Elefanti i detit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Antarktida është një kontinent shumë i madh i mbuluar me akull, që ka në qendër Polin e Jugut, i rrethuar me dete të ngrirë, në pjesën më të madhe të vitit. Është rajoni më i ftohtë i botës: temperatura arrin vlerat minus 80 gradë celsius.

Në këtë shkretëtirë të madhe e të bardhë, trashësia e akullit mund të arrijë deri në 4.000 metra, sa lartësia e një mali. Gjatë dimrit, nata zgjat 24 orë, ndërsa në verë, dielli nxeh aq sa për të shkrirë pak bankizën.

Dy meshkuj duke luftuar

Në këtë vend jeton edhe elefanti i detit. Elefanti i detit mund të arrijë deri në gjashtë metra gjatësi dhe mund të peshojë deri në tre tonë: me këto përmasa ai lëviz me vështirësi mbi akull.

Vetëm meshkujt e rritur kanë një noçkë të vogël në vend të hundës, prej së cilës quhen elefantë. Luftimet midis elefantëve të detit janë shpesh shumë të përgjakshme. Gjatë stinës së ndërzimeve, meshkujt duke u ngritur me turi lart dhe me shpinën e përkulur, fillojnë të vërrasin në breg të detit për të joshur femrat.