Jump to content

Konti Drakula

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Konti Dracula)

Konti Dracula ( /ˈdrækjʊlə,_ʔjələ/) është personazh në romanin e Bram Stoker Dracula (1897). Ai konsiderohet të jetë si vampiri prototipik dhe arketipal në veprat e mëvonshme të trillimit. Ai është përshkruar gjithashtu në roman për të qenë origjina e legjendave të njeri-ujk.[1] Disa aspekte të personazhit besohet të jenë frymëzuar nga princi i Vllahisë Vlad Sunduesi, i cili ishte i njohur edhe si Drakula, dhe Sir Henry Irving, një aktor për të cilin Stoker ishte një asistent personal.[2]

Konti Dracula është një vampir shekullor, i paduruar, dhe një fisnik transilvanian që pretendon të jetë një Székely me prejardhje nga Attila the Hund.[3] Ai banon në një kështjellë në kalbje në malet Karpatet pranë Qafës Tihuța. Për dallim nga vampirët e folklorit të Evropës Lindore, të cilat portretizohen si krijesa qortuese, të ngjashme me kufomat, Dracula është i bukur dhe karizmatik, me një rimeso të sharmit aristokratik. Në bisedat e tij me Jonathan Harker, ai zbulon veten si thellësisht krenar për trashëgiminë e tij boyar dhe nostalgjik për të kaluarën, për të cilën ai pranon se janë bërë vetëm një kujtim i heroizmit, nderit dhe trimërisë në kohët moderne.

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Detajet e jetës së tij të hershme nuk bëhen të ditura, por përmendet "ai ishte në jetë një njeri më i mrekullueshëm. Ushtar, burrë shteti dhe alkimist. Cili i fundit ishte zhvillimi më i lartë i njohurive shkencore të kohës së tij. Ai kishte një tru të fuqishëm, d.m.th. duke mësuar përtej krahasimit, dhe një zemër që nuk dinte frikë dhe pa pendim ... nuk kishte asnjë degë të njohurive të kohës së tij që ai nuk e vlerësonte."[4] Ai studioi artet e zeza në akademinë e Scholomance në malet Karpatet, me pamje nga Sibiu (i njohur edhe si Hermannstadt) dhe ka një njohuri të thellë të alkimisë dhe magjisë.[5] Ai drejtoi trupat kundër turqve përtej Danubit. Sipas nemisës së tij Abraham Van Helsing, "Ai me të vërtetë duhet të ketë qenë ai Vojvodë Dracula që fitoi emrin e tij kundër Turqit, mbi lumin e madh në kufirin e Turqisë-tokë. Nëse do të ishte kështu, atëherë ai nuk ishte njeri i zakonshëm: sepse në atë kohë, dhe për shekuj me radhë, u fol për si më të zgjuarit dhe më dinakët, si dhe më të guximshmit e bijve të tokës përtej pyllit."[6] Ai vdiq dhe u varros në një varr të madh në faltoren e kështjellës së tij, Dracula kthehet nga vdekja si një vampir dhe jeton për disa shekuj në kështjellën e tij me tre vampira femër jashtëzakonisht të bukura përkrah tij.[7]

Aftësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konti Dracula është portretizuar në roman duke përdorur shumë aftësi të ndryshme të mbinatyrshme, dhe besohet se ka fituar aftësitë e tij përmes marrëdhënieve me Djallin. Kapitulli 18 i romanit përshkruan shumë aftësi, kufizime dhe dobësi të vampirëve dhe Draculës në veçanti. Dracula ka forcë mbinjerëzore e cila, sipas Van Helsing, është e barabartë me atë të 20 burrave të fortë. Ai nuk hedh hije ose nuk ka një reflektim nga pasqyrat. Ai është imun ndaj mjeteve konvencionale të sulmit; një marinar përpiqet ta godasë me thikë në shpinë, por tehu kalon nëpër trupin e tij sikur të jetë ajri. Ai mund të kundërshtojë gravitetin në një farë mase dhe posedon aftësi mbinjerëzore, ai është në gjendje të ngjitet në sipërfaqet vertikale me kokë poshtë në një mënyrë zvarranike. Ai mund të udhëtojë në tokë "të palejueshme", siç janë varret e vetëvrasjeve dhe ato të viktimave të tij. Ai ka aftësi të fuqishme hipnotike, telepatike dhe iluzionare. Ai gjithashtu ka aftësinë të "brenda kufijve" të zhduket dhe të rishfaqet diku tjetër sipas dëshirës. Nëse ai e njeh rrugën, ai mund të dalë nga çdo gjë ose në çfarëdo qoftë pavarësisht se sa afër është i lidhur edhe nëse është i shkrirë me zjarr.

Ai mund të urdhërojë kafshë të tilla si minjtë, hutat, lakuriqët, urithët, dhelprat dhe ujqërit. Sidoqoftë, kontrolli i tij mbi këto kafshë është i kufizuar, siç shihet kur festa hyn për herë të parë në shtëpinë e tij në Londër. Edhe pse Dracula është në gjendje të thërrasë mijëra minj për të tundur dhe sulmuar grupin, Holmwood thërret treshen e tij të terrierëve për të bërë betejë me minjtë. Qentë dëshmojnë vrasës shumë të efektshëm miu, duke sugjeruar se ata janë Manchester terrier të trajnuar për atë qëllim. Të tmerruar nga sulmi i qenve, minjtë ikin dhe çdo kontroll që Dracula kishte mbi to është zhdukur.

Dracula gjithashtu mund të manipulojë motin dhe, brenda intervalit të tij, është në gjendje të drejtojë elementët, siç janë stuhitë, mjegulla dhe trubullirë.

Transformimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dracula mund të ndryshojë formë sipas dëshirës, në gjendje të rritet dhe të bëhet i vogël, format e tij të paraqitura në roman janë ajo e një shkop, ujku, një qeni të madh dhe mjegull apo trubullirë. Kur drita e hënës shkëlqen, ai mund të udhëtojë si pluhur elementar brenda rrezeve të tij. Ai është në gjendje të kalojë nëpër çarje të imta duke ruajtur formën e tij njerëzore ose në formën e një avulli; përshkruar nga Van Helsing si aftësia për të rrëshqitur nëpër një hapësirë për flokët e një dere varri ose arkivoli. Kjo është gjithashtu një aftësi e përdorur nga viktima e tij Lucy si një vampir. Kur festa depërton në varrin e saj, ata çmontojnë arkivolin e siguruar për ta gjetur atë plotësisht bosh; kufoma e saj nuk ndodhet më brenda.

Vampirizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një nga fuqitë e Drakulës është aftësia për t'i kthyer të tjerët në vampirë duke i kafshuar ata. Kafshimi i vampirëve në vetvete nuk shkakton vdekje. Është metoda që përdoret vampirët për të kulluar gjakun e viktimës dhe për të rritur ndikimin e tyre mbi to.

Ndërsa Dracula kullon ngadalë gjakun e Lucy, ajo vdes nga humbja akute e gjakut dhe më vonë shndërrohet në një vampir, pavarësisht përpjekjeve të Seward dhe Van Helsing për t'i siguruar asaj transfuzione gjaku.

Konti Dracula përshkruhet si "Mbreti i Vampirave", dhe mund të kontrollojë vampirët e tjerë. Për të ndëshkuar Mina dhe palën për përpjekjet e tyre kundër tij, Dracula e kafshon atë të paktën në tre raste. Ai gjithashtu e detyron atë të pijë gjakun e tij; ky akt e mallkon atë me efektet e vampirizmit dhe i jep një lidhje telepatike mendimeve të saj.[8] Sidoqoftë, hipnotizmi ishte në gjendje të bëhej vetëm para agimit.[9] Van Helsing i referohet aktit të pirjes së gjakut si nga vampiri ashtu edhe nga viktima "Pagëzimi i gjakut të vampirit".[10]

Vdekja e Drakulës mund të lëshojë mallkimin për çdo viktimë të gjallë të shndërrimit eventual në vampir. Sidoqoftë, Van Helsing zbulon se ai kishte shpëtuar me sukses, ekzistenca e tij e vazhdueshme do të sigurojë që edhe nëse nuk do të viktimizonte më tej Mina, ajo do të shndërrohej në një vampir pas vdekjes së saj eventuale natyrore.

Dobësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dracula është i pafuqishëm ditë dhe mund të transformohet vetëm gjatë natës. Dielli nuk është fatale për të, pasi rrezet e diellit nuk digjen dhe e shkatërrojnë atë pas kontaktit, megjithëse shumica e aftësive të tij pushojnë.

Ai është gjithashtu i kufizuar në aftësinë e tij për të udhëtuar, pasi ai mund të kalojë vetëm ujë të rrjedhshëm në valë të ulët ose të lartë. Për shkak të kësaj, ai nuk është në gjendje të fluturojë përtej një lumi në formën e një shkop apo mjegull ose edhe vetë të hipur në një varkë ose të shkel një varkë në një bankën e të akuzuarve, përveç nëse është transportuar fizikisht me ndihmë. Ai gjithashtu nuk është në gjendje të hyjë në një vend nëse nuk është i ftuar ta bëjë një gjë të tillë nga një familje, madje edhe një vizitor; nëse ftohet, ai mund të hyjë dhe të lërë ambientet sipas dëshirës.

Ka sende që e mundojnë atë deri në atë pikë sa ai nuk ka fuqi dhe madje mund ta qetësojë atë nga oreksi i tij i pangopur për gjak. Ai zmbrapset nga hudhra, si dhe sende dhe simbole të shenjta siç janë kryqëzimet dhe ostia.[11]

Vendosja e degës së një trëndafili të egër në majën e arkivolit të tij do ta bëjë atë të paaftë të largohet; një plumb i shenjtë i hedhur në arkivol mund ta vriste në mënyrë që ai të vdes në të vërtetë.

Mountain Ash (lloj peme) është përshkruar gjithashtu si një formë e mbrojtjes nga një vampir edhe pse efektet nuk dihen. Kjo besohej se përdorej si mbrojtje ndaj shpirtrave të këqij dhe shtrigave gjatë epokës Viktoriane.

Ai kërkon që toka transilvaniane të jetë afër tij në një tokë të huaj ose të futet brenda arkivolit të tij brenda Transilvanisë, në mënyrë që të pushojë me sukses; përndryshe, ai nuk do të jetë në gjendje të rikuperojë forcën e tij. Kjo e ka detyruar atë të transportojë shumë kuti të tokës transilvaniane në secilën prej vendbanimeve të tij në Londër. Ai është më i fuqishmi kur është brenda Tokës-Shtëpisë së tij, Arkivolit-Shtëpisë, Ferrit-Shtëpisë, ose ndonjë vendi të palegalizuar.

Më tej, nëse Drakula ose ndonjë vampir ka mbushur gjakun e tyre gjatë ushqyerjes, ata do të shkaktohen të pushojnë në këtë gjendje të vdekur edhe më gjatë se zakonisht.

Fuqitë dhe dobësitë e Drakulës ndryshojnë shumë në përshtatjet e shumta. Vampirët e mëparshëm dhe të mëvonshëm nga legjenda të ndryshme kanë pasur karakteristika të ngjashme të vampirit.

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filmat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filmat Hammer në të cilët u shfaq Dracula (ose një ndjekës) (dhe aktori që portretizon personazhin) ishin:

 1. Dracula (1958 - Christopher Lee); u lansua në SHBA si Horror of Dracula
 2. The Brides of Dracula (1960 - David Peel si nxënës vampir i Dracula, Baron Meinster)
 3. Dracula: Prince of Darkness (1966 - Lee)
 4. Dracula Has Risen from the Grave (1968 - Lee)
 5. Taste the Blood of Dracula (1969 - Lee)
 6. Scars of Dracula (1970 - Lee)
 7. Dracula A.D. 1972 (1972 - Lee)
 8. The Satanic Rites of Dracula (1973 - Lee); u lansua në SHBA si Count Dracula and His Vampire Bride
 9. The Legend of the 7 Golden Vampires (1974 - John Forbes-Robertson); ndryshe The 7 Brothers Meet Dracula (në SHBA) dhe Dracula and the 7 Golden Vampires (në Lindjen e Largët)

Prodhime tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Seriale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • The Munsters (1964-1966) paraqiti "Gjyshi" Sam Dracula, një vampir, i cili e identifikon veten si Konti Dracula në një episod, megjithëse ai ka gjetur një mënyrë për të mbajtur veten e tij pa gjak dhe nuk është më i prekshëm nga rrezet e diellit. Ai është portretizuar si një shkencëtar më tip miqësor i çmendur. Ai ende ruan aftësitë e tij për t'u shndërruar në ujk ose shkop.
 • Në serialin e tetë "The Chase" të sezonit të dytë të Doctor Who (1965), Doktori, shokët e tij dhe Daleksët hasën në përbindëshin e Drakulës dhe Frankensteinit, megjithëse më vonë u treguan se ishin robotë.
 • Konti Dracula bën dy paraqitje në Superboy (1988-1992).
 • Në "Livin on a Prayer" të Family Guy, Griffins shikojnë një film televiziv me titull Dracula në San Francisko. Ndërsa Dracula do të kafshojë viktimën e tij, ai ndalet për një test gjaku. Kur i merr rezultatet përsëri me një shkop, ai vendos të braktisë viktimën e tij të mundshme.
 • Konti Dracula shfaqet në serinë amerikane The Simpsons. Ai dublohet nga Dan Castellaneta dhe Harry Shearer.

Anime dhe Manga[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Në serinë manga dhe anime Fairy Tail, pamja dhe aftësia e Draculos Hyberion ngjajnë me Kontin Dracula.
 • Në serinë manga dhe anime Hellsing, vampiri Alucard është në të vërtetë Dracula, i cili është bërë shërbëtori i familjes Hellsing, në vend se të shkatërrohet plotësisht. Historia e tij në histori pasqyron aspektet e prezantimit të origjinës së Dracula në Bram Stoker's Dracula.
 • Një nga antagonistët e serisë Shaman King i quajtur Boris Tepes Dracula është pasardhës i Vlad Sunduesit.
 • Në filmin e pesëmbëdhjetë të Dragon Ball, Dragon Ball Z: Fusion Reborn, vampiti Count Drac u frymëzua nga Konti Dracula.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Stoker, Bram. Dracula (PDF) (në anglisht). Ch 3, Johnathon Harker's Journal. fq. 42. 'We Szekelys have a right to be proud, for in our veins flows the blood of many brave races who fought as the lion fights, for lordship. Here, in the whirlpool of European races, the Ugric tribe bore down from Iceland the fighting spirit which Thor and Wodin gave them, which their Berserkers displayed to such fell intent on the seaboards of Europe, aye, and of Asia and Africa too, till the peoples thought that the werewolves themselves had come.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Vendodhja (lidhja)
 2. ^ Warren, Louis S. (2002). "Buffalo Bill Meets Dracula: William F. Cody, Bram Stoker, and the Frontiers of Racial Decay". The American Historical Review (në anglisht). Washington DC: American Historical Association. 107 (4): 1124–57. doi:10.1086/ahr/107.4.1124. eISSN 1937-5239. ISSN 0002-8762 – nëpërmjet Oxford Journals Online.
 3. ^ The Cambridge Companion to ‘Dracula' (në anglisht). Cambridge University Press. 2018. fq. 101.
 4. ^ Stoker, Bram. "23". Dracula (PDF) (në anglisht). fq. 434.
 5. ^ Dracula Kapitulli 18 dhe 23
 6. ^ Mina Harker's Journal, 30 September, Dracula, Kapitulli 18
 7. ^ Dracula Kapitulli 27
 8. ^ Stoker, Bram. Dracula (PDF) (në anglisht). Kapitulli 23, Dr. Stweard's Diary. fq. 448.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Vendodhja (lidhja)
 9. ^ Stoker, Bram. Dracula (PDF) (në anglisht). Kapitulli 20, Johnathon Harker's Journal. fq. 376. hypnotize before dawn{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Vendodhja (lidhja)
 10. ^ Stoker, Bram. Dracula (PDF) (në anglisht). fq. 462, 492, 523.
 11. ^ Dracula, Kapitulli 2