Linda Maria Baros

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Linda Maria Baros
Linda Maria Baros.jpg
Ditëlindja:6 gusht 1981
Vendlindja:Bukuresht, Rumani
Zhanri:Poete, përkthyese

Linda Maria Baros u lind më 6 gusht 1981, në Bukuresht, Rumani. Është poete, përkthyese dhe kritik letrar i gjuhës franceze dhe gjuhës rumune. Është laureate e Çmimit prestigjioz Apollinaire (Francë, 2007).[1] Kritika letrare franceze e konsideron se është një nga zërat që janë afirmuar më fuqishëm sot, një poete e re e rëndësishme e shekullit 21.[2][3] Banon qysh moti në Paris, Francë.

Biografi[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Nxënëse e Shkollës Qëndrore (Bukuresht) dhe e Liceut Victor-Duruy (Paris).
 • Studente e Universitetit Paris-Sorbonne (Sorbonë), Paris IV, Letërsi moderne.
 • Doktorante në letërsinë e krahasuar të Universitetit Paris-Sorbonne, Paris IV dhe në Universitetin e Bukureshtit.
 • Anëtare, nga viti 2002, e Unionit të Shkrimtarëve të Rumanisë
 • Fondatore dhe drejtore e revistës letrare VERSUs/m ([[Bukuresht, 2005) [4]
 • Inisiatore dhe organizatore e festivalit Primavara Poetilor / Le Printemps des Poètes (Pranvera e Poetëve), në Rumani (duke filluar nga viti 2005)
 • Lektore në kuadrin e njërës nga editurat më të mëdha franceze (nga viti 2005)
 • Ndihmës/sekretare e Shoqatës së Përkthyesve të Letërsisë Rumune me seli në Paris (nga viti 2006)
 • Ambasadore e kulturës së Rumanisë në kuadrin e Sezonës Kulturore Evropiane (Paris (2008)
 • Përgjegjëse e seksionit të poezisë të revistës letrare Seine et Danube, Paris (2009-2010)
 • Ndihmës/sekretare e përgjithshme e Asociacionit La Nouvelle Pléiade (Plejada e Re), Paris (nga viti 2009)
 • Anëtare (e zgjedhur përjetë) e jurisë franceze të poezisë Max-Pol Fouchet, në të cilën bëjnë pjesë personalitete importante letrare (nga viti 2010)

Vepra letrare[redakto | redakto tekstin burimor]

Ka debutuar në vitin 1988 me një poezi të botuar në një revistë letrare.

Poezi[redakto | redakto tekstin burimor]

 • 2009, L’Autoroute A4 et autres poèmes (Autstrada A4 dhe poema tjera, Cheyne éditeur, Francë
 • 2006, La Maison en lames de rasoir (Shtëpia prej zhiletave), Cheyne Éditeur, 2006, botim i dytë më 2008, Francë
 • 2004, Le Livre de signes et d’ombres (Libri i shenjave dhe hijeve) Cheyne Éditeur, Francë
 • 2003, Poemul cu cap de mistrey (Poemi me kokë mistreci), Editura Vinea, Bukuresht
 • 2001, Amurgu-i departe, smulge-i rubanul! (Muzgu është larg, shkulja kordhelen!), Bukuresht

Poezitë e Linda Maria Baros janë botuar në Francë, Angli, SHBA, Spanjë, Holandë, Belgjikë, Itali, Gjermani, Zvicër, Luksemburgu, Maroku, Irak, Serbi, Maqedoni, Slloveni, Bullgari, Shqipëri, Rumani, Kanada, Meksik, Bangladesh, Japoni, Finlandë

Poezi – vëllime të përkthyera në gjuhë të tjera[redakto | redakto tekstin burimor]

 • në gjuha shqipe - Fluturimi i fjalëve, antologji rumune-shqipe e Baki Ymeri, Editura Do-minor, Bukuresht, Rumani, 2009
 • në bullgarisht - Къща от бръснарски ножчета (Shtëpia e zhiletave), përkthyer nga Aksinia Mihailova, Bulgarian Foundation for Literature, Sofje, Bullgari, 2010 [5]
 • në rumanisht - Dictionarul de semne si trepte (Libri i shenjave dhe shkallëve), Editura Junimea, Rumani, 2005

Dramaturgji[redakto | redakto tekstin burimor]

 • 2003, Shpirtërat e mëdhenj nuk merren kurrë me imtësira, Editura Muzeul National al Literaturii Române, Bukuresht
 • 2002, vErdhi te unë një kentaur, META, Bukuresht

Faqe kritike[redakto | redakto tekstin burimor]

 • 2005, Passer en carène (në frëngjisht), Editura Muzeul Literaturii Române, Bukuresht
 • 2005, Les Recrues de la damnation (në frëngjisht), Editura Muzeul Literaturii Române, Bukuresht

Përkthime[redakto | redakto tekstin burimor]

Bashkëpunime[redakto | redakto tekstin burimor]

Bashkëpunon me poezi, kritikë letrare dhe përkthime në revistat Aujourd’hui poème, Europe, Poésie 2003, La Revue littéraire, Confluences poétiques, NUNC, Po&sie, Pyro, Seine et Danube, Le Bateau Fantôme, La page blanche, MIR, La Traductière, Ici & Là, Thauma, L’Écho d’Orphée, Hauteurs, Littérales (Francë), Le Journal des Poètes, Langue vive, Revolver (Belgjikë), Poetry Review, Horizon Review (Angli), Pleiades, International Notebook of Poetry (SHBA), Galateea, Observator München (Gjermani), Bunker Hill (Holandë), La Revue de Belles Lettres (Zvicër), Le Quotidien, Tageblatt, Le Jeudi (Luksemburgu), Scritture Migranti, Formafluens (Itali), Alora, la bien cercada, El Coloquio de los Perros, ABC (Spanjë), Contre-jour, Langage & créativité (Kanada), Électron libre (Maroku), Poetika, Gradina, Književni list (Serbi), Viaţa românească, Luceafarul, Ziua literara, Adevărul literar şi artistic, Calende, Arges, Astra, Apostrof, Tribuna, Noua literatura (Rumani), Shirdanra (Bangladesh), Beagle (Japoni) etc.

Doracakë shkollash[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Poemi Kuajt prej mine, i shkruar nga Linda Maria Baros, është përfshirë në « Gjuhë dhe letërsi rumune. Doracak i klasës së XII-të », Editura Paralela 45, 2007

Antologji[redakto | redakto tekstin burimor]

Më shumë poema të Linda Maria Baros janë botuar në :

 • 2010, Runoilevien naisten kaupunki (Kështjella e poetëve – 12 poetë nga mbarë bota), Tammi, Helsinki, Finlandë
 • 2010, Cheyne, 30 ans, 30 voix (30 vjet-30 zëra), antologji e Jean-François Manier, Cheyne, Francë [8]
 • 2010, Anthologie de la poésie amoureuse (Antologjia e pozisë së dashurisë), antologji e Marc Alyn, Écriture, Francë [9]
 • 2010, Ce qu’île dit, Bacchanales, Francë
 • 2010, Poezia antiutopica (Poezia antiutopike), Paralela 45, Rumani
 • 2010, Couleurs femmes, Le Castor Astral & Le Nouvel Athanor, Francë [10]
 • 2009, Kijk, het heeft gewaaid, Poetry International, Rotterdam, Holandë [11]
 • 2008, Poésies de langue française. 144 poètes d’aujourd’hui autour du monde (Poezi në gjuhën franceze. 144 poetë të sotëm nga krejt bota), antologji e Stéphane Bataillon, Sylvestre Clancier dhe Bruno Doucey, Éditions Seghers, Francë [12]
 • 2008, Poesía francesa contemporánea. Diecisiete poetas (Poezi kontemporane franceze. Shtatëmbëdhjetë poetë), antologji e Lionel Ray, traducció Francisco Torres Monreal, Paola Masseau, Daniel Gallego Hernández dhe Jesús Belotto Martínez, Lancelot Spanjë
 • 2008, Poëzie van dichters uit de hele wereld, Poetry International, Rotterdam Holandë
 • 2008, Voix de la Méditerranée, Éditions Clapas, Francë
 • 2007, Literatura tânara 2007 (Letërsisë 2007), Unionit të Shkrimtarëve të Rumanisë Rumani
 • 2006, L’année poétique 2005 (Viti poetik 2005), antologji e Patrice Delbourg dhe Jean-Luc Maxence, Éditions Seghers Francë,[13]

Çmime letrare[redakto | redakto tekstin burimor]

 • 2008, Çmimi Nacional për Poezi Ion Minulescu, Rumani
 • 2006, Çmimi Guillaume Apollinaire, një nga çmimet më të rëndësishme të poezisë në Francë, për La Maison en lames de rasoir, Cheyne Éditeur [14]
 • 2004, Çmimi për Vokacion Poetik – Le Livre de signes et d’ombres, Cheyne Éditeur, Francë [15]
 • 2002, Çmimi për përkthim i Akademisë Internacionale Mihai Eminescu, Rumani
 • 2001, Çmimi për poezi në kuadrin e festivalit Le Printemps des Poètes, Francë

Festivale internacionale[redakto | redakto tekstin burimor]

[16]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]