Targat e automjeteve të Bashkimit Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Targat e automjeteve të Bashkimit Evropian ose targat e automjeteve të sheteve anëtare të BEsë, janë të bazuara në një format të përbashkët:

  • ato kanë një shirit blu në të majtë të targës, në të cilin ndodhet flamuri i BE me 12 yje dhe sigla ndërkombëtare në të cilin automjeti është regjistruar.
  • kanë një format standart si ato të cilat kanë fushë të bardhë, si ato të cilat janë me fushë të verdhë, gërmat i kanë në ngjyrë të zezë. Targat me fushë të verdhë përdoren në, Holandë, Luksemburg, Britani e Madhe edhe (Francë deri në vitin 2009), përdorin targa të verdha vetëm atë të pasme, ndërsa ato përpara janë të bardha. Luksemburgu, Britania e Madhe edhe Franca përdorin gjithashtu targa plastike, ndryshe nga vëndet e tjera të BE të cilat përdorin targa metalike.

Përpara se targat të kishin një format të përbashkët, automjetet që udhëtonin në shtete të huaja duhet të kishin në pjesën e pasme të autmojetit shenjën ovale me siglën ndërkombëtare të shtetit përkatës. Por tani nuk është më e nevojshme me formatin e ri të targave.

Sistemi i kodeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Suedia, Finlanda, Lituania dhe Belgjika përdorin kombinacionin e tre gërmave dhe tre shifrave (Belgjika përdor gërma me ngjyrë të kuqe ne fushë të bardhë).
  • Danimarka përdor kombinacionin e dy gërmave dhe pesë shifrave, janë të ngjashme me targat e Norvegjisë shtet jo anëtar i BE, por targat daneze kanë një kontur të kuq, dhe me ligj shtetet përkatëse duhet të vendosin siglat ndërkombëtare.
  • Franca që prej vitit 2009 përdor një format të ri targash shembull AA 123 AA i ngashëm me atë të Italisë e cila e përdor që prej vitit 1994.
  • Shqipëria megjithëse nuk është shtet anëtar i BE, i ka formatizuar targat me sistemin e BE-së dhe prej janarit 2011 përdor formatin e ri të targave të ngjashëm me atë francez e italian.

Lista e targave të BE-së[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti Iniciale Shembull
Austria Austria A Austrian license plate.svg
Belgjika Belgjika B Belgian License plate from 2010-11-16 onwards.JPG
Bullgaria Bullgaria BG Bulgaria-automobile-license-plate for eu.png
Qipro Qipro CY Cyprus license plate 2004 CKQ 273.svg
Republika Çeke Republika Çeke CZ Czech Republic License Plate - Variation 2.png
flamuri Danimarka DK DK common license plate 2009.svg
Estonia Estonia EST Estonian license plate.svg
Finlanda Finlanda FIN Finnish license plate.svg
Franca Franca F UJntitled.png
Gjermania Gjermania D Plate-KA-PA777.JPG
Greqia Greqia GR Greek license plate.svg
Hungaria Hungaria H Hungarian license plate.svg
Irlanda Irlanda IRL Irish license plate.svg
Italia Italia I Targa automobilistica Italia 1999 CZ•889 KF Bolzano-Alto Adige posteriore.svg
Flag of Latvia.svg Letonia LV Latvian license plate.svg
Lituania Lituania LT Lithuanian license plate.svg
Luksemburgu Luksemburgu L Luxemburgian license plate.svg
Malta Malta M Maltese license plate.svg
Flag of the Netherlands.svg Holanda NL Dutch license plate.svg
Polonia Polonia PL PolishLicensePlates2019.svg
Portugalia Portugalia P Portuguese license plate.svg
Rumania Rumania RO Romanian license plate.svg
Sllovakia Sllovakia SK SK-number-plate-2004.svg
Flag of Slovenia.svg Sllovenia SLO Tablica LJ - Ljubljana.jpg
Spanja Spanja E Matrícula automovilística España 2000 2008 ZGZ largo.svg
Suedia Suedia S Sweden licenseplate EU.JPG
Targa alternative Britania e Madhe Iniciale Shembull
Britania e Madhe Britania e Madhe UK UK Rear Registration Plate.png
flamuri Gjibraltari GBZ Gibraltar rear number plate.jpg
Britania e Madhe Anglia ENG British vehicle registration plate ENG.PNG
Skocia Skocia SCO Scotland British vehicle registration plate SCO.png
Flag of Wales (1959).svg Uellsi CYM Cymru – Wales British vehicle registration plate CYM.png
Iralanda Veriore Irlanda Veriore GB Northern Ireland Rear Registration Plate (Blank identification band).png

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]