Lista e tempujve indianë të skalitur në shkëmb

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo është një listë pjesore e tempujve indian të skalitur në shkëmb sipas shtetit ose njësisë territoriale ku gjenden.

Andhra Pradesh[redakto | redakto tekstin burimor]

Shpellat dhe manastiri në majë të kodrës Bojjannakonda, Anakapalle, distrikti Visakhapatnam
Shpellat në Guntupalle
Bhairava Kona
  • Shpellat Akkanna Madanna, Vijayawada.
  • Shpellat Belum, distrikti Kurnool.
  • Shpellat Bhairavakona, shpella tempullore hindu të vendosura në Ambavaram Kothapalli, Pur Mandal, distrikti Prakasam.
  • Shpellat Bodhikonda dhe Ghanikonda, Ramateerthami, distrikti Vizianagaram.
  • Bojjannakonda dhe Lingalakonda, Anakapalle, distrikti Visakhapatnam.
  • Shpellat Borra, Lugina Aruku, distrikti Visakhapatnam.
  • Shpellat Guntupalle (afër Dwaraka Tirumala), Distrikti i Godavarit perëndimor, i njohur në popull si "Andhra Ajanta", besohet se janë më të hershme edhe se Shpellat Ajanta dhe Ellora në Maharashtra
  • Shpellat Moghalrajpuram
  • Shpellat Undavalli, distrikti Guntur.

Gujarat[redakto | redakto tekstin burimor]

Haryana[redakto | redakto tekstin burimor]

Asnjë nga këto nuk është studiuar akoma në mënyrë shkencore.

  • Tempulli shpellor në kodrën Dhosi në Vargmalin Aravalli, Narnaul, distrikti Mahendragarh.
  • Shpella tempullore Nar Narayan në kodrat Sivalik, distrikti Yamuna Nagar.
  • Shpella tempullore në kodrën Tosham në vargmalin Aravalli, rruga Hisar-Tosham, distrikti Bhiwani.
Tempulli shkëmbor Masroor

Himachal Pradesh[redakto | redakto tekstin burimor]

15 tempuj shkëmbor në stilin Indo-arjan janë të skalitur pasurisht. Kjo është një strukturë monolitike unike në rajonin nën-himalajan. Faltorja kryesore përmban tre imazhe në gurë të Ramas, Lakshmanas dhe Sitas. Kompleksi tempullor gjendet në një kodër dhe ka një pellg të madh uji drejtkëndor. Kompleksti tempullor besohet se ka qenë ndërtuar nga vëllezërit Pandava gjatë ekzilit të tyre; data e saktë e ndërtimit është e panjohur. Emri i lashtë i qytetit Kangra ishte Bhimnagar, i themeluar nga Bhima, një nga vëllezërit Pandava.

Karnataka[redakto | redakto tekstin burimor]

Shpella Ravana Phadi, Aihole, në Karnataka

Kashmir[redakto | redakto tekstin burimor]

Kerala[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Airurpara
  • Bharatanpara
  • Irunilamcode
  • Kallili
  • Kaviyoori
  • Kottukali
  • Tempulli Trikkur Mahadeva
  • Tuvarankadi
  • Vizhinjami

Madhya Pradesh[redakto | redakto tekstin burimor]

Maharashtra[redakto | redakto tekstin burimor]

Pikturë e malit të Elloras, nga Thomas Daniell (1803)

Orissa[redakto | redakto tekstin burimor]

Tamil Nadu[redakto | redakto tekstin burimor]

Uttarakhand[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Patal Bhuvaneshwar

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ http://orissa.gov.in/e-magazine/Orissareview2010/May-June/engpdf/89-95.pdf
  2. ^ a b Study uncovers interesting details of cave temple architecture. The Hindu. India. 27 tetor 2010. 
  3. ^ "Rock-cut Vishnu temple". Archaeological Survey of India. Marrë më 14 nëntor 2011.  Check date values in: |access-date= (help)
  4. ^ a b "District Tourist Places". Villupuram district, Tamil Nadu Government. Marrë më 14 nëntor 2011.  Check date values in: |access-date= (help)
  5. ^ "Rock cut Sivan kovil". Archaeology department, Tamil Nadu Government. Marrë më 14 nëntor 2011.  Check date values in: |access-date= (help)
  6. ^ Cave temple cries for attention. The Hindu. India. 10 qershor 2011. 

Bibliografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Commons-logo.svg         Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Shpellat në Indi