Jump to content

Bozofca

Coordinates: 42°03′N 20°50′E / 42.050°N 20.833°E / 42.050; 20.833
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Bozofci)
Bozofca
Fshat
Karnevalet ilire
Popullsia
 • Gjithsej921
Emri i banorëveShqiptare

Bozofca eshte fshat që ndodhet në zemër të Malit Sharr si dhe gjendet rreth 18.5 km në perendim të Pollogut. Banorët e këtij fshati jane shqiptarë. Fshati i takon Komunes se Tetovës, dhe kufizohet ne veri me Kosoven dhe ne lindje me fshatin Veshall.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati Bozofc esht në zemër të Malit Sharr si dhe gjendet rreth 18.5 km në perendim të Pollogut. Ky fshat ka rreth 150 shtëpi ku 100% janë të kombësisë shqiptare, kurse rreth 30% e shqiptarëve të këtij fshati jetojnë në vendet perendimore, si në Gjermani, Zvicër, Itali, Austri, etj. Popullsia e këtij fshati merret zakonisht me bujqësi, tregti, kurse kohëve të fundit, të rinjtë e këtij fshati merren edhe me artizanate të ndryshme dhe me puntori profesionale dhe një pjesë e të rinjve punojnë por fshati Bozofcë eshtë i pa zhvilluar, me infrastrukturë të dobët dhe ballafaqohet me probleme të shumta. Fshati i takon Komunes se Shipkovices. Po në fshatin Bozofc si legjendë e pavdekshme e Sharrit, pati fatin të njohë e ti ketë miq të shtëpisë, intelektualë, shkrimtarë, gazetarë, luftëtarë e atdhetarë të shumtë, njerëz të përmalluar ndaj kombit e atdheut, të vetëdijshëm duke qenë në shërbim të shqiptarizmit.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas regjistrimeve te Perandorisë Osmane ne vitin 1900, Bozovca ishte një fshat me 330 banore musliman shqiptare i qytetit te Tetoves.[1]

Sipas statistikave të vitit 1929 Bozovca është një fshat në komunën e Shipkovicës dhe kishte 73 shtëpi me 472 banorë shqiptar.[2]

Sipas regjistrimit të vitit 2002, fshati ka 924 banorë.[3]

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fshat organizohet takimi i përvitshëm tradicional Karnevalet ilire.

Shendeti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati ka një ambulancë, një xhami, ka shkollën fillore deri në klasën e tetë, por vlenë edhe të theksohet se ka një numer te madh shitoresh, dy në hyrje të fshatit ku ndahet rruga për në mesin e fshatit kurse një në mes të fshatit, të gjitha këto shitore janë të pronarëve shqiptarë, ku fshatarë e këtij fshati furnizohen me gjërat e nevojshme.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në historinë antike ky fshat si edhe fshatrat e shënuar më lartë kanë qenë të banuar me Ilirë, këtë më së miri e ka vërtetuar Instituti për Hulumtime Arkeologjike në Tetovë.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Bozofca është një fjalë që rrjedh prej gjuhës ilire, dhe paraqet antroponim ilir. Bozofca është vendbanim shumë i vjetër në Pollog. Në një aktgjykim të vjetër thuhet se një tokë e dhuruar bujqësore që ka kufijë "prej Bozofce në rrugën që çon për në Kodra e Diellyt" dhe rrugën që çon "prej fshatit Veshall në fshatrat me radhë". Në vitin 2004 u rindërtua rruga që çon prej fshatit Bozofc në Tetovë".

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

42°03′N 20°50′E / 42.050°N 20.833°E / 42.050; 20.833

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_27.htm
  2. ^ Afanasy Selishchev. "Pologu dhe popullata e saj bullgare. Skica historike, etnografike dhe dialektologjike të Maqedonisë veriperëndimore ". - Sofje, 1929, f.24.
  3. ^ Regjistrimi maqedonas (2002), Libri 5 - Popullata gjithsej sipas përkatësisë etnike, gjuhës amtare dhe fesë, Enti Shtetëror i Statistikës, Shkup, 2002, f. 193.