Jump to content

Portal:Greqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Null
redakto 
Portali Greqi Intro
Falmuri
Falmuri

Mirë se erdhet në portalin Greqia (greqisht: Ελλάς Ellas ose Ελλάδα Elladha) në Wikipedia!


Kjo faqe duhet të shërbejë si ndihmë për kërkimin dhe krijimin e artikujve nga dhe mbi Greqinë në Wikipedia.

redakto 
Artikulli i muajit

Arvanitët ose Arbërorët (Greqisht: Αρβανίτες Arvanites) janë pasardhës Shqiptarë nga Çamëria. Sot, ata banojnë në Greqinë jugore dhe qendrore (shumë pak në Çamëri dhe në Thraki) dhe identifikohen si Grekë në bazë të Kishës Ortodokse Greke. Fati i kësaj popullsie ka qenë po thuaj se i njëjtë me popullësinë shqiptare të sanxhaku të Nishit. Prej shqiptarëve të shpërngulur nga Vilajeti që përbëhej me popullësi shumicë shqiptare tani kanë mbetur vetëm disa vendbanime që identifikohen si shqiptar. Shumica e tyre për të dalluar veten nga emigrantët e vitit 1990-2000 e quajnë vetën arvanitas. Karakteristikë e tyre është që edhe përkundër shkollimit në gjuhën greke dhe shoqërisë së kontrolluar si nga ligjet dhe feja ata në jetën "mes katër mureve" bisedojnë në gjuhën e tyre amtare e cila është dialekt toskë i dominuar nga termet e kishës ortodokse e cila kishë përdorë si gjuhë zyrtare greqishten tradicionale.

Bashkësia Evropiane për demokratizmin e sistemit shtetëror të Greqisë me qëllim të ndarjes së Kishës nga sistemi shtetëror i ka bërë disa propozime Greqisë. Mirëpo deri më tani rezultatet janë të pakta. Në këtë drejtim tani Greqia ka filluar të pranojë ekzistencën e çamëve por këtë e bënë duke theksuar se këta janë emigrant të shekujve të kaluar siç tregon fleta në internet [1]. Bazuar në artin e këso të dhënash pasi që për të dhëna të sakta nuk mund të bëhet fjalë edhe në vitet 2000, 150,000 njerëz flasin Arbërishten në 2005 [2].

redakto 
Fotografia e muajit
redakto 
Biografi e zgjedhur
Marko Boçari
1790-1823
Marko Boçari lindi në Sul të Janinës më 1790 në një familje të dëgjuar shqiptare nga kishin dalë shumë burra trima si Kiço Boçari, Kosta, Dhimitri, Jorgji dhe kapedani i madh i revolucioni të 1821, Noti Boçari. Marko Boçari përveç bëmave të tij trimërore dhe burrërore dhe bukurisë, la trashëgim edhe një vepër. Është fjala për të famshim “Fjalori dy gjuhësh greko-shqip”.Ishte suliot i kohës së Ali Pashe Tepelenës. La amanet ta varrosnin pranë fortifikatës Gjergj Kastrioti. Marko Boçari u vra duke luftuar më 9 gusht 1823 në Karpenis. ...
redakto 
Greqi Temat

Ai ho! Kapiten!


Kur kapiteni i anijes greke, dojke me ju dhonë urdhëra shqiptarve. Ata ja kthejshin, Ai ha!. Ai, mo mër se ma murret ftyren. Ata, ai ha, ho kape ti, ja kthejshin. Po, prap se prap e bojshin shka ju thojke. Kur ja nisen edhe tjert masanej. Sa herë që ju jepke naj urdhën disa ja kthejshin Ai ha! Kapeti! disa Ai ho!.

Cili kapeten u konë?


redakto 
Burime interneti
redakto 
Potale të ngjashme
redakto 
Greqi Lajme

UNESCO-ja ka ndërmarrë një aksion për të mbrojtur gjuhët dhe dialektet që janë të rrezikuara nga zhdukja. Dy si degë të dialekteve shqiptare: Arvanitika dhe Arbëreshë, si thonë ata, gjenden në listën e tyre. [3]

redakto 
A e dini se

...se Arta është një ndër emrat e përveçëm më të përhapur ndër shqiptarët në ish-Juosllavinë. Ndërsa emri i përveqëm Çamrie ka qenë i ndalurar deri më 1968 dhe emri tjetër Preveza deri më 1974. Ndërsa, sot, emri i përveçëm nga kjo krahinë më i përhapur ndër këtë popullsi është Joni.


redakto 
Artikuj të rinj
redakto 
Citate

Arkiva

redakto 
Greqi Lista
redakto 
Kategori
redakto 
WikiProjekte
redakto 
SubPortale
Portale për shtetet
ShqipëriaKosovaSHBAGreqiaBullgari

Fresko kujtesën e serverit