Jump to content

Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shoqëri e të Shtypuri Shkronja Shqip
Society for the Publication of Albanian Letters
Formuar mëtetor 12, 1879; 144 vite më parë (1879-10-12)
QëllimiPatriotike, Intelektuale
SeliaStamboll
Njerëzit kyç
Sami Frashëri, Jani Vreto, Pashko Vasa, Ibrahim Temo, Spiro Dine

Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip ose Shoqëri e të shtypurit shkronjavet shqip ishte një organizatë patriotike e intelektualëve shqiptarë, që promovonin botimet në gjuhën shqipe, veçanërisht tekste shkollore, të cilat ishin jashtëzakonisht të rëndësishme për arsimin e brezave të rinj,[1][2][3] e themeluar më 12 tetor 1879 në Stamboll, kryeqytetin e Perandoria Osmane me nismën e Komitetit të Stambollit.

Kur u krijua, mes 28 anëtarëve themelues, nëntë ishin nga Vilajeti i Janinës, ndër ta përfaqësues të familjeve të bejlerëve të vilajetit: Ferid pashë Vlora, Mehmet Ali pashë Vrioni, vëllezërit Vejsel dhe Ibrahim bej Dino, Mustafa bej Janina, Sejfullah bej Zavalani, Ahmed Shefki Gjirokastra si dhe Abdyli me Samiun. Ndër anëtarët 10 ishin myslimanë, përpos dr. Ibrahim Starovës, katërmbëdhjetë ishin ortodoksë nga Korça e Gjirokastra (Jani Vreto Postenanasi), katër ishin katolikë nga Shkodra (Vaso pashë Shkodrani, Ndoc Xhuxha, Nikollë e Gjon Bonati). Mund të përmendet edhe Mullà Daut Boriçi, i cili më 1882 i propozoi autoriteteve osmane që të botoheshin abetare dhe gramatika shqipe me shkronja arabe.[4]

Themeluesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e themeluesve siç figuron tek statuti (Kanonizma) në shtypshkronjën e A. Zelici:[5]

 1. M. Ferid Vlora
 2. Mehmed Ali Vrioni
 3. Vejsel Dinua
 4. Ibrahim Dinua
 5. Abdyl Frashëri
 6. Sami Frashëri
 7. Mustafa Janina
 8. Sejfullah Zavalani
 9. Ahmed Shefkiu Gjinokastriti
 10. Pashko Vasa Shkodrani
 11. Ndoc Xhuxhi
 12. Nikollë Bonati
 13. Gjon Bonati
 14. Koto Hoxhi
 15. Koto Sotiri
 16. Pandeli Sotiri
 17. Nano Petri Saraqinishtasi
 18. Nikollë Stavro Vasua Qestoratasi
 19. Anastas Kostandin Frashëri
 20. Vasil' i P. Ndrekosë Postenanasi
 21. Danil' i Dh. Adamit Oparaku
 22. Mihal' i A. Plumbit Përmetasi
 23. Konstandin’ i N. Haxhopullit Ixgarasit
 24. Vasil' i Vangjelit Delvinasi
 25. Harallamb' i P. Pulëshitësit Delvinasi
 26. Janço-Kosta Ogrenasi
 27. Ioan-Vretua Postenanasi

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Biernat, Agata (2013). "Albanian Political Activity in Ottoman Empire (1878-1912)" (PDF). World Journal of Islamic History and Civilization (në anglisht). IDOSI Publications. 3 (1): 2. ISSN 2225-0883.
 2. ^ Elsie, Robert (2010). Historical Dictionary of Albania (në anglisht) (bot. 2). Scarecrow Press. fq. 479. ISBN 978-0810861886.
 3. ^ Elsie, Robert (2005). Albanian Literature: A Short History (në anglisht). I. B. Tauris. fq. 69, 70, 71, 76, 81, 95, 98–99, 101–102, 118, 153. ISBN 978-1845110314. Marrë më 2013-09-12.
 4. ^ Clayer, Nathalie (2008). Aux origines du nationalisme albanais: La naissance d'une nation majoritairement musulmane en Europe (në frëngjisht). Karthala editions. fq. 272. ISBN 9782811125356.
 5. ^ Lafe, Emil; Lloshi, Xhevat. "Statuti i Shoqërisë së Stambollit". malisheva.tv.