Autonomizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Ngritur grushtin, stenciled protestuar simbol i Autonome në Ernst-Kirchweger-Haus në Vjenë, Austri

Autonomizmi ose Markizm Autonomizmi është një grup i anti-autoritare krahut të majtë politike dhe shoqërore, lëvizjeve dhe teorive.[1][2][3] Si një teorike të sistemit, ajo të parë doli në Itali në vitet 1960 nga workerist (operaismo) komunizmit. Më vonë, post-Marksist dhe anarchist tendencat u bë i rëndësishëm pas ndikim nga Situationists, dështimi i Italian larg-la lëvizjet në vitet 1970, dhe shfaqjen e një numri të rëndësishëm teoricienët duke përfshirë Antonio Negri, të cilët kishin kontribuar për 1969 themelimin e Potere Operaio, si dhe Mario Tronti, Paolo Virno dhe Franco "Bifo" Berardi.

Georgy Katsiaficas permbledh format autonome lëvizjet duke thënë se "Në kontrast me të centralizuar të vendimeve dhe hierarkike autoritetin e strukturave bashkëkohore të institucioneve autonome e lëvizjeve shoqërore të përfshijë njerëz të drejtpërdrejtë në vendimet që ndikojnë në jetën e tyre të përditshme. Ata kërkojnë për të zgjeruar demokracinë dhe për të ndihmuar individët të thyer të lirë nga strukturat politike dhe modelet e sjelljes imponuar nga jashtë."[4] Si e tillë, kjo ka qenë një thirrje për pavarësinë e lëvizjeve shoqërore nga partitë politike[4] në një revolucionar perspektivë e cila përpiqet të krijojë një praktike politike alternative për të dyja autoritar socializmin dhe bashkëkohore të demokracisë përfaqësuese.[4]

Autonomism ndikuar gjermane dhe holandeze Autonomen, në mbarë botën sociale të qendrës së lëvizjes, dhe sot është me ndikim në Itali, Francë, dhe në një masë më të vogël në vendet anglisht-folëse. Ata të cilët e përshkruajnë veten si autonomists tani ndryshojnë nga Marxists të post-structuralists dhe anarchists.

Teori Markizmi Autonomizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshe nga format e tjera të Marxism, autonomist Marxism thekson aftësinë e klasës punëtore për të detyruar ndryshimet në organizimin e kapitaliste të sistemit të pavarur të shtetit, sindikatave apo partive politike. Autonomists janë më pak të shqetësuar me parti politike, organizata se janë të tjera Marxists, duke u fokusuar në vend në vetë-organizuar veprim jashtë tradicionale strukturat organizative. Autonomist Marxism është kështu një "bottom-up" teoria: ajo tërheq vëmendjen për aktivitetet që autonomists shohin si përditshme të punës të klasit të rezistencës ndaj kapitalizmit, të tilla si mungesat, ngadaltë pune, të qenët i shoqërueshëm në vendin e punës, sabotage, subversive dhe të tjera aktivitete.

Si dhe të tjerë Marxists, autonomists të parë të luftojnë e claset si të rëndësishme dhe qendrore. Megjithatë, autonomists të kemi një përkufizim më të gjerë të klasës punëtore se sa të bëjë të tjera Marxists: si dhe të pagave për të fituar të punëtorëve (të dyja jakë të bardhë dhe jakë blu), autonomists të përfshijë gjithashtu në këtë kategori unwaged (studentët, të papunët, homemakers, etj.), cilët janë tradicionalisht të privuar nga çdo formë e bashkimit të përfaqësimit.

Herët teoricienët (të tilla si Mario Tronti, Antonio Negri, Sergio Bolonjës, dhe Paolo Virno) zhvilluar nocionet e "parëndësishme" dhe "shoqërore e punës" që e zgjeron konceptin Marksist të punës për të gjithë shoqërinë. Ata kanë sugjeruar që të shoqërisë moderne është pasuria është prodhuar nga të papërgjegjshëm kolektive të punës, dhe se vetëm pak nga kjo është rishpërndahen për punëtorët në formën e pagave. Të tjera italiane autonomists—veçanërisht feminists, të tilla si Mariarosa Dalla Kosta dhe Silvia Federici—theksoi rëndësinë e feminizmit dhe vlerën e papaguar e femrave të punës të shoqërisë kapitaliste.

Autonomizmi Italiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antonio Negri, një teoricien Autonomizëm

Autonomizmi të referuara në Itali si operaismo, e cila përkthehet fjalë për fjalë si "labourizmi"—u botua në Itali në fillim të viteve 1960. Ndoshta, shfaqja e hershme autonomism mund të gjurmohen nga pakënaqësia e automobilave punëtorëve në Turin e tyre të bashkimit, të cilat kanë arritur një marrëveshje me FIAT. E zhgënjimi i këtyre punonjësve të tyre organizuar përfaqësimin, së bashku me rezultantja e trazirave (në veçanti 1962 trazirave nga FIAT-i punëtorëve në Torino, "i fatti di Piazza Statuto"), ishin faktorët kritik në zhvillimin e një teorie të vetë-organizuara të punës përfaqësim jashtë fushëveprimit të tradicionale përfaqësues të tilla si sindikatat.

Në vitin 1969, operaismo qasje është aktiv kryesisht në dy grupe të ndryshme: Lotta Continua", të udhëhequr nga Adriano Sofri (e cila kishte një shumë të konsiderueshme Katolike Romake kulturore matrix), dhe Potere Operaio", të udhëhequr nga Antonio Negri, Franco Piperno, Oreste Scalzone, dhe Valerio Morucci. Mario Capanna ishte udhëheqësi karizmatik i Milanit lëvizjes studentore, e cila kishte një më shumë klasik Marksist-Leninist qasje.

Ndikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përmes përkthimet e bëra në dispozicion nga Danilo Montaldi dhe të tjerët, italiane autonomists tërhoqi mbi mëparshme aktivist kërkimore në Shtetet e Bashkuara nga Johnson–i Pyjeve Tendencë dhe në Francë, nga grupi Socialisme ou Barbarie. E Johnson-i Pyjeve Tendencë kishte studiuar punës në klasë për jetën dhe lufton brenda NESH industria e makinave, duke e publikuar broshura të tilla si "American Punëtore" (1947), "Goditje Jashtë" (1952), dhe "Bashkimi Committeemen dhe Wildcat Greva" (1955). Se puna është përkthyer në frëngjisht nga Socialisme ou Barbarie dhe të publikohet, serially, në ditar. Ata, gjithashtu, filloi hetimin dhe shkrim rreth asaj që po ndodh brenda vendeve të punës, në rastin e tyre brenda dy auto fabrikat dhe zyrat e sigurimit.

Revista Quaderni Rossi ("të Kuqe Fletoret"), të prodhuar në mes 1961 dhe 1965, dhe pasardhësi i tij Classe Operaia ("Klasa punëtore"), të prodhuar në mes vitit 1963 dhe 1966, gjithashtu janë me ndikim në zhvillimin e hershëm autonomism. Të dy u themelua nga Antonio Negri dhe Mario Tronti.

Pirat radio stacionet ishin gjithashtu një faktor i rëndësishëm në përhapjen e autonomist të ideve. Bolonjëss' Radio Alice ishte një shembull i një stacion i tillë.

Veprim të drejtpërdrejtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Italiane lëvizjes studentore, duke përfshirë Indiani Metropolitani (Metropolitan Indianëve), duke filluar nga 1966 me vrasjen e studentëve Paolo Rossi nga neo-fascists në Universitetin e Romës, të angazhuar në të ndryshme të drejtpërdrejtë të veprimit të operacioneve, përfshirë trazirave dhe profesioneve, së bashku me më të qetë aktivitete të tilla si të vetë-reduktimit, në të cilat individët kanë refuzuar të paguajnë për shërbime të tilla dhe mallrave si transporti publik, të energjisë elektrike, të gazit, të qirasë dhe ushqimit. Disa përleshje të ndodhur në mes të nxënësve dhe të policisë gjatë profesionet e universiteteve në dimrin e 1967-68, gjatë Fiat profesione, dhe në mars të vitit 1968 në Romë gjatë Betejës së Valle Giulia.

Indiani Metropolitani ishte një fraksion të vogël aktive në italisht larg-la protesta e lëvizjes gjatë 1976 dhe 1977 në të ashtu-quajtur "Viteve të Plumbit". E Indiani Metropolitani ishin të ashtuquajturit krijues në krahun e lëvizjes. E saj e pasuesve veshur me fytyrë të pikturoj si luftë-bojë e Amerikanët Vendas dhe i veshur si hippies. Theksi ishte në "stare insieme" (së bashku), spontanitet dhe të artit, veçanërisht muzikës. Grupi ishte aktiv në Romë, gjatë okupimit të universitetit La Sapienza në vitin 1977.

Më 11 mars të vitit 1977, trazirat u zhvillua në bolonjë pas vrasjes së studentit Francesco Lorusso nga policia.

Në fillim të vitit 1979, shteti ndjekur penalisht në mënyrë efektive e autonomist të lëvizjes, duke akuzuar atë për mbrojtjen e të Brigadave të Kuqe, të cilin e kishte rrëmbyer dhe vrarë Aldo Moro. 12,000 larg-la aktivistët ishin të paraburgosur; 600 iku nga vendi, duke përfshirë 300 të Francës dhe 200 në Amerikën e Jugut.[5]

Anëtar i Lëvizje Shoqërore Tute Bianche

Tute Bianche ishte një militant italiane lëvizje shoqërore, aktive nga viti 1994 deri në vitin 2001. Aktivistët e mbuluar trupin e tyre me mbushje aq sa për të rezistuar goditjeve të policisë, për të nxitur përmes policisë linjat, dhe në mars, së bashku me blloqe të mëdha për mbrojtje reciproke gjatë demonstratave. E tute bianche lëvizjes arritur kulmin e vet gjatë anti-G8 protestave në Xhenovës, në korrik të vitit 2001, me një kthesë-nga rreth 10,000 protestuesit në një të vetme "mbushur të bllokuar", për ironi, pasi një vendim kolektiv për të shkuar pa të bardhë overalls. Menjëherë pas Xhenovës në Ya Basta Shoqata e shpërbërë, me disa segmente të reformimit në "Disobbedienti", e cila fjalë për fjalë do të thotë "Disobedients". Kjo filozofi përfshin profesion dhe krijimin e strukur vetë-menaxhuar qendrave sociale, anti-seksiste aktivizmit, mbështetje për emigrant të drejtat dhe refugjatëve që kërkojnë azil politik, si dhe procesin e duke ecur së bashku në një pjesë të madhe formacione të gjatë demonstratave të mbajtura në rrugë, me forcë nëse është e nevojshme në rastin e përleshje me policinë.

Qendrore për tute bianche lëvizje ishte Italian Ya Basta Shoqatës, rrjeti i grupeve të të gjithë Italisë që ishte i frymëzuar nga Zapatista Ushtria Çlirimtare Kombëtare kryengritjes në Ciapat në vitin 1994. Ya Basta kryesisht origjinën në "autonomist" qendrave sociale të Milanit, veçanërisht Centro Sociale Leoncavallo. Këtyre qendrave sociale u rrit nga Italian Autonomia e lëvizjes së në vitet 1970 dhe ' 80-n. E tute bianches kanë pasur ndërkombëtare variacione të një lloji ose një tjetër. Për shembull, në Britani të madhe një grup që e quan veten WOMBLES adoptuar taktika, edhe pse orientimin politik të WOMBLES dallonin nga Italian lëvizjes. Në Spanjë, "Mono Blanco" ishte e preferuar identifikues. E parë e Amerikës së Veriut variant i tute bianche, NYC Ya Basta Kolektive (bazuar në NYC) veshur verdhë overalls, në vend se e bardhë.

Lëvizjes Autonome Francez[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Francë, Marksist grup Socialisme ou Barbarie, të udhëhequr nga filozof Korneli Castoriadis, mund të jetë e thënë të jetë një nga të parët autonomist grupe. Socialisme ou Barbarie tërhoqi mbi aktivist hulumtim Amerikan Johnson-i Pyjeve Tendencë brenda NESH auto bimëve dhe e kryer e tyre hetime për llimin dhe e-file punëtorët e lufton, lufton që ishin autonome e bashkimit ose lidershipi i partisë.

Gjithashtu, paralelisht me punën e Johnson-i Pyjeve Tendencë, Socialisme ou Barbarie të ashpër kritikoi Komuniste të regjimit në BRSS, e cila nuk konsiderohet si një formë e "burokratike kapitalizmit" dhe fare nuk e socializmit, ajo pretendonte të jetë. Filozof Jean-François Lyotard është gjithashtu pjesë e kësaj lëvizje.

Megjithatë, italiane ndikimin e operaismo lëvizje ishte më e drejtpërdrejtë të ndjerë në krijimin e shqyrtimit Matériaux derdh l'intervention (1972-73) nga Yann Moulier-Boutang, një francez ekonomist pranë Toni Negri. Kjo çoi në radhë për krijimin e Camarades grup (1974-78). Së bashku me të tjerët, Moulier-Boutang u bashkua Qendrës Ndërkombëtare të derdh des Nouveaux Espaces de Lirisë (CINEL), i themeluar tri vite më parë nga Félix Guattari, dhe për të ndihmuar italiane aktivistët e akuzuar për terrorizëm, prej të cilëve së paku 300 ikur në Francë.

Francez autonome mouvement organizuar vetë në AGPA (Assemblée Parisienne des Groupes Autonomes, "Parizian Kuvendit të Autonome Grupe"; 1977-78). Shumë tendencat ishin të pranishëm në të, duke përfshirë Camarades grup i udhëhequr nga Moulier-Boutang, anëtarët e Organizatës communiste libertaire, disa njerëz duke iu referuar veten e tyre "Dëshirojnë Autonominë" e Bob Nadoulek, por edhe endacakëve dhe rrugë të urtë njerëzit (duke përfshirë groupe Marge). Frëngjisht autonomes mbështetur kapur Kuqe Ushtrisë Fraksion ish-anëtarë. Jean-Paul Sartre edhe intervenoi në kushtet e paraburgimit të RAF paraburgosurve.

Militante e grupit të Veprimit directe u shfaq në vitin 1979 dhe realizuar disa dhunshme veprimeve të drejtpërdrejta. Veprimi Directe mori përgjegjësinë për vrasjet e Renaults'KE Georges Besse dhe të Përgjithshme Audran. George Besse kishte qenë CEO i bërthamore kompani Eurodif. Veprimi Directe u shpërbë në vitin 1987.

Në vitet 1980, e autonomist të lëvizjes pësuar një krizë të thellë në Itali për shkak të ndjekjen efektive nga Shteti, dhe ishte më i fortë në Gjermani se sa në Francë. Ajo mbeti e pranishme në Parizian squats dhe në disa trazirave (për shembull në vitin 1980, në afërsi të Jussieu Kampus në Paris, apo në vitin 1982 në Ardennes departamentit të gjatë anti-bërthamore demonstrata).Prej vitit 1986 deri më 1994 francez grupit "Comité des mal logés" pushtuar disa ndërtesa francez kombëtar i banesave sociale autoritetin për të denoncuar ashpër, mungesa e akomodimit për punëtorët, ata ishin disa qindra dhe mori vendimet e tyre demokratike në kuvend, me përkrahje nga të gjitha grupet autonome e Parisit, shumë prej tyre u punuar në anti burg . Në vitet 1980, frëngjisht autonomists të botuar në revista CAT Faqet (1981-82), Rebelles (1981-93), Tout ! (1982-85), paktit molotov et Konfeti (1984), Les Fossoyeurs du Vieux Monde, La Chôme (1984-85), dhe Contre (1987-89).

Në vitet 1990, frëngjisht autonomist të lëvizjes ishte i pranishëm në mundimet e udhëhequr nga njerëz të papunë, me Punëtorëve, Chômeurs, et Précaires en colère (TCP, "Zemëruar Punëtorë, të Papunë, dhe të Margjinalizuara të popullit") dhe l'Assemblée générale des chômeurs de Jussieu ("Asambleja e Përgjithshme e Jussieu e personave të papunë"). Ajo është përfshirë gjithashtu në alter-globalizimit lëvizjes dhe mbi të gjitha në solidaritet me të paligjshme të huajt (Kolektive Des Papiers pour tous ("leja për të gjithë", 1996) dhe Collectif Anti-Dëbimi (1998-2005)). Disa autonomist revista data që nga kjo kohë: Quilombo (1988-93), Apache (1990-98), Tic-Tac (1995-97), Karoshi (1998-99), dhe Tiqqun (1999-2001).

Në vitin 2003, autonomists erdhi në konflikt me frëngjisht Partisë Socialiste (PS) gjatë një demonstrate që u zhvillua në kuadrin e Sociale Evropiane Forum në Saint-Denis (Paris). Në fund të muajit dhjetor, qindra të personave të papunë të ndihmuar veten e tyre në Bon Marche supermarket për të të jetë në gjendje për të festuar Krishtlindjet (një veprim të quajtur "autoréduction" (çmimet) në frëngjisht). Frëngjisht trazirave të policisë (CRS) fizikisht në krahasim personave të papunë brenda në dyqan. Autonomes rioted gjatë pranverës 2006 protesta kundër CPE, dhe përsëri pas vitit 2007 zgjedhjeve presidenciale kur Nicolas Sarkozy, u zgjodh.

Më 11 nëntor 2008, policia franceze arrestoi dhjetë njerëz, përfshirë pesë jetojnë në një farmhouse në një kodër me pamje Tarnac, dhe të akuzuarit e tyre të shoqëruar me një "terrorist ndërmarrja" nga sabotaging TGV e sipërm të linjave. Nëntë nga dhjetë ishin të le të shkojë dhe të vetëm Julien Coupat, të dyshuar për drejtuesit e mbetur në kujdestarinë për rreth një vit, e ngarkuar me "drejton një grup terrorist" nga Paris zyrës së Prokurorit.

Lëvizjes Autonome Gjermane në vitet 1970 dhe 1980[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Gjermani, Autonome ishte përdorur gjatë fundit të viteve 1970-të përshkruajnë më radikale, pjesë e politike të majtë.[6] Këta individë kanë marrë pjesë në praktikisht të gjitha veprimet e lëvizjet sociale në kohë, sidomos në demonstrata kundër energjisë bërthamore bimë (Brokdorf 1981, Wackersdorf 1986) dhe në veprime kundër ndërtimit të aeroportit ndalesa (Frankfurt 1976-86). Mbrojtja e squats kundër policisë të tilla si në Hamburgs' Hafenstraße ishte edhe një të madh "detyra" për "autonome" të lëvizjes. Holandeze anarchist Autonomen lëvizje nga vitet 1960 gjithashtu të përqendruar në squatting.

Taktika e "Autonome" zakonisht ishin militant, duke përfshirë ndërtimin e barrikadave ose gjuajnë me gurë ose koktej molotovi në polici. Gjatë tyre më të fuqishme herë në fillim të viteve 1980, në të paktën një rast policia kishte për të marrë fluturimin.

Për shkak të tyre veshje (rënda të zi, veshje e skive maska, helmeta), "Autonome" janë quajtur der schwarze Bllokuar nga mediat gjermane, dhe në këto taktika janë të ngjashme me modern zi blloqet. Në vitin 1989, ligjet lidhur me demonstratat në Gjermani u ndryshuan, duke ndaluar përdorimin e ashtuquajtura "pasive armë" të tilla si helmeta ose mbushje dhe duke mbuluar fytyrën tuaj.

Sot, "autonome" skenën në Gjermani është reduktuar në masë të madhe dhe të përqendrohet kryesisht në anti-fashiste veprimet, drejtësi, ekologji, solidaritet me refugjatët, dhe feminizmi. Atje janë më të mëdha dhe më militant grupet ende në veprim, të tilla si në Zvicër ose Itali.

Anarcho-autonomoi Greke[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Greqi, anarcho-autonomoi (greke αναρχο-αυτόνομοι: "anarchist-autonomists") u shfaqën si një trend i rëndësishëm në pallatin e rinisë dhe të studentëve të lëvizjes, më parë gjatë vitit 1973 Athinë Politeknik kryengritjes kundër ushtarake të diktaturës komuniste që sundoi vendin në atë kohë. Pas rënies së diktaturës në vitin 1974, "anarcho-autonomoi" u bë në mënyrë të konsiderueshme me ndikim, pikë së pari si një shoqëror trend në kuadër të rinisë dhe pastaj si një (shumë të lirshme dhe të ndryshme) politike trend. Përkufizimi "anarcho-autonomoi", në vetvete, është shumë i debatuar. Një arsye për këtë është se ajo fillimisht kishte sajuar nga kundërshtarët. Megjithatë, ishte edhe mjaft i shpejt i miratuar nga shumica e pasuesve, të përdoret si një term i përgjithshëm.

Para 1973, në Greqi, kishte shumë pak traditë në anarchism ose libertarian socializmit në përgjithësi. Një përjashtim për këtë është Agis Stinas, një fillim të shokut të Korneli Castoriadis. Castoriadis i përkiste Stinas e Këshillit të vogla Komuniste në grup (para se ai të emigruar në Francë) dhe ishte i ndikuar nga ai; më vonë këto role janë kthyer rreth. Në grupe të vogla që ekzistonin ishin pothuajse të (fizikisht) eliminuar nga Nazistët, lokale, ngritjen dhe Stalinist i partisë komuniste gjatë pushtimit Nazist dhe greke Lufta Civile që pasoi, me Castoriadis dhe Stinas, veten e tyre, duke qenë dy nga pak të mbijetuarit.

Kështu, radikale greke të rinjve në vitet 1970, duke pasur shumë pak relative sfond të referohen, kanë banuar në një të gjerë "syncretism" e shumta tendencat e nisura për në vende me lëvizjet përkatëse në vendet e tjera Evropiane. Anarchist dhe anarcho-syndicalist trendet konverguar me situationist, workerist, apo të tjera autonomist trendet dhe madje edhe me radikale (jo-autonomist) Marksist trendet. "Anarcho-autonomoi" të bërë një shumë të fortë të qëndrojnë gjatë 1978-80 lëvizjes studentore, që vijnë në dhunshëm konfrontimit me policinë dhe (gjithashtu, ndikim të konsiderueshëm) Stalinist komuniste të rinisë (K. N. E.). Të tilla qëndron u përsëritet sa herë që studentore, punëtore, dhe lëvizjet rinore janë në rritje (në vitin 1987, 1990-91, 1998-99, dhe 2006-7). Sidoqoftë, intensiteti i tyre ka qenë në rënie që nga viti 1990-91.

Paralele të tilla pjesëmarrja në lëvizjet shoqërore, një numër i madh social në qendrat (shumë prej tyre e strukur) ekzistojnë sot e kësaj dite në mbarë Greqinë, dhe shumë prej tyre të marrin pjesë në sociale lufton në nivel lokal. Këto social qendrat e, nëse ata tani të identifikuar si "Autonomist" apo jo (më përdorim më të përgjithshme terma të tillë si "anti-autoritare", ndërsa disa të identifikuar si "anarchist" ), të funksionojnë në mënyra se historikisht shfaqur me "Autonomia". Ka gjithashtu një numër të vogël të grupeve politike të cilat e identifikojnë si "Autonomist", duke filluar nga workerist post-modernist. Shumica e tyre janë ende të lidhur për të grupeve përkatëse që të identifikuar si "Anarchist".

Ndikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E Autonomist Marksist dhe Autonomen lëvizjet dhënë frymëzim për disa në të majtë revolucionar në vendet anglisht-folëse, e sidomos në mesin e anarchists, shumica e të cilëve janë miratuar autonomist taktika. Disa anglisht-folëse anarchists [kush?] madje, e përshkruajnë veten si Autonomists.[nevojitet citimi] Italian operaismo lëvizjes ndikuar gjithashtu Marksist akademikë të tilla si Harry Hanxhar, John Holloway, Steve Wright, dhe Nick Dyer-Witheford.[nevojitet citimi] Në Danimarkë dhe Suedi, fjala është përdorur si një kapur-të gjitha frazë për anarchists dhe ekstra-parlamentare të majtë në përgjithësi, si është parë në media e në dëbimin e Ungdomshuset mbledhje në Kopenhagë në mars të vitit 2007.[nevojitet citimi]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Autonomism si një global lëvizje shoqërore", nga Patrick Cuninghame.
  2. ^ "Georgy Katsiaficas" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 30 shtator 2018. Marrë më 20 nëntor 2016.
  3. ^ Autonomia: Post-Politike, të Politikës, ed.
  4. ^ a b c Georgy Katsiaficas.
  5. ^ (Frëngjisht) Në Autonomist të lëvizjes
  6. ^ ZJARR DHE FLAKË: NJË Histori e gjermanisht Autonomist të Lëvizjes nga Geronimo.