting SETI Candidate in Hercules". Centauri Dreams (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2018-01-10. Marrë më 2016-08-29.
 12. ^ "Alien signal detected by Russian astrophysicists turns out to be terrestrial disturbance". tass.com (në anglisht). St. Petersburg, Russia: TASS. 2016-08-30. Arkivuar nga origjinali më 2016-09-03. Marrë më 2016-09-02.