Gjuha suedeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Gjuha suedisht)
Jump to navigation Jump to search
Gjuha suedeze
Flitet në Suedi, Finlandë, Estoni, Ukrainë
Vendi Vendet Nordike
Numri i folësve Rreth 10 milionë
Renditja
Familja indo-evropiane
Grupi p/dh
Statusi Zyrtar
Gjuhë zyrtar në Suedi
Rregullohet nga
Kodet e gjuhës
ISO 639-1 sv
ISO 639-2 swe
SIL swe


Gjuha suedeze (suedishtja) është gjuha që flitet nga rreth 10 milionë folës në Suedi dhe Finlandë në rajonet bregdetare dhe në Åland. Gjuha suedeze flitet edhe ne disa pjese te Estonisë (Nuckö) dhe Ukrainës (Gammalsvenskby). Në mënyrë të ndërsjellë kuptohet me Danishten dhe Norvegjishten. Sikurse edhe gjuhët tjera të vendeve Nordike edhe suedishtja vjen nga gjuha e lashte nordike, trung i njëjtë për popujt gjermanikë te Skandinavisë. Në Suedi fliten 5 gjuhë të ndryshme. Suedishtja, e cila është gjuha zyrtare, finlandishtja, romani, mienkeli dhe samiska.