Jump to content

Veshalla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Veshallë
Вешала
Fshat
Fotografi historike e fshatit
Fotografi historike e fshatit

Veshalla është një fshat shqiptarë ne Komunen e Tetovës, Republika e Maqedonisë. Është një fshat i vendosur në Malin Sharr, rreth 11.9 kilometra larg qytetit të Tetovës dhe 1247 metra mbi nivelin e detit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veshala është shtëpia e disa prej fiseve më të vjetra Shqiptare brenda maleve te Sharrit. Ndryshe nga fshatrat e veriut shqiptarë, Veshala nuk ishte e izoluar, duke qenë pjesë e rrugës së vjetër tregtare, për në Prizren. Sipas Nahiyah, popullsia e Veshalës u zhvendos dhe lulëzoi nën Perandorinë Osmane, por vazhdoi të ruante qëndrimin në Veshallë.[1] Kjo ishte një zakon i fuqishëm në Veshallë, pasi shqiptarët ishin të lidhur në fshatin e paraardhësve të tyre dhe kurrë nuk mund të largoheshin përgjithmonë nga shtëpia e tyre. Ky zakon gjithashtu përforcoi lidhjet e tyre me atdhedashësit e kombit Shqiptar

Gjatë Luftës së Parë Botërore, Royalistët serbë filluan të pushtojnë Shqipërinë për të kapur vijën bregdetare. Gjatë pushtimit, ushtria serbe kreu krime të shumta kundër popullatës shqiptare.[2][3] Pasi Traktati i fshehtë i Londrës dhe Francezët nuk arritën të merrnin trupat nga bregu, Royalistët filluan të tërhiqen nëpër male (golgota shqiptare).[4] BatalionI i 37 I Royalistve serb u afrua në Veshallë. Ndërsa Royalistët kishin shkatërruar shumë fshatra gjatë okupimit, shqiptarët e Veshalës, duke parë Royalistët që po afroheshin nga fundi i malit, i zunë pritë. Pas kufizimit të tyre, Royalistët u nxorën jashtë Guri te madh, një pikë referimi natyrore e Maleve të Sharrit dhe vdiqen të gjith.

Gjatë Kryengritjes në Republikën të Maqedonisë në 2001, Veshala së bashku me shumicën e fshatrave të maleve të Sharrit ka vepruar si bazë furnizimi dhe zonë e sigurt për forcat e UÇK-së.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veshalla ndodhet në një lartësi prej 1256 metrash. Veshalla shtrihet në Malet e Sharrit, rreth 20 km në veriperëndim të qytetit të Tetoves. Fshati është vetëm 4 km larg nga kufiri me Kosoven. Në afërsi të fshatit Veshall (perendim) gjendet fshati Bozofcë,kufizohet me fushat e fshatrave të Lisecit,Shipkovicen dhe Brodecin(në lindje), dhe në veri me Kosovën.

Fshati ndodhet në rrjedhën e sipërme të lumit Shkumbin. Menjëherë mbi fshat ka kalime malore, njëra prej të cilave është në verilindje të Kobilicës në 2175 metra dhe tjetra në lindje të Karanikolikës 2060 metra e lartë.[5]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas regjistrimit të vitit 2002, fshati kishte gjithsej 1222 banorë.[6]

Ditet e sotme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati ka rreth 280 shtëpi me 2500 banorë. Shumica e banorëve të fshatit gjenden në gurbet në vendet si: Zvicra, Gjermania, Italia si dhe kohëve të fundit ka edhe një shumic edhe në Irak.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kaso, Sherefedin (2005) Vendbanimet me popullsi muslimane në Maqedoni Marrë 4 dhjetor 2014.
  2. ^ Raporti i Komisionit Ndërkombëtar për të hetuar në shkaqet dhe sjelljen e Luftës Ballkanike (1914)
  3. ^ Raport i Komisionit Ndërkombëtar për të hetuar në shkaqet dhe sjelljen e Luftës Ballkanike  Washington, D.C.: Carnegie Endowment per paqen ndërkombtare 1914. Marrë nga 2010-10-27.
  4. ^ Tucker & Roberts 2005 , pp. 1075–6
  5. ^ Trifunovski, Jovan F. (1976) (në frëngjisht). Polog (Studime antropogeografike) (1 botim). Beograd: Akademia Serbe e Shkencave dhe Arteve. faqe 363.
  6. ^ Regjistrimi i Maqedonisë (2002),Libri 5 - Popullsia e përgjithshme sipas përkatësisë etnike, gjuhës amtare dhe fesë Enti Shtetëror i Statistikës, Shkup, 2002, f. 193.