Tomajë Paq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

{{scrittori}}

Tomajë Paq
Informacione

Tommaso Pace lindi ne San Costantino Albanese te 1807 nga Erminio dhe Maria Marta Smilari. U dërgua për të studiuar në kolegjin italo-grek te San Demetrio Corone u laureua ne mënyre te shkëlqyer per ligje ne Napoli duke u specializuar në feudalistica. U emërua zyrtar diplomatik ne Grande Archivio te Napoli ed Alunno ne 1840[1]. Ne 1845, si i dërguar diplomatik ne Athine, botoi ne gazetën Athina te Athines, përmbledhje te shkurtere ne greqishten e re te një eseje te Jeronim de Radas, mik i tij i ngushte, già apparso më 1840 ne revistën napolitane Il Lucifero me titullin Divinazioni pelasghe[2]. Ne 1846, gjithmonë ne Athina botoi ne gazetën La Minerva alcuni suoi studi sulla nazione Pelasga.[3]

Vdiq ne San Costantino Albanese ne 1887 duke lëne një seri te tere dorëshkrimesh te pabotuare për shqiptarët Lucania te botuara me pas nag i nipi Menadora.

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Demanio e comune di S. Costantino Albanese - memoria giuridica, Napoli, 1877
  • Traduzione in neogreco delle Divinazioni Pelasghe di Girolamo De Rada

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ferrante B., Gli Archivisti napoletani: la fondazione del Grande Archivio, Napoli 1998 p. 65
  2. ^ Pedio T., Storia della Storiografia lucana, Bari 1964 p. 170
  3. ^ AA.VV., Studia Albanica, Universiteti Shtetëror i Tiranës. Instituti i Historisë dhe i Gjuhësisë, vol. XX 1983 pp. 135-136


Raffael 058.jpg
Arti & Kultura: Animim · Film · Letërsi · Muzikë · Serial · Strip
Aeskulap.png
Biologjia: Mjekësi
Globo terraqueo 3.gif
Gjeografia: Gjeografi · Kosovë · ShBA · Shqipëri · Maqedoni · Greqi
Top.gif
Sporti: Sport
Vista-system.png
Teknologjia: Informatikë · Elektronikë  · Teknologji
Logo physics.svg
Shkenca: Fizikë, Matematikë