Jump to content

Jinchūriki

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jinchūriki (人柱力, fjalë për fjalë: Fuqia e Sakrificës Njerëzore) janë njerëz që kanë Bishat me bisht të vulosur brenda tyre. Ata shfaqin fuqi të jashtëzakonshme për shkak të rezervave të jashtëzakonshme të çakrave që posedojnë. Jinchuriket që kanë arritur të kontrrollojn çakrat e bishave me bishta kane qene: Madara Uchiha, Hashirama Senju, Mizukagia i trete (Jagura), Naruto Uzumaki, Killer bee, Sasuke Uchiha, Minato Namikaze dhe Obito Uchiha.

Një mijëvjeçar më parë, bota u terrorizua nga një përbindësh i egër, i njohur si Dhjetë Bishti. Përfundimisht, përmes përpjekjeve të kombinuara të vëllezërve binjakë, Hagoromo dhe Hamura Ōtsutsuki, Dhjetë Bishti u mposhtën dhe u vulosën brenda Hagoromo, duke u bërë jinchūriki i saj. Gjatë udhëtimeve të tij, Hagoromo përdori fuqinë e Dhjetë Bishtit për të kryer shumë vepra të mëdha dhe për të promovuar paqen gjatë jetës së tij, duke bërë që ai të nderohej si "Mjeshtri i Gjashtë Shtigjeve". Kah fundi i jetës së tij, Hagoromo, duke e ditur Dhjetë Bishti do të lëshohej përsëri në botë, kur ai vdiq, ndau çakrat e tij në nëntë qenie të gjalla të quajtura bishat me bisht.

Megjithëse njerëzimi me shekuj do të shfrytëzonte bishat me bisht si burim pushteti, nuk do të ndodhte pas vendosjes së fshatrave të fshehura që praktika e krijimit të jinchūriki të rifillohej. Fshatrat e rinj të fshehur, secila me bishat e tyre, filluan të vulosin bishat në fshatarë të zgjedhur: në Konohagakure kjo u bë për të mbrojtur fshatin nga bishat e tij, Nëntë Bishti; në Sunagakure, aftësitë që shfaqën në jinchūriki e tyre u studiuan në mënyrë që jo-jinchūriki të mund t'i përsëriste ato; sidoqoftë, më shpesh sesa jo, jinchūriki ishte menduar të ishte asgjë më shumë se potencial ushtarak, me pak kujdes për jinchūriki apo edhe bishën e bishtuar.

Për shkak të vështirësive të përfshira kur mësoni të kontrolloni një bishë me bisht dhe historinë që bisha mund të ketë me vete një fshat, jinchūriki shpesh urrehen dhe strucohen nga fshatarët e tyre, duke u trajtuar si jo më ndryshe se bisha që ato përmbajnë. Anëtarët e Akatsuki raportojnë se fshatrat shpesh janë të lumtur të heqin qafe jinchūriki e tyre. Sidoqoftë, për shkak se një jinchūriki është një pasuri kaq e vlefshme, nuk është në interesin e fshatit t'i lërë ata të kapen ose të shndërrohen në nëntë të zhdukur. Për të forcuar lidhjen e jinchūriki me fshatin, është traditë që ata të jenë të lidhur me Kage të fshatit të tyre: për shembull, Killer B është vëllai i Raikage të Katërt dhe Gaara është djali i Kazekage të Katërt.

Ndërsa shumë jinchūriki vërtet përjetojnë vështirësi në jetën e tyre të hershme, ose keqtrajtohen nga shumica e fshatit, ose vdesin në përpjekjet e tyre të dështuara për të kontrolluar bishat e tyre të bishtit, disa janë në gjendje të fitojnë respekt dhe njohje si brenda fshatit të tyre, ashtu edhe në botën më të gjerë: Gaara dhe Yagura Karatachi bëhen Kage të fshatrave të tyre, ndërsa Killer B, Yugito Nii dhe Naruto Uzumaki vlerësohen si heronj dhe ikonë të fshatrave të tyre, me Naruto gjithashtu duke u bërë Kage përfundimisht. Pesëmbëdhjetë vjet pas Luftës së Katërt Botërore Shinobi, Naruto dhe Killer B ishin dy jinchūriki të vetëm.

Vula e Nëntë Bishtit (Shiki Fujin) në trupin e Naruto Uzumaki

Jinchūriki zakonisht ka kafshët e tyre të mbyllura në fillim të jetës së tyre - shpesh menjëherë pas lindjes - në mënyrë që ata të rriten duke u përshtatur me bishën e tyre. Cila vulë përdoret, ndryshon nga fshati në fshat, me Konoha duke përdorur Stilin e Vulosjes së Tetë Tiagrameve (八卦の封印式­ Hakke no Fūin Shiki) dhe Kumogakure duke përdorur Vulën e Armatosjes së Hekurt (鉄甲封印­ Tekkō Fūin). Në mënyrë që një jinchūriki të jetë i suksesshëm në planin afatgjatë, është e rëndësishme që jinchūriki të ketë një pajtueshmëri të veçantë ose thjesht chakra unike që mund të përmirësojë shanset e tyre. Nëse një jinchūriki ka qenë një për një kohë të gjatë, çakra e tyre natyrisht do të përshtatet me bishën e tyre për një pajtueshmëri më të mirë. Në rastin e Dhjetë Bishtit, është gjithashtu e nevojshme që jinchūriki e saj të ketë një trup të gjallë.

Ekzistojnë disa mënyra në të cilat një bishë me bisht mund të hiqet nga jinchūriki i saj. Nëse jinchūriki humb kontrollin e bishës ose nëse vula lejohet të dobësohet sa duhet, bisha do të lëshohet. Për jinchriki femra, vulat janë më të dobëtat gjatë lindjes së fëmijëve, për shkak të ushqimit të fëmijës në bark, duke marrë përparësi mbi përforcimin e vulës. Si e tillë, një ninxhë tjetër kërkohet për të mbajtur vulën të paprekur gjatë lindjes së fëmijëve dhe për ta rikthyer atë në fuqi të plotë më pas. Akatsuki përdor Teknika e Vulosjes: Nëntë Dragonj Fantazmë për të nxjerrë bishat dhe t'i vulosin ato brenda Statujës Demonike për përdorim në të ardhmen.

Në mënyrë tipike, heqja e një bishe do të shkaktojë vdekje të menjëhershme për një jinchūriki. Sidoqoftë, dy jinchūriki nga fisi Uzumaki janë treguar se i mbijetojnë heqjes fillestare të bishës së tyre, por ato lihen të dobësuar rëndë dhe përfundimisht do të vdisnin.[1] Nëse një jinchūriki është në gjendje të mbajë ose të marrë disa nga çakra e kafshëve të tyre, kjo gjithashtu do t'i lejojë ata të mbijetojnë. Jinchūriki i Dhjetë Bishtit mund të mbijetojë largimin e saj për sa kohë që Statuja Demonike mbetet brenda tyre, megjithëse ato do të paralizohen plotësisht për një kohë. Jinchūriki i rimishëruar mund të "mbijetojë" heqjen e bishës së tyre pasi ata tashmë janë të vdekur, por ata mund të humbasin vetëdijen në këtë proces.[2]

Një jinchūriki ka qasje në rezervat masive të çakrës së bishës së tyre. Shumica e jinchūriki mësojnë se si të qasen në këtë çakër më vete dhe ta marrin atë me forcë, por ata gjithashtu mund të formojnë një simbiozë me bishën e tyre të bishtuar dhe të marrin vetëm atë çfarë çakre u ofrohet atyre. Një bishë madje mund t'i japë çakër jinchūriki të tij pa e ditur ata, ose të provojë dhe të ushtrojë kontrollin mbi jinchūriki, ose thjesht për të mbrojtur jinchūriki dhe, duke e zgjatur, vetë. Nëse një jinchūriki ndan një marrëdhënie të mirë me bishën e tyre, ata mund të kenë bishën në fjalë për t'i ndihmuar ata të anullojnë një teknikë të iluzionit për ta.

Përveç rezervave të çakrave, jinchūriki fitojnë aftësi unike për bishën përkatëse. Ndërsa jinchūriki shndërrohen në ngjashmërinë e bishave të tyre të bishtit, kjo rrit më tej fuqinë e aftësive të tyre. Nëse ata janë në gjendje të mbijetojnë nga heqja e bishës së tyre, ata ende do të kenë qasje në ato aftësi.[3]

 • Jinchūriki i Shukaku mund të krijojë forca magnetike dhe të manipulojë rërën.
 • Jinchūriki i Matatabi mund të prodhojë flakë blu.
 • Jinchūriki i Isobu mund të materializojë koralin.
 • Jinchūriki i Son Gokū mund të krijojë dhe manipulojë lavë.
 • Jinchūriki i Kokuō mund të përdorë avull.
 • Jinchūriki i Saiken mund të prodhojë alkalin gërryes.
 • Jinchūriki i Chōmei mund të fluturojë dhe, në anime, të krijojë mëndafshi që mund të shtypë teknikat e thithjes së çakrës.
 • Jinchūriki i Gyūki mund të prodhojë bojë.
 • Jinchūriki i Kurama mund të rigjenerohet shpejt dhe të zbulojë emocione negative.
 • Jinchūriki i Dhjetë Bishtit mund të fluturojë, të krijojë Truth-Seeking Ball dhe të zgjojë Rinne Sharingan.

Jinchūriki kanë potencialin për të kontrolluar fuqinë e bishave të tyre, por kërkojnë trajnim intensiv dhe forcë vullneti të plotë në mënyrë që ta përdorin atë si duhet. Sipas Gerotora, sa herë që jinchūriki nxjerr një sasi të caktuar të çakrës së bishave, psikika e vetë bishës do të shkrihet së bashku me të, e cila zakonisht përfshin një luftë të brendshme midis tyre pasi jinchūriki shkon më thellë në format e tyre të bishave. Nëse një jinchūriki do të jepte plotësisht ndikimin e saj, vula do të prishet dhe bisha do të lëshohet. Që jinchūriki të ketë një kontroll të plotë, ata duhet të gjejnë diçka për të mbushur boshllëkun e vetmisë brenda zemrave të tyre për t'u dhënë atyre forcë.

Jinchūriki që kanë zbutur bishën e tyre mund ta thërrasin atë jashtë trupit të tyre ndërsa ruajnë sa duhet çakra e bishës së tyre për të shmangur vuajtjet e efekteve të vdekjes ose gjendjes kritike që vjen me një ekstraktim të bishtit të bishtit për të luftuar në emër të tyre. Më pas, bisha ose duhet të zbulohet ose të thirret përsëri në jinchūriki.

Lista e jinchūriki

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shukaku

Matatabi

 • Yugito Ni
 • Naruto Uzumaki

Isobu

Son Gokū

 • Roshi
 • Naruto Uzumaki

Kokuō

 • Han
 • Naruto Uzumaki

Saiken

 • Utakata
 • Naruto Uzumaki

Chōmei

 • Naruto Uzumaki

Gyūki

 • Blu B
 • Killer B
 • Obito Uchiha
 • Naruto Uzumaki

Kurama

 • Mito Uzumaki
 • Kushina Uzumaki
 • Minato Namikaze (gjysma e errët)
 • Naruto Uzumaki
 • Zetsu i zi (gjysma e errët)
 • Obito Uchiha (gjysma e errët)

Pseudo-jinchūriki

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në anime, kur dikush ka pasur çakrën e bishës të vulosur në vetvete, por jo vetë bisha, ai person konsiderohet si një pseudo-jinchūriki. Një shembull i kësaj është Sora dhe Hōichi.[4][5]

 1. ^ Naruto Kapitulli 662, faqja 16
 2. ^ Naruto Kapitulli 572, faqja 1
 3. ^ Naruto Kapitulli 278, faqet 16-19
 4. ^ Naruto shippuden epizodi 68
 5. ^ Naruto Shippuden epizodet 410-412