Jump to content

Mangusti xhuxh i zakonshem

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mongozi xhuxh i zakonshem
Ne parikun kombetar Kruger
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Helogale
Lloji:
Emri binomial
Helogale parvula
Sundevall, 1847
Gama e mongozit xhuxh te zakonshëm

Mongozi xhuxh i zakonshëm ( Helogale parvula ), i quajtur gjithashtu mangusta xhuxhe , është  mishngrënës i vogël i Afrikës,i cili i përket familjes së mangustave (Herpestidae). Ёshtë pjesë e gjinisë Helogale dhe si e tillë ka të bëjë me Helogale hirtula .

Anatomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mongozi xhuxh i zakonshëme është një mongoz tipik: ai ka një kokë të theksuar të madhe, veshë të vegjël, një bisht të gjatë, gjymtyrë të shkurtra dhe kthetra të gjata. Speciet mund të dallohen nga mongozët e tjerë për nga madhësia e tij. Ёshtë shumë më i vogël se shumica e specieve të tjera (18 deri 28 cm, 210 deri 350 gram); në fakt, është anëtari më i vogël i Afrikës në rendin Karnivora. Leshi i butë është shumë i ndryshueshëm në ngjyrë, duke filluar nga e kuqja e verdhë deri në kafe shumë të errët.

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mongozi xhuxh i zakonshëm gjendet kryesisht në kullota të thata , pyje të hapura dhe tokë me shkurre , deri në 2,000 m në lartësi.Ёshtë veçanërisht i zakonshëm në zonat me shumë gurë terminali, vendi i tyre i preferuar i gjumit. Lloji shmang pyjet e dendura dhe shkretëtirat. Mangusta xhuxhe gjithashtu mund të gjendet në rrethinat e vendbanimeve.

Speciet shkojnë nga Lindja në Afrikën Qendrore Jugore , nga Eritrea dhe Etiopia deri në provincat e Limpopo dhe Mpumalanga në Republikën e Afrikës së Jugut.

Nënspeciet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  •       Helogale parvula parvula
  •       Helogale parvula ivori
  •       Helogale parvula mimetra
  •       Helogale parvula nero
  •       Helogale parvula ruficeps
  •       Helogale parvula undulatus
  •       Helogale parvula varia
Nga rajoni Sabi Sands i Afrikës së Jugut

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mongozi xhuxh i zakonshëm është një kafshë diurnale . Ёshtë një specie shumë shoqërore që jeton në grupe të zgjeruara familjare nga dy deri në tridhjetë kafshë. Ekziston një hierarki e rreptë midis kafshëve të seksit të njëjtë brenda një grupi, të kryesuar nga çifti mbizotërues (normalisht anëtarët më të vjetër). Të gjithë anëtarët e grupit bashkëpunojnë për të ndihmuar në rregullimin e grupit dhe në ruajtjen e grupit nga grabitqarët.

Mongozët e rinj arrijnë pjekurinë seksuale deri në moshën një vjeç, por vonojnë shpërndarjen, me meshkujt që zakonisht emigrojnë (në shoqërinë e vëllezërve të tyre) në 2-3 vjeç. Meshkujt shpërndarës mund të bashkohen me grupe të tjera të krijuara, si vartës ose duke hequr meshkuj rezidentë, ose ata mund të gjejnë grupe të reja me gra shpërndarëse të palidhura. Në të kundërt, femrat normalisht mbeten në grupin e tyre ku kanë lindur , duke u radhitur në pozitën mbizotëruese. Sidoqoftë, ata emigrojnë për të gjetur një grup të ri nëse humbin vendin e tyre në hierarki tek një motër më e vogël.

Mangustat xhuxhe janë territoriale, dhe secili grup përdor një sipërfaqe prej afro 30-60 hektarësh (në varësi të llojit të habitatit). Ata flenë natën në tumat e termitëve të përdorura, megjithëse përdorin herë pas here grumbuj gurësh, pemësh të uritur, etj. Mongozat shënojnë territorin e tyre me sekrecione të gjëndrave anale . Territoret shpesh mbivendosen pak, gjë që mund të çojë në konfrontime midis grupeve të ndryshme, me grupin më të madh që priren të fitojnë.

Serenget

Mangustat xhuxh priren të rriten gjatë sezonit të lagështirës, midis tetorit dhe prillit, duke ngritur deri në tre pjellë. Zakonisht, vetëm femra mbizotëruese e grupit mbetet shtatzënë, dhe ajo është përgjegjëse për 80% të qenve të rritur nga grupi. Nëse kushtet janë të mira, femrat në varësi gjithashtu mund të mbeten shtatzënë, por pjellat e tyre rrallë mbijetojnë. Pas periudhës së gestacionit prej 53 ditësh, lindin 4-6 të rinj. Ata mbeten nën tokë brenda një terreni për 2-3 javët e para. Normalisht një ose më shumë anëtarë të grupit qëndrojnë prapa tek babysit ndërsa grupi shkon duke bërë forazhe. Femrat në varësi shpesh prodhojnë qumësht për të ushqyer këlyshët e femrës dominuese. Në moshën 4 javore, këlyshët fillojnë të shoqërojnë grupin. Të gjithë anëtarët e grupit ndihmojnë për t'i pajisur ato me sende pre deri në moshën 10 javore.

Një marrëdhënie reciproke ka evoluar midis mangustës xhuxh dhe brimedhejnve , në të cilën zogjtë kërkojnë mongoza në mënyrë që të dy speciet të foragjere së bashku, dhe për të paralajmëruar njëri-tjetrin për raptorët aty pranë dhe grabitqarëve të tjerë. [2]

Dieta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dieta e mongozit xhuxhit të zakonshëm përbëhet nga insektet (kryesisht larvat , termitët , karkalecat dhe kriket ), merimangat , akrepat , hardhucat e vogla , gjarpërinjtë, zogjtë e vegjël dhe brejtësit , dhe plotësohet shumë herë pas here me manaferrat.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Creel, S. & Hoffmann, M. (2008). "Helogale parvula". IUCN Red List of Threatened Species. 2008. Marrë më 22 mars 2009. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern
  2. ^ "Anne O, Rasa E (1983). "Dwarf mongoose and hornbill mutualism in the Taru desert, Kenya." Behavioral Ecology and Sociobiology 12 (3): 181–90". {{cite web}}: Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)