Jump to content

Xhamia e Madhe e Nablusit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Xhamia e Madhe e Nablusit (arabisht جامع نابلس الكبير Xhame'a nablus el-kebir) është xhamia më e vjetër dhe më e madhe në qytetin palestinez, Nablus. [1] Ajo ishte ndërtuar fillimisht si një kishë bizantine dhe u shndërrua në një xhami gjatë epokës së hershme islame. Kryqëzatat e transformuan atë në një kishë në shekullin e 11-të, por ajo u rikonceptua si një xhami nga Ejubidët në shekullin e 12-të. Xhamia ndodhet në kryqëzimin e rrugëve kryesore të Qytetit të Vjetër, përgjatë skajit lindor të rrethit. [2] Ka një plan të gjatë, të ngushtë, drejtkëndor dhe një kupolë argjendi. [3]

Brenda xhamisë

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Legjenda lokale në Nablus pretendon se xhamia ishte vendi ku bijtë e Jakobit ia dorëzuan atij pallton me njolla gjaku të vëllait të tyre Jozefit si dëshmi se djali i tij i preferuar ishte i vdekur. [1] Kjo traditë është më e lidhur me xhaminë e afërt të el-Hadra .

Vendi i Xhamisë së Madhe ishte fillimisht një bazilikë e ndërtuar gjatë mbretërimit të Filipit Arab në 244-249 të es. [3] Bizantinët më vonë ndërtuan një katedrale në rrënojat e bazilikës dhe kjo katedrale është përshkruar në hartën e mozaikut të Madaba në vitin 600 të es. [4] Ndoshta u dëmtuan ose u shkatërruan nga Samaritanët gjatë bastisjeve të tyre në 484 dhe 529, por perandori Justinian I (mbretëroi nga 483-565) e restauroi katedralen. [5]

Katedralja u shndërrua në Xhaminë e Madhe të Nablusit në periudhën e hershme të sundimit arabo-islamikPalestinë, në shekullin e 10-të. [6] Gjeografi arab Mukaddasi shkroi se Xhamia e Madhe ishte në "mes" të Nablusit, dhe "është e shtruar në mënyrë të imët". [7] Kryqtarët e kthyen xhaminë në një kishë, por bënë vetëm disa ndryshime, duke përfshirë ndërtimin e një apsidi. Në vitin 1187, Ejubidët e udhëhequr nga Seladini e kthyen ndërtesën në një xhami përsëri. Ndërtesa u dogj nga Kalorësit Tempullarë në pushtimin e qytetit të 30 tetorit 1242. [5]

Një ndërtesë e re ishte e pranishme në fund të shekullit të 13-të, siç dëshmohet nga kronisti arab el-Dimashki i cili, në vitin 1300, përmend Xhaminë e Madhe si "një xhami të shkëlqyeshme, në të cilën bëhen lutjet, dhe Kurani recitohet ditën dhe natën, burra që emërohen atje. ” [8] Në vitin 1335, udhëtari perëndimor Jakovi i Veronës regjistroi që xhamia kishte qenë "një kishë e të krishterëve, por tani është një xhami e Saraçenëve ". [5] Njëzet vjet më vonë, Ibn Batuta e vizitoi atë dhe theksoi se në mes të xhamisë ishte një "hauz me ujë të ëmbël". [9]

Në 1641, minarja e Xhamisë së Madhe u rindërtua, por kompleksi i xhamisë mbeti praktikisht i paprekur përgjatë shumicës së ekzistencës së tij të mëvonshme, derisa një tërmet i rëndë goditi Palestinën, veçanërisht Nablusin në 1927. Kubeja e xhamia dhe minareja u shkatërruan si rezultat, por u rindërtuan në vitin 1935.

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Dumper, Stanley and Abu-Lughod, 2007, p.267.
  2. ^ Places to Visit Arkivuar 2 shtator 2020 tek Wayback Machine General Mission of Palestine-Tokyo.
  3. ^ a b Semplici, Andrea and Boccia, Mario. - Nablus, At the Foot of the Holy Mountain Arkivuar 8 korrik 2017 tek Wayback Machine Med Cooperation, pp.15-16.
  4. ^ Pringle, 1998, p. 97
  5. ^ a b c Pringle, 1998, p. 98
  6. ^ Dumper, Stanley and Abu-Lughod, 2007, p.266.
  7. ^ el-Mukaddesi quoted in le Strange, 1890, p.511.
  8. ^ al-Dimashqi quoted in le Strange, 1890, p.513.
  9. ^ Ibën Batuta quoted in le Strange, 1890, p.514.