Jump to content

Giboni lar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lar gibbon[1]
Austria, në Kopsht zoologjik
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Hylobates
Lloji:
Emri binomial
Hylobates lar
(Linnaeus, 1771)
Lar gibbon range
Lar gibbon[1]
in Austria, at the Zoo Salzburg
Scientific classification edit
Mbretëria: Animalia
Kategoria: Chordata
Klasa: Mammalia
Mjedisi: Primates
Nënmjedisi: Haplorhini
Nënlloji: Simiiformes
Familja Hylobatidae
Gjinia: Hylobates
Specie:
H. lar
Binomial name
Hylobates lar

(Linnaeus, 1771)
Lar gibbon range

Giboni lar (Hylobates lar), i njohur gjithashtu si Gibon me duar të bardhë është primat i rrezikuar e familjes Gibon, Hylobatidae. Ai është një nga gibonët më të njohur dhe shpeshherë mbahet në robëri.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë pesë nënlloje të gibonit: [1] [3]

 • Gibon i Malajzisë ( H. l. Lar )
 • Marangozi Gibon ( H. l. Carpenteri)
 • Gibon qendror ( H. l. Entelloides )
 • Lar gibbon Sumatran ( H. l. Vestitus )
 • Yunnan lar gibbon ( H. l. Yunnanensis (ndoshta i zhdukur))

Përshkrimi fizik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamje e kokës

Gëzofi i gibonit lar ka ngjyrë të zezë në kafe të errët dhe të lehtë si dhe ngjyrë rëre. Duart dhe këmbët kanë ngjyrë të bardhë, gjithashtu një unazë me flokë të bardhë rrethon fytyrën e zezë. Si meshkujt dhe femrat mund të kenë të gjitha variantet e ngjyrave dhe nuk ndryshojnë në madhësi. Gibonët lar janë brakiatorë dhe lëvizin e lëkunden nëpër pyll vetëm duke përdorur krahët e tyre. Kjo lloj këtë mënyrë lëvizjeje bën që giboni lar dorëbardhë ka gishta të lakuar, duar të zgjatura, krahë jashtëzakonisht të gjata dhe këmbë relativisht të shkurtra, duke i dhënë atij një indeks ndërmembral prej 129.7, një nga primatët më të lartë. [4] Ashtu si të gjithë majmunët, numri i rruazave kaudale është zvogëluar në mënyrë drastike duke rezultuar në humbjen e një bishti funksional. Gibonët kanë vithe të forta dhe kockore, të njohura si kallogjitë iskiale.

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngjitja e gibonit që tregon gëzofin më të errët të disa majmunëve

Gibonët lar jetojnë në një habitat nga veriu në jug në krahasim me e tjera të gibonëve. [5] Ato gjenden në Indonezi, Laos, Malajzi, Mianmar dhe Tajlandë. [6] Mjedisii tyre historikisht është shtrirë nga Kina Jugperëndimore në Tajlandë dhe Burma në jug deri në tërë Gadishullin Malaj në pyjet tropikale primare dhe dytësore. Gjithashtu gjenden edhe në pjesën veriperëndimore të ishullit të Sumatrës . Sidomos, në dekadat e fundit mjedisi kontinental është zvogëluar dhe fragmentuar. Gibonët e mëdhenj ka të ngjarë të zhduken në Kinë, por nëse ato ende ekzistojnë, ato do të gjenden vetëm në jugperëndim të Junanit, në mjedisin e tyre të dikurshëm. [7]

Gibonët lar zakonisht gjendet në pyllin e ultësirës dipterokarp, duke përfshirë pyjet primare të ultësirës dhe ato nënmalore, pyllin e përzier me bambu, dhe pyllin sezonal me gjelbërim të përhershëm. Zakonisht ata nuk gjenden në vende më të larta se 1200 metra mbi nivelin e detit. [8] Gjinia e gibonit lar është shumë alopatrike, zakonisht e ndarë nga lumenj të mëdhenj. Si rezultat, mjedisi i tyre shtrihet përmes Mianmarit jugor dhe lindor, por vetëm në lindje të lumit Saluen. Ata gjithashtu gjenden në Gadishullin Malaj. Gibonët lar gjithashtu ekzistojnë në perëndim të lumit Mekong në Laosin veriperëndimor dhe Sumatrën veriore. [9] Ata mund të gjenden duke jetuar në harmoni me disa primatë dhe majmunë të tjerë, duke përfshirë orangutanët ( Pongo pygmaeus ), siamangët( S. syndactylus ), gibonë të grumbulluar (Hylobates pileatus ) langura ngjyrë vjollcë ( Trachypithecus spp.), languri i Tomasit ( Presbytis thomasi ), lori i ngadaltë (Nycticebus coucang ) dhe disa makaka ( Macaca spp. ) [10] Në Tajlandë, gibonët lar me gjasë numërohen midis 15,000 dhe 20,000, megjithëse mund të ketë deri në 10 në Kinë, nëse ka. [11]

Dieta dhe dhëmbët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një gibon që ha karrota

Giboni lar konsiderohet i paqëndrueshëm me fruta që përbën 50% të dietës së tij, por gjethet (29%) janë një pjesë e konsiderueshme, me insektet (13%) dhe lulet (9%) që formojnë pjesën e mbetur. [4] Në natyrë, giboni lar do të hajë një larmi të madhe ushqimesh, duke përfshirë fiq dhe fruta të tjerë të vegjël, të ëmbël, fruta liana, fruta pemësh dhe manaferra, si dhe gjethe të reja, sytha dhe lule, lastarë të rinj, hardhi, lastarë hardhi insektet, përfshirë mantidat dhe grerëzat, madje edhe vezët e zogjve. [12] Gjatë muajve të verës, kur fiqtë dhe gjethet janë më pak të disponueshëm, konsumi i insekteve rritet njëzet herë në krahasim me dimrin. [13]

Formula dentare e tij është 2.1.2.3 2.1.2.3, formula përgjithësuar për majmunët e Vjetër Botërore dhe majmunëve (duke përfshirë edhe njerëzit ). Arkada dentare është në formë U, dhe mandibula është e hollë dhe e lehtë. Prerësit janë të gjerë dhe të rrafshët, ndërsa molarët kanë kuspe të ulëta, të rrumbullakosura me smalt të trashë. Karakteristika më e dukshme e dhëmbëzimit të Hylobates lar është prania e qenve të mëdhenj, të ngjashëm me kamë, në nofullën e sipërme dhe të poshtme. Këto qen nuk janë dimorfikë seksualisht .

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skeleti
Një gibon lar që po luan në litar në kopshtin zoologjik Lille, Francë

Gibonët lar janë ditorë, jetojnë në pemë e në pyjet e shiut. Gibonët lar janë zakonisht aktivë për një mesatare prej 8.7 orë në ditë, duke lënë vendet e tyre të gjumit menjëherë gjatë lindjes së diellit dhe duke hyrë në pemë duke fjetur mesatarisht 3.4 orë para perëndimit të diellit. Mesatarisht, gibonët lar i kalojnë ditët e tyre duke u ushqyer (32.6%), duke pushuar (26.2%), duke udhëtuar (24.2%), në aktivitete sociale (11.3%), duke vokalizuar (4.0%) dhe në takime ndërmjet grupeve (1.9%), megjithëse aktuale proporcionet e aktiviteteve mund të ndryshojnë ndjeshëm gjatë vitit. [13] Ata rrallë vijnë në tokë, në vend që të përdorin krahët e tyre të gjatë për të kapërcyer pemët. Me duart e tyre të tëri, ata mund të lëvizin me shpejtësi të madhe, duke u lëkundur nga degët. Megjithëse ata rrallë vijnë në tokë natyrshëm, ndërsa janë atje, ata ecin në mënyrë bipedale me krahët e ngritur mbi kokat e tyre për ekuilibër. Organizimi i tyre shoqëror është i dominuar nga çifte familjare monogame, me një mashkull dhe një femër, së bashku me pasardhësit e tyre. Kur një i ri arrin pjekurinë seksuale, ai përjashtohet nga njësia familjare. Sidoqoftë, ky konceptim tradicional ka hyrë në vëmendje. Studimet afatgjata të kryera në Parkun Kombëtar Khao Yai në Tajlandë sugjerojnë që sistemi i tyre i çiftëzimit është disi fleksibël, duke përfshirë kopulime ekstra palësh, ndryshime partneresh dhe grupime poliandroze. [14] Kjo poliandri multimale mund t'i atribuohet përdorimit të territorit bashkëpunues dhe mbrojtjes së grave. Ndërsa madhësia e diapazonit rritet, meshkujt janë më të suksesshëm në mbrojtjen e tij në një çift ose grup. [15] Për më tepër, këto përpilime shtesë dyshe mund të rrisin mundësinë e riprodhimit me një bashkëshort të një cilësie superiore gjenetike dhe të ulin shansin e vrasjes së fëmijëve. [16]

Vokalizimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupet familjare banojnë në një territor të fortë, të cilin e mbrojnë duke larguar gibbonët e tjerë me thirrjet e tyre. Çdo mëngjes, familja mblidhet në skajin e territorit të saj dhe fillon një "thirrje të shkëlqyeshme", një duet midis çiftit të shumimit. Çdo specie ka një thirrje të tipizuar dhe secila palë edukate ka variacione unike në atë temë. Thirrja e madhe e Hylobates lar karakterizohet nga përdorimi i saj i shpeshtë i gomave të shkurtra me çizme më komplekse, së bashku me një hapje dhe mbyllje të "lëkundur". [17] Këto thirrje janë një nga tiparet e përdorura duke përcaktuar ndryshimet e specieve midis gibbons. [3] Studimet e fundit tregojnë se kënga gibbon ka evoluar për të komunikuar konfliktin në aspektin e grabitjes. Në prani të tigrit aziatik, leopardi i vrenjtur, shqiponja e kreshtë e gjarprit dhe këngët me rrjetë python kishin më shumë të ngjarë të përmbajnë elementë të mprehtë sesa duet normal. [18]

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Seksualisht, ato janë të ngjashme me gibonët e tjerë. Çiftëzimi ndodh në çdo muaj të vitit, por shumica e konceptimeve ndodhin gjatë sezonit të thatë në mars, me një kulm në lindjet gjatë sezonit të vonë të shiut, në tetor. [19] Mesatarisht, femrat riprodhohen për herë të parë në moshën rreth 11 vjeç në natyrë, shumë më vonë sesa në robëri. [20] Shtatzënia është e gjatë mesatarisht gjashtë muaj, dhe shtatzënitë zakonisht janë të një të riu beqar. Të rinjtë ushqehen me gji për afërsisht dy vjet, dhe pjekuria e plotë vjen rreth tetë vjet. Jetëgjatësia e gibbons lar në natyrë është rreth 25 vjet. [21]

Konservimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gibon lar i futur në kafaz.

Gibonët lar kërcënohen në mënyra të ndryshme: ndonjëherë gjuhen për mishin e tyre, ndonjëherë një prind vritet për të kapur kafshë të reja për kafshët shtëpiake, por ndoshta më e përhapura është humbja e habitatit. Habitatet e mëdha të gibbonit tashmë janë të kërcënuar nga pastrimi i pyjeve për ndërtimin e rrugëve, bujqësisë, ekoturizmit, bagëtive dhe elefantëve të zbutur, zjarreve në pyje, prerjeve të ekzistencës, prerjeve të paligjshme, vendbanimeve të reja të fshatit dhe plantacioneve të vajit të palmës. [22]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Stampa:MSW3 Primates Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "MSW3" defined multiple times with different content
 2. ^ a b Brockelman, W.; Geissmann, T. (2020). "Hylobates lar". IUCN Red List of Threatened Species. 2020: e.T10548A17967253. Marrë më 27 korrik 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "iucn" defined multiple times with different content
 3. ^ a b Geissmann, Thomas. "Gibbon Systematics and Species Identification". Marrë më 2006-04-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Geissmann" defined multiple times with different content
 4. ^ a b Rowe, Noel.
 5. ^ Barlett, T.Q. (2003). Intragroup and intergroup social interactions in white-handed gibbons. Int J Primatol. fq. 239–59. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Brandon-Jones, D (2004). Asian primate classification. Int J Primatol. fq. 97–164. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Brandon-Jones D, Eudey AA, Geissmann T Groves CP, Melnick DJ, Morales JC, Shekelle M, Stewart (2004). Asian primate classification. Int J Primatol. fq. 97–164. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 8. ^ Chivers DJ (1972). The siamang and the gibbon in the Malay Peninsula. Gibb Siam 1. fq. 103–35. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Brockelman WY, Reichard U, Treesucon U, Raemaekers JJ (1998). Dispersal, pair formation and social structure in gibbons (Hylobates lar). Behav Ecol Sociobiol 42. fq. 329–39. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Ellefson JO (1974). A natural history of white-handed gibbons in the Malayan peninsula. Gibb Siam 3. fq. 1–136. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Geissmann, T. (2007). "Status reassessment of the gibbons: results of the Asian primate red list workshop 2006". Gibbon Journal. 3: 5–15. CiteSeerX 10.1.1.694.8483. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Carpenter CR. (1940). A field study in Siam of the behavior and social relations of the gibbon (Hylobates lar). Comp Psychol Mono 16. fq. 1–212. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ a b Bartlett TQ. (2009). The gibbons of Khao Yai: seasonal variation in behavior and ecology. Upper Saddle River. Pearson Prentice Hall. fq. 170. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "bartlett" defined multiple times with different content
 14. ^ Sommer, V.; Reichard, U. (2000). "Rethinking Monogamy: The Gibbon Case". përmbledhur nga P. Kappeler (red.). Primate Males. Cambridge: Cambridge University Press. fq. 159–168. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Reichard, Ulrich H. (2009). "The social organization and mating system of Khao Yai white-handed gibbons: 1992-2006.". The Gibbons. New York: Springer. fq. 347–384. doi:10.1007/978-0-387-88604-6_17. ISBN 978-0-387-88603-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Reichard, U.; Sommer, V. (1997). "Group Encounters in Wild Gibbons (Hylobates Lar): Agonism, Affiliation, and the Concept of Infanticide". Behaviour. 134 (15): 1135–1174. doi:10.1163/156853997x00106. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Geissmann, Thomas. "Sound Gallery: Hylobates lar". Marrë më 2009-04-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Clarke, E. (2011). "The Anti-Predator Behaviour of Wild White-Handed Gibbons (Hylobates Lar)" (PDF). Behavioral Ecology and Sociobiology. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 19. ^ Barelli C, Heistermann M, Boesch C, Reichard UH (2008). Mating patterns and sexual swellings in pair-living and multimale groups of wild white-handed gibbons, Hylobates lar (PDF). Anim Behav 75(3). fq. 991–1001. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 20. ^ Barelli C, Boesch C, Heistermann M, Reichard UH (2008). Female white-handed gibbons (Hylobates lar) lead group movements and have priority of access to food resources (PDF). Behaviour 145. fq. 965–81. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Barelli C, Heistermann M, Boesch C, Reichard UH (2007). Sexual swellings in wild white-handed gibbon females (Hylobates lar) indicate the probability of ovulation. Horm Behav 51. fq. 221–30. CiteSeerX 10.1.1.516.8946. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Yimkao P, Srikosamatara S (2006). Ecology and site-based conservation of the white-handed gibbon (Hylobates lar L.) in human-use forests in Mae Hong Son province, northern Thailand. Nat Hist Bull Siam Soc 54. fq. 109–38. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]