Territoret e Jashtme Britanike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vendndodhja e Mbretërisë së Bashkuar dhe territoreve britanike përtej detit

Territoret e Jashtme Britanike janë katërmbëdhjetë territore të gjitha me një lidhje kushtetuese dhe historike me Mbretërinë e Bashkuar.[1][2] Ata janë mbetje të Perandorisë Britanike dhe nuk bëjnë pjesë në vetë Mbretërinë e Bashkuar. Shumica e territoreve të banuara përgjithmonë janë vetëqeverisur nga brenda, me Mbretërinë e Bashkuar që mban përgjegjësinë për mbrojtjen dhe marrëdhëniet e jashtme. Tre banohen vetëm nga një popullsi kalimtare e personelit ushtarak ose shkencor. Të gjithë kanë monarkun britanik si kryetar të shtetit.[3]

Që nga prilli 2018, tre territore (Ishujt Falkland, Gjibraltar dhe Zonat e Bazës Sovrane të Akrotiri dhe DhekelisëQipro) janë përgjegjësi e Ministrit të Fqinjëve për Evropën dhe Amerikën; Ministri përgjegjës për territoret e mbetura është Nën-Sekretari Parlamentar i Shtetit për Territoret e Jashtme dhe Zhvillimin e Qëndrueshëm.[4]

Territoret e Jashtme Britanike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamuri Emblema Emri Sipërfaqja Popullsia Kryeqyteti
Anguilla 91 km2 (35.1 sq mi)[5] 14,869 (2019)[6] The Valley
Bermuda 54 km2 (20.8 sq mi)[7] 62,506 (2019 estimate)[8] Hamilton
Territori Antarktik Britanik 1,709,400 km2 (660,000 sq mi)[5] 0
50 jo të përhershëm në dimër, mbi 400 në verë(personel të hulumtimit)[9]
Rothera (baza kryesore)
Territori britanik i Oqeanit Indian 60 km2 (23 sq mi)[10] 0
3,000 jo të përhershëm (personel i stafit dhe ushtrisë britanike dhe amaerikane)[11]
Diego Garcia (baza)
Ishujt e Virgjër Britanikë 153 km2 (59 sq mi)[12] 31,758 (2018)[13] Road Town
Ishujt Cayman 264 km2 (101.9 sq mi)[14] 68,076 (2019)[14] George Town
Ishujt Falkland 12,173 km2 (4,700 sq mi)[7] 3,377 (2019)[15]
1,350 jo të përhershëm(personel të ushtrisë britanike; sipas vitit 2012)
Stanley
Gjibraltari 6.5 km2 (2.5 sq mi)[16] 33,701 (2019)[17]
1,250 jo të përhershëm(personel të ushtrisë britanike; sipas vitit 2012)
Gjibraltari
Montserrati 101 km2 (39 sq mi)[18] 5,215 (2019)[19] Plymouth (u braktis për shkak vullkanit—kryeqyteti de facto është Brades)
Ishujt Pitcairn, Henderson, Ducie dhe Oeno 47 km2 (18 sq mi)[20] 50 (2018)[21]
6 jo të përhershëm(2014)[22]
Adamstown
Shën Elena, Ascension dhe Tristan da Cunha,
including:
420 km2 (162 sq mi) 5,633 (gjithsej; regjistrimi i vitit 2016) Jamestown
Ishulli Shën Elena 4,349 (Ishulli Shën Elena; 2019)[23]
Ishulli Ascension 880 (Ascension; estimate)[24]
1,000 jo të përhershëm (Ascension; personeli ushtarak britanik; estimate)[24]
Tristan da Cunha 300 (Tristan da Cunha; estimate)[24]
9 jo të përhershëm (Tristan da Cunha; personel të motit)
Gjeorgjia Jugore dhe Ishujt Jugorë Sanduiç 3,903 km2 (1,507 sq mi)[25] 0
99 jo të përhershë (personel zyrtar dhe të hulumtimit)[26]
King Edward Point
Zona e Bazës Sovrane të Akrotirit dhe Dhekelisë 255 km2 (98 sq mi)[27] 7,700 (qipriotë)
8,000 jo të përhershëm(personel të ushtrisë britanike dhe familjarët e tyre)
Episkopi Cantonment
Turks dhe Kaikos 430 km2 (166 sq mi)[28] 38,191 (2019)[29] Cockburn Town
Në përgjithësi Rreth 1,727,415 km2 Rreth 272,256[30]

Tituj kolektivesh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamuri jo-zyrtar i territoreve të jashtme e përdorur nga Miqtë e Territoreve të Jashtme Britanike, një organizatë bamirësie[31]

Termi "Territori i Jashtëm Britanik" u prezantua nga Neni i Territoreve të Jashtme Britanike 2002, duke zëvendësuar termin Territori Britanik i Varur, i prezantuar nga Neni i Kombësisë Britanike 1981. Para 1 janarit 1983, territoret u referuan zyrtarisht si Kolonitë e Kurorës Britanike.

Megjithëse varësitë e Kurorës nga Xhersi, Guernsey dhe Ishulli i Manit janë gjithashtu nën sovranitetin e monarkut britanik, ata janë në një marrëdhënie tjetër kushtetuese me Mbretërinë e Bashkuar. Territoret e Jashtme Britanike dhe Varësitë e Kurorës janë vetë të dallueshme nga fushat e Komonuelthit, një grup prej 16 vendeve të pavarura (përfshirë Mbretërinë e Bashkuar) secila që ka Elizabetën II si monarkun e tyre në pushtet dhe nga Komonuelthi, një shoqatë vullnetare e 53 vendeve kryesisht me lidhje historike me Perandorinë Britanike (e cila përfshin gjithashtu të gjitha sferat e Komonuelthit).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qeveria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhëniet me Mbretërinë e Bashkuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Supporting the Overseas Territories" (në anglisht). UK Government. Marrë më 8 nëntor 2014. There are 14 Overseas Territories which retain a constitutional link with the UK. .... Most of the Territories are largely self-governing, each with its own constitution and its own government, which enacts local laws. Although the relationship is rooted in four centuries of shared history, the UK government's relationship with its Territories today is a modern one, based on mutual benefits and responsibilities. The foundations of this relationship are partnership, shared values and the right of the people of each territory to choose to freely choose whether to remain a British Overseas Territory or to seek an alternative future.
 2. ^ "British Overseas Territories Law". Hart Publishing (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 21 qershor 2020. Marrë më 2020-06-19. Most, if not all, of these territories are likely to remain British for the foreseeable future, and many have agreed modern constitutional arrangements with the British Government.
 3. ^ "What is the British Constitution: The Primary Structures of the British State" (në anglisht). The Constitution Society. Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2014. Marrë më 12 nëntor 2020. The United Kingdom also manages a number of territories which, while mostly having their own forms of government, have the Queen as their head of state, and rely on the UK for defence and security, foreign affairs and representation at the international level. They do not form part of the UK, but have an ambiguous constitutional relationship with the UK.
 4. ^ Foreign and Commonwealth Office (19 korrik 2016). "New ministerial appointments at the Foreign and Commonwealth Office". Press release. https://www.gov.uk/government/news/new-ministerial-appointments-at-the-foreign-and-commonwealth-office. Retrieved 20 shtator 2016. 
 5. ^ a b "British Antarctic Territory" (në anglisht). Jncc.gov.uk. Arkivuar nga origjinali më 9 korrik 2013. Marrë më 8 dhjetor 2010.
 6. ^ "Anguilla Population 2019" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 10 gusht 2019. Marrë më 18 gusht 2019.
 7. ^ a b "UNdata | record view | Surface area in km2" (në anglisht). United Nations. 4 nëntor 2009. Marrë më 8 dhjetor 2010.
 8. ^ "Bermuda Population 2019" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 16 gusht 2019. Marrë më 18 gusht 2019.
 9. ^ "Commonwealth Secretariat – British Antarctic Territory" (në anglisht). Thecommonwealth.org. Arkivuar nga origjinali më 25 dhjetor 2018. Marrë më 12 nëntor 2020.
 10. ^ "British Indian Ocean Territory" (në anglisht). Jncc.gov.uk. Arkivuar nga origjinali më 13 tetor 2010. Marrë më 8 dhjetor 2010.
 11. ^ "Commonwealth Secretariat – British Indian Ocean Territory" (në anglisht). Thecommonwealth.org. Arkivuar nga origjinali më 25 dhjetor 2018. Marrë më 12 nëntor 2020.
 12. ^ "British Virgin Islands (BVI)" (në anglisht). CIA World Factbook. Arkivuar nga origjinali më 13 shkurt 2016. Marrë më 14 gusht 2019.
 13. ^ The British Virgin Islands (BVI) – International Year of Biodiversity Projects
 14. ^ a b "Economics and Statistics Office - Labour Force Survey Report Spring 2018" (PDF). www.eso.ky (në anglisht). Zyra e Statistikave dhe Ekonomisë së Ishujve Cayman. gusht 2018. Marrë më 26 nëntor 2018.
 15. ^ "Falkland Islands Population 2019" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 7 gusht 2019. Marrë më 18 gusht 2019.
 16. ^ "Gibraltar" (në anglisht). Jncc.gov.uk. Arkivuar nga origjinali më 9 korrik 2013. Marrë më 8 dhjetor 2010.
 17. ^ "Gibraltar Population 2019" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 25 gusht 2019. Marrë më 18 gusht 2019.
 18. ^ "Montserrat" (në anglisht). CIA World Factbook. Arkivuar nga origjinali më 24 prill 2020. Marrë më 14 gusht 2019.
 19. ^ Montserrat – International Year of Biodiversity Projects
 20. ^ "Pitcairn Island" (në anglisht). Jncc.gov.uk. Arkivuar nga origjinali më 13 tetor 2010. Marrë më 8 dhjetor 2010.
 21. ^ "Pitcairn Islands Tourism | Come Explore... The Legendary Pitcairn Islands" (në anglisht). Visitpitcairn.pn. Marrë më 2018-01-03.
 22. ^ "Pitcairn Residents". puc.edu.
 23. ^ "St Helena Government" (në anglisht). St Helena Government. Marrë më 14 gusht 2019.
 24. ^ a b c "St Helena, Ascension, Tristan da Cunha profiles" (në anglisht). BBC. 16 mars 2016. Marrë më 25 qershor 2016.
 25. ^ South Georgia and South Sandwich Islands entry at The World Factbook
 26. ^ "Population of Grytviken, South Georgia and the South Sandwich Islands" (në anglisht). Population.mongabay.com. 31 mars 2009. Arkivuar nga origjinali më 25 dhjetor 2018. Marrë më 12 nëntor 2020.
 27. ^ "SBA Cyprus" (në anglisht). Jncc.gov.uk. Arkivuar nga origjinali më 13 tetor 2010. Marrë më 8 dhjetor 2010.
 28. ^ "Turks and Caicos Islands" (në anglisht). Jncc.gov.uk. 1 nëntor 2009. Arkivuar nga origjinali më 9 korrik 2013. Marrë më 8 dhjetor 2010.
 29. ^ "Turks and Caicos Islands Population 2019" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 10 gusht 2019. Marrë më 18 gusht 2019.
 30. ^ House of Commons Foreign Affairs Committee. "Global Britain and the British Overseas Territories: Resetting the relationship" (PDF). United Kingdom Parliament (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 27 qershor 2020. Marrë më 12 nëntor 2020.
 31. ^ "Fotbot.org". sites.google.com (në anglisht).