Korrupsioni në Maqedoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sipas Barometrit Global i Korrupsionit për vitin 2013 nga Transparency International, korrupsioni është një shqetësim i madh në sektorin publik, ndërsa më shumë se gjysma e familjeve të anketuara konsiderojnë Parlamentin, policët, zyrtarë publikë dhe veçanërisht gjyqësorin dhe partitë politike shumë të korruptuara.[1]

Mjedisi i biznesit në Maqedoni është ndikuar negativisht nga korrupsioni. Disa burime tregojnë se korrupsioni është konsideruar si një pengesë për të bërë biznes, dhe biznesmenët kanë raportuar se ryshfeti është kërkuar ndonjëherë gjatë prokurimeve publike dhe kontraktimit.[2][3][4]

Përpjekjet kundër-korrupsionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Raporti i Progresit i Komisionit Evropian i vitit 2013 tregon disa zhvillime pozitive në lidhje me zbatimin e ligjit dhe aktiviteteve për parandalimin e korrupsionit në Maqedoni.[5]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Global Corruption Barometer 2013". Transparency International. Marrë më 3 dhjetor 2013.
  2. ^ "Global Competitiveness Report 2013-2014". World Economic Forum. Marrë më 3 dhjetor 2013.
  3. ^ "2013 Investment Climate Statement - Macedonia". US Department of State. Marrë më 3 dhjetor 2013.
  4. ^ "Snapshot of the Macedonia Country Profile". Business Anti-Corruption Portal. Marrë më 3 dhjetor 2013.
  5. ^ "The former Yugoslav Republic of Macedonia 2013 Progress Report" (PDF). The European Commission. Marrë më 3 dhjetor 2013.

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta botërore e Indeksit të Perceptimit të Korrupsionit 2014 nga Transparency International