Jump to content

Bashkimi i Moldavisë dhe Vllahisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndarjet administrativePrincipatave të Bashkuara të Rumanisë më 1864, pesë vjet pas bashkimit të Moldavisë dhe Vllahisë më 1859.

Bashkimi i Moldavisë dhe Vllahisë (rumanisht: Unirea Moldovei și Țării Românești),[1] gjithashtu i njohur si Bashkimi i Principatave Rumune (rumanisht: Unirea Principatelor Române)[2] ose si Bashkimi i Vogël (rumanisht: Mica Unire),[3] ndodhi më 1859 pas zgjedhjes së Alexandru Ioan Cuza si princ i Principatës së Moldavisë dhe Principatës së Vllahisë. Një bashkim i mundshëm midis dy principatave, të cilat kishin një etni, gjuhë dhe kulturë të përbashkët rumune, ishte tentuar të shmangej nga fuqitë e mëdha për një kohë të gjatë, megjithëse u lejua në momentin që ndodhi.[4][5] Bashkimi i këtyre dy shteteve filloi një luftë politike në vendin e ri për të zbuluar se cili nga dy rajonet do të fitonte "supremacinë" dhe hasi në njëfarë kundërshtimi në Moldavi nga të ashtuquajturit "separatistët".[3]

Në ditët e sotme, në Rumani, bashkimi i Moldavisë dhe Vllahisë konsiderohet si një prelud i Bashkimit të Madh, një emër i përdorur në historiografinë rumune për t'iu referuar bashkimeve të Rumanisë me rajonet e Besarabisë, Bukovinës dhe Transilvanisë më 1918 gjatë ose pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore.[6] Ajo përkujtohet gjithashtu çdo 24 janar deri në Ditën e Bashkimit të Principatave Rumune si në Rumani[7] dhe në Moldavi.[2]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ungureanu, Constantin (2012). "Conferința științifică "Unirea Principatelor Române din 1859: context istoric și semnificații actuale"" (PDF). Revista de Istorie a Moldovei (në rumanisht). 1 (89): 153–154.
  2. ^ a b Vițu, Valeria (24 janar 2018). "Ziua Unirii Principatelor Române, marcată și în R. Moldova". RFI România (në rumanisht). Arkivuar nga origjinali më 28 qershor 2023. Marrë më 28 qershor 2023.
  3. ^ a b Ciobotaru, Diego (24 janar 2014). ""Jos Cuza! Jos Bucureștiul!" - Fața nevăzută a Micii Uniri". Ziarul de Iași (në rumanisht).
  4. ^ Hitchins, Keith (2014). A concise history of Romania (në anglisht). Cambridge University Press. fq. 1–327. doi:10.1017/CBO9781139033954. ISBN 9780521872386.
  5. ^ Suciu, Dumitru (1993). From the Union of the Principalities to the Creation of Greater Romania (në anglisht). Center for Transylvanian studies, the Romanian Cultural Foundation. fq. 1–159. ISBN 9789739132725.
  6. ^ Andreescu, Mihail M. (2018). "Drumul către Marea Unire din 1 decembrie 1918". Studii și comunicări/DIS (në rumanisht) (11): 57–65.
  7. ^ "Ziua Unirii Principatelor Române". Agerpres (në rumanisht). 24 janar 2020. Arkivuar nga origjinali më 29 janar 2021. Marrë më 28 qershor 2023.