Stema e Vojvodinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema
Stema tradicionale

Stema e Vojvodinës është një stemë e tillë që karakterizohet me dy stema në përdorim zyrtar në Krahinën Autonome të Vojvodinës, të njohura si Stema e Vojvodinës dhe Stema Tradicionale e Vojvodinës.[1] Dy stemave u jepet statusi i barabartë në Vendimin e Asamblesë Krahinor për Paraqitjen dhe përdorimin e simboleve dhe simboleve tradicionale të AP Vojvodina të miratuar në vitin 2016. [2]

Kuvendi i Vojvodinës miratoi Stemën e Vojvodinës më 28 qershor 2002. Kuvendi po ashtu miratoi stemën tradicionale më 15 shtator 2016. Stema bazohet në stemën historike të Vojvodinës Serbe nga flamuri i Gardës Kombëtare të Zemunit nga viti 1848, si dhe në stemën historike të Principatës së Serbisë.[1]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tre fushat e stemës së Vojvodinës mbajnë stemat e 3 rajoneve historike të Vojvodinës, të dhëna në shekullin e 18-të:

  • Baçka . Stema e Baçkës u dha nga Leopold I, Perandori i Shenjtë Romak (1657-1705) në 1699. Më vonë (1861) u mbajt për Qarkun Batsch-Bodrog . Në një fushë blu mbi një bar të gjelbër qëndron Shën Pali i veshur me këmishë blu dhe toga kafe me nimbus të artë që mban në dexter një shpatë argjendi me majë të mprehtë me dorezë të artë dhe në të keqe një libër të zi (Bibël). Qarku Baçka-Bodrog u nda midis Jugosllavisë dhe Hungarisë pas Luftës së Parë Botërore . Pjesa veriore e saj u inkorporua më vonë në qarkun Bács-Kiskun të Hungarisë, që përdor gjithashtu stemën me Shën Palin në gjysmën e saj të zhdërvjellët.
  • Banati. Luani i artë i shfrenuar në të kuqe që mbante një saber ishte stema e Banatit të Temeswarit (serbisht: Tamiški Banat). Ishte një tokë e kurorës austriake, guvernatori i saj i përgjigjej drejtpërdrejt Perandorit dhe ekzistonte nga viti 1718, kur zona u mor nga Perandoria Osmane, deri në 1779, kur u shfuqizua. Stema e Tamiš Banat rrjedh nga armët më të vjetra të familjes Hapsburge, të cilat ishin: Ose një luan i shfrenuar gula të armatosur të languar dhe të kurorëzuar me ngjyrë kaltërosh. Krahët tregojnë tokën si pronë personale e Perandorit (pra luani, vetëm pa kurorën, dhe ngjyrat, ose dhe gulat e kthyera mbrapsht dhe kaltra e përjashtuar, ose në vend të saj), e cila ndodhet në kufi me Perandorinë Osmane (prandaj saber në putrën e luanit). Stema sot përdoret vetëm në pjesën e Banatit të Vojvodinës. Në të bazohet pjesërisht edhe stema e pjesës së Banatit në Rumani: gjilpërat mbi dallgë kalojnë një urë me dy hapje të harkuara ose prej nga lëshon një demi-lion ose mban një saber në shpullën e përparme të djathtë. Gjysma e luanit shfaqet edhe në krahët e Qarkut Timiş në Rumani.
  • Srem . Stema e tretë është ajo e Sremit, e dhënë në 1747 nga Perandoresha Maria Tereza e Austrisë. Qarku modern kroat i Vukovar-Syrmia përdor të njëjtën stemë. Tre vija të bardha në blu, që përfaqësojnë tre lumenjtë e Sremit: Bosut, Sava dhe Danub. Një dre qëndron pranë një plepi të gjelbër (topola). Pema ndryshoi gjatë historisë. Në grantin fillestar pema ishte një pemë selvi. Dizajni modern kroat e preferoi atë për ta bërë një pemë lisi, e cila është e bollshme në rajon dhe është një lloj simboli kombëtar. Në mënyrë të ngjashme, plepi është i lidhur me Serbinë (Familja mbretërore rrjedh nga një vend i quajtur Topola ).

Stema historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stema historike e Vojvodinës u miratua në vitin 1848. Në pjesën qendrore të tij është një kryq .

a b c d

Në anën e majtë dhe të djathtë janë një stemë e vogël e katër rajoneve historike të Vojvodinës Serbe: Sremi (sipër majtas), Banat (sipër djathtas), Baçka (poshtë majtas) dhe Baranja (poshtë djathtas).

a b c d

Në krye është një kurorë e Shën Stefanit . Kurora u vendos në stemë sepse synimi i parë i serbëve ishte krijimi i Vojvodinës serbe, e cila do të ishte rajon autonom në kuadër të Mbretërisë së Hungarisë, por që kur filloi lufta midis serbëve dhe hungarezëve, qëllimi u ndryshua në atë serb. Vojvodina duhet të ndahet plotësisht nga Mbretëria e Hungarisë dhe t'i nënshtrohet drejtpërdrejt Vjenës .

a b c d

Më 17 mars 2015, Kuvendi i Vojvodinës nuk arriti të mbledhë dy të tretat e votave për legjislacionin e përdorimit paralel të stemës dhe flamurit historik të vitit 1848.[3]

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Šinković, Norbert (15 shtator 2016). "Uz grb Vojvodine i trobojka srpska" (në serbo-kroatisht). Radio Free Europe. Marrë më 30 shtator 2016.
  2. ^ "Покрајинска скупштинска одлука о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола Аутономне покрајине Војводине". Službeni liist AP Vojvodine (në serbisht) (51). 15 shtator 2016.
  3. ^ "Demokrate pogazile reč i GRB". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)