Jump to content

Kryeduka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kryeduka (femërore: Kryedukesha ; gjermanisht: Erzherzog, forma femërore: Erzherzogin ) ishte titulli i mbajtur nga 1358 nga sundimtarët Habsburgë të Arkdukatës së Austrisë, dhe më vonë nga të gjithë anëtarët e lartë të asaj dinastie. Ai tregon një gradë brenda ish- Perandorisë së Shenjtë Romake (962–1806), e cila ishte më e ulët se ajo e Perandorit dhe Mbretit, afërsisht e barabartë me Dukën e Madhe, por mbi atë të një Princi dhe Duka . [1]

Territori i sunduar nga një arkidukë ose kryeduke quhej Archduka. Të gjitha kryedukatat e mbetura pushuan së ekzistuari në 1918. Kreu aktual i Shtëpisë së Habsburgëve është Karl von Habsburg .

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala angleze u regjistrua për herë të parë në 1530, rrjedh nga archeduc franceze e mesme , një prejardhje e shekullit të 15-të nga latinishtja mesjetare archidux , nga latinishtja archi - ( greqisht ἀρχι- ) që do të thotë "autoritet" ose "primar" (shih arch- ) dhe dux "duke" (fjalë për fjalë "udhëheqës").

"Archduke" (gjermanisht: Erzherzog) është një titull i dallueshëm nga " Duka i Madh " (gjermanisht: Großherzog), një titull i mëvonshëm monarkik i mbajtur nga sundimtarët e vendeve të tjera evropiane (për shembull, Luksemburgu).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli latin archidux vërtetohet për herë të parë duke iu referuar Brunos së Madhe, i cili sundoi njëkohësisht si Kryepeshkop i Këlnit dhe Duka i Lotharingisë në shekullin e 10-të, në veprën e biografit të tij Ruotger . Në Ruotger, titulli shërbeu si një nderim që tregon pozicionin e pazakontë të Brunos dhe jo një zyrë zyrtare. [2]

Titulli nuk u përdor në mënyrë sistematike deri në shekullin e 14-të, kur titulli "Archduke i Austrisë" u shpik në Privilegium Maius (1358–1359) të falsifikuar nga Duka Rudolf IV i Austrisë, i quajtur Rudolf Themeluesi (gjermanisht: Rudolf der Gründer). Rudolf fillimisht pretendoi titullin në formën palatinus archidux ("Arqiduka Palatine"). [3] Titulli kishte për qëllim të theksonte përparësinë e pretenduar (pra "Arch-") të Dukatit të Austrisë, në një përpjekje për t'i vendosur Habsburgët në një nivel të barabartë me Princ-Zgjedhuesit e Perandorisë së Shenjtë Romake, pasi Austria ishte kaluar. kur Demi i Artë i vitit 1356 ua caktoi atë dinjitet katër princave perandorakë laikë të rangut më të lartë dhe tre kryepeshkopëve. Perandori i Shenjtë Romak Charles IV refuzoi të njihte titullin, siç bënë të gjitha dinastitë e tjera sunduese të vendeve anëtare të Perandorisë. Por Duka Ernest i Hekurt dhe pasardhësit e tij morën në mënyrë të njëanshme titullin Archduke .

Titulli arkidukal u njoh zyrtarisht vetëm në 1453 nga perandori Frederiku III, kur Habsburgët kishin forcuar kontrollin e tyre në fronin e Perandorit të Shenjtë Romak të zgjedhur de jure, duke e bërë atë de fakto të trashëguar. [4] [5] Pavarësisht autorizimit perandorak të titullit, i cili tregonte se një Perandor Romak i Shenjtë nga dinastia Habsburge vendoste mbi një pretendim për titull të dinastisë Habsburge, shumë dinasti sunduese të vendeve që formuan Perandorinë refuzuan të njihnin titullin "Archduke". Ladislaus Posthumous, Duka i Austrisë, i cili vdiq në 1457, nuk mori kurrë autorizimin perandorak për ta përdorur atë gjatë jetës së tij, dhe në përputhje me rrethanat, as ai dhe as dikush në degën e tij të dinastisë nuk e përdori kurrë këtë titull. Vetë perandori Frederiku III përdori thjesht titullin "Duka i Austrisë", kurrë Archduke, deri në vdekjen e tij në 1493. Titulli iu dha për herë të parë vëllait të vogël të Frederikut, Albert VI i Austrisë (v. 1463), i cili e përdori atë të paktën nga 1458.

Në vitin 1477, Frederiku III i dha gjithashtu titullin Archduke kushëririt të tij të parë, Sigismund i Austrisë, sundimtar i Austrisë së mëtejshme ( gjermanisht: Vorderösterreich ). Djali dhe trashëgimtari i Frederikut, perandori i ardhshëm Maximilian I, filloi të përdorte titullin, por me sa duket vetëm pas vdekjes së gruas së tij Marisë së Burgundisë (v. 1482), pasi Arkduka nuk shfaqet kurrë në dokumentet e lëshuara bashkërisht nga Maksimiliani dhe Maria si sundimtarë në Vendet e Ulëta (ku Maksimiliani ende titullohet "Duka i Austrisë"). Titulli shfaqet së pari në dokumentet e lëshuara nën sundimin e përbashkët të Maksimilianit dhe djalit të tij Filipit në Vendet e Ulëta.

Archduke u mbajt fillimisht nga ata dinaste që sundonin një territor Habsburg — dmth, vetëm nga meshkujt dhe bashkëshortet e tyre, apanazhet u shpërndaheshin zakonisht kadetëve . Por këta arkidukë "të rinj" nuk u bënë kështu sundimtarë sovranë të trashëguar, pasi të gjitha territoret mbetën të zotëruara nga kurora austriake. Herë pas here një territor mund të kombinohet me një mandat të veçantë guvernator të sunduar nga një kadet arkidukal.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Meyers Taschenlexikon Geschichte 1982, vol 1, p22 & vol 2 pp106 & 319
  2. ^ Schwenk, Peter. Brun von Köln (925–965). Sein Leben, sein Werk und seine Bedeutung (në gjermanisht). Espelkamp: M. Leidorf. fq. 41. ... man davon ausgehen muß, daß dieser Titel kein Amtstitel war. Dagegen sprit auch, daß außer Bruns Biograph Ruotger, Sigebert und Reiner keine andere Quelle den archidux-Titel erwähnt.
  3. ^ Grzęda, Mateusz (2016). "»Das älteste selbstständige Bildnis der deutschen Kunst«: A Reconsideration of the Portrait of Rudolf IV". përmbledhur nga Fleckner, Uwe; Hensel, Titia (red.). Hermeneutik des Gesichts. Das Bildnis im Blick aktueller Forschung. Berlin: De Gruyter. fq. 132. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Genealogisches Hanbduch des Adels, Furstliche Hauser Band XIV. Limburg ad der Lahn, Germany: C. A. Starke Verlag. 1991. fq. 91–93. ISBN 3-7980-0700-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Konstantin Moritz A. Langmaier: Erzherzog Albrecht VI. von Österreich (1418–1463). Ein Fürst im Spannungsfeld von Dynastie, Regionen und Reich. Köln u. a. 2015, S. 644f.https://www.researchgate.net/project/Albrecht-VI-1418-1463