Portal:Pazari i Ri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Portal:Sanxhaku Tregu i Ri)
redakto 
Portali Pazari i Ri
Novi Pazar (Grb).png
Mirë se na kini-vini në portalin
Pazari i Ri
Novi Pazar (Grb).png
Kjo faqe shërben si ndihëm për kërkimin dhe krijimin e artikujve mbi dhe për
Pazari i RiWikipedia.
redakto 
Artikulli i muajit
Aqif Blyta

Aqif Blyta është njëri ndër politikanët dhe patriotët shqiptarë të Sanxhakut të Pazarit të Ri ndërmjet dy luftërave Botërore dhe gjat Luftës së Dytë Botërore. Emini, babai i Aqifit, u kujdes qysh herët që i biri të vazhdojë mësimet në ndonjë shkollë, ngase shihte tek ai një lloj pjekurie e talenti të veçantë, një lloj ngazëllimi të madh përpara librave. Por, Pazarit të Ri gjatë viteve 1902-1903, i mungonin shkollat dhe sidomos ato shqipe. Është kjo arsyeja që Emin Blyta i jep disa mësime privatisht të birit duke e përgatitur për të vazhduar tutje shkollimin, larg shtëpisë. Aqifi dhjetëvjeçar u përball me një qytet të madh siç ishte Izmiri i Turqisë. Në Seneixhe të Izmirit ai vazhdoi shkollimin në Gjimnaz. I ngazëllyer me shqiptarët e shumtë që komandonin në ushtrinë turke, u regjistrua në shkollën ushtarake në Stamboll, mandej në Manastir, ku morri gradën nëntoger. >>>....

redakto 
Fotografia e muajit
redakto 
A e dini se
Struktura nacionale

.... Bajtam Curri, gruan e dytë e ka pasur nga Pazari i Ri (Novi Pazari) të familjes Gërboviq.

... për lidhjet në mes Kelmendasëve të Hrtkovcit dhe Nikincit me Sanxhakun dhe Rugovën?

...Xhevdet Doda ka qenë mësues i shkollës shqipe në Pazarin e Ri?

...në Betejën për mbrojtjen e Pazarit nga çetnikët kanë marrë pjesë 3200 luftëtarë nga Kosova nën udhëheqjen e Shaban Palluzhës, në të cilën luftë kanë ra heroikisht 144 luftëtarë.

redakto 
Pazari i Ri Temat
43146389 23a4cafdfe o.jpg
Uglla,.jpg

Rrafshnalta e Peshterrit, (njihet edhe si vetëm Peshterr), është rrafshnaltë karstike me një lartësi mbidetare prej 1250 m në jugperëndim të Serbisë, gjegjësisht veriu i trojeve shqiptare. Rrafshnalta e Peshterrit është e pasur me kullosa. Popullsia kryesisht merret me blegtori. Janë të njohura prodhimet e qumështit, sidomos djathi i Sjenicëssi dhe të mishit të terur. Në kuadër të Rrafshnaltës së Peshterrit është edhe Fusha e Peshterrit (lartësia mbidetare e së cilës është 1150 m), më një sipërfaqe prej 65 km².

Popullsinë e Peshterrit e përbëjnë kryesisht boshnjakët që janë kryesisht pasardhës të shqiptarëve, ka edhe të tillë që deklarohen ende shqiptarë pjesa kah kufiri i Kosovës, por ka edhe pak serb.

Emri Peshter rrjedh nga fjala shqipe peshë - rëndë, ter - thatësi ,tersi, tersi e rëndë.

redakto 
Këndi yt
redakto 
Burime interneti
redakto 
Portala të ngjashëm

Stema e Bashkisë Berat.svg COA Bujanovac.png Coat of arms of Debar Municipality.png Stema e Bashkisë Durrës.svg Coat of arms of Elbasan.svg Logo ferizaj.jpg Coat of arms of Fier.svg Gjakova stema.jpg GjilaniEmblema.JPG Stema e Bashkisë Gjirokastër.svg Stema e Bashkisë Korçë.svg Stema e Bashkisë Kukës.svg Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg Stema e Bashkisë Lezhë.svg COA Medveđa.png VushtriaEmblema.PNG Peja - Logo.jpg Coat of arms of Plav.png Presevo-grb.png Stema e Komunës Prishtinë.svg

Stema e Bashkisë Shkodër.svg Coat of arms of Skopje.svg Stema e Bashkisë Tiranë.svg Novi Pazar (Grb).png Coat of Arms of Bar.png Coat of Arms of Ulcinj.svg Stema e Bashkisë Vlorë.svg

Berati  Bujanoci Dibra  Durrësi  Elbasani Ferizaji  Fieri  Gjakova Gjilani  Gjirokastra  Korça Kukësi  Kumanova  Lezha  Medvegja  Mitrovica  Peja  Plava  Presheva  Prishtina  Prizreni  Tirana  Tregu i Ri  Tivari  Shkodra  Shkupi  Ulqini  Vlora

redakto 
Pazari i Ri Lajme

Emërvendet (toponimet) tregues të denjë të autoktonisë shqiptare në Sanxhak

LËVIZJA E KUFIJVE NË BALLKAN MUND TË SHKAKTON DEJTONIN E II TË

Cvijiqi: Peshterasit janë të gjatë, vitalë, elastikë, syshqiponjë, të sojit të bukur…!

Si ia hoqën autonominë dhe si e ndanë Sanxhakun Serbia me Mali e Zi

Dhuna, shpërngulja, analfabetizmi faktorë të “lodhjes” së identitetit të peshterasve!

Aqif Blyta, shembull i përfaqësimit të popullit në parlament!

EMËRTIMET GJEOGRAFIKE APO TOPONIMET NË SANXHAK

RUGOVA TË PRIRË NGA BAJRAKTARI I SAJ SAK FASLIA NË MBROJTJE TË PAZARIT TË RI NË FUND VITIT 1941

Filmi i parë me shqiptarë e Novi Pazarit | 1904

Shënohet 4 shtatori, dita e dëshmorëve të Pazarit të Ri!

Çetniku Drazha Mihailloviq u rehabilitua, po Aqif Effendi Blyta?

Sukses historik i KF Novi Pazar mund C Zvezden e Beogradit

Tutini i Sanxhakut është vendstrehimi i Mbretëreshës Teuta?

Flamuri që zbriti nga qielli në Beograd, ngjalli emocione në Sanxhak

Aqif Blyta kryetar i Novi Pazarit (1941-1945) të shpallet hero kombëtar !

Aqif Blyta, “plagë” për Serbinë!

Aqif Blyta, patrioti shqiptar nga Sanxhaku

Me procesin e Aqif Efendiut rikthehet kujtesa për qëndresën kundër asimilimit në Sanxhak e Pazarin e Ri

redakto 
Biografi e zgjedhur
redakto 
Citate
Crossing the Peshter mountains southwest of Novi Pazar (Photo: Major Spaits 1912)

"Jazuk, kapa ti zna, a glava ti ne zna"

redakto 
Pazari i Ri Lista
redakto 
Kategori
redakto 
WikiProjekte

Yugoslavia Ethnic 1940.jpg Ethnographic Map of the Balkan Peninsula WDL93.png Sandzak region map.png Sandzak 1943 1945 en.png

redakto 
Artikuj që duhet përmirësuar

Fresko kujtesën e serverit