Islami në Maqedoninë e Veriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e muftiships e Maqedonisë së Veriut.

Myslimanët në Maqedoninë e Veriut përbëjnë një të tretën e popullsisë së vendit,[1][2] duke e bërë Islamin fenë e dytë më të përhapur në vend. MyslimanëtMaqedoninë e Veriut ndjekin Islamët sunitHanefi madhhab. Disa rajone veriperëndimore dhe perëndimore të vendit kanë shumicë Muslimane. Një shumicë e madhe e të gjithë Muslimanëve në vend janë shqiptarët, ndërsa pjesa tjetër janë kryesisht turqët, romët, boshnjakët dhe torbeshët.

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përkatësia etnike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamia e Larme, e ndërtuar në 1438, është një xhami në Tetovë.

Muslimanët shqiptarë, duke formuar rreth 25% të të gjithë popullsisë së kombit dhe shumicën e popullsisë Muslimane, jetojnë më së shumti në Pollogut dhe rajonet perëndimore të vendit. Turqit, të cilët përbëjnë rreth 4% të të gjithë popullsisë së vendit janë të shpërndarë në të gjithë vendin, por kryesisht në qytetet e mëdha, siç janë Muslimanët Romë. Boshnjakët kryesisht janë të përqendruar në Shkup. Numri i Muslimanëve të përkatësisë etnike maqedonase është afërsisht 40,000-100,000 dhe mund të gjenden në perëndim të Maqedonisë së Veriut në Centar Zhupa, Dibër, Strugë dhe Pllasnicë.[3]

Renditja Grupi etnik Popullsia
1 Shqiptarët 509,083
2 Turqit 77,959
3 Romë 53,879
4 Maqedonase (p.sh. Torbeš, Goran) 40,000-100,000
5 Boshnjakët 17,018

Popullsia Historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabela e mëposhtme tregon popullsinë Muslimane dhe përqindjen për çdo vit të dhënë. Përqindje muslimane në Maqedoninë e Veriut në përgjithësi ka rënë nga 1904 në vitin 1961, por filloi të rritet përsëri duke arritur në 33.33% në vitin 2002. Popullsia Muslimane është menduar se do vazhdojë të rritet, e përbërë nga rreth 40.3% të popullatës së maqedonisë deri në vitin 2030.[4]

Viti Popullsisa muslimane Përqindja Muslimane
1904 634,000 36.76%
1912 384,000 33.47%
1921 269,000 31.43%
1948 314,603 27.29%
1953 388,515 29.78%
1961 338,200 24.05%
1971 414,176 25.14%
1981 546,437 28.62%
1991 611,326 30.06%
1994 581,203 30.04%
2002 674,015 33.33%

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]