Vojvodina,Serbi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Vojvodina të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}


Vojvodina, zyrtarisht Krahina Autonome e Vojvodinës (serbe: Аутономна Покрајина Војводина / Autonomna Pokrajina Vojvodina [ʋǒjʋodina] (dëgjojnë) (shih emër për gjuhët e tjera)), është një krahinë autonome e Serbisë, që ndodhet në pjesën veriore të vendit, në Plain Pannoniane e Evropës Qendrore. Novi Sad është qyteti më i madh dhe administrative qendër të Vojvodinës. Vojvodina ka një popullsi prej rreth 2 milionë (afërsisht 28% të totalit të Serbisë). Ajo ka një identitet multi-etnik dhe multi-kulturor, me një numër të mekanizmave për promovimin e të drejtave të pakicave, nuk janë më shumë se 26 grupeve etnike në krahinë, e cila ka gjashtë gjuhë zyrtare. Përmbajtja [hide] 1 Emri 2 Gjeografia 3 Historia 3.1 Para-romake herë dhe administratës romake 3.2 mesjetën e hershme dhe zgjidhjes sllave 3.3 Administrata Hungarisht 3.4 Administrata osmane 3.5 Administrata Habsburg 3.6 Pas 1918 3.6.1 Statusi moderne politike 4 rrethe, komuna dhe qytete 5 vendbanime urbane 6 Demografia 7 Politikë 8 Kultura 9 Turizmi 10 Ekonomia 11 Të drejtat e njeriut 12 Galeria 13 Shih edhe 14 Referimet 14.1 Fusnotat 15 Lidhje të jashtme [Redakto] Emri

Emri "Vojvodina" në gjuhën serbe do të thotë një lloj i Dukatit - më saktësisht, një voivodeship. Ajo rrjedh nga "Vojvoda" fjalë (shih: voivode), e cila buron nga proto-sllave fjalës gjuhën "voevoda". Këto fjalë janë të lidhura etimologjikisht me moderne-ditore fjalët "Vojnik" (ushtari) dhe "voditi" (për të udhëhequr). Emri i saj origjinal (nga 1848) ishte "serb Voivodeship" (Srpska Vojvodina). Emrat e plota zyrtare të provincës në të gjitha gjuhët zyrtare të Vojvodinës janë: Аутономна Покрајина Војводина, Autonomna Pokrajina Vojvodina (në serbisht) Vajdaság Autonóm Tartomány (në gjuhën hungareze) (dëgjojnë (ndihmë · info)) Autonómna Pokrajina Vojvodina (në Sllovake) Provincia Autonomă Vojvodinë (në rumanisht) Autonomna Pokrajina Vojvodina (në gjuhën kroate) Автономна Покраїна Войводина (në Pannoniane Rusyn) Emrat në gjuhë të tjera që nuk janë zyrtare në provincë, por që janë folur nga disa banorë vendas: Autonomna Pokrajina Vojvodina, Аутономна Покрајина Војводина (në malazezë) Voyvodina (në gjuhën rome) Autonomna Pokrajina Vojvodina (në fjalën Bunjevac) Автономна Покраина Војводина (në maqedonisht) Автономний край Воєводина (në Ukrainian) Autonomna Pokrajina Vojvodina (në gjuhën boshnjake) Autonome Provinz Woiwodina (në gjermanisht) Avtonomna pokrajina Vojvodina (në Sllovenisht) Krahina Autonome e Vojvodinës (në gjuhën shqipe) Автономна област Войводина (në bullgarisht) Autonomní Oblast Vojvodina (në Çeke) Автономный край Воеводина (në rusisht) Αυτόνομη Επαρχία της Βοϊβοδίνα (aftonomi eparhia tis Vojvodinë) (në greqisht) [Redakto] Gjeografia

Rajonet kryesore gjeografike në Serbi dhe Vojvodinë Artikulli kryesor: Gjeografia e Vojvodinës Ajo është e vendosur në pjesën veriore të vendit, në Rrafshin Pannoniane e Evropës Qendrore. Ajo ka një popullsi prej rreth 2 milion (rreth 27% e totalit të Serbisë). Rajoni ndahet nga lumenjtë Danub dhe në Tisa: Bačka në veriperëndim, Banat në lindje dhe Syrmia (Sremit) në jugperëndim. Një pjesë e vogël e rajonit Mačva është vendosur edhe në Vojvodinë, në rrethin e Sremit. Sot, pjesa perëndimore e Syrmia është në Kroaci, pjesa veriore e Backa është në Hungari, pjesa lindore e Banat është në Rumani (me një pjesë të vogël në Hungari), ndërsa Baranja (që është midis Danubit dhe Drava) është në Hungari dhe Kroaci. Vojvodina ka një sipërfaqe të përgjithshme prej 21.500 km2 (8300 sq mi). Vojvodina është gjithashtu pjesë e Eurorajonit Danub-Kris-Mures-Tisa. [Redakto] Historia

Ky seksion mund të jetë shumë e gjatë dhe tepër të detajuar. Ju lutem konsideroni përmbledh materiale, ndërsa duke cituar burime si të nevojshme. (Shkurt 2012)

Neutraliteti i këtij seksioni është e diskutueshme. Ju lutem, mos hiqni këtë mesazh deri sa mosmarrëveshja është zgjidhur. (tetor 2008) Artikulli kryesor: Historia e Vojvodinës [Redakto] Pre-romake herë dhe Roman administratës Në periudhën e Neolitit, dy kultura të rëndësishme arkeologjike lulëzoi në këtë fushë: kulturën Starčevo dhe kulturën Vinca. Para indo-evropiane popujve u vendosën në territorin e sotëm Vojvodinës në 4200 para Krishtit. Gjatë periudhës së eneolitit, Mosha bronzit dhe hekurit Mosha, disa indo-evropiane kultura arkeologjike ishin të përqëndruara në ose rreth Vojvodinë: kulturën e heqjes, kulturën Vinkovci, kulturën Vatin, kulturën Belegiš, kulturës, etj Bosut Para Pushtimi romak në shekullin e 1, indo-evropiane popujt e ilire, thrakas dhe Celtic origjinë banuar në këtë zonë. Shtetet e para të organizuara në këtë fushë ishin shteti i Celtic Skordisi (3 pes-1st AD shekulli) me kapital në Singidunum (Beograd), dhe Dacian Mbretërisë së Burebista (1 pes). Gjatë sundimit romak, Sirmium (Mitrovica Sremska e sotme) ishte një nga katër qytetet kryeqyteti i Perandorisë Romake dhe gjashtë perandorëve romakë kanë lindur në këtë qytet apo në rrethinat e saj. Qyteti ishte edhe kryeqyteti i disa njësi administrative romake, duke përfshirë Pannonia Ulët, në Secunda Pannonia, Dioqezës së Pannonia, dhe prefekture pretor e Ilirisë. Roman rregull zgjati deri në shekullin e 5-të, pas së cilës rajoni erdhi në posedim të popujve dhe shteteve të ndryshme. Ndërsa Banat ishte një pjesë e provincës romake të Dakia, Syrmia përkiste një provincë romake të Pannonia. Backa nuk ishte pjesë e Perandorisë Romake dhe është populluar dhe sunduar nga Iazyges Sarmatian. [Redakto] mesjetën e hershme dhe zgjidhjes sllave Pas romakët u detyruan larg nga ky rajon, popuj të ndryshëm indo-evropiane dhe turk dhe shtetet vendosi në këtë zonë. Këto përfshinin popuj Gothet, Sarmatians, Huns, Gepids dhe Avaret. Për historinë rajonale, më i madh në rëndësinë ishte një shtet Gepid, e cila kishte kapitalin e saj në Sirmium. Sipas Mrekullitë e Shën Dhimitri, Avaret dha rajonin e Syrmia në një lider Bulgar quajtur Kuber në 670s. Të Bullgarët e Kuber lëvizur në jug me Maurus në Maqedoni ku ata bashkëpunuar me Tervel në shekullin e 8. Sllavët u vendosën Vojvodinën e sotme në shekujt 6 dhe 7, [1] [2] [3] [4] [5] [6] para se disa prej tyre kaluan Sava dhe Danub lumenj dhe u vendosën në Ballkan. Fiset sllave që jetonin në territorin e sotëm Vojvodinës përfshirë Abodrites, Severans, Braničevci dhe Timočani. Në shekullin e 9-të, pas rënies së shtetit Avar, format e para të shtetësisë sllave u shfaqën në këtë fushë. Shtetet e para sllave që sunduan mbi këtë rajon përfshirë Perandorinë bullgare, Moravia e Madhe dhe Dukatin Pannoniane Ljudevit së. Gjatë administratës bullgare (9 shekulli), Dukes lokale bullgare, Salan dhe i kënaqur, vendosi mbi rajon. Qëndrimit Salan ishte Titel, ndërsa ajo e gëzuar ishte ndoshta në stom të përfolur Galad ose ndoshta në Kladovo (Gladovo) në Serbinë lindore. Pasardhës i gatshëm të ishte Ahtum duka, një tjetër sundimtar vendas nga shekulli i 11-të që e kundërshtuan vendosjen e sundimit hungarez mbi rajon. Në fshatin e arkeologëve Čelarevo kanë gjetur edhe gjurmët e njerëzve që praktikuan fenë çifut. Bunardžić datë Avar-Bulgar gërmuar në varret Čelarevo, që përmban kafka me karakteristika Mongolian dhe simbolet çifut, në fund të shekujve 8 dhe 9. Erdely dhe Vilkhnovich konsiderojnë varret t'i përkasin të Kabars që shpërthyen përfundimisht lidhjet me Perandorinë Khazar mes 830s dhe 862 (Tre fiset e tjera u bashkuan me Khazar Hungarezëve dhe mori pjesë në pushtimin e basenit Magyar Karpate, duke përfshirë atë që është tani në Vojvodina 895 -907). [Redaktoni] Hungareze administrata Pas mosmarrëveshjeve territoriale me shtetet Bizantine dhe bullgare, shumica e Vojvodinës u bë pjesë e Mbretërisë së Hungarisë në mes të shekullit të 10-të dhe 12-të dhe ka mbetur nën administrimin hungarez deri në shekullin e 16-të (pas periudhave të osmane dhe Habsburgëve administratat, dominimi hungareze politike mbi pjesën më të madhe të rajonit është themeluar në vitin 1867 përsëri dhe mbi gjithë rajonin në 1882, pas heqjes së Habsburgëve Kufi Ushtarak). Bilanci rajonale demografike filluar ndryshimi në shekullin e 11, kur filloi Hungarezëve të zëvendësuar popullsinë lokale sllave. Që nga shekulli i 14-të, bilanci ka filluar të ndryshojë përsëri në favor të sllavëve, kur refugjatët serbë ikur nga territoret e pushtuara nga ushtria osmane u vendosën në këtë zonë. Më [7] i hungarezëve la nga rajoni gjatë pushtimit otoman dhe periudhës së hershme të administratës osmane dhe pjesë kryesore e popullsisë së Vojvodinës në kohët osmane ishte e përbërë nga serbët (të cilët përbëhen një shumicë absolute të popullsisë së Vojvodinës në këtë kohë [8] ) dhe muslimanët. [9] [Redaktoni] Osmane administrata Pas humbjes së Mbretërisë hungareze në Mohács nga Perandoria Otomane, rajoni ra në një periudhë anarkie dhe luftërave civile. Në 1526 Jovan Nenad, një udhëheqës i mercenarëve serb, e themeluar sundimin e tij në Backa, Banat veriore dhe një pjesë të vogël të Syrmia. Ai krijoi një shtet jetëshkurtër pavarur, me Suboticë, si kryeqytetin e saj. Në kulmin e fuqisë së tij, Jovan Nenad shpalli veten perandor Serbisë në Suboticë. Duke përfituar nga situata tejet të hutuar ushtarake dhe politike, fisnikë hungarezë nga rajoni bashkuar forcat kundër tij dhe mundi trupat serbe në verën e vitit 1527. Perandori Jovan Nenad u vra dhe gjendja e tij u shemb. Pas rënies së shtetit perandorit, komandant suprem ushtarak i ushtrisë Jovan Nenad së, Radoslav Čelnik, themeluar vetë gjendjen e tij të përkohshme në rajonin e Syrmia, ku ai sundoi si vasal osman. Disa dekada më vonë, i gjithë rajoni u shtua në Perandorinë Osmane, e cila vendosi mbi atë deri në fund të 17 dhe gjysmës së parë të shekullit të 18, kur ajo u përfshi në Monarkisë së Habsburgëve. Traktati i Karlowitz të 1699, në mes të Shenjtë dhe Lidhjes Perandorisë Osmane, shënoi tërheqjen e forcave osmane nga Evropa Qendrore, dhe epërsia e Perandorisë Habsburge në atë pjesë të kontinentit. Sipas traktatit, Pjesa perendimore e Vojvodinës kaluar për Habsburgët. Pjesa lindore e saj (lindore Syrmia dhe provinca e Tamışvar) ka mbetur në duart e Perandorisë Osmane deri në pushtimin austriak në 1716. Ky ndryshim i ri kufitar është ratifikuar nga Traktati i Passarowitz në 1718. [Redaktoni] Habsburg administrata Gjatë Migrim Madhe serb, disa serbë nga territoret osmane vendosën në Monarkisë Habsburge në fund të shekullit të 17-të (në vitin 1690), por shumica e tyre shkoi edhe më tej në veri (në atë që tani është Republika e Hungarisë) dhe vetëm një pjesë e vogël prej tyre u vendosën në pjesën perëndimore të sotme Vojvodinës. Megjithatë, për shkak të kësaj ngjarje, të gjithë serbët në Monarkisë Habsburge fituar statusin e një kombi të njohur me të drejtat e gjerë, në këmbim për sigurimin e një milici kufitar që mund të mobilizohen kundër pushtuesve nga jugu, si dhe në rast të trazirave civile në Habsburg Mbretëria e Hungarisë. Në fillim të sundimit të Habsburgëve, shumica e rajonit është i integruar në rrethin Kufi Ushtarak Habsburgëve, ndërsa pjesët perëndimore të Backa janë vënë nën administrimin e gjendjes civile brenda qarkut BAC. Më vonë, administrata civile u zgjerua për të tjera (kryesisht verior) pjesë të rajonit, ndërsa pjesët jugore mbeti nën administrimin ushtarak. Pjesa lindore e saj u mbajt nga osmanët në mes të 1787-1788, gjatë Luftës ruso-turke. Në 1716, Vjenë përkohësisht ndaloi zgjidhje nga hungarezët dhe hebrenjve në zonë, ndërsa një numër i madh i folësve gjermane u vendosën në rajon. Nga 1782, hungarezët dhe gjermanët protestantë vendosën në numra të mëdha.

Kufijtë shpalli të Serbisë në Vojvodinë maj Kuvendit (1848) dhe autonome Principatës Osmane e Serbisë Gjatë 1848-49 revolucioneve, Vojvodina ishte një vend i luftës në mes të serbëve dhe hungarezëve, për shkak të koncepteve të kundërta kombëtare të këtyre dy popujve. Në Kuvend në maj Sremski Karlovci (13-15 maj 1848), serbët shpalli kushtetutën e Voivodship Serbe (Serb Dukatin), një rajon autonom serb brenda Perandorisë Austriake. Voivodship serbe përbëhej nga Syrmia, Backa, Banat, dhe Baranjas. Mitropoliti i Sremski Karlovci, Josif Rajačić, u zgjodh patriark, ndërsa Stevan Šupljikac u zgjodh si voivod parë (Duka). Lufta etnike goditi këtë zonë ndoshta më e vështirë, me mizoritë e tmerrshme të kryera kundër popullatës civile nga të dyja palët. Pas Habsburgëve dhe fitoren serbe mbi hungarezëve në 1849, një territor i ri administrativ u krijua në rajon (në nëntor 1849), në përputhje me një vendim nga perandori austriak. Me këtë vendim, serbe rajoni autonom krijuar në vitin 1848 u shndërrua në tokë të re kurorë austriak i njohur si Voivodship të Serbisë dhe Tamiš Banat. Ajo përbëhej nga Banat, Backa dhe Syrmia, me përjashtim të pjesëve jugore të këtyre rajoneve të cilat ishin pjesë e Kufi Ushtarak. Një guvernator austriak ulur në Temeschwar vendosi sipërfaqe, dhe Titulli i voivod përkiste perandorit vetë. Titulli i plotë i perandorit ishte "Grand Voivod e Voivodship së Serbisë" (gjermanisht: Großwoiwode der Woiwodschaft Serbien). Gjermane dhe ilire (serbe) ishin gjuhët zyrtare të vendit kurorën. Në vitin 1860, provinca e re u hoq dhe shumica e tij (me përjashtim të Syrmia) u përfshi përsëri në Mbretërinë e Hungarisë Habsburgëve. Që nga viti 1867, Mbretëria e Hungarisë është një nga dy vetë-qeverisëse pjesë e Austro-Hungarisë. Epoka pas kompromisit austro-hungarez të vitit 1867 ishte një periudhë e lulëzuar ekonomike, pasi Mbretëria e Hungarisë kishte ekonominë e dytë më të shpejtë në rritje në Evropë në mes të 1867-1913, por marrëdhëniet ndëretnike janë të tendosura. Sipas regjistrimit të vitit 1910, regjistrimi i fundit i kryer në Austro-Hungari, popullsia e Vojvodinës përfshirë 510.754 (33.8%) serbë, 425.672 (28.1%) dhe 324.017 hungarezët (21.4%) gjermanëve. [10] [Redakto] Pas 1918 Në fund të Luftës së Parë Botërore, Perandoria Austro-Hungareze u shemb. Më 29 tetor 1918, Syrmia u bë pjesë e shtetit të sllovenëve, kroatëve dhe serbëve. Më 31 tetor 1918, Republika Banat u shpall në Temeschwar. Qeveria e Hungarisë njohur pavarësinë e saj, por ajo ishte jetëshkurtër. Më 25 nëntor 1918, Kuvendi i Serbëve, Bunjevci, dhe kombet e tjera të Vojvodinës në Novi Sad shpalli bashkimin e Vojvodinës (Banat, Backa dhe Baranja) me Mbretërinë e Serbisë (Kuvendi numëronte 757 deputetë, nga të cilat 578 ishin serbë, 84 Bunjevci, 62 sllovakët, 21 Rusyn, 6 gjermanët, 3 Šokci, 2 kroatë dhe 1 hungareze). Një ditë para kësaj, më 24 nëntor, Kuvendi i Syrmia gjithashtu shpalli bashkimin e Syrmia me Serbinë. Më 1 dhjetor 1918, Vojvodina (si pjesë e Mbretërisë së Serbisë) u bë zyrtarisht pjesë e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve.

Novi Sad, kryeqyteti historik i Vojvodinës, në vitet 1920. Midis 1929 dhe 1941, rajoni ishte i njohur si Banovina e Danubit, një krahinë e Mbretërisë së Jugosllavisë. Kryeqyteti i saj ishte Novi Sad. Banovina përbëhej nga Syrmia, Backa, Banat, Baranjas, Sumadija, dhe rajone Braničevo. Midis 1941 dhe 1944, gjatë Luftës së Dytë Botërore, Fuqitë e Boshtit (Gjermania naziste dhe aleatët e saj, shteti i Pavarur i Kroacisë dhe Hungarisë) ndahet dhe pushtuan Vojvodinën. Backa dhe Baranja u aneksuar nga Hungaria Horthy dhe Syrmia u përfshi në shtetin e Pavarur të Kroacisë. Një Banovina vogël Danubit (duke përfshirë Banat, Sumadija, dhe Braničevo) ka ekzistuar si pjesë të zonës së qeverisur nga Administrata Ushtarake në Serbi. Qendra administrative e kësaj krahine të vogël ishte Smederevo. Megjithatë, Banat vetë ishte një rajon i veçantë autonom sunduar nga minoriteti i saj gjerman. Fuqitë pushtuese kryer krime të shumta kundër popullsisë civile, në veçanti kundër serbëve, hebrenjve dhe romëve, popullsia çifute e Vojvodinës ishte pothuajse tërësisht vrarë ose deportuar [citim i duhur] Në total, Aksi (gjermane, kroate dhe hungareze) profesionale autoritetet vrarë rreth. 50.000 qytetarët e Vojvodinës (kryesisht serbë, hebrenj dhe romë), ndërsa më shumë se 280.000 njerëz u internuan, arrestuar, torturuar apo shkelur. [11] Pushtimi Aksi përfundoi në vitin 1944 dhe u vendos përkohësisht rajoni nën administrim ushtarak (1944-1945), të drejtuar nga autoritetet e reja komuniste. Gjatë dhe pas administrimit ushtarak, disa mijëra qytetarë u vranë - kjo gjermanët prekur kryesisht etnike, por edhe një pjesë e popullsisë hungareze dhe serbe. Dy lufta me kohë autoritetet Aksi profesionale dhe post-luftës autoritetet komuniste u përqëndrimit / burgu kampe në territorin e Vojvodinës (shihni listën e përqendrimit dhe internimit kampet). Ndërsa lufta me kohë të burgosurit në këto kampe ishin kryesisht hebrenj, serbët dhe komunistët, pas luftës u formuan kampe për gjermanët etnikë (Danubi Swabians). Më Vojvodinës gjermanët (rreth 200.000) mbetur nga rajoni në 1944, së bashku me ushtrinë mundur Gjerman. [12] Më e atyre që mbetur në rajonin (rreth 150.000) u dërguar tek disa prej fshatrave kishte rrethuar si burgje. Është vlerësuar se rreth 48.447 Gjermanët vdiqën në kampet e nga sëmundje, urie, kequshqyerja, keqtrajtim, ftohtësisë dhe. Disa 8049 gjermanët u vranë nga partizanët gjatë administratës ushtarake në Vojvodinë pas tetorit 1944. [13] [14] [15] Është vlerësuar gjithashtu se pas luftës autoritetet komuniste vranë disa 20.000 [16] hungarezët dhe disa 23,000-24,000 [17] Serbët. Sipas profesorit Dragoljub Zhivkoviç, 47,000 serbë u vranë në Vojvodinë, gjatë gjithë periudhës 1941-1948. Rreth gjysma e këtij numri janë vrarë nga forcat profesionale dhe një tjetër u vranë nga gjysma pas-luftës autoritetet komuniste. [17] Rajoni u rivendos politikisht në vitin 1944 (përfshirë Syrmia, Banat, Backa, dhe Baranjas) dhe u bë një krahinë autonome e Serbisë në vitin 1945. Në vend të emrit të mëparshëm (Danubi Banovina), rajoni rimori emrin e saj historik të Vojvodinës, ndërsa kryeqyteti i saj mbeti Novi Sad. Kur kufijtë përfundimtare të Vojvodinës janë përcaktuar, Baranja ishte caktuar në Kroaci, ndërsa pjesa veriore e rajonit Mačva ishte caktuar në Vojvodinë. [Redaktoni] statusi moderne politike

Rajone statistikore të Serbisë Në fillim, provinca gëzuar vetëm një nivel të vogël të autonomi brenda Serbisë, por ajo fitoi drejtat të gjerë të vetëqeverisjes sipas kushtetutës jugosllave të vitit 1974, e cila i dha edhe Kosovën dhe të drejtën e vetos Vojvodinës de facto në parlamentet serbe dhe jugosllave, si ndryshimet në statusi i tyre nuk mund të bëhet pa pëlqimin e të dy kuvendeve provincial. 1974 Kushtetuta serbe, të miratuar në të njëjtën kohë, përsëriti se "Republika Socialiste e Serbisë përfshin Krahinës Socialiste Autonome të Vojvodinës dhe të Krahinës Socialiste Autonome të Kosovës, që filloi në luftën e përbashkët të kombeve dhe kombësive të Jugosllavisë në Çlirimit Kombëtar Lufta e (Lufta e Dytë Botërore) dhe socialiste revolucion ". Nën sundimin e Millosheviqit presidentit serb Sllobodan, Vojvodina dhe Kosova ka humbur elemente të shtetësisë, në shtator 1990. Vojvodina ishte referuar ende si një krahinë autonome e Serbisë, por shumica e kompetencave të veta autonome - duke përfshirë, ç'është më e rëndësishmja, votën e tij në presidencën kolektive jugosllave - janë transferuar me kontrollin e Beogradit. Krahinë, megjithatë, ende kishte parlamentin dhe qeverinë e vet dhe disa funksione të tjera autonome si. Rënia e Millosheviqit në vitin 2000 krijoi një klimë të re për reformën në Vojvodinë. Pas bisedimeve në mes të partive politike, niveli i autonomisë së krahinës u rrit nga ligji Omnibus në vitin 2002. Statuti i vjetër i Krahinës Autonome të Vojvodinës datë nga viti 1991 dhe është konsideruar nga ana e Parlamentit të Serbisë si të vjetëruar. Kuvendi provinciale Vojvodinë ka miratuar një statut të ri në 15 tetor 2008, 89 e 120 këshilltarë votuan në favor të ligjit, ndërsa 21 votuan kundër. Statuti, i ndryshuar pjesërisht, u miratua nga Kuvendi i Serbisë më 30 nëntor 2009 me 137 deputetë në favor dhe 24 kundër. Statuti u shpall zyrtarisht më 14 dhjetor 2009, në Novi Sad, dhe hyri në fuqi më 1 janar 2010. [Redakto] rrethe, komuna dhe qytete

Rrethe, komuna dhe qytete të Vojvodinës   North Backa   West Backa   Backa në jug   Syrmia   North Banat   Qendrore Banat   Jug Banat Pas një kushtetutë e Serbisë nga 1992, Vojvodina është e ndarë në shtatë rrethe, të cilat janë quajtur pas vendndodhjen kryesore të saj gjeografik. Rrethe janë emëruar pas rajonin kryesor që mbulon qarku. Ministri i Pushtetit Lokal, në Qeverinë e Serbisë emëron komisionerë të rretheve, por ata nuk kanë pushtet politik. Qeveria lokale qëndron në komuna dhe përmend. Të shtatë rrethe ndahen më tej në 39 komunat dhe qytetet e Novi Sad, Zrenjanin, Suboticë, Pancevo, Sombor Sremska Mitrovica, dhe. Qarkut Qarkut vend me status të qytetit Zonën komunave (km ²) Popullsia (2002 regjistrimit) Qendrore Banat Zrenjanin Novi Becej, Nova Crnja, Sečanj, Žitište 3256 208.456 North Backa Subotica Backa Topola, Mali Iđoš 1784 200.140 North Banat Kikinda1 Ada, Coka, Kanjiza, Kikinda, Novi Kneževac, Senta 2329 165.881 Backa në jug Novi Sad Bac, Backa Palanka, Bački Petrovac, Becej, Beočin, Vrbas, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Žabalj 4016 593.666 Jug Banat Pancevo Alibunar, Bela Crkva, Kovaçicë, Kovin, Opovo, përbërjen e këshillit, Vrsac 4245 313.937 Syrmia Sremska Mitrovica Indjija, Irig, Pećinci, Ruma, Sid, Stara Pazova 3486 335.991 West Backa Sombor Apatin, Kula, Odžaci 2420 214.011 Gjithsej 21,500 2.031.992 1 - Kikinda është vetëm vendi qarkut që nuk kanë status të qytetit. [Redakto] Vendbanimet urbane

Shih gjithashtu: Lista e qyteteve, qytezave dhe fshatrave në Vojvodinë

Harta tregon vendndodhjen e të gjitha vendbanimeve urbane (qytetet) e Vojvodinës. Vendbanimet më të mëdha urbane (qytetet) e Vojvodinës (me shifrat e popullsisë): Novi Sad (221.854), Subotica (96.483), Zrenjanini (75.743), Pancevo (73.992), Sombor (47.485), Kikinda (37.676), Sremska Mitrovica (37.586), Vrsac (35.701), Ruma (29.969), Backa Palanka (27.924), Indjija (25.988), Vrbas (23.910), Becej (23.817), Temerin (19.613), Stara Pazovës (18.429), Senta (18.397), Futog (18.269), Kula (17.973), Apatin (17.352), Nova Pazovës (17.106), Veternik (16,895). [Redakto] Demografia

Harta etnike e Vojvodinës në bazë të të dhënave komunale 2002

Harta gjuha e Vojvodinës në bazë të të dhënave komunale 2002

Feja në Vojvodinë (2002 regjistrimit) Artikulli kryesor: Historia demografike e Vojvodinës Vojvodina është më e larmishme se pjesa tjetër e Serbisë me më shumë se 25 grupeve etnike dhe gjashtë gjuhët zyrtare. [18] Grupet më të mëdha etnike janë serbë (65%) dhe hungarezët (14%). [19] Popullsia sipas grupeve nacionale ose etnike: [19] [20] Numri% TOTALI 2.031.992 100 Serbët 1.357.320 65,05 Hungarezët 290.207 14,28 Sllovakët 56.637 2.79 Kroatët 56.546 2.78 Jugosllavët 49.881 2.45 Malazezët 35.513 1.75 Rumunët 30.419 1.5 Roma 29.057 1.43 Bunjevci 19.776 1.05 Pannoniane Rusyns 15.626 0.77 Maqedonasit 11.785 0.58 Ukrainasit 4635 0.23 Muslimanët (me kombësi) 3634 0.18 Gjermanët 3154 0.16 Sllovenët 2005 0.1 Sokci 1864 0.1 Shqiptarët 1,695 0.08 Bullgarët 1658 0.08 Çekët 1648 0.08 Rusët 940 0.05 Gorani 606 0.03 Boshnjakët 417 0.02 Vllehët 101 0 Të tjerë 5311 0.26 Identiteti rajonale 10.154 0.5 Padeklaruar 55.016 2,71 Unknown 23.774 1.17 Popullsia sipas gjuhës amtare: Numri% Gjuhën serbe 1.557.020 76,63 Gjuha hungareze 284.205 13,99 Gjuha sllovake 55.065 2.71 Gjuha rumune 29.512 1.45 Romani Gjuha 21.939 1.08 Gjuha kroate 21.053 1.04 Gjuhën maqedonase 4152 n / a Gjuha shqipe 2369 n / a 920 bullgarë gjuhës n / a Popullsia sipas fesë: Numri% Të krishterët ortodoksë 1.401.475 68,97 Katolikët (Katolike dhe lindore e ritit) 388.313 19.11 Protestantët 72.159 3.55 Ateistët 12.583 n / a Myslimanët 8073 n / a Hebrenjtë 329 n / a Fetë orientale (Budizmi, Hinduizmi, etj) 166 n / a Të tjerë 4456 n / a Pa përkatësisë fetare 418 n / a Padeklaruar 101.144 n / a Unknown 42.876 n / a Popullsia sipas gjinisë: 984.942 meshkuj 1.047.050 femra Popullsia sipas grupmoshave: 0-14 vjeç: 15,85% (165.332 meshkuj, femra 156.873) 15-64 vjet: 68,62% (693.646 meshkuj, femra 700.416) 65 vjeç dhe mbi 15,53%: (125.964 meshkuj, femra 189.761) Burimi: Enti i Statistikës së Serbisë [Redakto] Politika

Artikulli kryesor: Politika të Vojvodinës Shih gjithashtu: zgjedhjet parlamentare, 2012 Vojvodinës dhe statutin e Krahinës Autonome të Vojvodinës Koalicioni aktual qeverisës në parlamentin e Vojvodinës (pas zgjedhjeve të 2012) është i përbërë nga partitë politike në vijim: Partia Demokratike, Lidhja e Social Demokratëve të Vojvodinës dhe Aleancës së Hungarezëve të Vojvodinës. Presidenti i tanishëm i qeverisë Vojvodinian është Bojan Pajtiç (Partia Demokratike), ndërkohë që presidenti i parlamentit është Vojvodinian István Pásztor (Aleanca e Hungarezëve të Vojvodinës). [Redakto] Kultura

Shih gjithashtu: Muzika e Vojvodinës, feja në Vojvodinë, dhe dalje (festivali)

Fortesa e Petrovaradinit dhe Novi Sad, fillim të shekullit të 18.

Teatri në Suboticë, teatri më i vjetër profesionale në Vojvodinë (1852), dytë më i vjetër në Serbi.

Zrenjanin, sheshi kryesor. Vojvodina ka një akademi rajonale të shkencës dhe të artit, Vojvodina Akademia e Shkencave dhe Arteve. Qëllimi i tij kryesor është të ushqej traditat në shkenca dhe arte të rrethit multikulturore dhe multietnike përmes bashkëpunimit me akademitë dhe institucionet e tjera dhe për të përmirësuar kushtet jetësore të rajonit të Vojvodinës, duke përdorur burimet shpirtërore dhe natyrore të Vojvodinës. Qeveria e Vojvodinës është themelues i disa gazeta dhe revista në gjuhët zyrtare të Vojvodinës: Дневник ("Daily News") në gjuhën serbe dhe Magyar Szo ("Fjala hungarez") në hungarisht janë gazetat e përditshme dhe revistat javore janë Hrvatska riječ ("kroat Fjala ") në gjuhën kroate, Hlas Ludu (" Zëri i Popullit ") në sllovakisht (Libertatea," Liria ") në gjuhën rumune, dhe Руске слово (" Fjala Rusyn ") në Rusyn. Ka edhe Bunjevačke Novine ("Gazeta Bunjevac") në Bunjevac. Hidden Evropa artikull vlerëson kozmopolitizëm në krahinë. [21] [Redakto] Turizmi

Artikulli kryesor: Turizmi në Vojvodinë Destinacionet turistike në Vojvodinë përfshijnë manastiret ortodokse të njohura në Fruska Gora mal, gjueti, baza të shumta kulturore-historike, monumente folklores ndryshme, galeritë dhe muzetë interesante, peisazhet thjeshtë me një shumë të gjelbërimit, lumenjve, kanaleve të mëdha dhe liqenet, rërë Terreni Deliblatska Pescara ("Sahara evropiane"), etj Në vitet e fundit, Dil ka qenë shumë popullor në mesin e festivaleve evropiane muzikës verore. [Redaktoni] Ekonomia

Ekonomia e Vojvodinës është i bazuar kryesisht në industrinë ushqimore dhe të zhvilluar toka pjellore bujqësore që përbëjnë 84% të territorit të saj. Rreth 70% e produkteve bujqësore është misri, herbs 20% industriale dhe 10% kulturat e tjera bujqësore. Degë të tjera të industrisë janë zhvilluar edhe të tilla si industria metalike, industria kimike, industria elektrike, industria e naftës dhe industria e ndërtimit. Në dekadën e kaluar, sektori TIK ka qenë në rritje të shpejtë dhe ka marrë rol të rëndësishëm në zhvillimin ekonomik të Vojvodinës. Kompanitë: Naftna Industrija Srbije Srbijagas Novosadski Sajam HIP Petrohemija Vojvodina promovon potencialet e saj të investimeve përmes Promovimin e Investimeve të Vojvodinës (VIP) e agjencisë, e cila u themelua nga Kuvendi i Krahinës Autonome të Vojvodinës. [Redakto] Të drejtat e njeriut

Informacione të mëtejshme: Të drejtat e njeriut në Serbi Në vitin 2005, disa organizata ndërkombëtare, duke përfshirë Parlamentin Europian dhe Human Rights Watch kanë shprehur shqetësim në lidhje me nivelet në rritje të tensioneve etnike dhe incidente të dhunshme të lidhura në Vojvodinë. [22] Me interes të veçantë, sipas raporteve, është një reagim shpesh dobët në pjesën e i policisë.......