Portal:Lezha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
redakto 
Portali Lezha
Stema e Bashkisë Lezhë.svg
Mirë se na kini-vini në portalin
L E Z H A
Stema e Bashkisë Lezhë.svg
Kjo faqe shërbenë si ndihmë për kërkimin dhe krijimin e artikujve mbi dhe për
LezhësWikipedia.
redakto 
Artikulli i muajit

Katedralja e Shën Nikollës në Lezhë ka një rëndësi të posaçme historike për shqiptaret, jo vetëm për Kuvendin e Lezhës, por edhe si vendvarrim i Gjergj Kastriot Skënderbeut. Kjo katedrale, në shek. XVII, qe shndërruar ne xhami. Themelet e saj janë të shek. XIV, katedralja është e tipit bazilikar me gjatësi 17 m dhe gjerësi 8 m. Ruhet në muret e saj një afresk i Shën Nikollës.>>>

redakto 
Fotografia e muajit
redakto 
A e dini se

...qyteti daton që të paktën në shek. VIII pes. Rreth 385 pes, një koloni greke u themelua nga Dionisi I i Sirakuzës me emrin Lissos (Λισσός);

...qyteti ishte me rëndësi të madhe për luftën civile romake. Në kohët romake, qyteti ishtë pjesë e krahinës së Epirit Nova, emri i tij u latinizu si Lissus;

...sipas historianëve, Lezha konsiderohet si vend i Lidhjes së Lezhës ku Skënderbeu bashkoi princat shqiptarë në luftën kundër Perandorisë Osmane;

...prej vitit 2004 filloi një gërmim rreth Akropolit të lashtë të Lissos dhe Përkujtimit Skënderbeut, i cili zbuloi ndërtesat helenistike, romake dhe të hershme bizantine, varret dhe gjetjet e tjera;

...Lezha gjithashtu është njohur nga forma italiane e emrit të saj, Alessio;

...sa i përket fesë, Lezha ka një shumicë katolike (70-80%) dhe një pakicë myslimane (30-20%);

redakto 
Lezha Temat
redakto 
Këndi yt
redakto 
Portala të ngjashëm

Stema e Bashkisë Berat.svg COA Bujanovac.png Coat of arms of Debar Municipality.png Stema e Bashkisë Durrës.svg Coat of arms of Elbasan.svg Logo ferizaj.jpg Coat of arms of Fier.svg Gjakova stema.jpg GjilaniEmblema.JPG Stema e Bashkisë Gjirokastër.svg Stema e Bashkisë Korçë.svg Stema e Bashkisë Kukës.svg Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg Stema e Bashkisë Lezhë.svg COA Medveđa.png VushtriaEmblema.PNG Peja - Logo.jpg Coat of arms of Plav.png Presevo-grb.png Stema e Komunës Prishtinë.svg

Stema e Bashkisë Shkodër.svg Coat of arms of Skopje.svg Stema e Bashkisë Tiranë.svg Novi Pazar (Grb).png Coat of Arms of Bar.png Coat of Arms of Ulcinj.svg Stema e Bashkisë Vlorë.svg

Berati  Bujanoci Dibra  Durrësi  Elbasani Ferizaji  Fieri  Gjakova Gjilani  Gjirokastra  Korça Kukësi  Kumanova  Lezha  Medvegja  Mitrovica  Peja  Plava  Presheva  Prishtina  Prizreni  Tirana  Tregu i Ri  Tivari  Shkodra  Shkupi  Ulqini  Vlora

redakto 
Lezha Lajme
Jemi nje.PNG

Je nga Lezha, vendos kët babel në faqen tane

Stema e Bashkisë Lezhë.svg Ky përdorues vjen nga Lezha Stema e Bashkisë Lezhë.svg
{{User Lezha}}
redakto 
Biografi e zgjedhur
Gjergj Fishta.jpg
Gjergj Fishta (Fishtë,Lezhë, 23 tetor 1871 - Shkodër, 30 dhjetor 1940) ka qenë frat françeskan, arsimtar, shkrimtar, përkthyes dhe po ashtu kryetar i komisionit për hartimin e alfabetit në Kongresin e Manastirit, anëtar i delegacionit të qeverisë Përmeti në Konferencën e Versajës dhe...>>>
redakto 
Citate
redakto 
Lezha Lista
redakto 
Kategori
redakto 
WikiProjekte
redakto 
Artikuj që duhet përmirësuar
redakto 
SubPortala

Fresko kujtesën e serverit