Jump to content

Lufta Kroate për Pavarësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Lufta për pavarësi kroate)
Lart majtas: Rruga qendrore e Dubrovnikut, Stradun, në rrënoja gjatë rrethimit të Dubrovnikut lart djathtas: rezervuari i ujit të Vukovarit Mesi majtas: Një tank kryesor luftarak serb T-55 i shkatërruar nga ushtria kroate në rrugën për në Drniš. Poshtë majtas: Vukovar varrezat përkujtimore poshtë djathtas: Ushtarët e Ushtrisë Kroate po përgatiten të shkatërrojnë një tank serb

Lufta kroate për pavarësi u zhvillua nga viti 1991 deri në 1995 midis forcave kroate besnike ndaj qeverisë së Kroacisë - e cila kishte shpallur pavarësinë nga Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë (RSFJ) - dhe Ushtrisë Popullore Jugosllave (JNA) të kontrolluar nga serbët dhe serbët lokalë. forcat, me APJ-në që i dhanë fund operacioneve të saj luftarake në Kroaci deri në vitin 1992. Në Kroaci, lufta përmendet kryesisht si "Lufta e Atdheut" dhe gjithashtu si "Agresioni i Serbisë së Madhe". Në burimet serbe përdoren "Lufta në Kroaci" dhe (rrallë) "Lufta në Krajina".

Shumica e kroatëve donin që Kroacia të largohej nga Jugosllavia dhe të bëhej një vend sovran, ndërsa shumë serbë etnikë që jetonin në Kroaci, të mbështetur nga Serbia, kundërshtuan shkëputjen dhe donin që tokat e pretenduara nga serbët të ishin në një shtet të përbashkët me Serbinë. Shumica e serbëve kërkuan një shtet të ri serb brenda një federate jugosllave, duke përfshirë zonat e Kroacisë dhe Bosnje-Hercegovinës me shumicë etnike serbe ose pakica të konsiderueshme, dhe u përpoqën të pushtonin sa më shumë Kroacinë. Kroacia shpalli pavarësinë më 25 qershor 1991, por ra dakord ta shtyjë atë me Marrëveshjen e Brionit dhe të ndërpresë të gjitha lidhjet e mbetura me Jugosllavinë më 8 tetor 1991.

APJ fillimisht u përpoq ta mbante Kroacinë brenda Jugosllavisë duke pushtuar të gjithë Kroacinë. Pasi kjo dështoi, forcat serbe krijuan Republikën e vetëshpallur protoshtetërore të Krajinës Serbe (RSK) brenda Kroacisë, e cila filloi me Revolucionin e Logut. Pas armëpushimit të janarit 1992 dhe njohjes ndërkombëtare të Republikës së Kroacisë si shtet sovran, linjat e frontit u vendosën, Forca Mbrojtëse e Kombeve të Bashkuara (UNPROFOR) u vendos dhe luftimet u bënë kryesisht të ndërprera në tre vitet në vijim. Gjatë asaj kohe, RSK përfshinte 13.913 km2, më shumë se një e katërta e Kroacisë. Në vitin 1995, Kroacia nisi dy ofensiva të mëdha të njohura si Operacioni Blic dhe Operacioni Stuhia; këto ofensiva i dhanë fund luftës në favor të saj. Zona e mbetur e Autoritetit Kalimtar të Kombeve të Bashkuara për Sllavoninë Lindore, Baranja dhe Sirmium Perëndimor (UNTAES) u riintegrua paqësisht në Kroaci deri në vitin 1998.

Lufta përfundoi me fitoren e Kroacisë, pasi ajo arriti qëllimet që kishte shpallur në fillim të luftës: pavarësinë dhe ruajtjen e kufijve të saj. Përafërsisht 21–25% e ekonomisë së Kroacisë u shkatërrua, me rreth 37 miliardë dollarë në infrastrukturë të dëmtuar, prodhim të humbur dhe kosto të lidhura me refugjatët. Mbi 20,000 njerëz u vranë në luftë dhe refugjatët u zhvendosën nga të dyja anët. Qeveritë serbe dhe kroate filluan të bashkëpunojnë në mënyrë progresive me njëra-tjetrën, por tensionet mbeten, pjesërisht për shkak të vendimeve të Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (ICTY) dhe padive të ngritura nga secili vend kundër tjetrit.

Në vitin 2007, Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (ICTY) ktheu një vendim fajësie kundër Milan Martiç, një nga udhëheqësit serbë në Kroaci, për bashkëpunim me Slobodan Millosheviçin dhe të tjerët për të krijuar një "shtet të bashkuar serb". Midis 2008 dhe 2012, ICTY kishte ndjekur penalisht gjeneralët kroatë Ante Gotovina, Mladen Markač dhe Ivan Čermak për përfshirje të dyshuar në krimet në lidhje me Operacionin Stuhia. Čermak u lirua plotësisht dhe dënimet e Gotovinës dhe Markaçit u rrëzuan më vonë nga një Kolegj Apeli i ICTY-së. Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë hodhi poshtë pretendimet e ndërsjella për gjenocid nga Kroacia dhe Serbia në vitin 2015. Gjykata ripohoi se, në një masë, krime kundër civilëve kishin ndodhur, por vendosi se qëllimi specifik gjenocidal nuk ishte i pranishëm.

Ndryshimet politike në Jugosllavi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet 1970, regjimi socialist i Jugosllavisë u nda rëndë në një fraksion nacionalist liberal-decentralist të udhëhequr nga Kroacia dhe Sllovenia që mbështeti një federatë të decentralizuar për t'i dhënë autonomi më të madhe Kroacisë dhe Sllovenisë, kundrejt një fraksioni nacionalist konservator-centralist të udhëhequr nga Serbia që mbështeti një fraksion të centralizuar. federata për të siguruar interesat e Serbisë dhe të serbëve në të gjithë Jugosllavinë – pasi ata ishin grupi etnik më i madh në vend në tërësi. Nga viti 1967 deri në vitin 1972 në Kroaci dhe protestat e 1968 dhe 1981 në Kosovë, doktrinat dhe veprimet nacionaliste shkaktuan tensione etnike që destabilizuan Jugosllavinë. Shtypja e nacionalistëve nga shteti besohet se ka pasur efektin e identifikimit të nacionalizmit kroat si alternativë kryesore ndaj vetë komunizmit dhe e ka bërë atë një lëvizje të fortë të nëndheshme.

Një krizë u shfaq në Jugosllavi me dobësimin e shteteve komuniste në Evropën Lindore drejt fundit të Luftës së Ftohtë, siç u simbolizua nga rënia e Murit të Berlinit në vitin 1989. Në Kroaci, dega rajonale e Lidhjes së Komunistëve të Jugosllavisë, Lidhja e Komunistëve të Kroacisë, kishte humbur fuqinë e saj ideologjike. Sllovenia dhe Kroacia donin të lëviznin drejt decentralizimit. SR Serbia, e kryesuar nga Slobodan Millosheviqi, iu përmbajt centralizmit dhe sundimit njëpartiak, dhe nga ana tjetër i dha fund efektivisht autonomisë së krahinave autonome të Kosovës dhe Vojvodinës deri në mars 1989, duke marrë komandën e votave të tyre në presidencën federale jugosllave. Idetë nacionaliste filluan të fitojnë ndikim brenda radhëve të Lidhjes së Komunistëve ende në pushtet, ndërsa fjalimet e Millosheviçit, veçanërisht fjalimi i Gazimestanit i vitit 1989 në të cilin ai fliste për "betejat dhe grindjet", favorizuan vazhdimin e një shteti të bashkuar jugosllav - një shtet në të cilin të gjithë pushteti do të vazhdojë të jetë i centralizuar në Beograd.

Në vjeshtën e vitit 1989, qeveria serbe i bëri presion qeverisë kroate që të lejonte një sërë mitingjesh nacionaliste serbe në vend, dhe mediat serbe dhe intelektualë të ndryshëm serbë kishin filluar tashmë t'i referoheshin udhëheqjes kroate si "Ustashe" dhe filluan të i referohen gjenocidit dhe krimeve të tjera të kryera nga ustashët ndërmjet viteve 1941 dhe 1945. Udhëheqja politike serbe e miratoi retorikën dhe e akuzoi udhëheqjen kroate se ishte "verbërisht nacionaliste" kur ajo kundërshtoi.

Pas përfundimit të revolucionit anti-burokratik në Vojvodinë, Kosovë dhe Mal të Zi, Serbia siguroi katër nga tetë votat e presidencës federale në vitin 1991, gjë që e bëri organin qeverisës joefektiv pasi republikat e tjera kundërshtuan dhe kërkuan reformën e Federatës. Në vitin 1989, partitë politike u lejuan dhe një numër i tyre ishin themeluar, duke përfshirë Bashkimin Demokratik Kroat (Kroatisht: Hrvatska demokratska zajednica) (HDZ), të udhëhequr nga Franjo Tuđman, i cili më vonë u bë presidenti i parë i Kroacisë. Tuxhman kandidoi në një platformë nacionaliste me një program të "pajtimit kombëtar" midis komunistëve kroatë dhe ish-ustashëve (fashistëve) duke qenë një komponent kyç i programit politik të partisë së tij. Rrjedhimisht, ai gjithashtu integroi ish-anëtarë ustash në aparatin e partisë dhe të shtetit.

Presidenti kroat Franjo Tuxhman donte që Kroacia të bëhej e pavarur nga Jugosllavia.

Në janar 1990, Lidhja e Komunistëve u shpërbë në vija etnike, me fraksionet kroate dhe sllovene që kërkuan një federatë më të lirë në Kongresin e 14-të të Jashtëzakonshëm. Në kongres delegatët serbë akuzuan delegatët kroatë dhe sllovenë për “përkrahje të separatizmit, terrorizmit dhe gjenocidit në Kosovë”. Delegacionet kroate dhe sllovene, duke përfshirë shumicën e anëtarëve të tyre etnikë serbë, u larguan përfundimisht në protestë, pasi delegatët serbë refuzuan çdo amendament të propozuar.

Janari i vitit 1990 shënoi gjithashtu fillimin e çështjeve gjyqësore që dërgoheshin në Gjykatën Kushtetuese të Jugosllavisë për çështjen e secesionit. I pari ishte rasti i Amendamenteve Kushtetuese Sllovene pasi Sllovenia pretendoi të drejtën për shkëputje të njëanshme në përputhje me të drejtën e vetëvendosjes. Gjykata Kushtetuese vendosi se shkëputja nga federata lejohej vetëm nëse kishte marrëveshje unanime të republikave dhe krahinave autonome të Jugosllavisë. Gjykata Kushtetuese vuri në dukje se Seksioni I i Kushtetutës së 1974 i Parimeve Themelore të Kushtetutës identifikoi se vetëvendosja duke përfshirë shkëputjen "u përkiste popujve të Jugosllavisë dhe republikave të tyre socialiste". Çështja e shkëputjes së Kosovës u trajtua në maj të vitit 1991 me gjykatën që pretendonte se "vetëm popujt e Jugosllavisë" kishin të drejtën e shkëputjes, shqiptarët konsideroheshin pakicë dhe jo popull i Jugosllavisë.

Anketa e vitit 1990 e kryer mes qytetarëve jugosllavë tregoi se armiqësia etnike ekzistonte në një shkallë të vogël. Krahasuar me rezultatet e 25 viteve më parë, Kroacia ishte republika me rritjen më të madhe të distancës etnike. Për më tepër, ka pasur rritje të konsiderueshme të distancës etnike midis serbëve dhe malazezëve ndaj kroatëve dhe sllovenëve dhe anasjelltas. Nga të gjithë të anketuarit, 48% e kroatëve thanë se përkatësia e tyre me Jugosllavinë është shumë e rëndësishme për ta.

Në shkurt 1990, Jovan Rašković themeloi Partinë Demokratike Serbe (SDS) në Knin, programi i së cilës synonte të ndryshonte ndarjen rajonale të Kroacisë për t'u lidhur me interesat etnike serbe. Anëtarë të shquar të qeverisë së RSK-së, duke përfshirë Milan Babiqin dhe Milan Martiqin, më vonë dëshmuan se Beogradi drejtoi një fushatë propagandistike që portretizonte serbët në Kroaci si të kërcënuar me gjenocid nga shumica kroate. Më 4 mars 1990, 50,000 serbë u mblodhën në Petrova Gora dhe bërtitën kundër Tuxhmanit, brohoritën "Kjo është Serbia" dhe shprehën mbështetje për Millosheviçin.

Zgjedhjet e para të lira në Kroaci dhe Slloveni u caktuan për disa muaj më vonë. Raundi i parë i zgjedhjeve në Kroaci u mbajt më 22 prill dhe raundi i dytë më 6 maj. HDZ-ja e bazoi fushatën e saj në një sovranitet më të madh (përfundimisht pavarësi të plotë) për Kroacinë, duke nxitur një ndjenjë mes kroatëve se "vetëm HDZ mund ta mbronte Kroacinë nga aspiratat e Millosheviçit drejt Serbisë së Madhe". Ajo kryesoi sondazhin në zgjedhje (të ndjekura nga komunistët e reformuar të Ivica Raçanit, Partia Social Demokrate e Kroacisë) dhe ishte vendosur të formonte një qeveri të re kroate.

Një atmosferë e tensionuar mbizotëroi më 13 maj 1990, kur në Zagreb në stadiumin Maksimir u zhvillua një lojë futbolli midis ekipit Dinamo të Zagrebit dhe Yllit të Kuq të Beogradit. Ndeshja shpërtheu në dhunë mes tifozëve kroatë dhe serbë dhe me policinë.

Më 30 maj 1990, parlamenti i ri kroat mbajti seancën e tij të parë. Presidenti Tuxhman shpalli manifestin e tij për një Kushtetutë të re (të ratifikuar në fund të vitit) dhe një mori ndryshimesh politike, ekonomike dhe sociale, veçanërisht në çfarë mase do të garantoheshin të drejtat e pakicave (kryesisht për serbët). Politikanët serbë lokalë kundërshtuan kushtetutën e re. Në vitin 1991, kroatët përfaqësonin 78.1% dhe serbët 12.2% të popullsisë së përgjithshme të Kroacisë, por kjo e fundit mbante një numër joproporcional të posteve zyrtare: 17.7% e zyrtarëve të emëruar në Kroaci, përfshirë policinë, ishin serbë. Një përqindje edhe më e madhe e atyre posteve ishin mbajtur nga serbët në Kroaci më herët, gjë që krijoi një perceptim se serbët ishin roje të regjimit komunist. Politikania dhe sociologia serbe Vesna Peshiq deklaron se kjo shkaktoi pakënaqësi në mesin e kroatëve, por kurrë nuk e minoi dominimin e tyre në SR Kroaci. Pas ardhjes në pushtet të HDZ-së, shumë serbë të punësuar në sektorin publik, veçanërisht në polici, u pushuan nga puna dhe u zëvendësuan nga kroatë. Kjo, e kombinuar me vërejtjet e Tuxhmanit, d.m.th. "Faleminderit Zot gruaja ime nuk është çifute apo serbe", u shtrembëruan nga mediat e Millosheviçit për të ndezur frikën se çdo formë e një Kroacie të pavarur do të ishte një "shtet i ri ustash". Në një rast, TV Beogradi tregoi Tuxhmanin duke shtrënguar duart me kancelarin gjerman Helmut Kohl (i cili do të ishte lideri i parë qeveritar në botë që do të njihte Kroacinë dhe Slloveninë e pavarur) duke i akuzuar të dy për komplot "një Rajhu të Katërt". Përveç shkarkimit të shumë serbëve nga pozitat e sektorit publik, një shqetësim tjetër në mesin e serbëve që jetonin në Kroaci ishte shfaqja publike e HDZ-së e šahovnica (dërrasë kroate) në stemën kroate, e cila lidhej me regjimin fashist ustash. Ky ishte një koncept i gabuar pasi tabela e shahut kishte një histori që shkon prapa në shekullin e pesëmbëdhjetë dhe nuk ishte identike me atë që përdorej në Shtetin e Pavarur të Kroacisë të epokës së Luftës së Dytë Botërore. Megjithatë, retorika dhe qëndrimi ksenofobik i Tuxhmanit ndaj serbëve kroatë, si dhe mbështetja e tij për ish-udhëheqësit ustashë, bënë pak për të lehtësuar frikën serbe.

Trazirat civile dhe kërkesat për autonomi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Menjëherë pas zgjedhjeve parlamentare sllovene dhe zgjedhjeve parlamentare kroate në prill dhe maj 1990, JNA njoftoi se doktrina e epokës Tito të "mbrojtjes së përgjithshme të popullit", në të cilën secila republikë mbante një forcë mbrojtëse territoriale (serbo-kroate: Teritorijalna obrana) (TO), tani e tutje do të zëvendësohej nga një sistem mbrojtjeje i drejtuar nga qendra. Republikat do të humbnin rolin e tyre në çështjet e mbrojtjes dhe TO-të e tyre do të çarmatoseshin dhe do t'i nënshtroheshin selisë së JNA-së në Beograd, por qeveria e re sllovene veproi shpejt për të mbajtur kontrollin mbi TO-në e tyre. Më 14 maj 1990, armët e TO të Kroacisë, në rajonet me shumicë kroate, u morën nga APJ, duke penguar mundësinë që Kroacia të kishte armët e veta, siç u veprua në Slloveni. Borisav Joviq, përfaqësuesi i Serbisë në Presidencën Federale dhe aleat i ngushtë i Sllobodan Millosheviqit, pretendoi se ky veprim erdhi me urdhër të Serbisë.

Sipas Jović-it, më 27 qershor 1990 ai dhe Veljko Kadijević, Ministri i Mbrojtjes Jugosllave, u takuan dhe ranë dakord se ata duhet, në lidhje me Kroacinë dhe Slloveninë, "i dëbojnë ato me forcë nga Jugosllavia, thjesht duke tërhequr kufijtë dhe duke deklaruar se ata e kanë sjellë këtë mbi vete. përmes vendimeve të tyre”. Sipas Joviqit, të nesërmen ka marrë marrëveshjen me Millosheviqin. Megjithatë, Kadijeviqi, me një trashëgimi të përzier serbo-kroate dhe një partizan jugosllav në Luftën e Dytë Botërore, ishte besnik ndaj Jugosllavisë dhe jo Serbisë së Madhe; Kadijeviq besonte se nëse Sllovenia largohej nga Jugosllavia, shteti do të shembet dhe kështu ai diskutoi me Joviqin për përdorimin e mundshëm të JNA për të vendosur ligjin ushtarak në Slloveni për të parandaluar këtë kolaps të mundshëm dhe ishte i gatshëm të bënte luftë me republikat secesioniste për të parandaluar shkëputjen e tyre. Kadijeviq konsideroi se kriza politike dhe konflikti etnik ishin shkaktuar nga veprimet e qeverive të huaja, veçanërisht Gjermanisë, të cilën ai e akuzoi se kërkon të shpërbëjë Jugosllavinë për të lejuar Gjermaninë të ushtrojë një sferë ndikimi në Ballkan. Kadijeviq e konsideronte qeverinë kroate të Tuxhmanit si një të frymëzuar nga fashistët dhe se serbët kishin të drejtë të mbroheshin nga "formacionet e armatosura" kroate.

Pas zgjedhjes së Tuxhmanit dhe HDZ-së, në Srb, në veri të Kninit, më 25 korrik 1990 u krijua një Kuvend serb si përfaqësi politike e popullit serb në Kroaci. Kuvendi serb shpalli "sovranitetin dhe autonominë e popullit serb në Kroaci".

Qeveria e re kroate zbatoi politika që shiheshin si haptazi nacionaliste dhe antiserbe në natyrë, si heqja e shkrimit cirilik serb nga korrespondenca në zyrat publike.

Në gusht 1990, një referendum mono-etnik i panjohur u mbajt në rajonet me një popullsi të

Qarqet e mëdha serbe nuk kanë interes të mbrojnë popullin serb që jeton as në Kroaci, as në Bosnje apo kudo tjetër. Nëse do të ishte kështu, atëherë ne mund të shikonim dhe të shihnim se çfarë është në kushtetutën kroate, të shohim se çfarë është në deklaratën për pakicat, për serbët në Kroaci dhe për minoritetet, sepse serbët trajtohen ndaras atje. Le të shohim nëse serbët kanë më pak të drejta se kroatët në Kroaci. Kjo do të ishte mbrojtja e serbëve në Kroaci. Por kjo nuk është ajo që kërkohet. Zotërinj, ajo që ata duan është territor.

Stjepan Mesić për qëllimet e Beogradit në luftë[1]

konsiderueshme serbe, e cila më vonë do të bëhej e njohur si Republika e Krajinës Serbe (RSK) (në kufi me Bosnjën dhe Hercegovinën perëndimore) për çështjen e "sovranitetit dhe autonomisë" serbe. në Kroaci. Kjo ishte një përpjekje për të kundërshtuar ndryshimet e bëra në kushtetutë. Qeveria kroate dërgoi forca policore në stacionet e policisë në zonat e banuara nga serbët për të kapur armët e tyre. Midis incidenteve të tjera, serbët lokalë nga pjesa e brendshme jugore e Kroacisë, kryesisht rreth qytetit të Kninit, bllokuan rrugët për në destinacionet turistike në Dalmaci. Ky incident njihet si "Revolucioni i trungjeve". Vite më vonë, gjatë gjyqit të Martiqit, Babić pretendoi se ai ishte mashtruar nga Martić për të rënë dakord për Revolucionin e Logut dhe se ai dhe e gjithë lufta në Kroaci ishte përgjegjësi e Martić-it dhe ishte orkestruar nga Beogradi. Deklarata u vërtetua nga Martić në një intervistë të botuar në 1991. Babić konfirmoi se deri në korrik 1991 Milloshević kishte marrë kontrollin e Ushtrisë Popullore Jugosllave (JNA). Qeveria kroate iu përgjigj bllokadës së rrugëve duke dërguar ekipe speciale policore me helikopterë në vendngjarje, por u kapën nga avionët luftarakë të Forcave Ajrore Jugosllave të SFR dhe u detyruan të kthehen në Zagreb. Serbët prenë pisha ose përdorën buldozerë për të bllokuar rrugët për të mbyllur qytete si Knin dhe Benkovac pranë bregut të Adriatikut. Më 18 gusht 1990, gazeta serbe Večernje novosti pohoi "pothuajse dy milionë serbë ishin gati të shkonin në Kroaci për të luftuar".

Më 21 dhjetor 1990, SAO Krajina u shpall nga komunat e rajoneve të Dalmacisë Veriore dhe Likës, në Kroacinë jugperëndimore. Neni 1 i Statutit të SAO Krajina e përkufizonte SAO Krajina si "një formë e autonomisë territoriale brenda Republikës së Kroacisë" në të cilën zbatohej Kushtetuta e Republikës së Kroacisë, ligjet shtetërore dhe Statuti i SAO Krajina.

Më 22 dhjetor 1990, Parlamenti i Kroacisë ratifikoi kushtetutën e re, e cila u konsiderua nga serbët si heqje e të drejtave që ishin dhënë nga kushtetuta socialiste. Kushtetuta e përcaktoi Kroacinë si "shtet kombëtar i kombit kroat dhe një shtet i anëtarëve të kombeve dhe pakicave të tjera që janë qytetarë të saj: serbët … të cilëve u garantohet barazia me qytetarët e kombësisë kroate …”

Pas zgjedhjes së Tuxhmanit dhe kërcënimit të perceptuar nga kushtetuta e re, nacionalistët serbë në rajonin e Kninska Krajina filluan të ndërmarrin veprime të armatosura kundër zyrtarëve të qeverisë kroate. Prona e qeverisë kroate në të gjithë rajonin kontrollohej gjithnjë e më shumë nga komunat lokale serbe ose nga "Këshilli Kombëtar Serb" i sapokrijuar. Kjo më vonë do të bëhej qeveria e Republikës së shkëputur të Krajinës Serbe (RSK).

Pasi u zbulua se Martin Špegelj kishte ndjekur një fushatë për të blerë armë përmes tregut të zi në janar 1991, u lëshua një ultimatum që kërkonte çarmatimin dhe shpërbërjen e forcave ushtarake kroate të konsideruara të paligjshme nga autoritetet jugosllave. Autoritetet kroate refuzuan të pajtoheshin dhe ushtria jugosllave e tërhoqi ultimatumin gjashtë ditë pasi u lëshua.

Më 12 mars 1991, udhëheqja e Ushtrisë u takua me Kryesinë e RSFJ-së në përpjekje për t'i bindur ata që të shpallin gjendjen e jashtëzakonshme e cila do t'i mundësonte ushtrisë të merrte kontrollin e vendit. Shefi i ushtrisë jugosllave Veljko Kadijeviç deklaroi se kishte një komplot për të shkatërruar vendin, duke thënë:

Është hartuar një plan tinëzar për të shkatërruar Jugosllavinë. Faza e parë është lufta civile. Faza e dytë është ndërhyrja e huaj. Pastaj do të vendosen regjime kukullash në të gjithë Jugosllavinë. — Veljko Kadijeviq, 12 mars 1991.

Jović pretendon se Kadijević dhe Ushtria në mars 1991 mbështetën një grusht shteti si një rrugëdalje nga kriza, por më pas ndryshuan mendje katër ditë më vonë. Përgjigja e Kadijeviqit për këtë ishte se “Joviq po gënjen”. Kadijević pretendon se ai ishte ftuar në një takim në mars 1991 në zyrën e Jović-it, dy ditë pas protestave të mëdha të organizuara nga Vuk Drašković në rrugët e Beogradit, ku Milloshević, sipas Kadijević, kërkoi që ushtria të merrte kontrollin e vendit përmes një grusht shteti ushtarak. . Përgjigja e dukshme e Kadijeviqit ishte të informonte Millosheviqin se ai nuk mund të merrte një vendim të tillë vetë, dhe se ai do ta diskutonte kërkesën me udhëheqësit e ushtrisë dhe më vonë do të informonte zyrën e Joviqit për vendimin e tyre. Kadijeviq më pas tha se vendimi i tyre ishte kundër puçit dhe se ai e njoftoi zyrën e Joviqit me shkrim për këtë. Joviq pretendon se një dokument i tillë nuk ekziston.

Ante Markoviq ka përshkruar se pasi takimi i Presidencës dështoi të arrinte rezultatet që Ushtria donte që Kadijeviqi të takohej me të me propozimin e grushtit të shtetit kundër republikave secesioniste. Gjatë takimit Markoviq iu përgjigj Kadijeviqit duke thënë se plani dështoi për arrestimin e Millosheviqit. Kadijeviq u përgjigj: "Ai është vetëm një që lufton për Jugosllavinë. Pa të, ne nuk mund ta propozonim këtë." Markoviq e hodhi poshtë planin dhe më pas komunikimi mes Kadijeviqit dhe Markoviqit u ndërpre.

Forcat serbe dhe të Ushtrisë Popullore Jugosllave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

JNA u formua fillimisht gjatë Luftës së Dytë Botërore për të kryer luftë guerile kundër forcave pushtuese të Boshtit. Suksesi i lëvizjes partizane bëri që JNA të bazonte pjesën më të madhe të strategjisë së saj operacionale në luftën guerile, pasi planet e saj zakonisht përfshinin mbrojtjen kundër sulmeve të NATO-s ose të Traktatit të Varshavës, ku llojet e tjera të luftës do ta vendosnin APJ-në në një pozitë relativisht të dobët. Kjo qasje çoi në mirëmbajtjen e një sistemi të Mbrojtjes Territoriale.

Në letër, JNA dukej një forcë e fuqishme, me 2000 tanke dhe 300 avionë reaktivë (kryesisht sovjetikë ose të prodhuar në vend). Sidoqoftë, deri në vitin 1991, shumica e kësaj pajisje ishte 30 vjeç, pasi forca përbëhej kryesisht nga tanke T-54/55 dhe avionë MiG-21. Megjithatë, JNA operonte rreth 300 tanke M-84 (një version jugosllav i T-72 sovjetik) dhe një flotë të konsiderueshme avionësh sulmues tokësorë, si Soko G-4 Super Galeb dhe Soko J-22 Orao, të cilit armatimi përfshinte raketa të drejtuara AGM-65 Maverick. Në të kundërt, raketat më moderne të lira antitank (si AT-5) dhe raketat kundërajrore (si SA-14) ishin të bollshme dhe ishin projektuar për të shkatërruar armatim shumë më të avancuar. Para luftës, APJ kishte 169,000 trupa të rregullta, duke përfshirë 70,000 oficerë profesionistë. Luftimet në Slloveni sollën një numër të madh dezertimesh dhe ushtria iu përgjigj duke mobilizuar trupat rezervë serbe. Përafërsisht 100,000 iu shmangën draftit dhe rekrutët e rinj u treguan një forcë luftarake joefektive. JNA u mbështet në milicitë e parregullta. Njësitë paraushtarake si Shqiponjat e Bardha, Garda Serbe, Dushan Silni dhe Garda Vullnetare Serbe, të cilat kryen një sërë masakrash kundër civilëve kroatë dhe të tjerë joserbë, u përdorën gjithnjë e më shumë nga forcat jugosllave dhe serbe. Kishte edhe luftëtarë të huaj që mbështesnin RSK-në, kryesisht nga Rusia. Me tërheqjen e forcave të APJ-së në vitin 1992, njësitë e APJ-së u riorganizuan si Ushtria e Krajinës Serbe, e cila ishte trashëgimtare e drejtpërdrejtë e organizatës së APJ-së, me pak përmirësime.

Deri në vitin 1991, korpusi i oficerëve të APJ-së dominohej nga serbët dhe malazezët; ata ishin të mbipërfaqësuar në institucionet federale jugosllave, veçanërisht në ushtri. 57,1% e oficerëve të APJ-së ishin serbë, ndërsa serbët përbënin 36,3% të popullsisë së Jugosllavisë. Një strukturë e ngjashme u vërejt që në vitin 1981. Edhe pse të dy popujt së bashku përbënin 38.8% të popullsisë së Jugosllavisë, 70% e të gjithë oficerëve dhe nënoficerëve të APJ-së ishin serbë ose malazezë. Në korrik 1991, APJ-ja u udhëzua që "të eliminonte plotësisht kroatët dhe sllovenët nga ushtria", shumica e të cilëve tashmë kishin filluar të dezertojnë masivisht.

Ushtria kroate ishte në një gjendje shumë më të keqe se ajo e serbëve. Në fazat e hershme të luftës, mungesa e njësive ushtarake bëri që forcat e policisë kroate të merrnin pjesën më të madhe të luftimeve. Garda Kombëtare Kroate (kroatisht: Zbor narodne garde), ushtria e re kroate, u formua më 11 prill 1991 dhe gradualisht u zhvillua në Ushtrinë Kroate (kroatisht: Hrvatska vojska) deri në vitin 1993. Armët ishin në mungesë dhe shumë njësi ishin ose të paarmatosura ose ishin të pajisur me pushkë të vjetëruara të kohës së Luftës së Dytë Botërore. Ushtria Kroate kishte vetëm një pjesë të vogël tankesh, duke përfshirë automjete të tepërta të Luftës së Dytë Botërore, si T-34, dhe Forca e saj Ajrore ishte në një gjendje edhe më të keqe, e përbërë nga vetëm disa avionë biplanë Antonov An-2 që kishin është konvertuar për të hedhur bomba të improvizuara.

Në gusht 1991, ushtria kroate kishte më pak se 20 brigada. Pas vendosjes së mobilizimit të përgjithshëm në tetor, numri i ushtrisë u rrit në 60 brigada dhe 37 batalione të pavarur deri në fund të vitit. Në 1991 dhe 1992, Kroacia u mbështet gjithashtu nga 456 luftëtarë të huaj, duke përfshirë britanikë (139), francezë (69) dhe gjermanë (55). Konfiskimi i kazermave të JNA-së midis shtatorit dhe dhjetorit ndihmoi në zbutjen e mungesës së pajisjeve të kroatëve. Deri në vitin 1995, balanca e pushtetit kishte ndryshuar ndjeshëm. Forcat serbe në Kroaci dhe Bosnje-Hercegovinë ishin të afta të vendosnin rreth 130,000 trupa; Ushtria Kroate, Këshilli Kroat i Mbrojtjes (kroatisht: Hrvatsko vijeće obrane) (HVO) dhe Ushtria e Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës mund të vendosin një forcë të kombinuar prej 250,000 ushtarësh dhe 570 tanke.

1991: Fillojnë armiqësitë e hapura

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Incidentet e para të armatosura

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Urrejtja etnike u rrit ndërsa incidente të ndryshme nxitën makineritë e propagandës në të dyja anët. Gjatë dëshmisë së tij para ICTY, një nga udhëheqësit më të lartë të Krajinës, Milan Martiq, deklaroi se pala serbe filloi të përdorte forcën e parë.

Konflikti u përshkallëzua në incidente të armatosura në zonat e banuara me shumicë serbe. Serbët sulmuan njësitë e policisë kroate në Pakrac në fillim të marsit, ndërsa një Josip Joviq raportohet gjerësisht si oficeri i parë i policisë i vrarë nga forcat serbe si pjesë e luftës, gjatë incidentit të Liqeneve të Plitvicës në fund të marsit 1991.

Në mars dhe prill 1991, serbët në Kroaci filluan të bëjnë lëvizje për t'u shkëputur nga ai territor. Është çështje debati se deri në çfarë mase kjo lëvizje ishte e motivuar në nivel lokal dhe në çfarë shkalle ishte përfshirë qeveria serbe e udhëhequr nga Millosheviqi. Në çdo rast, u shpall SAO Krajina, e cila përbëhej nga çdo territor kroat me një popullsi të konsiderueshme serbe. Qeveria kroate e konsideroi këtë veprim si një rebelim.

Nga fillimi i Revolucionit Log dhe fundi i prillit 1991, u regjistruan rreth 200 incidente që përfshinin përdorimin e mjeteve shpërthyese dhe 89 sulme ndaj policisë kroate. Ministria e Brendshme Kroate filloi të armatoste një numër në rritje të forcave speciale të policisë, dhe kjo çoi në ndërtimin e një ushtrie të vërtetë. Më 9 prill 1991, presidenti kroat Tuxhman urdhëroi që forcat speciale të policisë të quheshin Zbor Narodne Garde ("Garda Kombëtare"); kjo shënon krijimin e një ushtrie të veçantë të Kroacisë.

Përleshjet e rëndësishme nga kjo periudhë përfshinin rrethimin e Kijevës, ku mbi një mijë njerëz u rrethuan në fshatin e brendshëm dalmat të Kijevës, dhe vrasjet e Borovo Selo, ku policët kroatë angazhuan paraushtarakët serbë në fshatin sllav lindor të Borovos dhe pësuan dymbëdhjetë viktima. Dhuna pushtoi fshatrat sllave lindore: në Tovarnik, një polic kroat u vra nga paraushtarakët serbë më 2 maj, ndërsa në Sotin, një civil serb u vra më 5 maj kur u kap në një shkëmbim zjarri midis paraushtarakëve serbë dhe kroatë. Më 6 maj, protesta e vitit 1991 në Split kundër rrethimit të Kijevës në Komandën e Marinës në Split rezultoi në vdekjen e një ushtari të Ushtrisë Popullore Jugosllave.

Më 15 maj, Stjepan Mesić, një kroat, ishte planifikuar të ishte kryetar i presidencës së rradhës të Jugosllavisë. Serbia, e ndihmuar nga Kosova, Mali i Zi dhe Vojvodina, votat e presidencës së së cilës në atë kohë ishin nën kontrollin serb, bllokoi emërimin, i cili përndryshe shihej si kryesisht ceremonial. Kjo manovër teknikisht e la Jugosllavinë pa një kryetar shteti dhe pa një komandant të përgjithshëm. Dy ditë më vonë, një përpjekje e përsëritur për të votuar mbi këtë çështje dështoi. Ante Markoviç, kryeministër i Jugosllavisë në atë kohë, propozoi emërimin e një paneli që do të kishte kompetenca presidenciale. Nuk ishte menjëherë e qartë se cilët do të ishin anëtarët e panelit, përveç ministrit të mbrojtjes Veljko Kadijeviq, as kush do të plotësonte postin e komandantit të përgjithshëm të APJ-së. Masa u refuzua shpejt nga Kroacia si jokushtetuese. Kriza u zgjidh pas një ngërçi gjashtë-javor dhe Mesiç u zgjodh president - i pari jokomunist që u bë kreu i shtetit jugosllav në dekada.

Gjatë gjithë kësaj periudhe, ushtria federale, APJ dhe Forcat lokale të Mbrojtjes Territoriale vazhduan të udhëhiqen nga autoritetet federale të kontrolluara nga Millosheviqi. Helsinki Watch raportoi se autoritetet Serbe Krajina ekzekutuan serbët të cilët ishin të gatshëm të akomodoheshin me zyrtarët kroatë.

Deklarata e Pavarësisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 19 maj 1991, autoritetet kroate mbajtën një referendum për pavarësinë me opsionin e qëndrimit në Jugosllavi si një bashkim më i lirë. Autoritetet lokale serbe lëshuan thirrje për një bojkot, të cilat u ndoqën kryesisht nga serbët kroatë. Referendumi kaloi me 94% pro.

Njësitë ushtarake kroate të sapoformuara mbajtën një paradë ushtarake dhe rishikim në Stadion Kranjčevićeva në Zagreb më 28 maj 1991.

Parlamenti i Kroacisë shpalli pavarësinë e Kroacisë dhe shpërndau lidhjen e saj me Jugosllavinë më 25 qershor 1991. Vendimi i parlamentit kroat u bojkotua pjesërisht nga deputetët e parlamentit të majtë. Komuniteti Evropian dhe Konferenca për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë u kërkuan autoriteteve kroate të vendosin një moratorium tre-mujor mbi vendimin.

Qeveria e Jugosllavisë iu përgjigj deklaratave të pavarësisë së Kroacisë dhe Sllovenisë me kryeministrin jugosllav Ante Markoviç që i shpalli shkëputjet si të paligjshme dhe në kundërshtim me Kushtetutën e Jugosllavisë dhe mbështeti APJ-në që të ndërmerrte veprime për të siguruar unitetin integral të Jugosllavisë.

Në qershor dhe korrik 1991, konflikti i shkurtër i armatosur në Slloveni mori fund të shpejtë, pjesërisht për shkak të homogjenitetit etnik të popullsisë së Sllovenisë. Më vonë u zbulua se një sulm ushtarak kundër Sllovenisë, i ndjekur nga një tërheqje e planifikuar, ishte konceptuar nga Slobodan Milloshević dhe Borisav Jović, atëherë president i presidencës së RSF-së Jugosllave. Joviqi botoi ditarin e tij që përmbante informacionin dhe e përsëriti atë në dëshminë e tij në gjyqin e Millosheviçit në ICTY.

Kroacia ra dakord me Marrëveshjen e Brionit që përfshinte ngrirjen e shpalljes së pavarësisë së saj për tre muaj, gjë që zbuti pak tensionet.

Përshkallëzimi i konfliktit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në korrik, në një përpjekje për të shpëtuar atë që kishte mbetur nga Jugosllavia, forcat e JNA u përfshinë në operacione kundër zonave kryesisht kroate. Në korrik, Forcat e Mbrojtjes Territoriale të udhëhequra nga serbët filluan avancimin e tyre në zonat bregdetare të Dalmacisë në operacionin Bregu-91. Në fillim të gushtit, zona të mëdha të Banovinës u pushtuan nga forcat serbe.

Me fillimin e operacioneve ushtarake në Kroaci, kroatët dhe një numër i rekrutëve serbë filluan të dezertojnë masivisht APJ-në, ngjashëm me atë që kishte ndodhur në Slloveni. Shqiptarët dhe maqedonasit filluan të kërkojnë një mënyrë për t'u larguar ligjërisht nga APJ ose për të kryer afatin e rekrutimit në Maqedoni; këto lëvizje homogjenizuan më tej përbërjen etnike të trupave të APJ-së në ose afër Kroacisë.

Një muaj pasi Kroacia shpalli pavarësinë e saj, ushtria jugosllave dhe forcat e tjera serbe mbajtën diçka më pak se një të tretën e territorit kroat, kryesisht në zonat me popullsi mbizotëruese etnike serbe. Strategjia ushtarake e APJ-së përbëhej pjesërisht nga granatime të gjera, nganjëherë pavarësisht nga prania e civilëve. Me përparimin e luftës, qytetet e Dubrovnikut, Gospiqit, Shibenikut, Zarës, Karllovacit, Sisak, Slavonski Brod, Osijek, Vinkovci dhe Vukovari u sulmuan të gjitha nga forcat jugosllave. Kombet e Bashkuara (OKB) vendosën një embargo të armëve; kjo nuk ndikoi ndjeshëm në forcat serbe të mbështetura nga APJ, pasi ata kishin në dispozicion arsenalin e APJ-së, por shkaktoi telashe serioze për ushtrinë e sapoformuar kroate. Qeveria kroate filloi kontrabandën e armëve mbi kufijtë e saj.

Në gusht 1991 filloi Beteja e Vukovarit. Sllavonia Lindore u ndikua rëndë gjatë gjithë kësaj periudhe, duke filluar me masakrën e Daljit, dhe frontet u zhvilluan rreth Osijekut dhe Vinkovcit paralelisht me rrethimin e Vukovarit. Në shtator, trupat serbe rrethuan plotësisht qytetin e Vukovarit. Trupat kroate, duke përfshirë Brigadën 204 të Vukovarit, u ngulitën brenda qytetit dhe mbajtën terrenin e tyre kundër brigadave elitare të blinduara dhe të mekanizuara të JNA-së, si dhe njësive paraushtarake serbe. Vukovari ishte pothuajse plotësisht i shkatërruar; 15,000 shtëpi u shkatërruan. Disa civilë kroatë etnikë ishin strehuar brenda qytetit. Pjesëtarët e tjerë të popullsisë civile u larguan masivisht nga zona. Përllogaritjet e numrit të të vdekurve për Vukovarin si rezultat i rrethimit variojnë nga 1,798 në 5,000. 22,000 të tjerë u internuan nga Vukovari menjëherë pasi qyteti u pushtua.

Disa vlerësime përfshijnë 220,000 kroatë dhe 300,000 serbë të zhvendosur brenda vendit për kohëzgjatjen e luftës në Kroaci. Në shumë zona, një numër i madh civilësh u detyruan të largoheshin nga ushtria. Pikërisht në këtë kohë termi spastrim etnik - kuptimi i të cilit varionte nga dëbimi në vrasje - hyri për herë të parë në leksikun anglez.

Më 3 tetor, Marina Jugosllave rinovoi bllokadën e porteve kryesore të Kroacisë. Kjo lëvizje pasoi disa muaj ngecjeje për pozicionet e JNA-së në Dalmaci dhe gjetkë, të njohura tani si Beteja e Kazermave. Ajo përkoi gjithashtu me fundin e operacionit Coast-91, në të cilin JNA nuk arriti të pushtonte vijën bregdetare në një përpjekje për të ndërprerë hyrjen e Dalmacisë në pjesën tjetër të Kroacisë.

Më 5 tetor, Presidenti Tuxhman mbajti një fjalim në të cilin i bëri thirrje të gjithë popullatës që të mobilizohet dhe të mbrohet kundër "imperializmit serbomadh" të ndjekur nga APJ-ja e udhëhequr nga serbët, formacionet paraushtarake serbe dhe forcat rebele serbe. Më 7 tetor, forcat ajrore jugosllave sulmuan ndërtesën kryesore të qeverisë në Zagreb, një incident i referuar si bombardimi i Banski Dvorit. Të nesërmen, pasi moratoriumi tre-mujor i rënë dakord më parë për zbatimin e shpalljes së pavarësisë skadoi, parlamenti kroat ndërpreu të gjitha lidhjet e mbetura me Jugosllavinë. 8 Tetori tani festohet si Dita e Pavarësisë në Kroaci. Bombardimi i zyrave qeveritare dhe rrethimi i Dubrovnikut që filloi në tetor ishin faktorë kontribues që çuan në sanksione të Bashkimit Evropian (BE) kundër Serbisë. Më 15 tetor pas kapjes së Cavtat nga APJ, serbët vendas të udhëhequr nga Aco Apolonio shpallën Republikën e Dubrovnikut. Media ndërkombëtare u fokusua në dëmtimin e trashëgimisë kulturore të Dubrovnikut; shqetësimet për viktimat civile dhe betejat kryesore si ajo në Vukovar u larguan nga opinioni publik. Megjithatë, sulmet e artilerisë në Dubrovnik dëmtuan deri në një farë mase 56% të ndërtesave të tij, pasi qyteti historik i rrethuar me mure, një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, pësoi 650 goditje me predha artilerie.

Në përgjigje të përparimit të Korpusit të 5-të të JNA-së përtej lumit Sava drejt Pakracit dhe më tej në veri në Sllavoninë perëndimore, ushtria kroate filloi një kundërsulm të suksesshëm në fillim të nëntorit 1991, operacioni i saj i parë sulmues i madh i luftës. Operacioni Otkos 10 (31 tetor deri më 4 nëntor) rezultoi që Kroacia të rimarrë një zonë midis maleve Bilogora dhe Papuk. Ushtria Kroate rimarrë rreth 270 kilometra katrorë (100 mij katror) territor në këtë operacion.

Masakra e Vukovarit ndodhi në nëntor; të mbijetuarit u transportuan në kampet e burgut si Ovçara dhe Velepromet, ku shumica përfunduan në kamp-burgun e Sremska Mitrovica. Rrethimi i vazhdueshëm i Vukovarit tërhoqi vëmendjen e madhe të medias ndërkombëtare. Shumë gazetarë ndërkombëtarë ishin në ose afër Vukovarit, siç ishte ndërmjetësi i paqes i OKB-së, Cyrus Vance, i cili kishte qenë Sekretar Shteti i ish-Presidentit të SHBA-së, Carter.

Gjithashtu në Sllavoninë Lindore, masakra e Lovasit ndodhi në tetor dhe masakra e Erdutit në nëntor 1991, para dhe pas rënies së Vukovarit. Në të njëjtën kohë, masakra e Shkabrnjës dhe masakra e Gospiqit ndodhën në brendësi të Dalmacisë.

Më 14 nëntor, bllokada e marinës në portet dalmate u sfidua nga anijet civile. Konfrontimi arriti kulmin në Betejën e kanaleve Dalmatiane, kur artileria kroate me bazë bregdetare dhe ishullore dëmtoi, fundosi ose pushtoi një numër anijesh të marinës jugosllave, duke përfshirë Mukos PČ 176, e ripagëzuar më vonë PB 62 Šolta. Pas betejës, operacionet detare jugosllave u kufizuan efektivisht në Adriatikun jugor.

Forcat kroate bënë përparime të mëtejshme në gjysmën e dytë të dhjetorit, duke përfshirë operacionin Orkan 91. Gjatë rrjedhës së Orkanit '91, ushtria kroate rimori rreth 1,440 kilometra katrorë (560 mije katrore) territor. Fundi i operacionit shënoi fundin e një faze gjashtëmujore luftimesh intensive: 10,000 njerëz kishin vdekur; qindra mijëra ishin larguar dhe dhjetëra mijëra shtëpi ishin shkatërruar.

Më 19 dhjetor, ndërsa intensiteti i luftimeve u rrit, Kroacia fitoi njohjen e saj të parë diplomatike nga një komb perëndimor—Islanda—ndërsa Oblastet Autonome Serbe në Krajina dhe Sllavoninë Perëndimore e deklaruan zyrtarisht veten Republika e Krajinës Serbe. Katër ditë më vonë, Gjermania njohu pavarësinë e Kroacisë. Më 26 dhjetor 1991, presidenca federale e dominuar nga serbët njoftoi planet për një Jugosllavi më të vogël që mund të përfshinte territorin e pushtuar nga Kroacia gjatë luftës.

Megjithatë, më 21 dhjetor 1991 për herë të parë në luftë Istria u sulmua. Forcat serbe sulmuan aeroportin pranë qytetit Vrsar, i vendosur në jugperëndim të gadishullit midis qytetit të Poreçit dhe Rovinjit, me dy MiG-21 dhe dy Galeb G-2. Më pas, qilimi i avionëve jugosllavë bombarduan aeroportin Crljenka të Vrsarit, duke rezultuar në dy të vdekur. Me ndërmjetësimin e diplomatëve të huaj, armëpushimet u nënshkruan shpesh dhe shpesh shkeleshin. Kroacia humbi shumë territor, por zgjeroi ushtrinë kroate nga shtatë brigada që kishte në kohën e armëpushimit të parë në 60 brigada dhe 37 batalione të pavarur deri më 31 dhjetor 1991.

Komisioni i Arbitrazhit i Konferencës së Paqes për Jugosllavinë, i referuar edhe si Komiteti i Arbitrazhit të Badinterit, u krijua nga Këshilli i Ministrave të Komunitetit Ekonomik Evropian (EEC) më 27 gusht 1991, për t'i ofruar Konferencës për Jugosllavinë këshilla ligjore. Komisioni prej pesë anëtarësh përbëhej nga kryetarët e Gjykatave Kushtetuese në KEE. Duke filluar nga fundi i nëntorit 1991, komiteti dha dhjetë opinione. Komisioni deklaroi, ndër të tjera, se RSF Jugosllavia ishte në proces shpërbërjeje dhe se kufijtë e brendshëm të republikave jugosllave nuk mund të ndryshohen nëse nuk bihet dakord lirisht.

Faktorët në favor të ruajtjes së kufijve të saj të paraluftës nga Kroacia ishin Amendamentet e Kushtetutës Federale Jugosllave të vitit 1971 dhe Kushtetuta Federale Jugosllave e vitit 1974. Amendamentet e vitit 1971 prezantuan një koncept që të drejtat sovrane ushtroheshin nga njësitë federale dhe se federata kishte vetëm autoriteti i transferuar në mënyrë specifike nga kushtetuta. Kushtetuta e vitit 1974 konfirmoi dhe forcoi parimet e prezantuara në vitin 1971. Kufijtë ishin përcaktuar nga komisionet e demarkacionit në vitin 1947, në bazë të vendimeve të AVNOJ-it të vitit 1943 dhe 1945 lidhur me organizimin federal të Jugosllavisë.

1992: Armëpushimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një armëpushim i ri i sponsorizuar nga OKB, i pesëmbëdhjeti në vetëm gjashtë muaj, u ra dakord më 2 janar 1992 dhe hyri në fuqi të nesërmen. Kjo e ashtuquajtur Marrëveshje e Sarajevës u bë një armëpushim afatgjatë. Kroacia u njoh zyrtarisht nga Komuniteti Evropian më 15 janar 1992. Edhe pse JNA filloi të tërhiqej nga Kroacia, duke përfshirë Krajinën, RSK-ja e ruajti qartësisht dorën e sipërme në territoret e pushtuara për shkak të mbështetjes nga Serbia. Në atë kohë, RSK përfshinte 13,913 kilometra katrorë (5,372 mij katrorë) territor. Madhësia e zonës nuk përfshinte 680 kilometra katrorë të tjerë (260 mij katrorë) të territorit të pushtuar pranë Dubrovnikut, pasi ajo zonë nuk konsiderohej pjesë e RSK.

Duke i dhënë fund serisë së armëpushimeve të pasuksesshme, OKB-ja vendosi një forcë mbrojtëse në Kroacinë e kontrolluar nga Serbia - Forcën Mbrojtëse të Kombeve të Bashkuara (UNPROFOR) - për të mbikëqyrur dhe ruajtur marrëveshjen. UNPROFOR u krijua zyrtarisht me Rezolutën 743 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së më 21 shkurt 1992. Palët ndërluftuese kryesisht u zhvendosën në pozicione të ngulitura dhe JNA u tërhoq shpejt nga Kroacia në Bosnje dhe Hercegovinë, ku pritej një konflikt i ri. Kroacia u bë anëtare e OKB-së më 22 maj 1992, e cila ishte e kushtëzuar me ndryshimin e kushtetutës së saj nga Kroacia për të mbrojtur të drejtat e njeriut të grupeve minoritare dhe disidentëve. Dëbimet e popullatës civile jo-serbe të mbetur në territoret e pushtuara vazhduan pavarësisht pranisë së trupave paqeruajtëse të UNPROFOR-it, dhe në disa raste, trupat e OKB-së praktikisht u regjistruan si bashkëpunëtorë.

Ushtria Popullore Jugosllave mori mijëra robër gjatë luftës në Kroaci dhe i internoi në kampe në Serbi, Bosnje-Hercegovinë dhe Mal të Zi. Forcat kroate kapën gjithashtu disa të burgosur serbë dhe të dy palët ranë dakord për disa shkëmbime të burgosurish; shumica e të burgosurve u liruan në fund të vitit 1992. Disa burgje famëkeqe përfshinin kampin e Sremska Mitrovica, kampin Stajiçevo dhe kampin Begejci në Serbi dhe kampin Morinj në Mal të Zi. Ushtria Kroate krijoi gjithashtu kampe ndalimi, si kampi i burgut Lora në Split.

Konflikti i armatosur në Kroaci vazhdoi me ndërprerje në një shkallë më të vogël. Kishte disa operacione më të vogla të ndërmarra nga forcat kroate për të lehtësuar rrethimin e Dubrovnikut dhe qyteteve të tjera kroate (Shibenikut, Zadarit dhe Gospiqit) nga forcat e Krajinës. Betejat përfshinin incidentin në rrafshnaltën e Miljevcit (midis Krkës dhe Drnishit), më 21–22 qershor 1992, Operacioni Jaguar në kodrën e Krizhit afër Bibinjes dhe Zarës, më 22 maj 1992 dhe një sërë veprimesh ushtarake në brendësi të Dubrovnikut: Operacioni Tigar , më 1–13 korrik 1992, në Konavle, më 20–24 shtator 1992 dhe në Vllashticë më 22–25 shtator 1992. Lufta afër Dubrovnikut u pasua nga tërheqja e APJ-së nga Konavle, ndërmjet 30 shtatorit dhe 20 tetorit 1992 Gadishulli i Prevlakës që ruante hyrjen në Gjirin e Kotorrit u demilitarizua dhe iu dorëzua UNPROFOR-it, ndërsa pjesa e mbetur e Konavles iu rikthye autoriteteve kroate.

1993: Përparimet ushtarake kroate

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Luftimet u rinovuan në fillim të vitit 1993, pasi ushtria kroate nisi operacionin Maslenica, një operacion sulmues në zonën e Zadarit më 22 janar. Objektivi i sulmit ishte përmirësimi i situatës strategjike në atë zonë, pasi kishte në shënjestër aeroportin e qytetit dhe Ura e Maslenicës, lidhja e fundit tërësisht tokësore midis Zagrebit dhe qytetit të Zadarit derisa zona e urës u pushtua në shtator 1991. Sulmi rezultoi i suksesshëm pasi përmbushi objektivat e deklaruara, por me një kosto të lartë, pasi 114 ushtarë kroatë dhe 490 serbë u vranë në një teatër relativisht të kufizuar operacionesh.

Ndërsa Operacioni Maslenica ishte në progres, forcat kroate sulmuan pozicionet serbe 130 kilometra (81 mi) në lindje. Ata përparuan drejt Digës Hidroelektrike të Peruçës dhe e pushtuan atë më 28 janar 1993, menjëherë pasi milicitë serbë përzunë paqeruajtësit e OKB-së që mbronin digën. Forcat e OKB-së kishin qenë të pranishme në vend që nga vera e vitit 1992. Ata zbuluan se serbët kishin vendosur 35 deri në 37 ton eksploziv të shpërndarë në shtatë vende të ndryshme në digë në një mënyrë që pengonte heqjen e eksplozivëve; akuzat u lanë në vend. Forcat serbe që tërhiqeshin shpërthyen tre nga ngarkesat shpërthyese me një total prej 5 tonësh brenda digës 65 metra të lartë në një përpjekje për të shkaktuar dështimin e saj dhe përmbytjen e zonës në rrjedhën e poshtme. Fatkeqësia u parandalua nga Mark Nicholas Grey, një kolonel në Marinsat Mbretërore Britanike, një toger në atë kohë, i cili ishte një vëzhgues ushtarak i OKB-së në vend. Ai rrezikoi të disiplinohej për veprim përtej autoritetit të tij duke ulur nivelin e rezervuarit, i cili mbante 0,54 kilometra kub (0,13 cu mi) ujë, përpara se diga të hidhej në erë. Veprimi i tij shpëtoi jetën e 20,000 njerëzve që përndryshe do të ishin mbytur ose të pastrehë.

Operacioni Medak Pocket u zhvillua në një jug të spikatur të Gospiqit, nga 9-17 shtator. Ofensiva u ndërmor nga ushtria kroate për të ndaluar artilerinë serbe në zonë që të mos bombardonte Gospiqin afër. Operacioni përmbushi objektivin e tij të deklaruar për të hequr kërcënimin e artilerisë, pasi trupat kroate pushtuan të spikaturit, por ai u dëmtua nga krime lufte. ICTY më vonë paditi oficerët kroatë për krime lufte. Operacioni u ndërpre mes presionit ndërkombëtar dhe u arrit një marrëveshje që trupat kroate të tërhiqeshin në pozicionet e mbajtura përpara 9 shtatorit, ndërsa trupat e OKB-së do të pushtonin vetëm pikat e spikatura. Ngjarjet që pasuan mbeten të diskutueshme, pasi autoritetet kanadeze raportuan se ushtria kroate luftoi me ndërprerje kundër Këmbësorisë së Lehtë Kanadeze të Princeshës kanadeze Patricia përpara se të tërhiqej përfundimisht pas 27 viktimave. Ministria kroate e mbrojtjes dhe dëshmitë e oficerëve të OKB-së të dhëna gjatë gjyqit Ademi-Norac mohojnë se beteja ka ndodhur.

Më 18 shkurt 1993, autoritetet kroate nënshkruan Marrëveshjen e Daruvarit me udhëheqësit lokalë serbë në Sllavoninë Perëndimore. Qëllimi i marrëveshjes sekrete ishte normalizimi i jetës për popullsinë lokale pranë vijës së frontit. Megjithatë, autoritetet në Knin mësuan për këtë dhe arrestuan udhëheqësit serb përgjegjës. Në qershor 1993, serbët filluan të votojnë në një referendum për bashkimin e territorit të Krajinës me Republikën Srpska. Milan Martić, duke vepruar si ministër i brendshëm i RSK-së, mbrojti një bashkim të "dy shteteve serbe si faza e parë në krijimin e një shteti të të gjithë serbëve" në letrën e tij të 3 prillit drejtuar Kuvendit të Republikës Srpska. Më 21 janar 1994, Martiq deklaroi se ai do të "përshpejtonte procesin e bashkimit dhe do t'ia kalonte stafetën të gjithë liderit serb Sllobodan Millosheviq" nëse zgjidhej president i RSK". Këto synime u kundërshtuan nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara (KSOKB). ) Rezoluta 871 në tetor 1993, kur KS i OKB-së pohoi për herë të parë se Zonat e Mbrojtura të Kombeve të Bashkuara, d.m.th zonat e mbajtura nga RSK, ishin pjesë përbërëse e Republikës së Kroacisë.

Gjatë viteve 1992 dhe 1993, rreth 225,000 kroatë, si dhe refugjatë nga Bosnja dhe Hercegovina dhe Serbia, u vendosën në Kroaci. Vullnetarët kroatë dhe disa ushtarë të rekrutuar morën pjesë në luftën në Bosnje dhe Hercegovinë. Në shtator të vitit 1992, Kroacia kishte pranuar 335,985 refugjatë nga Bosnja dhe Hercegovina, shumica e të cilëve ishin civilë boshnjakë (duke përjashtuar meshkujt në moshën e hartimit). Numri i madh i refugjatëve rëndoi ndjeshëm ekonominë dhe infrastrukturën kroate. Ambasadori amerikan në Kroaci, Peter Galbraith, u përpoq të vinte në një perspektivë të duhur numrin e refugjatëve myslimanë në Kroaci në një intervistë më 8 nëntor 1993. Ai tha se situata do të ishte e barabartë me marrjen e 30,000,000 refugjatëve nga Shtetet e Bashkuara.

1994: Erozioni i mbështetjes për Krajina

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1992, konflikti kroato-boshnjak shpërtheu në Bosnje dhe Hercegovinë, ashtu si secili po luftonte me serbët e Bosnjës. Lufta fillimisht u zhvillua midis Këshillit Kroat të Mbrojtjes dhe trupave vullnetare kroate nga njëra anë dhe Ushtrisë së Republikës së Bosnjë dhe Hercegovinës (ARBiH) nga ana tjetër, por deri në vitin 1994, Ushtria Kroate kishte rreth 3,000 deri në 5,000 trupa të përfshira në luftimet. Nën presionin e Shteteve të Bashkuara, palët ndërluftuese ranë dakord për një armëpushim në fund të shkurtit, i ndjekur nga një takim i përfaqësuesve kroatë, boshnjakë dhe kroatë të Bosnjës me Sekretarin e Shtetit të SHBA Warren Christopher në Uashington, D.C., më 26 shkurt 1994. Më mars 4, Franjo Tuxhman miratoi marrëveshjen që parashikonte krijimin e Federatës së Bosnjë-Hercegovinës dhe një aleancë midis ushtrive boshnjake dhe kroate kundër forcave serbe. Kjo çoi në shpërbërjen e Herceg-Bosnjës dhe zvogëloi numrin e fraksioneve ndërluftuese në Bosnje dhe Hercegovinë nga tre në dy.

Në fund të vitit 1994, ushtria kroate ndërhyri në Bosnje nga 1–3 nëntori, në operacionin Cincar pranë Kupresit dhe nga 29 nëntori deri më 24 dhjetor në operacionin e dimrit '94 pranë Dinarës dhe Livnos. Këto operacione u ndërmorën për të larguar rrethimin e rajonit të Bihaqit dhe për t'iu afruar kryeqytetit të Kninit të RSK-së nga veriu, duke e izoluar atë nga tre anët.

Gjatë kësaj kohe, negociatat e pasuksesshme të ndërmjetësuara nga OKB ishin duke u zhvilluar midis qeverisë kroate dhe RSK. Çështjet në diskutim përfshinin hapjen e pjesës së pushtuar nga serbët të autostradës Zagreb-Slavonski Brod pranë Okuçanit për trafikun transit, si dhe statusin e supozuar të zonave me shumicë serbe brenda Kroacisë. Autostrada fillimisht u rihap në fund të vitit 1994, por shpejt u mbyll përsëri për shkak të çështjeve të sigurisë. Dështimet e përsëritura për të zgjidhur dy mosmarrëveshjet do të shërbenin si shkas për ofensivat e mëdha kroate në 1995.

Në të njëjtën kohë, ushtria e Krajinës vazhdoi rrethimin e Bihaqit, së bashku me ushtrinë e Republikës Srpska nga Bosnja. Michael Williams, një zyrtar i forcës paqeruajtëse të OKB-së, tha se kur fshati Vedro Polje në perëndim të Bihaqit kishte rënë nën një njësi të RSK në fund të nëntorit 1994, rrethimi hyri në fazën përfundimtare. Ai shtoi se zjarri i rëndë me tanke dhe artileri kundër qytetit të Velika Kladusha në veri të enklavës së Bihaqit po vinte nga RSK. Analistët ushtarakë perëndimorë thanë se në mesin e sistemeve serbe të raketave tokë-ajër që rrethonin xhepin e Bihaqit në territorin kroat, ekzistonte një sistem modern SAM-2, ndoshta i sjellë atje nga Beogradi. Në përgjigje të situatës, Këshilli i Sigurimit miratoi Rezolutën 958, e cila lejoi avionët e NATO-s të vendosur si pjesë e Operacionit Deny Flight të operojnë në Kroaci. Më 21 nëntor, NATO sulmoi aeroportin e Udbinës të kontrolluar nga RSK, duke çaktivizuar përkohësisht pistat. Pas sulmit në Udbina, NATO vazhdoi të lëshonte sulme në zonë dhe më 23 nëntor, pasi një avion zbulues i NATO-s u ndriçua nga radari i një sistemi raketash tokë-ajër (SAM), avionët e NATO-s sulmuan një vend SAM pranë Dvorit. me raketa kundër rrezatimit AGM-88 HARM.

Në fushatat e mëvonshme, ushtria kroate do të ndiqte një variant të taktikave të blitzkrieg-it, me brigadat e Gardës që goditnin linjat e armikut, ndërsa njësitë e tjera thjesht mbanin linjat në pika të tjera dhe përfunduan një rrethim të njësive të armikut. Në një përpjekje të mëtejshme për të forcuar forcat e saj të armatosura, Kroacia punësoi Military Professional Resources Inc. (MPRI) në shtator 1994 për të trajnuar disa nga oficerët dhe nënoficerët e saj. [citim i nevojshëm] Duke filluar në janar 1995, detyra e MPRI-së përfshinte pesëmbëdhjetë këshilltarë të cilët mësonin aftësitë bazë të lidershipit të oficerëve dhe menaxhimin e trajnimit. Aktivitetet e MPRI-së u rishikuan paraprakisht nga Departamenti i Shtetit i SHBA-së për t'u siguruar që ato nuk përfshinin trajnime taktike ose shkelnin embargon e armëve të OKB-së ende në fuqi.

1995: Fundi i luftës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tensionet u rinovuan në fillim të vitit 1995 ndërsa Kroacia u përpoq të ushtronte presion në rritje mbi RSK. Në një letër pesëfaqëshe më 12 janar, Franjo Tuxhman i tha zyrtarisht Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Boutros Boutros-Ghali se Kroacia po i jepte fund marrëveshjes që lejon stacionimin e UNPROFOR-it në Kroaci, që hyri në fuqi më 31 mars. Lëvizja supozohet se ishte e motivuar nga veprimet e Serbisë dhe Republikës Federale të Jugosllavisë të dominuar nga serbët për të ofruar ndihmë për pushtimin serb të Kroacisë dhe gjoja integrimin e zonave të pushtuara në territorin jugosllav. Situata është vërejtur dhe trajtuar nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së:

... në lidhje me situatën në Kroaci dhe për të respektuar rreptësisht integritetin e saj territorial, dhe në këtë drejtim arrin në përfundimin se aktivitetet e tyre synojnë arritjen e integrimit të territoreve të okupuara të Kroacisë në sistemet administrative, ushtarake, arsimore, të transportit dhe komunikimit të Republika Federale e Jugosllavisë (Serbia dhe Mali i Zi) janë të paligjshme, të pavlefshme dhe duhet të pushojnë menjëherë. — Rezoluta e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara 1994/43, në lidhje me territoret e okupuara të Kroacisë

Përpjekjet ndërkombëtare paqeruajtëse vazhduan dhe një plan i ri paqeje i quajtur plani Z-4 iu prezantua autoriteteve kroate dhe të Krajinës. Nuk kishte asnjë përgjigje fillestare kroate dhe serbët e refuzuan kategorikisht propozimin. Me afrimin e afatit për tërheqjen e UNPROFOR-it, u propozua një mision i ri paqeruajtës i OKB-së me një mandat të shtuar për të patrulluar kufijtë e njohur ndërkombëtarisht të Kroacisë. Fillimisht serbët e kundërshtuan lëvizjen dhe tanket u zhvendosën nga Serbia në Kroacinë lindore. Më në fund u arrit një zgjidhje dhe misioni i ri paqeruajtës i OKB-së u miratua me Rezolutën 981 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara më 31 mars. Emri i misionit ishte objekt i një mosmarrëveshjeje të minutës së fundit, pasi ministri i jashtëm kroat Mate Graniç këmbënguli që fjala Emrit të forcës i shtohet edhe Kroacia. Emri i Kombeve të Bashkuara për Rikthimin e Besimit në Kroaci (UNCRO) u miratua.

Dhuna shpërtheu përsëri në fillim të majit 1995. RSK humbi mbështetjen nga qeveria serbe në Beograd, pjesërisht si rezultat i presionit ndërkombëtar. Në të njëjtën kohë, Operacioni Kroat Flash rimori të gjithë territorin e pushtuar më parë në Sllavoninë Perëndimore. Si hakmarrje, forcat serbe sulmuan Zagrebin me raketa, duke vrarë 7 dhe plagosur mbi 200 civilë. Ushtria jugosllave iu përgjigj ofensivës me një shfaqje force, duke lëvizur tanke drejt kufirit kroat, në një përpjekje të dukshme për të shmangur një sulm të mundshëm në zonën e pushtuar në Sllavoninë Lindore.

Gjatë muajve në vijim, përpjekjet ndërkombëtare kishin të bënin kryesisht me Zonat e Sigurta të Kombeve të Bashkuara, kryesisht të pasuksesshme, të ngritura në Bosnje dhe Hercegovinë dhe përpjekjet për të vendosur një armëpushim më të qëndrueshëm në Kroaci. Dy çështjet praktikisht u bashkuan në korrik 1995 kur një numër i zonave të sigurta në Bosnjën dhe Hercegovinën lindore u pushtuan dhe një në Bihaq u kërcënua. Në vitin 1994, Kroacia kishte sinjalizuar tashmë se nuk do të lejonte kapjen e Bihaqit dhe një besim i ri në aftësinë e ushtrisë kroate për të rimarrë zonat e pushtuara solli një kërkesë nga autoritetet kroate që të mos negociohej më armëpushim; territoret e pushtuara do të riintegroheshin në Kroaci. Këto zhvillime dhe Marrëveshja e Uashingtonit, një armëpushim i nënshkruar në teatrin boshnjak, çuan në një takim tjetër të presidentëve të Kroacisë dhe Bosnjë-Hercegovinës më 22 korrik, kur u miratua Marrëveshja e Splitit. Në të, Bosnja dhe Hercegovina ftoi Kroacinë të ofrojë ndihmë ushtarake dhe ndihmë të tjera, veçanërisht në zonën e Bihaqit. Kroacia pranoi, duke u angazhuar për një ndërhyrje të armatosur.

Nga 25 deri më 30 korrik, trupat e Ushtrisë Kroate dhe të Këshillit Kroat të Mbrojtjes (HVO) sulmuan territorin e kontrolluar nga serbët në veri të malit Dinara, duke pushtuar Bosansko Grahovo dhe Glamoc gjatë Operacionit Vera '95. Kjo ofensivë hapi rrugën për rimarrjen ushtarake të territorit të pushtuar rreth Kninit, pasi ndërpreu rrugën e fundit efikase të furnizimit midis Banja Lukës dhe Kninit. Më 4 gusht, Kroacia filloi Operacionin Stuhia, me synimin për të rimarrë pothuajse të gjithë territorin e okupuar në Kroaci, me përjashtim të një brezi relativisht të vogël toke, të vendosur përgjatë Danubit, në një distancë të konsiderueshme nga pjesa më e madhe e tokës së kontestuar. Ofensiva, që përfshin 100,000 ushtarë kroatë, ishte beteja më e madhe tokësore e zhvilluar në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore. Operacioni Stuhia arriti qëllimet e tij dhe u shpall i përfunduar më 8 gusht.

Organizata kroate e të drejtave të njeriut Hrvatski helsinški odbor, numëroi 677 civilë serbë të vrarë nga forcat kroate pas Operacionit Stuhia, kryesisht pleq që mbetën, ndërsa civilë të tjerë serbë u larguan. 837 civilë serbë të tjerë janë renditur si të zhdukur pas operacionit Stuhia. Burime të tjera tregojnë se 181 viktima të tjera u vranë nga forcat kroate dhe u varrosën në një varr masiv në Mrkonjić Grad, pas një vazhdimi të ofensivës së Operacionit Stuhia në Bosnje.

Shumë nga popullsia civile e zonave të pushtuara u larguan gjatë ofensivës ose menjëherë pas përfundimit të saj, në atë që u përshkrua më vonë në terma të ndryshëm duke filluar nga dëbimi deri te evakuimi i planifikuar. Burimet serbe të Krajinës (Dokumentet e Shtabit të Mbrojtjes Civile të RSK, Këshilli Suprem i Mbrojtjes i publikuar nga Kovaçeviq, Sekuliq dhe Vrcelj) thonë se evakuimi i serbëve ishte organizuar dhe planifikuar paraprakisht. [Nevojitet burim më i mirë] Sipas Amnesty International, "rreth 200,000 serbë kroatë, duke përfshirë të gjithë Ushtrinë Serbe Kroate, ikën në Republikën Federale fqinje të Jugosllavisë dhe zonat e Bosnjës dhe Hercegovinës nën kontrollin serb të Bosnjës. Pas operacioneve, anëtarët e ushtria dhe policia kroate vranë, torturuan dhe dëbuan me forcë civilët serbë kroatë që kishin mbetur në zonë, si dhe anëtarët e forcave të armatosura serbe të Kroacisë në tërheqje”. ICTY, nga ana tjetër, arriti në përfundimin se vetëm rreth 20,000 njerëz u deportuan. BBC vuri në dukje 200,000 refugjatë serbë në një moment. Refugjatët kroatë të mërguar në vitin 1991 më në fund u lejuan të ktheheshin në shtëpitë e tyre. Vetëm në vitin 1996, rreth 85,000 kroatë të zhvendosur u kthyen në ish Krajina dhe Sllavoninë perëndimore, sipas vlerësimeve të Komitetit të SHBA për Refugjatët dhe Emigrantët.

Në muajt që pasuan, kishte ende disa sulme të ndërprera, kryesisht artilerie, nga zonat e kontrolluara nga serbët në Bosnje dhe Hercegovinë në zonën e Dubrovnikut dhe gjetkë. Zona e mbetur e mbajtur nga serbët në Kroaci, në Sllavoninë Lindore, u përball me mundësinë e konfrontimit ushtarak me Kroacinë. Një mundësi e tillë është deklaruar vazhdimisht nga Tuxhman pas Stuhisë. Kërcënimi u nënvizua nga lëvizja e trupave në rajon në mes të tetorit, si dhe nga një përsëritje e një kërcënimi të mëparshëm për të ndërhyrë ushtarakisht – duke thënë në mënyrë specifike se Ushtria Kroate mund të ndërhynte nëse nuk arrihej marrëveshje paqeje deri në fund të muajit.

Riintegrimi i Sllavonisë Lindore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Luftimet e mëtejshme u shmangën më 12 nëntor kur Marrëveshja e Erdut u nënshkrua nga ministri në detyrë i mbrojtjes i RSK-së, Milan Milanović, me udhëzime të marra nga Slobodan Milloshević dhe zyrtarë të Republikës Federale të Jugosllavisë. Marrëveshja thoshte se zona e mbetur e pushtuar do t'i kthehej Kroacisë, me një periudhë kalimtare dyvjeçare. Administrata e re tranzitore e OKB-së u krijua si Autoriteti Tranzitor i Kombeve të Bashkuara për Sllavoninë Lindore, Baranjën dhe Sirmiumin Perëndimor (UNTAES) me Rezolutën 1037 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të datës 15 janar 1996. Marrëveshja garanton gjithashtu të drejtën e krijimit të një Këshilli të Përbashkët të Komunave për komunitetin lokal serb.

Periudha kalimtare u zgjat më pas me një vit. Më 15 janar 1998, mandati i UNTAES përfundoi dhe Kroacia rifitoi kontrollin e plotë të zonës. Ndërsa UNTAES zëvendësoi misionin UNCRO, gadishulli i Prevlakës, më parë nën kontrollin e UNCRO, u vu nën kontrollin e Misionit të Vëzhguesve të Kombeve të Bashkuara në Prevlakë (UNMOP). UNMOP u krijua me Rezolutën 1038 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të 15 janarit 1996 dhe përfundoi më 15 dhjetor 2002.

Defekte të dukshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 25 tetor 1991, piloti i Forcave Ajrore Jugosllave Rudolf Perešin fluturoi MiG-21R në Austri dhe dezertoi. Ai më vonë luftoi në emër të forcave kroate në luftë, duke vdekur përfundimisht pasi u rrëzua në vitin 1995.

Më 4 shkurt 1992, piloti i forcave ajrore Danijel Borović [sh] fluturoi me MiG-21bis për në Kroaci dhe dezertoi. Më vonë ai luftoi në emër të forcave kroate në luftë. Vetë MiG-21bis u rrëzua më vonë më 24 qershor 1992, duke vrarë pilotin Anto Radoš [sh].

Më 15 maj 1992, pilotët e forcave ajrore Ivica Ivandić [sh] dhe Ivan Selak [sh] fluturuan me MiG-21bis në Kroaci dhe dezertuan. Të dy më vonë luftuan në emër të forcave kroate në luftë dhe mbijetuan. MiG-21bis i Ivandić-it u rrëzua më 14 shtator 1993, duke vrarë pilotin Miroslav Peris [sh].

Ndikimi dhe pasojat

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlerësimi i llojit dhe emrit të luftës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi standard i përdorur për luftën, i përkthyer drejtpërdrejt nga kroatishtja, është lufta e Atdheut (kroatisht: Domovinski rat), ndërsa përdoret gjithashtu termi Lufta Kroate për Pavarësinë. Burimet e hershme angleze e quajtën gjithashtu Lufta në Kroaci, Lufta Serbo-Kroate, [duhet citim] dhe Konflikti në Jugosllavi.

Përkthime të ndryshme të emrit kroat për luftën përdoren gjithashtu ndonjëherë, si Lufta Patriotike, megjithëse një përdorim i tillë nga folësit vendas të anglishtes është i rrallë. Termi zyrtar i përdorur në kroatisht është emri më i përhapur i përdorur në Kroaci, por përdoren edhe terma të tjerë. Një tjetër është agresioni i madh serb (kroatisht: Velikosrpska agresija). Termi u përdor gjerësisht nga media gjatë luftës, dhe ende përdoret ndonjëherë nga mediat kroate, politikanët dhe të tjerët.

Ekzistojnë dy pikëpamje nëse lufta ishte një luftë civile apo ndërkombëtare. Qeveria e Serbisë shpesh deklaron se ishte tërësisht një "luftë civile". Pikëpamja mbizotëruese në Kroaci dhe e shumicës së ekspertëve të së drejtës ndërkombëtare, duke përfshirë ICTY, është se lufta ishte një konflikt ndërkombëtar, midis Jugosllavisë dhe Serbisë kundër Kroacisë, i mbështetur nga serbët në Kroaci. Studiuesi juridik ndërkombëtar kroat dhe profesori i Universitetit Yale, Mirjan Damaška, tha se çështja e agresionit nuk ishte çështje e GJND-së për të vendosur pasi në kohën e vendimit, krimi ndërkombëtar i agresionit ende nuk ishte përcaktuar. As Kroacia dhe as Jugosllavia nuk i shpallën kurrë zyrtarisht luftë njëra-tjetrës. Ndryshe nga qëndrimi serb se konflikti nuk duhet të shpallet pasi ishte një luftë civile, motivimi kroat për të mos shpallur luftë ishte se Tuxhman besonte se Kroacia nuk mund të përballej drejtpërdrejt me APJ-në dhe bëri gjithçka për të shmangur një luftë të gjithanshme.

Të gjitha veprimet dhe mosveprimet e akuzuara si shkelje të rënda të Konventave të Gjenevës të vitit 1949 ndodhën gjatë konfliktit të armatosur ndërkombëtar dhe pushtimit të pjesshëm të Kroacisë. ... Personat e zhvendosur nuk u lejuan të ktheheshin në shtëpitë e tyre dhe ata pak kroatë dhe joserbë të tjerë që kishin mbetur në zonat e pushtuara nga serbët u dëbuan në muajt në vijim. Territori i RSK mbeti nën pushtimin serb derisa një pjesë e madhe e tij u rimor nga forcat kroate në dy operacione në vitin 1995. Zona e mbetur e kontrollit serb në Sllavoninë Lindore u riintegrua në mënyrë paqësore në Kroaci në 1998. — Aktakuza e ICTY kundër Millosheviqit

Viktimat dhe refugjatët

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e burimeve e vendosin numrin e përgjithshëm të vdekjeve nga lufta në rreth 20,000. Sipas kreut të Komisionit Kroat për Personat e Zhdukur, kolonel Ivan Grujiç, Kroacia pësoi 12,000 të vrarë ose të zhdukur, duke përfshirë 6,788 ushtarë dhe 4,508 civilë. Një burim tjetër jep një shifër prej 14,000 të vrarësh nga pala kroate, nga të cilët 43.4% ishin civilë. Shifrat zyrtare të vitit 1996 listojnë gjithashtu 35,000 të plagosur. Ivo Goldstein përmend 13.583 të vrarë ose të zhdukur, ndërsa historiani anglo-kroat Marko Attila Hoare raporton se numri është 15.970 (duke cituar shifrat nga janari 2003 të paraqitura nga studiuesi shkencor Dražen Živić). Rreth 2,400 persona u raportuan të zhdukur gjatë luftës. Në vitin 2018, Qendra Kroate Përkujtimore-Dokumentuese e Luftës Atdhetare publikoi shifra të reja, duke treguar 22,211 të vrarë ose të zhdukur në luftë: 15,007 të vrarë ose të zhdukur nga pala kroate dhe 7,204 të vrarë ose të zhdukur nga pala serbe. 1077 nga të vrarët në territoret e Republikës së Krajinës Serbe ishin joserbë. Megjithatë, në territorin e kontrolluar nga qeveria kroate, Qendra nuk zbuloi strukturën etnike të numrit të përgjithshëm prej 5,657 civilësh të vrarë, për shkak të mungesës së të dhënave.

Që nga viti 2016, qeveria kroate listoi 1,993 persona të zhdukur nga lufta, nga të cilët 1093 ishin kroatë (428 ushtarë dhe 665 civilë), ndërsa 900 të tjerët ishin serbë (5 ushtarë dhe 895 civilë). Që nga viti 2009, në Kroaci ishin më shumë se 52,000 persona të regjistruar si invalidë për shkak të pjesëmarrjes së tyre në luftë. Kjo shifër përfshin jo vetëm personat me aftësi të kufizuara fizike për shkak të plagëve apo lëndimeve të marra, por edhe personat të cilëve u është përkeqësuar shëndeti për shkak të përfshirjes së tyre në luftë, duke përfshirë diagnozat e sëmundjeve kronike si sëmundjet kardiovaskulare, si dhe çrregullimet e stresit posttraumatik (PTSD). Në vitin 2010, numri i personave të diagnostikuar me PTSD të lidhur me luftën ishte 32,000.

Në total, lufta shkaktoi 500,000 refugjatë dhe persona të zhvendosur. Rreth 196,000 deri në 247,000 (në vitin 1993) kroatë dhe joserbë të tjerë u zhvendosën gjatë luftës nga ose rreth RSK-së. Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) tha se 221,000 u zhvendosën në vitin 2006, nga të cilët 218,000 ishin kthyer. Sipas burimeve të tjera, deri në 300,000 kroatë u zhvendosën. Shumica u zhvendosën gjatë luftimeve fillestare dhe gjatë ofensivave të APJ-së të viteve 1991 dhe 1992. Më 16 mars 1994, Kroacia regjistroi 492,636 të zhvendosur ose refugjatë në territorin e saj (241,014 persona nga vetë Kroacia dhe 251,622 nga Bosnja dhe Herzegovina 1%). të popullsisë së vendit. Rreth 150,000 kroatë nga Republika Srpska dhe Serbia kanë marrë nënshtetësinë kroate që nga viti 1991, shumë prej tyre për shkak të incidenteve si dëbimet në Hrtkovci.

Organizata joqeveritare me qendër në Beograd Veritas liston 7,134 të vrarë dhe të zhdukur nga Republika e Krajinës Serbe, duke përfshirë 4,484 luftëtarë dhe 2,650 civilë, dhe 307 anëtarë të JNA-së që nuk kanë lindur apo kanë jetuar në Kroaci. Shumica e tyre u vranë ose u zhdukën në vitin 1991 (2,729) dhe 1995 (2,348). Më së shumti vdekje kanë ndodhur në Dalmacinë Veriore (1605). JNA ka pranuar zyrtarisht 1,279 të vrarë në aksion. Numri aktual ishte ndoshta shumë më i madh, pasi viktimat raportoheshin vazhdimisht më pak. Në një shembull, raportet zyrtare flisnin për dy ushtarë të plagosur lehtë pas një fejese, megjithatë, sipas oficerit të inteligjencës së njësisë, numri aktual ishte 50 të vrarë dhe 150 të plagosur.

Sipas burimeve serbe, rreth 120,000 serbë u zhvendosën nga viti 1991 deri në 1993, dhe 250,000 u zhvendosën pas operacionit Stuhia. Numri i serbëve të zhvendosur ishte 254,000 në vitin 1993, duke rënë në 97,000 në fillim të vitit 1995 dhe më pas u rrit përsëri në 200,000 deri në fund të vitit. Shumica e burimeve ndërkombëtare thonë se numri i përgjithshëm i serbëve të zhvendosur është rreth 300,000. Sipas Amnesty International, 300,000 janë zhvendosur nga viti 1991 deri në 1995, nga të cilët 117,000 janë regjistruar zyrtarisht si të kthyer që nga viti 2005. Sipas OSBE-së, 300,000 janë zhvendosur gjatë luftës, nga të cilët 120,000 janë kthyer si të regjistruar zyrtarisht deri në 2005. Megjithatë, besohet se numri nuk pasqyron saktësisht numrin e të kthyerve, sepse shumë prej tyre u kthyen në Serbi, Mal të Zi ose Bosnje dhe Hercegovinë pasi u regjistruan zyrtarisht në Kroaci. Sipas UNHCR-së në vitin 2008, 125,000 u regjistruan si të kthyer në Kroaci, nga të cilët 55,000 mbetën përgjithmonë.

Ndërsa regjistrimi kroat i paraluftës 1991 numëronte 581,663 serbë, ose 12,2% të popullsisë në Kroaci, regjistrimi i parë i pasluftës 2001 tregoi vetëm 201,631 serbë të mbetur në Kroaci, ose vetëm 4,5% të popullsisë.

Shoqata Kroate e të Burgosurve në Kampet Serbe të Përqendrimit dhe Shoqata Kroate e Veteranëve të Luftës së Atdheut me Aftësi të Kufizuara Kroate u themeluan për të ndihmuar viktimat e abuzimit në burg.

Një raport i vitit 2013 nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) në Kroaci i titulluar "Vlerësimi i numrit të viktimave të dhunës seksuale gjatë Luftës së Atdheut në territorin e Republikës së Kroacisë dhe format optimale të kompensimit dhe mbështetjes së viktimave", përcaktoi viktimat (mashkull dhe femra) të përdhunimit dhe formave të tjera të sulmeve seksuale nga të dyja palët të numërojnë rreth 1,470 dhe 2,205 ose 1,501 dhe 2,437 viktima. Shumica e viktimave ishin joserbë të sulmuar nga serbët. Sipas rajoneve, numri më i madh i përdhunimeve dhe akteve të dhunës seksuale ka ndodhur në Sllavoninë Lindore, me rreth 380-570 viktima. Sipas raportit të UNDP-së, midis 300 dhe 600 burra (4,4%-6,6% e të burgosurve) dhe midis 279 dhe 466 gra (ose 30%-50% e të burgosurve) kanë vuajtur nga forma të ndryshme të abuzimit seksual gjatë kohës që mbaheshin në gjuhën serbe. kampet e paraburgimit dhe burgjet (përfshirë ato në Serbi). Midis 412 dhe 611 gra kroate u përdhunuan në territoret e pushtuara nga serbët, jashtë kampeve të paraburgimit, nga viti 1991 deri në vitin 1995. Forcat kroate dihej gjithashtu se kishin kryer përdhunime dhe akte të dhunës seksuale ndaj grave serbe gjatë Operacioneve Blic dhe Stuhi, me një vlerësohet 94-140 viktima. Abuzimi seksual i të burgosurve serbë ka ndodhur gjithashtu në kampet Lora dhe Kerestinec të drejtuara nga kroatët.

Më 29 maj 2015, parlamenti kroat miratoi ligjin e parë në vend që e njeh përdhunimin si krim lufte – Ligjin për të drejtat e viktimave të dhunës seksuale gjatë agresionit ushtarak kundër Republikës së Kroacisë në Luftën Atdhetare. Legjislacioni, i cili mbikëqyret nga Ministria Kroate e Veteranëve të Luftës, u ofron viktimave ndihmë mjekësore dhe ligjore, si dhe kompensim financiar nga shteti – deri në 20,000 euro. Këto përfitime nuk varen nga një vendim gjyqësor.

Që nga maji 2019, Željka Žokalj nga Ministria e Veteranëve të Luftës, tha se rreth 25 milionë kuna (3.37 milionë euro) tashmë janë dhënë për viktimat. Që nga viti 2015 janë paraqitur 249 kërkesa për dëmshpërblim dhe 156 prej tyre janë miratuar.

Dëmet gjatë luftës dhe fushat e minuara

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shifrat zyrtare mbi dëmet e luftës të publikuara në Kroaci në 1996 specifikojnë 180,000 njësi banimi të shkatërruara, 25% të ekonomisë kroate të shkatërruar dhe 27 miliardë dollarë dëme materiale. Europe Review 2003/04 vlerësoi dëmin e luftës në 37 miliardë dollarë në infrastrukturën e dëmtuar, humbjen e prodhimit ekonomik dhe kostot e lidhura me refugjatët, ndërsa PBB-ja ra 21% në periudhë. 15 për qind e njësive të banimit dhe 2,423 strukturave të trashëgimisë kulturore, duke përfshirë 495 struktura sakrale, u shkatërruan ose u dëmtuan. Lufta imponoi një barrë ekonomike shtesë me shpenzime shumë të larta ushtarake. Deri në vitin 1994, ndërsa Kroacia u zhvillua me shpejtësi në një ekonomi lufte de fakto, ushtria konsumoi deri në 60 përqind të shpenzimeve totale të qeverisë.

Shpenzimet jugosllave dhe serbe gjatë luftës ishin edhe më joproporcionale. Propozimi i buxhetit federal për vitin 1992 parashikonte 81 për qind të fondeve që do të devijoheshin në përpjekjet e luftës serbe. Meqenëse një pjesë e konsiderueshme e buxheteve federale para vitit 1992 sigurohej nga Sllovenia dhe Kroacia, republikat më të zhvilluara të Jugosllavisë, mungesa e të ardhurave federale çoi shpejt në shtypjen e dëshpëruar të parave për financimin e operacioneve qeveritare. Kjo nga ana e saj prodhoi episodin më të keq të hiperinflacionit në histori: ndërmjet tetorit 1993 dhe janarit 1995, Jugosllavia, e cila atëherë përbëhej nga Serbia dhe Mali i Zi, pësoi një hiperinflacion prej pesë katërlion përqind.

Shumë qytete kroate u sulmuan me artileri, raketa dhe bomba avionësh nga forcat RSK ose JNA nga RSK ose zonat e kontrolluara nga serbët në Bosnje dhe Hercegovinë, si dhe nga Mali i Zi dhe Serbi. Qytetet më të granatuara ishin Vukovari, Slavonski Brod (nga mali i Vuçjakut) dhe Zhupanja (për më shumë se 1000 ditë), Vinkovci, Osijek, Nova Gradiška, Novska, Daruvar, Pakrac, Shibenik, Sisak, Dubrovnik, Zadar, Gospić, Karlovac, Biograd na moru, Slavonski Šamac, Ogulin, Duga Resa, Otočac, Ilok, Beli Manastir, Lučko, Zagreb dhe të tjerë Slavonski Brod nuk u sulmua kurrë drejtpërdrejt nga tanket ose këmbësoria, por qyteti dhe fshatrat përreth u goditën nga më shumë se 11,600 predha artilerie dhe 130 bomba avionësh në 1991 dhe 1992.

Përafërsisht 2 milion mina u vendosën në zona të ndryshme të Kroacisë gjatë luftës. Shumica e fushave të minuara ishin hedhur pa asnjë model apo asnjë lloj regjistrimi për pozicionin e minave. Një dekadë pas luftës, në vitin 2005, kishte ende rreth 250,000 mina të varrosura përgjatë vijave të mëparshme të frontit, përgjatë disa segmenteve të kufijve ndërkombëtarë, veçanërisht afër Bihaqit, dhe rreth disa objekteve të ish-APJ-së. Që nga viti 2007, zona që ende përmban ose dyshohet se përmban mina përfshinte afërsisht 1,000 kilometra katrorë (390 mije katrore). Më shumë se 1,900 njerëz u vranë ose u plagosën nga minat tokësore në Kroaci që nga fillimi i luftës, duke përfshirë më shumë se 500 të vrarë ose të plagosur nga minat pas përfundimit të luftës. Midis 1998 dhe 2005, Kroacia shpenzoi 214 milion € në programe të ndryshme të veprimit ndaj minave. Që nga viti 2009, të gjitha fushat e mbetura të minuara janë shënuar qartë. Gjatë krizës evropiane të emigrantëve të vitit 2015, ka ekzistuar shqetësime për zonat ku minat mund të ndikojnë në fluksin e refugjatëve që vinin nga Serbia në Kroaci.

Krimet e luftës dhe ICTY

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (ICTY) u themelua me Rezolutën 827 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, e cila u miratua më 25 maj 1993. Gjykata ka fuqi të ndjekë penalisht personat përgjegjës për shkelje të rënda të së drejtës ndërkombëtare humanitare, shkelje të Konventave të Gjenevës, duke shkelur ligjet ose zakonet e luftës, duke kryer gjenocid dhe krime kundër njerëzimit të kryera në territorin e ish-RSF-së Jugosllavisë që nga 1 janari 1991.

Të paditurit nga ICTY varionin nga ushtarët e thjeshtë deri te kryeministrat dhe presidentët. Disa të paditur të nivelit të lartë përfshinin Slobodan Millosheviç (President i Serbisë), Milan Babić (president i RSK) dhe Ante Gotovina (gjeneral i Ushtrisë Kroate). Franjo Tuđman (Presidenti i Kroacisë) vdiq në vitin 1999 nga kanceri, ndërsa prokurorët e ICTY ishin ende duke e hetuar atë. Sipas Marko Attila Hoare, një ish-punonjës në ICTY, një ekip hetues ka punuar në aktakuzat e anëtarëve të lartë të "ndërmarrjes së përbashkët kriminale", duke përfshirë jo vetëm Millosheviqin, por Veljko Kadijeviq, Blagoje Adžić, Borisav Jović, Branko Kostić, Momir Bulatović. dhe të tjerët. Këto drafte u refuzuan, siç thuhet me ndërhyrjen e Carla del Ponte dhe aktakuzën e kufizuar në Millosheviç.

Midis 1991 dhe 1995, Martić mbajti postet e ministrit të brendshëm, ministrit të mbrojtjes dhe presidentit të "Rajonit Autonom Serb të Krajinës" të vetëshpallur (SAO Krajina), i cili më vonë u quajt "Republika e Krajinës Serbe" (RSK). Ai u zbulua se kishte marrë pjesë gjatë kësaj periudhe në një sipërmarrje të përbashkët kriminale që përfshinte Slobodan Millosheviqin, qëllimi i të cilit ishte krijimi i një shteti të bashkuar serb përmes kryerjes së një fushate të gjerë dhe sistematike të krimeve kundër jo-serbëve që banonin në zonat e Kroacisë dhe Bosnjë-Hercegovinës. parashikohet të bëhet pjesë e një shteti të tillë. – “Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, në vendimin e saj kundër Milan Martiqit

Deri në kohën e vendimit të fundit të dhënë në vitin 2023, ICTY ka dënuar nëntë zyrtarë nga pala serbe/malazeze dhe asnjë nga pala kroate. Milan Martiq mori dënimin më të madh: 35 vjet burg. Milan Babić mori 13 vjet. Ai shprehu keqardhjen për rolin e tij në luftë, duke kërkuar që "vëllezërit kroatë ta falin". Në vitin 2007, dy ish-oficerë të ushtrisë jugosllave u dënuan për masakrën e Vukovarit në ICTY në Hagë. Veselin Šljivančanin u dënua me 10 vjet dhe Mile Mrkshiq me 20 vjet burg. Prokurorët deklaruan se pas kapjes së Vukovarit, APJ-ja dorëzoi disa qindra kroatë në duart e forcave serbe. Prej tyre, të paktën 264 (kryesisht ushtarë të plagosur, por edhe dy gra dhe një fëmijë 16-vjeçar) u vranë dhe u varrosën në varreza masive në lagjen e Ovçarës, në periferi të Vukovarit. Kryetari i bashkisë së qytetit, Slavko Dokmanoviç, u soll në gjyq në ICTY, por kreu vetëvrasje në 1998 në robëri përpara se të fillonte procedura.

Gjeneralët Pavle Strugar dhe Miodrag Jokiq u dënuan nga ICTY me tetë dhe shtatë vjet, respektivisht, për granatimin e Dubrovnikut. Një i paditur i tretë, Vladimir Kovaçeviq, u shpall mendërisht i papërshtatshëm për t'u gjykuar. Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Jugosllave, Momçilo Perishiq, u akuzua për ndihmë dhe nxitje për krime lufte, por përfundimisht u lirua nga të gjitha akuzat. Ish-presidenti i RSK-së, Goran Haxhiq, vdiq gjatë gjyqit. Në vitin 2018, Vojislav Sheshelj u dënua me 10 vjet për krime kundër njerëzimit të kryera përmes persekutimit dhe dëbimit të kroatëve nga Vojvodina në vitin 1992, ndërsa atij iu dha edhe një dënim shtesë kumulativ prej 4 vjet e 9 muaj për mospërfillje të gjykatës.

Në një vendim të shkallës së parë, më 30 qershor 2021, Mekanizmi i OKB-së për Gjykatat Penale Ndërkombëtare (MICT) i shpalli fajtorë oficerët e Sigurimit të Shtetit serb Jovica Stanishiq dhe Franko Simatoviq për krimet e kryera në Bosnje në Bosanski Šamac dhe i dënoi me 12 vjet burg, por i liroi ata nga planifikimi, urdhërimi ose ndihma dhe nxitja e çdo krimi të kryer nga njësitë serbe në Kroaci. Ata u gjykuan si pjesë e një sipërmarrjeje të përbashkët kriminale që përfshin Millosheviçin dhe zyrtarë të tjerë politikë, ushtarakë dhe policorë serbë. Gjykata konstatoi se "të paktën që nga gushti 1991, ekzistonte një sipërmarrje e përbashkët kriminale", qëllimi i së cilës ishte "të largonte me forcë dhe përgjithmonë kroatët, myslimanët e Bosnjës dhe kroatët e Bosnjës, nga zona të mëdha të Kroacisë dhe Bosnje-Hercegovinës." Ata të përfshirë në këtë ndërmarrje përfshinin udhëheqje të lartë politike, ushtarake dhe policore në Serbi, SAO Krajina, SAO Slavonia Lindore, Baranja dhe Syrmia Perëndimore dhe Republika Srpska, megjithëse gjykata konstatoi se prokuroria nuk arriti të provonte pjesëmarrjen e Stanishiqit dhe Simatoviq në ndërmarrje.

Në vitin 2023, Mekanizmi Ndërkombëtar Ndërkombëtar për Tribunalet Penale dënoi oficerët e Sigurimit të Shtetit Serb Jovica Stanishiq dhe Franko Simatoviq për ndihmë dhe nxitje të një vrasjeje në Daljska Planina në qershor 1992 përmes kontrollit të tyre të paraushtarakëve serbë, si dhe krime të tjera në Bosnje dhe Hercegovina dhe Kroacia i përfshinë në një sipërmarrje të përbashkët kriminale dhe i dënuan me 15 vjet burg. Tribunali arriti në përfundimin:

Dhoma Gjyqësore konstatoi të provuar përtej dyshimit të arsyeshëm se, së paku nga gushti 1991 dhe në çdo kohë që lidhet me krimet e akuzuara në aktakuzë, ekzistonte një qëllim i përbashkët kriminal për të larguar me forcë dhe përgjithmonë shumicën e joserbëve nga zona të mëdha. të Kroacisë dhe Bosnjë-Hercegovinës, përmes kryerjes së krimeve të përndjekjes, vrasjes, dëbimit dhe akteve çnjerëzore (transferim me forcë) të akuzuara në aktakuzë... Dhoma e Apelit më tej ka konstatuar se çdo dyshim i arsyeshëm është eliminuar se Stanishiq dhe Simatoviq posedonte mens rea e nevojshme për përgjegjësinë e përbashkët kriminale. Rrjedhimisht, Dhoma e Apelit ka arritur në përfundimin se Stanishiq dhe Simatoviq mbajnë përgjegjësi penale sipas nenit 1 të Statutit dhe neneve 3, 5 dhe 7(1) të Statutit të TPNJ-së për kryerjen e tyre, bazuar në pjesëmarrjen e tyre në një ndërmarrje të përbashkët kriminale (kategoria e parë ), krimet e mëposhtme të kryera në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Kroaci: (i) dëbimi, aktet çnjerëzore (transferimi me forcë) dhe persekutimi i kryer në lidhje me marrjen e Bijeljinës nga Garda Vullnetare Serbe, si dhe forcat serbe dhe paraushtarakët që punuan në koordinimi me të; (ii) vrasje, dëbim, akte çnjerëzore (transferim me forcë) dhe persekutim.

Një numër i civilëve kroatë në spitale dhe strehimore të shënuara me një kryq të kuq u shënjestruan nga forcat serbe. Kishte shumë krime lufte të dokumentuara mirë kundër civilëve dhe robërve të luftës të kryera nga forcat serbe dhe jugosllave në Kroaci: vrasjet e Dalj-it, masakra e Lovas-it, masakra e Široka Kula-s, masakra e Baćin-it, masakra e Saborsko-s, masakra e Škabrnja-s, masakra e Voćin-it. masakra dhe sulmet me raketa të Zagrebit.

Kishte një numër kampesh burgjesh ku u mbajtën të burgosurit kroatë dhe civilët, duke përfshirë kampin e Sremska Mitrovica, kampin Stajićevo dhe kampin Begejci në Serbi dhe kampin Morinj në Mal të Zi. Shoqata Kroate e të Burgosurve në Kampet Serbe të Përqendrimit u themelua më vonë për të ndihmuar viktimat e abuzimit në burg. Ushtria Kroate krijoi kampe ndalimi, si kampi i burgut Lora në Split.

Krimet kroate të luftës përfshinin masakrën e Gospiqit, vrasjet e Sisakut në 1991 dhe 1992, dhe të tjera, të cilat u ndoqën gjithashtu penalisht nga gjykatat kroate ose ICTY. Një tjetër shembull famëkeq i krimeve të luftës, në atë që më vonë do të bëhej i njohur si rasti "Pakračka Poljana", i kryer nga një njësi policore rezervë e komanduar nga Tomislav Merčep, përfshinte vrasjen e të burgosurve, kryesisht serbë etnikë, pranë Pakracit në fund të vitit 1991 dhe në fillim të 1992. Ngjarjet fillimisht u hetuan nga ICTY, por çështja u transferua përfundimisht në drejtësinë kroate. Më shumë se një dekadë më vonë, pesë anëtarë të kësaj njësie, ndonëse jo komandant i saj, u paditën për akuza penale në lidhje me këto ngjarje dhe u dënuan. Merçep u arrestua për krime në Pakrac, si dhe për krime në Kroacinë qendrore dhe Zagreb në dhjetor 2010 dhe u dënua në vitin 2016 me pesë vjet e gjysmë. Merçep, i cili vdiq në vitin 2020, ishte përfshirë gjithashtu me njësitë e tij në rrëmbimet dhe ekzekutimet e civilëve serbë në Vukovar përpara rënies së qytetit në duart e JNA-së në 1991, por kurrë nuk u akuzua për ato krime. Në vitin 2009, Branimir Glavaš, një deputet aktual kroat në atë kohë, u dënua për krime lufte të kryera në Osijek në vitin 1991 dhe u dënua me burg nga një gjykatë kroate.

ICTY paditi oficerët kroatë Janko Bobetko, Rahim Ademi dhe Mirko Norac, për krime të kryera gjatë operacionit Medak Pocket, por kjo çështje u transferua gjithashtu në gjykatat kroate. Norac u shpall fajtor dhe u burgos për 7 vjet; Ademi u shpall i pafajshëm. Bobetko u shpall i papërshtatshëm për t'u gjykuar për shkak të shëndetit të dobët. Aktakuza e ICTY kundër gjeneralit Ante Gotovina përmendi të paktën 150 civilë serbë të vrarë pas operacionit Stuhia. Komiteti Kroat i Helsinkit regjistroi 677 civilë serbë të vrarë në operacion. Louise Arbour, një prokurore e TPNJ-së, deklaroi se ligjshmëria dhe legjitimiteti i vetë operacionit nuk ishte çështja, por se ICTY duhej të hetonte nëse krimet ishin kryer gjatë fushatës. Dhoma Gjyqësore përsëriti se ligjshmëria e Operacionit Stuhia është "i parëndësishëm" për rastin në fjalë, pasi detyra e ICTY është përpunimi i krimeve të luftës. Në vitin 2011, Gotovina u dënua me 24 dhe Markaç me 18 vjet burg. Në vitin 2012, dënimet e tyre u rrëzuan dhe të dy u liruan menjëherë. Čermak u lirua nga të gjitha akuzat. Krimet e regjistruara të luftës që janë kryer kundër serbëve etnikë, veçanërisht të moshuarve, gjatë ose pas operacionit Stuhia përfshijnë vrasjet e Golubiçit, masakrën e Gruborit dhe masakrën e Varivodes.

Në vendimin e shkallës së parë, trupi gjykues konstatoi se "anëtarë të caktuar të udhëheqjes politike dhe ushtarake kroate kishin të përbashkët objektivin e largimit të përhershëm të popullatës civile serbe nga Krajina me forcë ose kërcënim me forcë", duke implikuar Franjo Tuxhman, Gojko Šušak, i cili ishte ministër i Mbrojtjes dhe bashkëpunëtor i ngushtë i Tuxhmanit, dhe Zvonimir Červenko, Shefi i Shtabit Kryesor të Ushtrisë Kroate. Megjithatë, në vendimin e shkallës së dytë, dhoma e apelit hodhi poshtë nocionin e një ndërmarrjeje të tillë të përbashkët kriminale. Vendimi nënkuptonte se ICTY nuk dënoi asnjë kroat për rolin e tyre në Luftën Kroate për Pavarësi.

Përderisa Serbia dhe Kroacia nuk i shpallën kurrë luftë njëra-tjetrës, Serbia u përfshi drejtpërdrejt dhe indirekt në luftë përmes një sërë aktivitetesh. Përfshirja e saj kryesore përfshinte mbështetjen materiale të APJ-së. Pas pavarësisë së republikave të ndryshme nga RSF Jugosllavia, Serbia siguroi pjesën më të madhe të fuqisë punëtore dhe financimit që u kanalizua në përpjekjet e luftës përmes kontrollit serb të presidencës jugosllave dhe ministrisë federale të mbrojtjes. Serbia mbështeti aktivisht njësi të ndryshme vullnetare paraushtarake nga Serbia që luftonin në Kroaci. Edhe pse në tokën serbe apo malazeze nuk u zhvilluan luftime, përfshirja e të dyve ishte evidente përmes mirëmbajtjes së kampeve të burgjeve në Serbi dhe Mal të Zi, të cilat u bënë vende ku u kryen një sërë krimesh lufte.

Gjyqi i Millosheviçit në ICTY zbuloi dokumente të shumta të deklasifikuara të përfshirjes së Beogradit në luftërat në Kroaci dhe Bosnje. Provat e paraqitura në gjyq treguan saktësisht se si Serbia dhe Republika Federale e Jugosllavisë e financuan luftën, se u dhanë armë dhe mbështetje materiale serbëve të Bosnjës dhe Kroacisë, si dhe demonstruan strukturat administrative dhe të personelit të ngritura për të mbështetur ushtritë serbe të Bosnjës dhe Serbët e Kroacisë. U konstatua se Beogradi, nëpërmjet qeverisë federale, financoi më shumë se 90 për qind të buxhetit të Krajinës në vitin 1993; se Këshilli i Lartë i Mbrojtjes vendosi të fshehë ndihmën për Republikën Srpska dhe Krajina nga publiku; se Banka Popullore e Krajinës funksiononte si degë e Bankës Popullore të Jugosllavisë; dhe se deri në mars 1994 FR Jugosllavia, Krajina dhe Republika Srpska përdorën një monedhë të vetme. Dokumentet e shumta treguan se degët e Shërbimit të Kontabilitetit Publik të Krajinës u inkorporuan në sistemin e kontabilitetit të Serbisë në maj 1991 dhe se financimi i Krajinës dhe Republika Srpska shkaktoi hiperinflacion në RF Jugosllavi. Gjyqi zbuloi se JNA, Ministria e Brendshme e Serbisë dhe entitete të tjera (përfshirë grupet civile serbe dhe policinë) armatosën civilët serbë dhe grupet lokale të mbrojtjes territoriale në RSK përpara se konflikti të përshkallëzohej.

Në vitin 1993, Departamenti i Shtetit i SHBA-së raportoi se menjëherë pas operacioneve të xhepit Maslenica dhe Medak, autoritetet në Serbi dërguan një numër të konsiderueshëm "vullnetarësh" në territoret e kontrolluara nga serbët në Kroaci për të luftuar. Një ish-sekretar i liderit paraushtarak serb, Zheljko Ražnatoviç, dëshmoi në Hagë, duke konfirmuar se Ražnatoviç i merrte urdhrat dhe paratë e tij, drejtpërdrejt nga policia sekrete e drejtuar nga Millosheviqi.

Kjo shkallë kontrolli u reflektua në negociatat e zhvilluara në periudha të ndryshme ndërmjet autoriteteve kroate dhe RSK-së, pasi udhëheqja serbe nën Millosheviçin konsultohej rregullisht dhe merrte shpesh vendime në emër të RSK-së. Marrëveshja e Erdutit që i dha fund luftës u nënshkrua nga një ministër i RSK-së me udhëzimet e Millosheviçit. Shkalla e kontrollit të Serbisë mbi RSFJ-në e Jugosllavisë dhe më vonë RSK-në u dëshmua përmes dëshmive gjatë gjyqit të Millosheviçit në ICTY.

Mediat shtetërore të Serbisë thuhet se janë përdorur për të nxitur konfliktin dhe për të ndezur më tej situatën, si dhe për të transmetuar informacione të rreme për luftën dhe gjendjen e ekonomisë serbe.

Pas rritjes së nacionalizmit dhe tensioneve politike pas ardhjes në pushtet të Sllobodan Millosheviçit, si dhe shpërthimit të Luftërave Jugosllave, në Serbi u zhvilluan lëvizje të shumta kundër luftës. Protestat kundër luftës në Beograd u mbajtën kryesisht për shkak të kundërshtimit të Betejës së Vukovarit dhe rrethimit të Dubrovnikut, ndërsa protestuesit kërkuan referendumin për shpalljen e luftës dhe ndërprerjen e rekrutimit ushtarak. Vlerësohet se midis 50,000 dhe 200,000 njerëz dezertuan nga Ushtria Popullore Jugosllave e kontrolluar nga Millosheviqi gjatë luftërave, ndërsa midis 100,000 dhe 150,000 njerëz emigruan nga Serbia duke refuzuar të marrin pjesë në luftë. Sipas profesorit Renaud De la Brosse, pedagog i lartë në Universitetin e Reims dhe dëshmitar i thirrur nga ICTY, është e habitshme se sa e madhe ishte rezistenca ndaj propagandës së Millosheviçit në mesin e serbëve, duke pasur parasysh këtë dhe mungesën e aksesit në lajmet alternative. Nga fundi i dhjetorit 1991, pak më shumë se një muaj pasi ishte shpallur fitorja në Vukovar, sondazhet e opinionit zbuluan se 64% e popullit serb donin t'i jepnin fund luftës menjëherë dhe vetëm 27% ishin të gatshëm që ajo të vazhdonte.

Pas zbatimit të suksesshëm të Marrëveshjes së Erdutit, e cila i dha fund konfliktit të armatosur në vitin 1995, marrëdhëniet midis Kroacisë dhe Serbisë gradualisht u përmirësuan dhe të dy vendet vendosën marrëdhënie diplomatike pas një marrëveshjeje në fillim të gushtit 1996.

Në një rast para Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, Kroacia ngriti një padi kundër Republikës Federale të Jugosllavisë më 2 korrik 1999, duke cituar nenin IX të Konventës për Parandalimin dhe Dënimin e Krimit të Gjenocidit. Me transformimin e Republikës Federale të Jugosllavisë në Serbi dhe Mal të Zi dhe shpërbërjen e atij vendi në vitin 2006, Serbia konsiderohet pasardhëse e saj ligjore. Kërkesa u depozitua për Kroacinë nga një avokat amerikan, David B. Rivkin. Serbia iu kundërpërgjigj me padinë për gjenocid kundër Republikës së Kroacisë më 4 janar 2010. Aplikacioni serb mbulon personat e zhdukur, të vrarët, refugjatët, njerëzit e dëbuar dhe të gjitha veprimet ushtarake dhe kampet e përqendrimit me një tregim historik të gjenocidit të kryer nga Shteti i Pavarur i Kroacia gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Në vitin 2003, Stjepan Mesiç u bë kreu i parë i shtetit kroat që vizitoi Beogradin që nga viti 1991. Si Mesiç ashtu edhe Presidenti i Serbisë dhe Malit të Zi, Svetozar Marović, u kërkonin falje reciproke viktimave kroate dhe serbe të luftës.

Deri në vitin 2010, Kroacia dhe Serbia i përmirësuan më tej marrëdhëniet e tyre përmes një marrëveshjeje për zgjidhjen e çështjeve të mbetura të refugjatëve dhe vizitave të presidentit kroat Ivo Josipoviç në Beograd dhe të presidentit serb Boris Tadiq në Zagreb dhe Vukovar. Gjatë takimit të tyre në Vukovar, presidenti Tadiq dha një deklaratë ku shprehte “faljen dhe keqardhjen” e tij, ndërsa presidenti Josipoviç tha se “asnjë krim i kryer në atë kohë nuk do të mbetet i pandëshkuar”. Deklaratat u bënë gjatë një vizite të përbashkët në qendrën përkujtimore të Ovçarës, vendi i masakrës së Vukovarit.

Roli i bashkësisë ndërkombëtare

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta u zhvillua në një kohë kur vëmendja e Shteteve të Bashkuara dhe botës ishte në Irak, dhe Lufta e Gjirit në 1991, së bashku me një rritje të mprehtë të çmimeve të naftës dhe një ngadalësim të rritjes së ekonomisë botërore.

Midis 19 dhe 23 dhjetor 1991, disa vende të tjera evropiane, duke filluar me Gjermaninë dhe qytetin e Vatikanit, të ndjekur nga Suedia dhe Italia, shpallën njohjen e tyre të pavarësisë së Kroacisë (dhe Sllovenisë). Bashkimi Evropian në tërësi njohu pavarësinë e dy republikave më 15 janar 1992.

Secila prej qeverive kryesore të huaja veproi disi ndryshe:

  • Gjermania – deri në vitin 1991, Gjermania mbështeti një 'status quo'. Sipas diplomatit Gerhard Almer, shpërbërja jugosllave u frikësua si "një shembull i keq për shpërbërjen e Bashkimit Sovjetik", duke shkaktuar frikë se dhuna mund të përdorej edhe kundër kombeve që ishin gati të shpallnin pavarësinë nga Bashkimi Sovjetik. Gjatë luftës, kjo politikë ndryshoi, kur Helmut Kohl njoftoi se Gjermania njohu Slloveninë dhe Kroacinë si vende të pavarura.
  • Mbretëria e Bashkuar – Qeveria e John Major favorizoi neutralitetin.
  • Shtetet e Bashkuara – Shtetet e Bashkuara, nën drejtimin e George H. W. Bush, prireshin të favorizonin mosndërhyrjen në fillim, ashtu si Mbretëria e Bashkuar. Në të kundërt, që nga viti 1993, administrata e udhëhequr nga Bill Clinton tentoi të angazhohej për t'i dhënë fund konflikteve në ish-Jugosllavi. Cyrus Vance mbështeti 'integritetin e Jugosllavisë'.
  • Rusia – Qeveria ruse nën Boris Jelcin tentonte të kundërshtonte njohjen e Kroacisë edhe pse Rusia e njohu Kroacinë më 17 shkurt 1992, ndërsa Shtetet e Bashkuara bënë të njëjtën gjë më 7 prill 1992.
  1. ^ "Milosevic Transcripts". International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia. 1 tetor 2002. fq. 10528. Marrë më 5 mars 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)