Jump to content

I huaj (ligj)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Simboli i Qytetarit Botëror në formatin vektor.

ligj, një i huaj ose një alien është çdo person (përfshirë një organizatë) që nuk është shtetas ose shtetas i një vendi të caktuar, [1] [2] [3] edhe pse përkufizimet dhe terminologjia ndryshojnë në një farë mase në varësi të kontinentit ose rajonit. Megjithatë, në përgjithësi, termi "i huaj" perceptohet si sinonim i shtetasit të huaj.

Leksikologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi "alien" rrjedh nga latinishtja alienus. Latinishtja më vonë do të thotë i huaj, i huaj ose dikush që nuk ka lidhje gjaku. [4] Termat e ngjashëm me "i huaj" në këtë kontekst përfshijnë të huajin dhe tokësorin. [5]

Kategoritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vende të ndryshme në mbarë botën përdorin terma të ndryshëm për të huajt. Më poshtë janë disa lloje të të huajve:

 • i huaj ligjor — çdo shtetas i huaj, i cili sipas ligjit lejohet të jetë në vendin pritës. Kjo është një kategori shumë e gjerë që përfshin mbajtësit e vizave të udhëtimit ose turistët e huaj, refugjatët e regjistruar, banorët e përkohshëm, banorët e përhershëm dhe ata që kanë hequr dorë nga shtetësia dhe/ose shtetësia. Kategoritë e të huajve ligjorë përfshijnë
  • i huaj rezident i përkohshëm — çdo shtetas i huaj të cilit i është dhënë leja ligjërisht nga qeveria për të vozitur, fluturuar, udhëtuar, banuar, banuar, studiuar ose punuar për një numër të caktuar vitesh dhe më pas të aplikojë për një zgjatje ose të largohet nga vendi përpara skadimit të kësaj leje. [6]
  • I huaj me banim të përhershëm — çdo emigrant që është pranuar ligjërisht në një vend dhe i është dhënë e drejta ligjore për të qëndruar atje si rezident i përhershëm në përputhje me ligjet e vendit të imigracionit. [7]
  • i huaj jorezident — çdo shtetas i huaj që është ligjërisht brenda një kombi, por vendbanimi ligjor i të cilit është në një komb tjetër. [8] [9]
 • armik i huaj (ose armik alien) — çdo shtetas i huaj i çdo vendi që është në luftë me vendin pritës. [10]
 • i huaj pa dokumente (ose i huaj i paligjshëm) — çdo person që është i nënshtruar deportimit për shkak se prania e tyre në një komb është në kundërshtim me ligjet e imigracionit të atij vendi. [11]

Juridiksionet e së drejtës së përbashkët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një "alien" në të drejtën angleze nënkuptonte çdo person të lindur jashtë sundimit të monarkut dhe që nuk i detyrohej besnikëri monarkut. Të huajt nuk lejoheshin të zotëronin tokë dhe u nënshtroheshin taksave të ndryshme ndaj subjekteve. [12] Kjo ide u kalua në Komonuelth në juridiksione të tjera të ligjit të zakonshëm.

Australia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Australi, shtetësia përcaktohet në ligjin e shtetësisë Australiane. Joqytetarët në Australi janë banorë të përhershëm, banorë të përkohshëm ose banorë të paligjshëm (teknikisht të quajtur "joqytetarë të paligjshëm"). Shumica e joshtetasve (përfshirë ata të cilëve u mungojnë dokumentet e shtetësisë) që udhëtojnë në Australi duhet të marrin vizë përpara udhëtimit. Përjashtimet e vetme nga rregulli janë mbajtësit e pasaportave dhe shtetësisë së Zelandës së Re, të cilët mund të aplikojnë për vizë pas mbërritjes sipas Marrëveshjes së Udhëtimit Trans-Tasman. [13]

Në vitin 2020, në Love v Commonwealth, Gjykata e Lartë e Australisë vendosi që Australianët Aborigjenë (siç përcaktohen në Mabo kundër Queensland (Nr. 2)) nuk mund të konsiderohen të huaj sipas Kushtetutës së Australisë, pavarësisht nëse ata kanë lindur në Australi ose janë shtetas australianë. [14] [15] [16]

Kanadaja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Kanada, termi "i huaj" nuk përdoret në statutet federale. Në vend të kësaj, termi "shtetas i huaj" shërben si ekuivalent i tij dhe gjendet në dokumentet ligjore. Ligji për Imigracionin dhe Mbrojtjen e Refugjatëve përkufizon "shtetas të huaj" si "një person që nuk është shtetas kanadez ose rezident i përhershëm, dhe përfshin një person pa shtetësi". [17]

Mbretëria e Bashkuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbretërinë e Bashkuar, Akti i Kombësisë Britanike të vitit 1981 përcakton një të huaj si një person që nuk është shtetas britanik, shtetas i Irlandës, shtetas i Komonuelthit ose person i mbrojtur britanik. [18] Akti për të huajt i vitit 1905, ligji britanik i kombësisë dhe statusit të të huajve i vitit 1914 dhe Akti i kufizimit (ndryshimit) të të huajve i vitit 1919 ishin të gjitha produkte të turbulencës në fillim të shekullit të 20-të.

Shtetet e Bashkuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Poster i Luftës së Dytë Botërore

Sipas Aktit të Emigracionit dhe Shtetësisë (INA) të Shteteve të Bashkuara, "[t] termi 'i huaj' nënkupton çdo person që nuk është shtetas ose shtetas i Shteteve të Bashkuara." [2] Njerëzit e lindur në Samoa Amerikane ose në ishullin Swains janë ligjërisht "shtetas jo-shtetas". [19] Të tjerë, të tillë si vendasit e Palau dhe Ishujt Marshall, janë emigrantë të ligjshëm dhe të huaj për qëllime të INA-s. [20]

Çdo refugjat që pranohet në Shtetet e Bashkuara nën 8 USC § 1157 bëhet automatikisht "emigrant" dhe më pas "imigrant special" pasi merr një kartë jeshile. [7]

Njerëzit me prejardhje të ndryshme u natyralizuan në Qendrën Hapësinore KennedyFlorida (2010). Para natyralizimit ata pranoheshin ligjërisht të huaj me qëndrim të përhershëm.

Përdorimi i termit "alien" daton në vitin 1798, kur u përdor në Aktet e të huajve dhe rebelimit. [21] Megjithëse INA nuk ofron një përkufizim gjithëpërfshirës të qartë të termit "i huaj ilegal", ai përmendet në një numër dispozitash nën titullin 8 të kodit të SHBA. Disa dispozita madje përmendin termin "i huaj i paautorizuar". Sipas PolitiFact, termi "i huaj ilegal" gjendet në ligjin federal, por e bën këtë me zor. [22] PolitiFact mendon se, "aty ku shfaqet ky term, është i papërcaktuar ose pjesë e një titulli hyrës ose i kufizuar për t'u zbatuar për individë të caktuar të dënuar për krime". [22]

Meqenëse ligji amerikan thotë se një korporatë është një person, termi i huaj nuk kufizohet vetëm tek njerëzit natyrorë, sepse ato që quhen në gjuhën e folur korporata të huaja quhen teknikisht korporata të huaja. Për shkak se korporatat janë krijime të ligjit vendor të shtetit, një korporatë e huaj është një korporatë jashtë shtetit.

Ekzistojnë një mori ligjesh dhe rregulloresh të taksave të brendshme unike dhe shumë komplekse të SHBA-së që ndikojnë në rezidencën tatimore në SHBA të shtetasve të huaj, si të huajt jorezidentë ashtu edhe të huajt rezidentë, përveç traktateve të tatimit mbi të ardhurat dhe taksave të sigurimeve shoqërore dhe marrëveshjeve të totalizimit. [23]

"Tjetërsimi", dmth., statusi i shtetësisë, është i ndaluar që nga viti 1989 në Nju Jork Siti të konsiderohet për punësim, sipas legjislacionit të atij qyteti për të drejtat e njeriut. [24] [25]

Juridiksione të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtetet arabe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshillin e Bashkëpunimit të Gjirit (Emiratet e Bashkuara Arabe, Arabia Saudite, Kuvajti, Omani, Bahreini dhe Katari), shumë jovendas kanë jetuar në rajon që nga lindja. Megjithatë, këto shtete arabe nuk u japin lehtësisht shtetësinë jovendasve. [26] [27] [28] Shumica e Bedoon-ve pa shtetësi në Kuvajt u përkasin fiseve indigjene veriore. [29]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Alien". Britannica. Marrë më 2021-02-12. Alien, in national and international law, a foreign-born resident who is not a citizen by virtue of parentage or naturalization and who is still a citizen or subject of another country. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Garner, Bryan A. (25 qershor 2009). alien (bot. 9th). Black's Law Dictionary. fq. 84. ISBN 978-0-314-19949-2. Marrë më 2018-08-17. A person who resides within the borders of a country but is not a citizen or subject of that country; a person not owing allegiance to a particular nation. - In the United States, an alien is a person who was born outside the jurisdiction of the United States, who is subject to some foreign government, and who has not been naturalized under U.S. law. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Garner" defined multiple times with different content
 3. ^ "alien". law.academic.com. Marrë më 2018-08-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Oxford Latin Dictionary entry for Alienus
 5. ^ Van Houtum, Henk. "The mask of the border." The Routledge Research Companion to Border Studies. Routledge, 2016. 71-84.
 6. ^ "Conditional Permanent Residence". United States Citizenship and Immigration Services. 23 tetor 2020. Marrë më 2021-02-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Rosenberg, Michael; Rich, Mark D. (prill 1995). "Foreign Investment In U.S. Real Estate-Beyond FIRPTA: Regulatory Requirements and Planning StrategiesRequirements and Planning Strategies". University of Miami Business Law Review Unive. 5 (1): 107. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "immigrant" defined multiple times with different content
 8. ^ Hennig, Cherie J.; Wang, Ningkun; Yuan, Xiaoli (2006). "Cross‐Border Taxation of Employee Stock Options". The ATA Journal of Legal Tax Research. 4 (1): 59–75. doi:10.2308/jltr.2006.4.1.59. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Shuntich, Louis S. (korrik 2012). "Estate Planning Strategies for Resident and Nonresident Aliens". Journal of Financial Service Professionals. 66 (4): 55–60. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "alien enemy". law.academic.com. Marrë më 2021-02-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Kelly, Charles B. (dhjetor 1977). "Counting the Uncountable: Estimates of Undocumented Aliens in the United States". Population and Development Review. 3 (4): 473–481. doi:10.2307/1971686. JSTOR 1971686. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ William Blackstone, Commentaries on the Laws of England (1753), Book 1, Chapter 10
 13. ^ "Australia's Visitor and Temporary Entry Provisions" (PDF). Joint Standing Committee on Migration, Parliament of Australia. 27 shtator 1999. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 qershor 2011. Marrë më 20 korrik 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "High Court rules Aboriginal Australians cannot be 'aliens' under the constitution". SBS News. 11 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Karp, Paul (11 shkurt 2020). "High court rules Aboriginal Australians are not 'aliens' under the constitution and cannot be deported". The Guardian. Marrë më 11 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Byrne, Elizabeth; Robertson, Josh (11 shkurt 2020). "Man released from detention as High Court rules Aboriginal people cannot be deported". ABC News. Australian Broadcasting Corporation. Marrë më 11 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Immigration and Refugee Protection Act (S.C. 2001, c. 27)
 18. ^ section 51, British Nationality Act 1981
 19. ^ "Tuaua v. United States, 788 F.3d 300". D.C. Circuit. Harvard Law School. 5 qershor 2015. fq. 302. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ McElfish, Pearl Anna; Hallgren, Emily; Yamada, Seiji (prill 2015). "Effect of US Health Policies on Health Care Access for Marshallese Migrants". American Journal of Public Health. 105 (4): 637–643. doi:10.2105/AJPH.2014.302452. PMC 4358182. PMID 25713965. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Alien and Sedition Acts". Ourdocuments.gov. Marrë më 23 nëntor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ a b Selby, W. Gardner (9 maj 2018). "Is 'illegal alien' a term in federal law?". PolitiFact (në anglisht). Marrë më 2019-02-26.
 23. ^ "Foreign Nationals: Non-Resident Aliens and Resident Aliens". Protax Consulting Services. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Tyler Blint-Welsh (25 shtator 2019). "New York City Employers Who Say 'Go Back to Your Country' Could Face Fines". The Wall Street Journal. Marrë më 30 shtator 2019. Since 1989, the city's human-rights law has banned discrimination based on citizenship status or "alienage" in employment, housing and public accommodations. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "The protected classes covered under the New York City Human Rights Law are:Age Alienage or Citizenship Status"
 26. ^ Habboush, Mahmoud (10 tetor 2013). "Call to naturalise some expats stirs anxiety in the UAE". Reuters. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "Say no to expats calling for Saudi citizenship". Arab News. 24 nëntor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Harrison, Ryan (5 janar 2014). "GCC Citizenship Debate: A Place To Call Home". Gulf Business. Arkivuar nga origjinali më 1 shtator 2014. Marrë më 3 janar 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Elbasnaly, Dina (21 korrik 2019). "Bedoons: Kuwait's stateless minority". Deutsche Welle. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)