Jump to content

Gjeografia e Mozambikut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeografia e Mozambikut

Z A M B I A
T A N Z A N I A
MALEVIA
SUAZ.
AFRIKA E
JUGUT
ZIMBABVEA
OQEANI
INDIAN
redaktoni hartën

Mozambiku ndodhet në Afrikën lindore me dalje në kanalin e Mozambikut (oqeanin Indian), në mes të Afrikës së Jugut dhe Tanzanisë.

Sipërfaqja e përgjithshme e Mozambikut është 801.590 km2 (31 herë e diçka ma e madhe se Maqedonia) prej së cilës 17.500 km2 janë ujë. Mozambiku shtrihet rreth koordinatave gjeografike 18 15 ‘‘‘J’’’, 35 00 ‘‘‘L’’’.

Mozambiku ka një vijë bregdetare 2.470 km të gjatë dhe vijë kufitare 4.571 km që e ndanë atë nga : Malevia 1.569 km, Afrika e Jugut 491 km, Suazilandia 105 km, Tanzania 756 km, Zambia 419 km dhe Zimbabvea 1.231 km.

Klima në Mozambik është tropikale gjerë më sub-tropikale.

Relievi i Mozambikut në pjesën bregdetare është terren i ulët dhe i rrafshët, në pjesën qendrore paksa më i ngritur, në pjesën verilindore gjenden rrafshnaltat dhe në perëndim është kryesisht terren malorë.Pika më e ultë e relievit 0 m është përgjatë bregdetit në oqeanin Indian dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2.436 metrave në majën Binga (ang. : Monte Binga), në veriun e largët të vendit, afër kufirit me Tanzaninë.

Si pasurit natyrore të Mozambikut sipas CIA-Factboock llogariten të jenë : Qymyri, Titani (Ti), Gazi natyrorë, Prurja e ujit, Tantali dhe Grafiti. Si tokë e punueshme llogaritet të jetë diku 5,1 % e sipërfaqes së vendit.