Jump to content

Geist

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Geist ( German pronunciation: [ˈɡaɪst] ) është një emër gjerman me një shkallë të konsiderueshme rëndësie në filozofinë gjermane . Fusha semantike e saj korrespondon me fantazmën, shpirtin, mendjen, intelektin anglez . Disa përkthyes anglezë përdorin "frymë/mendje" ose "shpirt (mendje)" për të ndihmuar në përcjelljen e kuptimit të termit. [1]

Geist është gjithashtu një koncept qendror në veprën e Georg Wilhelm Friedrich Hegel- it 1807 The Fenomenology of Spirit ( Phänomenologie des Geistes ). Komponime të dukshme, të gjitha të lidhura me pikëpamjen e Hegelit për historinë botërore të fundit të shekullit të 18-të, përfshijnë "frymën botërore" Weltgeist, "shpirtin kombëtar" Volksgeist dhe "frymën e epokës" Zeitgeist .

Etimologjia dhe përkthimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjermanishtja Geist (gjinia mashkullore: der Geist ) vazhdon geist e vjetër gjermane e lartë, e dëshmuar si përkthimi i latinishtes spiritus . Ai është i afërmi i drejtpërdrejtë i ghost angleze, nga një gaistaz gjermano-perëndimor . Rrjedhja e saj nga një rrënjë PIE g̑heis- "të jesh i shqetësuar, i frikësuar" sugjeron që fjala gjermanike fillimisht i referohej frikës (krh. anglisht ghastly ) shfaqje ose fantazma, dhe mund të kenë mbartur gjithashtu konotacionin e "agjitacionit ekstatik, furi " që lidhet me kultin e Merkurit Gjerman . Si përkthimi i latinishtes biblike spiritus (greqisht πνεῦμα) " shpirt, frymë ", fjala gjermanike fiton një kuptim të krishterë që në një kohë të hershme, veçanërisht në lidhje me Frymën e Shenjtë (anglishtja e vjetër sē hālga gāst "Fryma e Shenjtë", OHG ther heilago geist, gjermanishtja moderne der Heilige Geist ). Poltergeist (Geist i zhurmshëm/përçarës) është një term i zakonshëm i këmbyeshëm. Fjala angleze është në konkurrencë me frymën latine nga periudha e mesme angleze, por kuptimi i saj më i gjerë është ruajtur edhe në periudhën e hershme moderne. [2]

Geist është një koncept qendror në filozofinë e Hegelit. Weltgeist ("shpirti botëror") nuk është një objekt aktual ose një gjë transcendentë, e ngjashme me perëndinë, por një mjet për të filozofuar historinë. Weltgeist është realizuar në histori nëpërmjet ndërmjetësimit të Volksgeister- ve të ndryshëm ("shpirtrat kombëtarë"), njerëzit e mëdhenj të historisë, si Napoleoni, janë "universalitetet konkret".

Kjo ka bërë që disa të pretendojnë se Hegeli favorizonte teorinë e njeriut të madh, me gjithe filozofia e tij e historisë, veçanërisht në lidhje me rolin e "shtetit universale" (Universalstaat), që do të thotë një "statut" në vend të "shtetit universale..

Për Hegelin, heroi i madh përdoret padashur nga Geisti ose shpirti absolut, nga një "mashtrim i arsyes" siç e thotë ai, dhe është i parëndësishëm për historinë sapo të përmbushet misioni i tij historik; Kështu ai i nënshtrohet parimit teleologjik të historisë, një parim që i lejon Hegelit të rilexojë historinë e filozofisë si kulminante në filozofinë e tij të historisë.

Weltgeist ("shpirti i botës") është më i vjetër se shekulli i 18-të, në fillim (shekulli i 16-të) në kuptimin e "sekularizmit, pandershmërisë, irreligjiozitetit" ( spiritus mundi ), në shekullin e 17-të i personalizuar gjithashtu në kuptimin "njeri i bota", "person i zakonshëm ose laik". Gjithashtu nga shekulli i 17-të, Weltgeist fitoi një sens filozofik ose shpirtëror të "shpirtit-botëror" ose "shpirtit-botës" ( anima mundi, spiritualus universi ).


Tashmë në gjuhën poetike të Johann Ulrich von König (v. 1745), Weltgeist shfaqet si parim aktiv, mashkullor përballë parimit femëror të Natyrës . [3] Weltgeist në kuptimin e Gëtes i afrohet të qenit sinonim i Zotit dhe mund t'i atribuohet liria dhe vullneti. Herder, i cili prirej të preferonte formën Weltengeist (sikur të ishte "fryma e botëve"), e shtyn këtë deri në pikën e kompozimit të lutjeve drejtuar këtij shpirti botëror:

Termi u përqafua veçanërisht nga Hegeli dhe pasuesit e tij në fillim të shekullit të 19-të. Për shekullin e 19-të, termi i përdorur nga Hegeli (1807) u bë i përhapur, më pak në kuptimin e një parimi gjallërues të natyrës ose universit, por si forca e padukshme që çon përpara historinë botërore :

Volksgeist ose Nationalgeist i referohet një "shpirti" të një populli individual ( <i id="mw7Q">Volk</i> ), "shpirtit të tij kombëtar" ose "karakterit kombëtar". [4] Termi Nacionalgeist është përdorur në vitet 1760 nga Justus Möser dhe nga Johann Gottfried Herder . Termi Nation në këtë kohë përdoret në kuptimin natio "komb, grup etnik, racë", i zëvendësuar kryesisht me termin Volk pas vitit 1800. [5] Në fillim të shekullit të 19-të, termi Volksgeist u përdor nga Friedrich Carl von Savigny për të shprehur ndjenjën "popullore" të drejtësisë . Savigniy iu referua në mënyrë eksplicite konceptit të një esprit të kombeve të përdorur nga Volteri . [6] dhe të esprit général të thirrur nga Montesquieu . [7]

Hegeli e përdor termin në Leksionet e tij mbi Filozofinë e Historisë . Bazuar në përdorimin hegelian të termit, Wilhelm Wundt, Moritz Lazarus dhe Heymann Steinthal në mesin e shekullit të 19-të krijuan fushën e Völkerpsychologie ("psikologjia e kombeve").

Në Gjermani koncepti i Volksgeist është zhvilluar dhe ka ndryshuar kuptimin e tij përmes epokave dhe fushave. Shembujt më të rëndësishëm janë: Në fushën letrare, Schlegel dhe vëllezërit Grimm . Në historinë e kulturave, Herder . Në historinë e shtetit apo të historisë politike, Hegeli . Në fushën e së drejtës, Savigny dhe në fushën e psikologjisë Wundt . [8] Kjo do të thotë se koncepti është i paqartë. Për më tepër nuk kufizohet në romantizëm siç njihet zakonisht. [9]

Koncepti i ishte gjithashtu me ndikim në antropologjinë kulturore amerikane. Sipas historianit të antropologjisë George W. Stocking, Jr., "... mund të gjurmohet ideja e mëvonshme antropologjike amerikane e kulturës që nga Volkergedanken e Bastian-it dhe Volksgeister e psikologut popullor te Karakteri Kombëtar i Wilhelm von Humboldt - dhe pas kësaj, edhe pse jo pa një paradoksale dhe mbetje të paqarta të paqartësisë konceptuale dhe ideologjike, në idealin herderian të Volksgeist."   

Fjala "Zeitgeist" vjen nga gjermanishtja dhe përdoret për të përshkruar shpirtin e kohës, dukuritë, mendësinë dhe ndjenjat që janë të karakterizuara nga një periudhë historike të caktuar. "Zeitgeist" është një fjalë kompoze, i cili përbëhet nga dy pjesë: "Zeit" që do të thotë "kohë" dhe "Geist" që do të thotë "shpirt".

Në kontekstin e filozofisë së Hegelit, "Zeitgeist" do të thotë shpirti i kohës së caktuar. Hegeli përdorte këtë term për të përshkruar idetë, vlerat dhe mendësinë që karakterizojnë një periudhë historike specifike. Hegeli në Fenomenologjinë e Shpirtit (1807) përdor si Weltgeist ashtu edhe Volksgeist, por preferon frazën Geist der Zeiten "shpirti i kohës" mbi përbërjen Zeitgeist. Sipas Hegelit, "Zeitgeist" është shprehja e shpirtit të kohës në formën e institucioneve sociale, artit, filozofisë dhe ndjenjave të përgjithshme të shoqërisë.

  1. ^ C. Marvin Pate. From Plato to Jesus: What Does Philosophy Have to Do with Theology?. 2011, page 69. Rosenkranz, Karl. Hegel, as the national philosopher of Germany. 1874, page 85
  2. ^ As observed by Alexander Gil, The sacred philosophy of the holy scripture: laid down... in... the apostles (1635): "The word Ghost in English [...] is as much as athem, or breath; in our new Latin language, a Spirit." Spenser in 1590 could still say No knight so rude, I weene, As to doen outrage to a sleeping ghost (Faerie Queene II. viii. 26), by "sleeping ghost" referring to the sleeping mind of a living person, not the ghost of a deceased one.
  3. ^ J. U. von König, Gedichte (1745) p. 253
  4. ^ "Volksgeist – Encyclopedia.com". Encyclopedia.com. 2019-11-26. Marrë më 2019-12-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Christoph Mährlein, Volksgeist und Recht. Hegels Philosophie der Einheit und ihre Bedeutung in der Rechtswissenschaft, Königshausen & Neumann, Würzburg (2000), 17f.
  6. ^ Essai sur les mœurs et l’esprit des nations, 1756.
  7. ^ Vom Geist der Gesetze, 1748.
  8. ^ Azurmendi, Joxe: Volksgeist-Herri Gogoa. Ilustraziotik nazismora, p. 65
  9. ^ Azurmendi, Joxe: Volksgeist-Herri Gogoa. Ilustraziotik nazismora, p. 285