Lista e tempujve hindu në Indi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Tempulli Kamakhya në Guwahati

Kjo është një listë e tempujve hinduIndi, sipas shteteve dhe territoreve të Indisë.

Andra Pradesh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tempulli Ajgabinath, Sultanganj

Arunachal Pradesh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Assam[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Lista e tempujve në Gauhati

Bihar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chandigarh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chhattisgarh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Delhi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tempulli Laxminarayan në Delhi
  • Akshardham[1]
  • Tempulli Chhatarpur
  • Mandiri Chittaranjan Park Kali
  • Tempulli i Hanumanit, Connaught Place]]
  • Tempulli ISKCON në Delhi
  • Tempulli Jagannath në Delhi
  • Tempulli Jhandewalan
  • Mandiri Kalka, Delhi
  • Tempulli Laxminarayan (Mandiri Birla)
  • New Delhi Kali Bari
  • Nili Chhatri
  • Tempulli Shani Dham
  • Tempulli Uttara Swami Malai
  • [[Tempulli Yogmaya

Goa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Lista e tempujve në Goa.

Gujarat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Haryana[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Himachal Pradesh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jammu dhe kashmir[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jharkhand[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karnataka[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tempulli ISKCON, Bangalore
Tempulli Sree Janardana Lakshminarayana, Kalagaru

Kerala[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Lista e tempujve hindu në Kerala.

Madhya Pradesh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maharashtra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tempulli Swaminarayan me tre kulla në zonën e Bhuleshwarit në Bombei u ndërtua në v. 1868
Ek Mukhi Datta, Narayanpur, Pune

Manipur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Odisha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamje panoramike e Tempullit diellor në Konark, Orissa
Pamje panoramike e Muktesvara Deulas, Orissa
Tempulli Lingaraja, pamje panoramike, Orissa
Pushpagiri Mahavihara, Orissa
Dhauli, Orissa
Tempulli Sarala, Orissa
Tempulli Taratarini, Orissa

Punjab[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajasthan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Distrikti Jaipur
  • Tempulli Sri Radha Govindadevji, Jaipur
  • Tempulli Sri Kali Ji, Sanganeri Gate, Jaipur
Distrikti Jodhpur
  • Tempulli Shri Aai Mata Ji, Bilara
Brenda tempullit Aai Mata Bilara
  • KalpVriksh, Bilara
KalpVriksh Bilara
Distrikti Bikaner
  • Tempulli Karni Mata, Deshnoke
Distrikti Chittorgarh
Distrikti Churu
  • Tempulli Salasar Balaji, Salasar
  • Icchapooran Balaji Dham, Sardarshahar
Distrikti Karauli
Hindaun
Distrikti Rajsamand
  • Tempulli Shri Charbhuja
  • Tempulli Shrinathji, Nathdwara
Distrikti Sawai Madhopur
  • Tempulli Ranthambore Ganesh, Ranthambore
  • Tempulli Dhooni Mata, Mohacha, Gangapur
Distrikti Sikar
  • Tempulli Khatu Shyam Ji, Khatu Shyam Ji
  • Tempulli Jeen Mata Temple, Jeen Dham
  • Tempulli Harshnath Mahadev, Harshnath
  • Do Jaanti Balaji Dham, Fatehpur
  • Mandiri Shree Jaanki Nath Bada, Raiwasa Dham
  • Tempulli Shree Shirdi Sai, Moondwara
  • Tempulli Shree Gopinath Ji Virajman Deh, Swami Ki Dhani, Khandela
  • Mandiri Shree Panchdeo - Baba Gangaram Dham, Jhunjhunu
Distrikti Udaipur

Sikkim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tamil Nadu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Tempujt e Shivës në Tamil Nadu

Telangana[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Distrikti Adilabad
Distrikti Hyderabad
Distrikti Karimnagar
Distrikti Khammam
Distrikti Mahbubnagar
  • Tempulli Jogulamba
  • Manyamkonda
Distrikit Medak
Distrikit Nalgonda
Distrikti Nizamabad
Distrikti Ranga Reddy
Distrikti Warangal

Tripura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Uttarakhand (Uttaranchal)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Distrikti Almora
  • Golu Devata, Chitai
  • Jageshwari
  • Tempulli Nanda Devi, Almora
  • Tempulli Dunagiri, Almora
Distrikti Chamoli
Distrikti Champawat
Distrikti Dehradun
Distrikti Haridwar
Distrikti Nainital
Distrikti Pauri Garhwal
Distrikti Rudraprayag
Distrikti Tehri Garhwal
  • Surkanda Devi, afër Mussoories
  • Tempulli Kunjapuri, afër Rishikesh Tehri Garhwalit
  • Tempulli Chandrabadani Devi, afër Devprayagut
Distrikti Udham Singh Nagar
Distrikti Uttarkashi
  • Gangotri
  • Gundiyat Gaoni
  • Yamnotri
  • Kashi Vishwanath Barahat Uki

Uttar Pradesh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kedar Ghat në Varanasi
Mandiri Prem Vrindavan
Mandiri Shree Ganesh, Jhansi
Distrikti i Agras
  • Bateshwarnath Dham, Bateshwar[7]
Distrikti Aligarh
  • Manidiri Shri Sankat Mochan Balaji Shakti, Khereshwar Dham Haridaspur[8]
Ayodhya
Distrikti Firozabad
  • Mandiri Tuyaian Wala, Shikohabad[9]
  • Mandiri Sai Baba, Shikohabad[10]
  • Jaduwara, Sirsaganj[11]
  • Hanumaan Bari, Nagla Khushhali, Sirsaganj[12]
Ghaziabad
  • Mandiri Maa Durg, Mohannagar[13]
  • Mandiri Shri Radha Krishna, Vaishali[14]
  • Mandiri Shri Manokamna Siddh Balaji, Vaishali[15]
  • Mandiri Gopeshwar Mahadev, Vaishali[16]
Gorakhpur
  • Tempulli Gorakhnath, Gorakhpur
Distrikti Hathras
  • Mandiri Dauji, Porta Kila
  • Mandiri Dauji Ka, Halwai Khana
  • Mandiri Keshavdev Ji Ka, Kamla Bazaar
  • Chintaharan Mahadev, rruga Aligarh
  • Kailash Mahadev, rruga Aligarh
  • Navagrah Mandir, rruga Aligarh
  • Bohrey Wali Devi, Porta Mursan
  • Mandiri Pathwari, Siyal
  • Mandiri Bhakabhenda Mahadev, Ramlila Maidan
  • Mandiri Digambar Jain, Jain Gali
  • Mandiri Govind Bhagvan Ka, Ghantaghar
  • Kile Wali Mata, Sasni[17]
Kanpur
  • Tempulli J. K.
  • Mandiri Hanuman, Panki
  • Tempulli Anandeshwar, Parmat
Distrikti Kanpur
Mandiri Waneshwar Mahadev
Distrikti Kanpur Dehat
Mathura
  • Mandiri Prem Vrindavan
  • Mandiri Shri Radhavallabh, Vrindavan
  • Tempulli Banke Bihari, Vrindavan
  • Tempulli Radha Ramana, Vrindavan
  • Tempulli Rangaji, Varindavan
  • Tempulli Shah Ji, Varindavan
  • Tempulli Shri Maa Kaatyani, Varindavan
  • Mandiri Shri Radha Damodar, Varindavan
  • Tempulli Dwarkadheesh, Mathura
  • Krishnajanmabhoomi, Mathura
  • Mandiri Shri Dirgh Vishnu, Mathura
Mirzapur
  • Vindhyachali, Mirzapur
Noida
  • Shri Nanumant Dham[18]
  • Mandiri Shri Sai[19]
  • Mandiri Shri Laxmi Narayan[20]
Varanasi
Meerut

Bengali Perëndimor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kalkuta
Distrikti Hooghly
Distrikti Nadia
  • Mayapuri
Distrikti Howrah
Distrikti Bardhaman
Distrikti Birbhum
  • Tempulli Tarapith, Birbhum
  • Tempulli Rudraswar Shiva, Adityapur, Bolpur. - Ky tempull u themelua nga djali i Rudraswar Acharyas në vitin 1817.
  • Tempulli Kankalitala
  • Tempulli Bakeswar
  • Tempulli Natateswari, Nalhati
  • Tempulli Nandeshwari, Sainthia

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "News - Guinness World Record – World's Largest Comprehensive Hindu Temple". Akshardham.com. Marrë më 21 shtator 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Sharda Mata Temple
  3. ^ http://orissa.gov.in/e-magazine/Orissareview/2010/May-June/engpdf/89-95.pdf
  4. ^ Shri Manshapurna Karni Mata Mandir
  5. ^ Kuchadri temple. "Kuchadri Venkateswara Swamy Temple in Medak". yatrastotemples.com. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Monuments of Medak". tsdam.com. Department of Archaeology and Museums Telangana. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Baba Bateshwarnath Dham, Bateshwar
  8. ^ Shri Sankat Mochan Balaji Shakti Mandir, Khereshëar Dham Haridaspur
  9. ^ Tuyian Wala Mandir, Shikohabad
  10. ^ Sai Baba Mandir, Shikohabad
  11. ^ Jaduwara, Sirsaganj
  12. ^ Hanumaan Bari, Nagla Khushhali, Sirsaganj
  13. ^ Maa Durga Mandir, Mohannagar
  14. ^ Shri Radha Krishna Mandir, Vaishali
  15. ^ Shri Manokamna Siddh Balaji Mandir, Vaishali
  16. ^ Gopeshwar Mahadev Mandir, Vaishali
  17. ^ Kile Wali Mata, Sasni
  18. ^ Shri Hanumant Dham, Sector 101
  19. ^ Shri Sai Mandir, Sector 18
  20. ^ Shri Laxmi Narayan Mandir, Sector 56

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Vastu-Silpa Kosha: Encyclopedia of Hindu Temple architecture and Vastu; S.K.Ramachandara Rao, Delhi, Devine Books, (seria Lala Murari Lal Chharia Oriental) ISBN 978-93-81218-51-8

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]